Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 584 Posts

·
Registered
Joined
·
1,387 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Νέα Εθνική Πινακοθήκη θα αποκτήσει η ΑθήναΠιο κοντά στο όραμα της «νέας» Πινακοθήκης

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του έργου

Της Γιωτας Συκκα

Οραμα δεκαετιών ήταν η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου με τις μελέτες που πήγαιναν και έρχονταν αλλά το έργο έμενε πάντα στα λόγια. Τώρα, μετά την έγκριση της οριστικής αρχιτεκτονικής, στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του έργου. Με προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ εντάχθηκε στη λίστα των έργων του ΕΣΠΑ (χρειάζεται βέβαια άλλα τόσα να ολοκληρωθεί) και όπως όλα δείχνουν, τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης και τον Απρίλιο να ξεκινήσoυν οι εργασίες. Στόχος όλων, να είναι έτοιμη το 2013.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία νέων εκθεσιακών χώρων εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, κατασκευές λιτές και συνάμα λειτουργικές από μέταλλο και γυαλί όπως τα εξωτερικά κλιμακοστάσια, καθώς και υπόγειο κτίριο το οποίο θα φωτίζεται από ένα γυάλινο «κύλινδρο» στον περιβάλλοντα χώρο.

Τα βασικά τμήματα του έργου είναι δύο και όσο και αν εξετάζονται διάφορες λύσεις για λόγους οικονομίας, είναι απαραίτητο οι εργασίες (προσθήκη του τρίτου ορόφου και κατασκευή υπογείων) να γίνουν ταυτόχρονα ώστε να μην εγκλωβιστεί σε νέες περιπέτειες.

Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων έχει εγκρίνει τη μελέτη εφαρμογής, έχει ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης, ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς θέλει να προχωρήσει το έργο, ενώ η διευθύντρια της Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα εδώ και καιρό.

Παλιά και νέα εποχή

Το υφιστάμενο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου είναι αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του 1956 στον οποίο το α΄ βραβείο κέρδισε η λύση των αρχιτεκτόνων καθηγητών Ν. Μουτσόπουλου, Π. Μυλωνά και Δ. Φατούρου. Κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 χωρίς να κτιστεί ο γ΄ όροφος του κτιρίου Β, ενώ το 1998 το συγκρότημα κηρύχθηκε κτίριο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας.

Το 2001 ειδικοί όροι και περιορισμοί καθορίστηκαν για την ολοκλήρωση της επέκτασης, το 2002 εγκρίθηκε η προμελέτη των Π. Μυλωνά και Δ. Φατούρου, ενώ τον Νοέμβριο του 2008 κατόπιν προκήρυξης ανοικτού διαγωνισμού ανατέθηκε η εκπόνηση των υπόλοιπων σταδίων αρχιτεκτονικής, στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης στα συμπράττοντα γραφεία: Αρχιτεκτονική ΕΠΕ Γραμματόπουλος – Πανουσάκης & Συνεργάτες, Δ. Βασιλόπουλος και Συνεργάτες ΕΠΕ, Λιόντος και Συνεργάτες, Εlxis Engineering Σύμβουλοι Μηχανικοί Α. Ε., Εμπειρία Σύμβουλοι Μηχανικοί Α. Ε.

Η «νέα» εποχή της Εθνικής Πινακοθήκης περιλαμβάνει τη δημιουργία σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος που ενσωματώνει το διατηρητέο παλιό. Δεν αλλοιώνει τον υπάρχοντα χαρακτήρα, αναδιοργανώνει χώρους, αναβαθμίζει παλιούς.

Σε επίπεδο κυκλοφορικής οργάνωσης επιτυγχάνεται αρχιτεκτονική πρόταση ενοποίησης, απλοποίησης και συγκέντρωσης των κατακόρυφων κινήσεων σε μια ενιαία εύληπτη διάταξη. Η προτεινόμενη ζώνη πολλαπλών κατακόρυφων επικοινωνιών (κλιμακοστάσια, ράμπες, ανελκυστήρες) εξυπηρετεί το κοινό και ενοποιεί το σύνολο του συγκροτήματος σε όλες του τις στάθμες. Θα είναι σε απόσταση από το διατηρητέο κτίριο, αλλά με τη διαφάνειά της θα επιτρέπει την πλήρη παρουσία της όψης του.

Μεγάλο στοίχημα και η κατασκευή υπόγειου κτιρίου στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, που θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος και θα φωτίζεται από γυάλινο «κύλινδρο» ο οποίος θα κατασκευαστεί εξωτερικά του χαμηλού υπάρχοντος κτιρίου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100023_08/08/2009_324985
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Καλά, θα ξαναασχοληθούν οι ίδιοι αρχιτέκτονες με το κτήριο, μετά από 40 χρόνια;! Όποιοι το κατασκεύασαν θα επεκτείνουν μάλιστα;! Ή δεν κατάλαβα καλά; Μήπως απλά εγκρίθηκε τώρα, ό,τι είχε μείνει τότε στο συρτάρι;
 

·
Mutant and Proud
Joined
·
6,156 Posts
Επτά, Κυριακή 7 Μαρτίου 2010
Νέα, μεγάλη, διάφανη Πινακοθήκη

Διπλασιάζεται ο εκθεσιακός και αποθηκευτικός χώρος σύμφωνα με τα νέα σχέδια του κτιρίου
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=138003
Σε ένα από τα πιο κομβικά τρίγωνα της Αθήνας, απέναντι από το πολυσύχναστο «Χίλτον» και τον πολύπαθο «Δρομέα», η Εθνική Πινακοθήκη ετοιμάζεται να δείξει το νέο της αρχιτεκτονικό πρόσωπο, που την εκσυγχρονίζει και ενδυναμώνει την επικοινωνία της με την πόλη.
Η επέκτασή της είναι επιτέλους στα σκαριά και προβλέπει υπερδιπλασιασμό των τετραγωνικών της και αλλαγές εκ βάθρων: έναν ολόκληρο καινούριο όροφο για τις μόνιμες εκθέσεις στο κτίριο της οδού Μιχαλακοπούλου, νέο υπόγειο τριών επιπέδων, όπου θα πραγματοποιούνται και οι περιοδικές εκθέσεις, κι ακόμα εξελιγμένα συστήματα αποθήκευσης των έργων τέχνης και διαδραστικά μέσα για την ενημέρωση των επισκεπτών.

Πρώτη φορά το μουσείο θα αποκτήσει αμφιθέατρο 500 τ.μ., ενώ στον τελευταίο όροφο ένα εξίσου ευρύχωρο καφέ-ρεστοράν αναμένεται να αποτελέσει μαγνήτη για τον κόσμο. Ποιος δεν θέλει να απολαμβάνει τον καφέ του ανάμεσα στα έργα τέχνης, με μοναδική θέα προς την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό....

Στην Εθνική Πινακοθήκη χρειάζεται να ριχτεί άπλετο φως. Εννοούμε τη διαφάνεια που δίνει ένα ελαφρύ υλικό όπως το γυαλί και συνδυάζεται με το δυναμισμό του μετάλλου στη νέα αρχιτεκτονική μελέτη που υπογράφουν τα γραφεία Αρχιτεκτονική ΕΠΕ Π. Γραμματόπουλος-Χ. Πανουσάκης, Δ. Βασιλόπουλος και Συνεργάτες ΕΕ. Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της μελέτης είναι μια γυάλινη σπείρα, σαν γλυπτό στην είσοδο του μουσείου, στη Βασ. Κωνσταντίνου, που θα διευκολύνει το φυσικό φως να εισχωρήσει στους υπόγειους χώρους. Παράλληλα, ολόκληρη τη βόρεια πλευρά της πίσω πτέρυγας θα καλύψει ένα τεράστιο υαλοστάσιο και η διαφάνειά του θα ενώνει το μέσα με το έξω. Μάλιστα, σε ένα κατακόρυφο τμήμα του, ειδικό κρύσταλλο θα λειτουργεί σαν φωτεινός πίνακας, ορατός από απόσταση, όπου θα γίνονται νυχτερινές προβολές.

Στόχος το 2013

Η αρχιτεκτονική, η στατική μελέτη (Λιόντος και Συνεργάτες ΕΠΕ) και η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη (Elxis Engineering Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ, Εμπειρία Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ) έχουν εγκριθεί πλήρως, μέχρι τα τεύχη δημοπράτησης. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται ο διαγωνισμός για τον εργολάβο, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το 2013. Μια μικρή αλλά σημαντική... λεπτομέρεια: Προέχει να εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του έργου, που ανέρχεται περίπου στα 62 εκατομμύρια ευρώ.

Η νέα αρχιτεκτονική μελέτη για την επέκταση και τον εκσυχρονισμό της Εθνικής Πινακοθήκης ανατέθηκε στους μελετητές το 2008, ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό, και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων. «Θέλουμε το νέο κτίριο να δίνει το στίγμα της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής και να αναπτύσσεται διάλογος με το παλαιότερο διατηρητέο. Επιδιώξαμε να είναι διακριτή η νέα από την παλαιά φάση», μας λένε οι αρχιτέκτονες Παναγιώτης Γραμματόπουλος και Διονύσης Βασιλόπουλος.

Οι προτεινόμενες επεμβάσεις είναι εντυπωσιακές αλλά και λειτουργικές. Η Εθνική Πινακοθήκη επεκτείνεται σε ύψος αλλά και σε βάθος. Ενα τριώροφο υπόγειο προσθέτει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα που θα αξιοποιηθούν για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αποθηκευτικούς χώρους έργων τέχνης. Ενας νέος όροφος στην πτέρυγα της Μιχαλακοπούλου δίνει ανάσα στις μόνιμες συλλογές. Ολη την πτέρυγα θα διατρέχει ένας επιμήκης πυρήνας κατακόρυφων κυκλοφοριών με ράμπες, κλιμακοστάσια, ανελκυστήρες κ.λπ., τον οποίο προστατεύει και αναδεικνύει ένα τεράστιο υαλοπέτασμα σύγχρονης αισθητικής και προηγμένης τεχνολογίας.

«Με αυτόν τον τρόπο ενοποιούνται όλοι οι εκθεσιακοί χώροι, από τους ορόφους μέχρι τα υπόγεια», συνεχίζουν οι αρχιτέκτονες που υπογράφουν τη μελέτη. «Ταυτόχρονα διευκολύνεται η επικοινωνία μέσω της διάφανης επιδερμίδας που δημιουργεί το υαλοστάσιο, από όπου φαίνεται το παλαιό διατηρητέο κτίριο. Με τις ράμπες και τους διαφανείς ανελκυστήρες προσφέρεται στο κοινό η δυνατότητα να κάνει έναν μουσειακό-αρχιτεκτονικό περίπατο μέσα στην Εθνική Πινακοθήκη, βλέποντας ταυτόχρονα έξω στην πόλη».

Εκσυγχρονισμός παντού

Ο χώρος υποδοχής του μουσείου εκσυγχρονίζεται. Εκεί θα βρίσκεται το ανανεωμένο πωλητήριο, ενώ θα εγκατασταθούν διαδραστικά συστήματα προκειμένου ο επισκέπτης να πληροφορείται τα εικαστικά δρώμενα. Η εσωτερική αναδιάρθρωση προβλέπεται ριζική: Οι διοικητικοί χώροι αναβαθμίζονται, όπως και τα εργαστήρια συντήρησης, η βιβλιοθήκη και τα βιβλιοστάσια. Οι χώροι όπου φυλάσσονται τα έργα εκσυγχρονίζονται και προηγμένα συστήματα αποθήκευσης εγκαθίστανται. Μικρές αίθουσες προστίθενται για εκπαιδευτικά προγράμματα και την επαφή των μικρότερων ηλικιών με την τέχνη.

Στην ουσία, η Εθνική Πινακοθήκη υπερδιπλασιάζεται. Οι υπέργειοι όροφοι από 8.000 τ.μ. που είναι σήμερα γίνονται 13.000 τ.μ., οι υπόγειοι από 2.000 τ.μ. γίνονται 7.000 τ.μ. Για τις μόνιμες εκθέσεις θα δοθούν 2.800 τ.μ. (από 1.400 τ.μ.) και για τις περιοδικές 2.600 τ.μ. Οι χώροι διοίκησης θα απλωθούν σε 2.000 τ.μ. (από 1.000 τ.μ.), η υποδοχή και τα πωλητήρια σε 900 τ.μ. (από 400 τ.μ.), η βιβλιοθήκη σε 600 τ.μ. (από 400 τ.μ.), ενώ τα εργαστήρια συντήρησης έργων τέχνης σε 1.000 τ.μ. (από 700 τ.μ.).

Ακόμα και ο κήπος πάνω από τους υπόγειους χώρους διαμορφώνεται κατάλληλα ώστε να φιλοξενεί υπαίθρια έκθεση γλυπτών, ενώ ενσωματώνεται και το υδάτινο στοιχείο με συμβολική αναγωγή στον ποταμό Ιλισσό που υπήρχε στην περιοχή και μέχρι σήμερα ρέει κάτω από τα θεμέλια...

Για να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή, το υφιστάμενο διατηρητέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης είναι αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του 1956 που ανέδειξε τους Ν. Μουτσόπουλο, Π. Μυλωνά και Δ. Φατούρο. Θεμελιώθηκε με τη συνήθη καθυστέρηση, και έπειτα από αρκετές περιπέτειες (μέχρι και αλλαγή οικοπέδου έγινε), το 1964 και εγκαινιάστηκε το 1976. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου οι απαιτήσεις αυξήθηκαν και οι προκλήσεις πολλαπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα επιμελητές, συντηρητές, έργα και συλλογές να ασφυκτιούν στους περιορισμένους χώρους του μουσείου.

Η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης ασφαλώς θα της δώσει την απαραίτητη στήριξη στο σήμερα και ώθηση στο αύριο: Να αναδειχθούν τα μοναδικά έργα της ελληνικής τέχνης που έχει, όπως του Μόραλη, του Τέτση, του Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Να εμπλουτίσει τις συλλογές της με δωρεές και αγορές, να οργανώσει και να ανανεώσει τον εκθεσιακό της προγραμματισμό και βεβαίως να προωθήσει συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού. *
 

·
Mutant and Proud
Joined
·
6,156 Posts
όλα ωραία και καλά, να προχωρήσει το έργο...οκ η αρχιτεκτονική μελέτη παρουσιάζει ενδιαφέρον,να λυθεί και το οικονομικό και να γίνει ο διαγωνισμός για τον εργολάβο χωρίς προβλήματα...ίσως αν το έπαιρνε η Βιοτερ να ήταν μια εγγύηση αφου στο φιξ διέπρεψε :lol::lol::lol::lol:
και μια παρατήρηση...ίσως θα είναι η πρώτη εθνική πινακοθήκη που θα έχει σχεδόν τους ίδιους χώρους για περιοδικές εκθέσεις με αυτούς για την μόνιμη συλλογη...:nuts::nuts::nuts:
 

·
Registered
Joined
·
856 Posts
πολυ ενδιαφερον! ευχαριστουμε :)
 

·
Mutant and Proud
Joined
·
6,156 Posts
ένα κείμενο για την συλλογή έργων δυτικοευρωπαικής τέχνης της πινακοθήκης και μια φωτογραφία από την μακέτα του κτηρίου όπως κέρδισε τον διαγωνισμό πριν τις αλλαγές και τις περικοπές ορόφων...
http://www.arxaiologia.gr/assets/media/PDF/migrated/710.pdf
 

·
The Jedi Will Rise Again
Joined
·
13,261 Posts
Ωραιότατο μοντέρνο κτίριο. Πως κατέληξε να μοιάζει με γυμνάσιο-λύκειο εκείνης της περιόδου ήθελα να ήξερα...
 

·
Registered
Joined
·
285 Posts
So what I understand for the project is that they are making a huge staircase and ramp in a huge class box that leeds to a basement...malakia..

Give the project to Renzo Piano...he knows better..
 

·
Mutant and Proud
Joined
·
6,156 Posts
Ωραιότατο μοντέρνο κτίριο. Πως κατέληξε να μοιάζει με γυμνάσιο-λύκειο εκείνης της περιόδου ήθελα να ήξερα...
^^:lol::lol:
με κάλυψες...είναι ο συδυασμός Γκράβας με βιοτεχνία επίπλων...η εικόνα στο pdf είναι της μακέτας όπως κέρδισε τότε στον διαγωνισμό για διαφορετικό οικόπεδο από αυτό που τελικά χτίστηκε η πινακοθήκη...αλλάξανε χώρο και τα φώτα στο κτήριο. :eek:hno:
τυπικές σουρεαλιστικές καταστάσεις ελληνικής πραγματικότητας...τώρα όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει και το κείμενο που εν μέρει απαντα και στο γιατί η μόνιμη συλλογή θα έχει σχεδόν τον ίδιο χώρο με τις αίθουσες των περιοδικών εκθέσεων...σήμερα η πινακοθήκη έχει έναν ωραιότατο πίνακα του Πικάσο στις αποθήκες...όπως και ένα μεγάλο σχέδιο του Ματίς, πίνακα του Μπρακ και του Πικάμπια, του Στάμου κλπ...:eek:hno::eek:hno:
 

·
Mutant and Proud
Joined
·
6,156 Posts
κανένα νέο από το μέτωπο... :(
ένας χορηγός θα σώσει την κατάσταση...εκτός και αν τελικά το ΕΣΠΑ καλύψει όλο το ποσό που χρειάζεται το έργο...60 δηλαδή...χλωμό όμως...τώρα σε ποιά σοβαρή χώρα θα χρηματοδοτούσαν ένα έργο με τα μισά χρήματα και μετά θα το άφηναν στην θεά τύχη...κοινώς κόψτε το λαιμό σας...μα τι ρωτάω...ποιά σοβαρή χώρα το 2010 στεγάζει την Εθνική της πινακοθήκη σε ένα μικρό παρακμιακό κτηριάκι που υπολειτουργεί λόγω υποδομών...έλα Peter Δραστήριε Α Μεγαλοπρεπή κάνε κάτι...όχι άλλο ξύσιμο...pls!
 

·
Registered
Joined
·
5,185 Posts
Ναι. Προσθήκη ορόφου συστήματος ραμπών και υαλοστάσιο στην όψη (λέγε με macba) που λογικά θα καταργήσει τα εσωτερικά κλιμακοστάσια και νέες υπόγειες επεκτάσεις.
 

·
Registered
Joined
·
5,185 Posts
Όντως, πόσο πιο προχώ να γίνει χωρίς να χρειαστεί να γκρεμίσουν το παλιό κτίριο; Επίσης, είναι ιδέα μου, ή στο δεξί μέρος του τελευταίο φωτορεαλιστικού, έχουν κατεβάσει αρκετά το επίπεδο του εδάφους;
 
1 - 20 of 584 Posts
Top