SkyscraperCity Forum banner

Ιδαίον Άνδρον / Ideon Andron : the birthplace of Zeus

6085 Views 6 Replies 5 Participants Last post by  KONSTANTINOUPOLIS
Μετά από πολύ καιρό, αποφάσισα επιτέλους να ανεβάσω τις φωτογραφίες μου από το Ιδαίον Άνδρο στο Ρέθυμνο, καλή θέαση :)

Σύμφωνα με τους μύθους η Σπηλιά Ιδαίο Άντρο ήταν ο τόπος γέννησης του Δία, για να προστατευθεί από τον πατέρα του τον Κρόνο, που θα τον κατάπινε ζωντανό, όπως είχε κάνει πιο πριν στους αδελφούς και τις αδελφές του. Εδώ τον έτρεφε η κατσίκα, νύμφη Αμάλθεια. Προστατευόταν από τους Κουρήτες, οι οποίοι χόρευαν και χτυπούσαν τα όπλα τους για να καλύψουν το κλάμα του μωρού Δία. Αυτός ο μύθος αμφισβητείται από όσους αναφέρουν ως τόπο γέννησης του το Δικταίον Άντρον στο οροπέδιο του Λασιθίου.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή του μύθου, το μωρό Δίας γεννήθηκε στο σπήλαιο Δικταίον Άντρον και στη συνέχεια ανατράφηκε ως παιδί στο Ιδαίον Άντρον από τους βοσκούς του Οροπεδίου Νίδα. Ο Ζευς συχνά ονομάζεται "Κρητογενής" δηλαδή γεννημένος στην Κρήτη. Οι Κρητικοί πίστευαν ότι ο Δίας δεν ήταν αθάνατος κι αντίθετα με την επικρατούσα ελληνική πίστη θεωρούσαν ότι πεθαίνει κι ανασταίνεται κάθε χρόνο. Το κεφάλι του πεθαμένου Δία φαίνεται στο βουνό Γιούχτας, έξω από το Ηράκλειο. Αυτή η πίστη των Κρητικών συνεχίζει την παράδοση της παλιάς Μινωικής θρησκείας (στην οποία ο Νεαρός Θεός πεθαίνει κι ανασταίνεται κάθε χρόνο) και την εισάγει στην Ελληνική θρησκεία.

Ιστορικά είναι ξεκάθαρο ότι τόσο το σπήλαιο στο Οροπέδιο του Λασιθίου όσο και το σπήλαιο στο Νίδα ήταν χώροι λατρείας κατά τα Μινωικά και τα πρώτα Ελληνιστικά χρόνια. Η σπηλιά του Τραπεζά στο Λασίθι χρησιμοποιήθηκε κατά τα πρώτα Μινωικά χρόνια αλλά αργότερα υποσκελίστηκε από τη σπηλιά του Ψυχρού στο ίδιο οροπέδιο, ενώ τα μεταγενέστερα δείγματα φανερώνουν ότι κι αυτή αντικαταστάθηκε από το σπήλαιο Δικταίον Άντρον στο οροπέδιο Νίδα, κατά τα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια.

Οι ανασκαφές στη σπηλιά έφεραν στο φως ευρήματα που χρονολογούνται στο τέλος της νεολιθικής εποχής. Κατά τη διάρκεια της Μινωικής εποχής η σπηλιά έγινε τόπος θυσιών στη θεά της γονιμότητας ενώ αργότερα έγινε τόπος θυσιών στο Δία.

Η σπηλιά βρίσκεται σε υψόμετρο 1.540 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αποτελείται από ένα μεγάλο δωμάτιο στο άνοιγμα και δύο οριζόντια δωμάτια που ανοίγουν στο εσωτερικό άδυτο της σπηλιάς. Οι ανασκαφές συνεχίζονται ακόμα, γι αυτό η σπηλιά είναι κλειστή για το κοινό.

Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν από τον καθηγητή Μαρινάτο κι αποδείχτηκε η χρήση του σπηλαίου κατά τα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια. Οι πρόσφατες ανασκαφές στο σπήλαιο ενδιέφεραν για τα ευρήματα των χαμηλότερων θέσεων της σπηλιάς. Το σπήλαιο είναι γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε κατά τα Νεολιθικά χρόνια. Τελευταία μια θαυμάσια μπρούτζινη ασπίδα βρέθηκε άθικτη.

http://www.crete.tournet.gr/Ideon_Andron_Cave-si-1120-el.jsp

~ Ο Ψηλορείτης ~
Ο Ψηλορείτης (Ίδη) είναι το ψηλότερο βουνό της Κρήτης (2456 μ. στην κορυφή "Τίμιος Σταυρός"). Υπάρχουν 5 κορυφές οι οπόιες προσπερνούν τα 2000 μέτρα: ο Τίμιος Σταυρός (2456 μ.),ο Αγκαθιάς (2424 μ.), η Στολίστρα (2325 μ.), Βουλομένου (2267 μ.) και ο Κούσσακας (2209 μ.). Η πρόσβαση στις κορυφές γίνεται απο αρκέτα μονοπάτια. Για την κορυφή υπάρχει πολύ καλά σημαδεμένο μονοπάτι (Ε4) από το οροπέδιο της Νίδας (η πεζοπορία υπολογίζεται στις 5 περίπου ώρες).

Από τις 22 ως τις 30 Ιουλίου γίνονται εκδηλώσεις με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κτλπ, προς τιμην του Άγιος Υάκινθος πλησίον του ομόνυμου Ναού που βρίσκεται περίπου στα 1800 μέτρα.

Στον ψηλορείτη βρίσκεται και το Ιδαίο άντρο (υψόμετρο 1495 μ.), αρχαιολογικός τόπος και σπήλαιο. Κατά την ελληνική μυθολογία είναι το μέρος όπου ανατράφηκε ο Δίας από τους Κουρήτες και τη νύμφη Αμάλθεια.


http://el.wikipedia.org/wiki/Ψηλορείτης


Το Ι.Α από τον δορυφόροhttp://wikimapia.org/1794492/gr/


• Βρισκόμαστε στα μέσα της διαδρομής για το σπήλαιο. Στο βάθος διακρίνουμε την τεράστια τεχνητή λίμνη η οποία τροφοδοτεί την επαρχία Μυλοποτάμου. Αριστερά ( δεν φαίνονται στην φωτογραφία ) είναι τα τελευταία χωριά της επαρχίας. Λιβάδια, Ανώγεια, Άξος, Κράνα, Ζωνιανά κλπ.
Τα Ανώγεια είναι το τελευταίο χωριό, από εκεί είναι 1 ώρα δρόμος μέχρι το σπήλαιο.• Καθοδόν … όπως διακρίνετε και από τις φωτογραφίες το τοπίο είναι άγριο και η διαβίωση απαιτεί υψηλό ηθικό και χαλκευμένο χαρακτήρα.• Στο εκκλησάκι ( κάτω αριστερά ) τελειώνει η άσφαλτος και αρχίζει ο κατσικόδρομος, Και όταν λέω κατσικόδρομος κυριολεκτώ. Τα αγριοκάτσικα κυκλοφορούν άνετα χωρίς να ενοχλούνται από την παρουσία των ανθρώπων. Μπορείς να συνεχείς με το αυτοκίνητο αλλά το πιθανότερο είναι να το σπάσεις. Με τα πόδια ( το οποίο και συνιστώ ) είναι γύρω στα 20 λεπτά ανάβαση.• Το σπήλαιο• Τέλος, το εκκλησάκι …

See less See more
15
1 - 7 of 7 Posts
Ωραίες φωτογραφίες, αυτά τα μέρη είναι ότι πρέπει για να βρείς την ησυχία σου :)
Να είσαι καλά αδελφέ :)
Poly oreo kai mysthrio topio...den eixa xanadei tetoio akrivos topio sthn Ellada-kai malista se toso megalh klimaka!...to sphlaio fenetai pragmatika teleio,kai to meros genika poly xehoristo.Exei mia katharothta to topio.
Fantastic tour!!! The landscape reminds me a little of those spaghetti westerns :lol: Thanks for taking the time to share your work and for the information you provided.
Very interesting landscapes. In fact, could be anywhere in Nevada.
Thanks guys for your kind words :)
1 - 7 of 7 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top