Skyscraper City Forum banner
1 - 9 of 9 Posts

·
Registered
Joined
·
686 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Υπάρχουν πληροφορίες διαθέσιμες, και κυρίως φωτογραφίες, για τους Κήπους του Πασά; Δυστυχώς όσες φορές έχω πάει στη Θεσσαλονίκη δεν έτυχε ποτέ να τους επισκεφθώ. Πρόκειται για σημαντικό δείγμα φανταστικής αρχιτεκτονικής, που κάποιοι παρομοιάζουν με τα έργα του Gaudi στην Βαρκελόνη. Οι επισκέφτες και οι τουρίστες το ξέρουν; Σε τι κατάσταση βρίσκονται; Ευχαριστώ.
 

·
♫♫♫ ♫♫ ♫
Joined
·
870 Posts
Οι κήποι του πασά βρίσκονται πίσω απο το νοσοκομείο Αγ. Δημήτριος Η ονομασία τους είναι μάλλον "λαική", καθώς δε σχετίζονται με κάποιον Τούρκο αξιωματούχο, αλλά απλά ήταν μερος του κήπου του Νοσοκομείου. Ο αρχιτέκτονας, αν υπήρχε, είναι άγνωστος.

Πρόκειται για τη "χαρά" των διαφόρων μεταφυσικο-μυστικιστικο-περίεργων. Στους υπόλοιπους επισκέπτες τηw Θεσσαλονίκης είναι σχετικά άγνωστοι.
 

·
Registered
Joined
·
135 Posts
Η έκταση που καταλαμβάνουν οι Κήποι του Πασά είναι περίπου 1.000 τ.μ. με έντονη κλίση και θέα προς την πόλη. Σώζονται ένα συντριβάνι και γύρω από αυτό μια σήραγγα, μια στέρνα για την συγκέντρωση του νερού, μια χαμηλή πύλη που οδηγεί σε ένα υπόγειο χώρο και ένα υπερυψωμένο καθιστικό. Όλα τα κτίσματα είναι μικρού μεγέθους με δρομάκια και κλίμακες σε διαφορετικά επίπεδα.
Η κατασκευή βασίζεται σε σιδηροδοκούς και σιδερόβεργες όπου πάνω τους στηρίζονται ακατέργαστη πέτρα στα χαμηλά σημεία και τούβλα στα ψηλότερα. Υπάρχουν και αρκετά ένθετα κεραμίδια όπου διακρίνεται η φίρμα της κεραμοποιίας Fratelli Allatini.
Δυστυχώς σήμερα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σχηματίσουμε μια εικόνα για το πως πρέπει να ήταν οι Κήποι του Πασά όταν χτίστικαν. Και αυτό γιατί οι φθορά τους είναι πολύ μεγάλη σε βαθμό που να αλλοιώνει το αρχικό σχέδιο. Το 1922-3 μετά την μικρασιατική καταστροφή αλλά και λίγο αργότερα με την ανταλλαγή των πληθυσμών πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Άνω Πόλη. Τα τούβλα και οι πέτρες του μνημείου λεηλατήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν σαν οικοδομικά υλικά για να επεκτείνουν και να επιδιορθώσουν τα σπίτια των Τούρκων που είχαν αποχωρήσει.
Η ζημιά που προκλήθηκε δεν επηρέασε μόνο την αρχιτεκτονική του μνημείου αλλά και την λειτουργία-λειτουργικότητα του, γιατί το νερό έπαιζε κυρίαρχο ρόλο. Σε κάποια σημεία έρεε με ορμή, σε κάποια σταγόνα σταγόνα και σε κάποια άλλα σχημάτιζε πίδακες και μικρά ή μεγαλύτερα συντριβάνια.

Τους Κήπους του Πασά τους επισκέφτηκα πέρσι το καλοκαίρι. Η κατάσταση στον περιβάλλοντα χώρο, αν εξαιρέσουμε κάτι μικροβανδαλισμούς, ήταν σχετικά καλή. Παγκάκια, φωτισμός, προσεγμένο γκαζόν, πολλά και μεγάλα δέντρα και αρκετά καθαρός ο χώρος. Μου είπαν ότι το βράδυ κλείνει από τον δήμο. Φαίνεται πως αν και αργά τουλάχιστον προστατεύουμε αυτό που απέμεινε.
Τέλος να πω ότι η τοποθεσία είναι ιδανική. Κοιτάζοντας κάτω βλέπεις την πόλη και στο βάθος τον Θερμαικό. Στα αριστερά βλέπεις πολλά δέντρα, δεξιά τα ανατολικά βυζαντινά τείχη και πίσω κομμάτι της Άνω Πόλης και τον οθωμανικό Πύργο του Τριγωνίου (πυροβολείο). 

·
Registered
Joined
·
5,737 Posts
Και εγώ το ίδιο... Παρόλο που έχω πάει τόσες φορές στην Θεσσαλονίκη. Ούτε καν το ήξερα. Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον πριν βανδαλιστεί.
 

·
Registered
Joined
·
686 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Σας ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες. Πιστεύω πως θα μπορούσε να γίνει ένα εξαιρετικό αξιοθέατο, τέτοια μέρη δεν είναι πολλά στην Ευρώπη. Σκέφτηκα να ζητήσω πληροφορίες για τους Κήπους του Πασά γιατί, θυμάμαι, κάτι φίλοι μου είχαν πει για ένα μνημείο φανταστικής αρχιτεκτονικής με αυτην την ονομασία στη Θεσσαλονίκη. Πριν καιρό βρέθηκα σε έναν ανάλογο κήπο στην Ιταλία, στο χωριό Bomarzo, όχι πολύ μακριά από τη Ρώμη, και η επίσκεψη μού ξύπνησε μνήμες από τους Κήπους της Θεσσαλονίκης. Ελπίζω κάποια στιγμή να αναλάβει κάποιος πρωτοβουλίες, να τους αναδείξει και να τους εντάξει στο δίκτυο αξιοθεάτων στην πανέμορφη, και γεμάτη εκπλήξεις, πόλη της Θεσσαλονίκης.
 
1 - 9 of 9 Posts
Top