SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 1130 Posts

·
Moderator
Joined
·
30,301 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Systhnw na parousiazoume edw diafores plhrofories gia koinonika 8emata, ydatiko, kypriako ktl.

(sas parakalw dior8wste ton titlo tou 8ematos, pathsa 'enter' prin kala kala to ele3w. signwmh!)

Kanw arxh me to akolou8o:

Στην Κύπρο η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού στην ΕΕ τα έτη 1997-2007

Αυξανόμαστε και πληθυνόμαστε!


Η Κύπρος ανήκει στην ομάδα των χωρών της ΕΕ οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά τον πληθυσμό τους κατά τη δεκαετία 1997-2007, όσο και εάν αυτό ακούγεται παράξενο!
Συγκεκριμένα στην Κύπρο ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 16,9%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στις 27 χώρες μέλη, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ήταν της τάξης μόνο του 3,4%. Παράλληλα, οι κάτοικοι της Κύπρου ανήκουν σε εκείνους τους Ευρωπαίους οι οποίοι προτιμούν την ιδιοκατοίκηση παρά την ενοικίαση.
Τα πιο πάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που επιχειρεί να «σκιαγραφήσει» την Ευρώπη σε αριθμούς και η οποία καταδεικνύει τόσο την ποικιλομορφία όσο και την ανομοιογένεια που παρατηρείται ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ σε διάφορους τομείς.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Κομισιόν, ο πληθυσμός των 27 έφτασε τα 495 εκατ. το 2007, δηλαδή αυξήθηκε σε ποσοστό 3,4%. Η Κύπρος, με 16,9%, είναι η δεύτερη χώρα μετά την Ιρλανδία, με 18%, που κατέγραψαν τεράστια αύξηση στον πληθυσμό τους. Ακολουθεί το Λουξεμβούργο με 15,2% και η Ισπανία με 12,5%, ενώ από την άλλη πλευρά ο πληθυσμός συρρικνώθηκε σε οκτώ κράτη μέλη. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Βουλγαρία (-7,9%), στη Λετονία (-6,7%) και στη Λιθουανία (-5,7%).

Ιδιοκατοίκηση
Σε ό,τι αφορά στους ιδιοκτήτες σπιτιών, η Κύπρος ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των κρατών μελών, οι κάτοικοι των οποίων προτιμούν το «δικό τους κεραμίδι». Οι ιδιοκτήτες σπιτιών φτάνουν το 68,3% % στη χώρα μας και οι ενοικιαστές το 31,7%%, ενώ στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 62,7% και 37,3%. Στη Γερμανία η ιδιοκατοίκηση αποτελεί μειοψηφία έναντι του ενοικίου με ποσοστά 44,3% και 55,7% αντίστοιχα, ενώ επίσης χαμηλά ποσοστά ιδιοκτητών παρατηρούνται στην Αυστρία (52%), στην Ολλανδία και την Πολωνία (από 54%) και τη Δανία και Γαλλία (από 58%).

Κόστος εργασίας
Σε άλλη ενότητα που αφορά το ωριαίο κόστος εργασίας, στην Κύπρο (με στοιχεία του 2006) διαπιστώνεται ότι είναι 11,98 ευρώ όταν στην ΕΕ είναι 20,35 ευρώ. Αναλύοντας τη δομή του κόστους εργασίας διαπιστώνεται ότι στην Κύπρο οι μισθοί αποτελούσαν το 84,9% του κόστους εργασίας, ενώ το τμήμα της κοινωνικής ασφάλισης που πληρώνεται από τον εργοδότη έφτανε το 15,1%. Στην ΕΕ το υψηλότερο μερίδιο στην κοινωνική ασφάλιση που πληρώνει ο εργοδότης εμφανίζεται στη Σουηδία 30,6%, Βέλγιο 30,3% και Γαλλία 28,6%. Αντίθετα χαμηλότερο μερίδιο που αποδίδεται από τους εργοδότες, εκτός της Κύπρου, διαπιστώνεται στη Μάλτα 6,9% τη Δανία 10,9% και τη Σλοβενία 13,4%.
Τέλος, δείκτες τουρισμού για το 2006 καταδεικνύουν ότι στην Κύπρο παρουσιάσθηκε συχνότητα διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία το 2006 της τάξης του 18,8% έναντι 4,7% στους 27. Το ποσοστό της Κύπρου είναι το υψηλότερο στην ΕΕ και ακολουθούν οι Μάλτα 18,3%, Αυστρία 11,9% και Ισπανία 8,7%.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΤΕΤΗ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Κωδικός άρθρου: 797533

ΠΟΛΙΤΗΣ - 03/06/2008, Σελίδα: 52
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=797533&-V=archivearticles
 

·
Moderator
Joined
·
30,301 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Άσκηση «Αργοναύτης» στη Λάρνακα

Προβλέπει μαζική άφιξη προσφύγων από τον Λίβανο


Με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Ελλάδας και της Γαλλίας, άρχισε χθες το πρωί στη Λάρνακα η άσκηση «Αργοναύτης». Η πρώτη μέρα αφορούσε άσκηση επί χάρτου, σε περίπτωση μαζικής καθόδου προσφύγων από την εμπόλεμη ζώνη του Λιβάνου. Η άσκηση πραγματοποιείται υπό τη στενή παρακολούθηση 18 εκπροσώπων πρεσβειών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Έχοντας ως βάση τις εμπειρίες που αποκόμισαν το καλοκαίρι του 2006 από την κρίση στο Λίβανο, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Υπουργείο Εξωτερικών, Εθνική Φρουρά, Πολιτική Άμυνα, Αστυνομία κτλ.), ακολουθώντας το σενάριο της άσκησης, προετοιμάστηκαν και συντονίστηκαν για ενδεχόμενη μαζική άφιξη αμάχων, οργανωμένων και μη, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη του Λιβάνου, εξαιτίας εχθροπραξιών και βομβαρδισμών. Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μιχάλης Ζαχαρίογλου είπε ότι η άσκηση «Αργοναύτης» συμπεριλαμβάνει διάφορα σενάρια στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου «Εστία», που είναι το εθνικό σχέδιο διαχείρισης κρίσεων. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας Κώστας Φυτιρής είπε ότι με βάση το σχέδιο, με την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στον Λίβανο έχουν ενεργοποιηθεί 20 υπηρεσίες, οι οποίες με μέσα και προσωπικό σΆ όλα τα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας αναμένουν μαζικές αφίξεις αμάχων. Τέλος, ο υπεύθυνος της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας Χρυσήλιος Χρυσηλίου ανέφερε ότι η άσκηση αυτή δίνει τη δυνατότητα σΆ όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να δουλέψουν μαζί και να πετύχουν συντονισμό και συνεργασία, που αποτελούν λέξεις-κλειδιά, έτσι ώστε η αποστολή τους να πετύχει. «Αυτές οι δύο λέξεις υπήρχαν το 2006, αλλά όχι στο βαθμό που υπάρχουν σήμερα», πρόσθεσε. Σήμερα το πρωί, στο λιμάνι Λάρνακας θα πραγματοποιηθεί το επιχειρησιακό κομμάτι της άσκησης, που προβλέπει άφιξη πλοίων με πρόσφυγες από τον Λίβανο.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Κωδικός άρθρου: 797509
ΠΟΛΙΤΗΣ - 03/06/2008, Σελίδα: 58
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=797509&-V=archivearticles&-p
 

·
Registered
Joined
·
1,659 Posts
μολις 675,2 χιλιαδες ημασταν το 1997,αρχες του 2008 πρεπει να ξεπερασαμε τις 800 χιλιαδες.
καλο θα ηταν αν ξεραμε ποσοι απο τους μεταναστες ειναι απο ευρωπαικες χωρες και ποσοι απο μη ευρωπαικες.
ελπιζω μεχρι το 2025 να φτασουμε το 1,000,000
 

·
Moderator
Joined
·
30,301 Posts
Discussion Starter · #4 ·
^^ 8a to psa3w poly syntoma. exw ta kyvernitika eggrafa peri metanastashs apo thn teleutaia apografh mexri shmera. 8a ele3w thn xwra proeleushs kai ypiikothtas. pantws mexri twra to 1/3 twn metanastwn fenete na einai epanapatrizomenoi kyprioi.
 

·
Moderator
Joined
·
30,301 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Αναγνωρίζεται η ανάγκη, προβληματίζει η διαδικασία

Με κενά η αφαλάτωση εξπρές

Εκφράζονται επιφυλάξεις από το Τμήμα Αλιείας και τον Επίτροπο Περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο αφήνει ανοικτά παράθυρα για άλλες χρήσεις των εκτός διαδικασίας αφαλατώσεων
Πολλά κενά εντοπίζονται στο νομοσχέδιο που επιτρέπει την επείγουσα λειτουργία μικρών μονάδων αφαλάτωσης (μέχρι 500 κ.μ. νερού την ημέρα) χωρίς την εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης και χωρίς ξεκάθαρες τεχνικές προδιαγραφές.

Ανησυχίες για το ενδεχόμενο ψήφισης του νομοσχεδίου ως έχει εξέφρασαν χθες στη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος ο Επίτροπος Περιβάλλοντος και το Τμήμα Αλιείας.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο στις 21 Μαΐου προκειμένου, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, να δώσει σε ξενοδοχειακές μονάδες τη δυνατότητα να παραγάγουν νερό μέσω μικρών μονάδων αφαλάτωσης, δεδομένης της λειψυδρίας, των περικοπών νερού και των αυξημένων αναγκών τους λόγω της τουριστικής περιόδου. Προκειμένου να επιταχυνθεί η λειτουργία τους στην τρέχουσα θερινή περίοδο το Υπουργικό Συμβούλιο προτείνει την απαλλαγή των μονάδων αφαλάτωσης με παραγωγή νερού έως 500 κ.μ. την ημέρα από την υποχρέωση να καταθέτουν περιβαλλοντική μελέτη. Προηγήθηκε απόφαση απάλλαξής τους από την έκδοση πολεοδομικής άδειας.
Επιπλέον, οι μονάδες αφαλάτωσης με παραγωγή νερού από 500 έως 1500 κ.μ. νερού την ημέρα θα μπορούν να καταθέτουν μόνο προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη. Την πλήρη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα καταθέτουν μόνο οι μονάδες με παραγωγή πέραν των 1500 κ.μ. νερού την ημέρα.

Ναι μεν αλλά
Όλοι όσοι παρέστησαν στη χθεσινή συνεδρία συμφώνησαν ότι οι έκτακτες συνθήκες που προκλήθηκαν από την έλλειψη νερού δικαιολογούν την επιτάχυνση ή και την απλοποίηση των διαδικασιών προκειμένου το ταχύτερο να λειτουργήσουν μικρές μονάδες αφαλάτωσης. Ωστόσο, το Τμήμα Αλιείας διά της εκπροσώπου του και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις:
* Το νομοσχέδιο δεν αναφέρει ποιοι δικαιούνται να λειτουργήσουν μονάδες αφαλάτωσης χωρίς περιβαλλοντική μελέτη. Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι τη διευκόλυνση αυτή ζήτησαν πολλοί ξενοδόχοι, ωστόσο, στο νομοσχέδιο δεν ονομάζεται καμία επαγγελματική τάξη ως δικαιούχα της διευκόλυνσης αυτής.
* Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αιτηθούν την ανέγερση αφαλάτωσης με τη νέα ταχύρυθμη διαδικασία μέσα σε περίοδο ενός χρόνου από την εφαρμογή του νόμου. Δεν αναφέρει οτιδήποτε, όμως, για το χρόνο κατά τον οποίο θα πρέπει να σταματήσουν τη λειτουργία τους αυτές οι μονάδες.
* Την άδεια λειτουργίας σε αυτές τις μονάδες (για παραγωγή μέχρι 500 κ.μ. νερού την ημέρα) θα δίνει μια ειδική επιτροπή με μέλη από αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο βάσει ποιων προδιαγραφών θα δίνεται η άδεια, ούτε αν θα απαιτούνται συμπληρωματικές άδειες (οικοδομής, τοποθέτησης αγωγών, άλλου εξοπλισμού κλπ).
* Η εκπρόσωπος του Τμήματος Αλιείας ανέφερε πως μπορεί να προκληθεί περιβαλλοντική ζημιά. Η απόρριψη αλμυρού νερού ανεβάζει την περιεκτικότητα άλατος στο 70 τοις χιλίοις από 39 τοις χιλίοις που είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

Παράθυρο για γκολφ
Ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε πως, αν όντως σκοπείται η εξυπηρέτηση ξενοδοχείων, τότε είναι αρκετά τα 100 κ.μ. νερού ημερησίως, αφού τόση είναι η μέγιστη κατανάλωση στις ξενοδοχιακές μονάδες. Με 1500 κ.μ. νερού ημερησίως πίνουν 8000 άνθρωποι, είπε χαρακτηριστικά.
Το πλέον ενδιαφέρον απΆ όσα είπε ο Επίτροπος ήταν η ανησυχία του ότι με το νομοσχέδιο που παρακάμπτονται οι νόμιμες διαδικασίες μπορεί να ανοίξει η πόρτα για κατασκευή μονάδων αφαλατώσεων από ξενοδοχεία που ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν γήπεδα γκολφ.
Το Κίνημα Οικολόγων με γραπτή δήλωση τάσσεται υπέρ της διευκόλυνσης των ξενοδοχείων να αποκτήσουν μικρές μονάδες αφαλάτωσης, αλλά τάσσεται εναντίον του νομοσχεδίου. «Αντί της ανάκλησης της διαδικασίας περιβαλλοντικού ελέγχου να τεθεί προσωρινή διάταξη για δεσμευτικό χρόνο εξέτασης των αιτήσεων», αναφέρει.

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ
Κωδικός άρθρου: 798299
ΠΟΛΙΤΗΣ - 06/06/2008, Σελίδα: 19
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=798299&-V=articles
 

·
Moderator
Joined
·
30,301 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πρωταθλήτρια στο trafficking η Κύπρος


Καταπέλτης για την Κύπρο είναι η ετήσια έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις προσπάθειες των κυβερνήσεων για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων (trafficking). Σημειώνεται πως η Κύπρος αποτελεί πρωτίστως χώρα προορισμού (αλλά και χώρα μετάβασης) για μεγάλο αριθμό γυναικών που διακινούνται παράνομα από δουλεμπόρους με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Στην Έκθεση αναφέρεται πως η Kύπρος δε συμμορφώνεται καν με τις ελάχιστες δεσμεύσεις για την εξάλειψη της παράνομης διακίνησης, εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων, γεγονός που την καθιστά «πρωταθλήτρια Ευρώπης» στη μη αντιμετώπιση αυτού του ανησυχητικά διογκούμενου φαινομένου. Αν και η Κύπρος ψήφισε πρόσφατα ένα νέο νόμο κατά της παράνομης διακίνησης προσώπων και δημιούργησε σχετικό κρατικό καταφύγιο για τα θύματα, οι προσπάθειες αυτές στην ουσία αυτοαναιρούνται, καθώς επισκιάζονται από την αποτυχία της κυβέρνησης να επιδείξει χειροπιαστή πρόοδο σε ό,τι αφορά την επιβολή του νόμου, την προστασία των θυμάτων και την αποτροπή της παράνομης διακίνησης προσώπων. Χαρακτηριστικό των αναποτελεσματικών πολιτικών σε ό,τι αφορά το εν λόγω ζήτημα, είναι το γεγονός πως η μονάδα κατά του trafficking ?με τριμελές προσωπικό!- παραμένει χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό και τους στοιχειώδεις πόρους, και κρίνεται ανίκανη για την αποτελεσματική διερεύνηση των αδικήματα. Στην Έκθεση αναφέρεται πως πριν από δύο μήνες ο αρχηγός της Αστυνομίας διόρισε 20 ερευνητές για να συνεργαστούν με την εν λόγω Μονάδα, καθώς παρατηρείται μια συνεχής μείωση των υποθέσεων που καταγγέλλονται: ενδεικτικά, το 2007 διερευνήθηκαν 27 υποθέσεις, ενώ το προηγούμενο έτος ήταν 60. Ας σημειωθεί πως κατά το 2007, η κυβέρνηση άσκησε ποινική δίωξη εναντίον εφτά αστυνομικών για ανάμειξή τους σε δύο ξεχωριστές υποθέσεις παράνομης διακίνησης ατόμων. Κατά την Έκθεση, η Κύπρος απέτυχε να αναλάβει ευθύνη για το σημαντικότατο πρόβλημα του trafficking που αντιμετωπίζει, όπως επίσης απέτυχε να εφαρμόσει αποτρεπτικά μέτρα για τα περιστατικά που σημειώθηκαν το 2007. Παρά τη ρητή του δέσμευση -στo πλαίσιo του Εθνικού Σχεδίου Δράσης- να καταργήσει την άδεια εργασίας για «καλλιτέχνιδες», «το κυπριακό κράτος δεν προέβη στα απαραίτητα βήματα προκειμένου να καταργηθεί αυτή η κατηγορία εργασίας», συνεχίζει η Έκθεση. Έτσι, η Κύπρος παραμένει η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εκχωρεί τέτοια άδεια, «ένα καλά γνωστό εργαλείο, που χρησιμοποιείται κεκαλυμμένα για τη διακίνηση των θυμάτων», επεξηγεί η Έκθεση.

Χριστιάνα Βωνιάτη
Κωδικός άρθρου: 798301
ΠΟΛΙΤΗΣ - 06/06/2008, Σελίδα: 46
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=798301&-V=articles
 

·
Registered
Joined
·
1,659 Posts
^^ 8a to psa3w poly syntoma. exw ta kyvernitika eggrafa peri metanastashs apo thn teleutaia apografh mexri shmera. 8a ele3w thn xwra proeleushs kai ypiikothtas. pantws mexri twra to 1/3 twn metanastwn fenete na einai epanapatrizomenoi kyprioi.
σοβαρα?ουαο!αυτο δεν το περιμενα!θα αναμενω τα αποτελεσματα της ερευνας σου.
 

·
Registered
Joined
·
1,659 Posts
oso gia tis kallitexnides yparhei provlima ,alla den pisteuo na einai toso tragika oso ta parousiazoun.
exsallou to state department den einai kai oti pio axsiopisti pigi yparhei
 

·
Moderator
Joined
·
30,301 Posts
Discussion Starter · #9 ·
^^ Poly swsta. To State Department ka8e allo para akrives kai a3iopisto einai.

Αρχιεπίσκοπος, για τα περί φορολογίας της Εκκλησίας

"Άρχισε να λαϊκίζει η κυβέρνηση"

"Το Σύνταγμα απαλλάσσει την Εκκλησία από τη φορολόγηση της περιουσίας της. Αν θέλαμε να μην πληρώνουμε φορολογία, μπορούσαμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια στα Δικαστήρια, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο". Αυτή η θέση εκφράστηκε χθες από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, με αφορμή δήλωση του Υπουργού Οικονομικών πως θα μπορούσε κι η Εκκλησία της Κύπρου να συνεισφέρει για λύση των οικονομικών προβλημάτων στο νησί. Ο Αρχιεπίσκοπος απέρριψε κάθε νύξη για υποχρέωση και μίλησε μόνο για οικειοθελή πρόθεση της Εκκλησίας να καταβάλει φόρους. Για το σκοπό αυτό μάλιστα επιθυμεί να έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση, ώστε με μια συμφωνία να εξαλειφθούν όλες οι παρεξηγήσεις και οι εκκρεμότητες ως προς τα φορολογικά.
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας επικαλέστηκε ως καταβολή φορολογίας και τα τέλη που καταβλήθηκαν για κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες. "Αυτή τη στιγμή η Εκκλησία πληρώνει όλους τους φόρους της και μάλιστα με πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο. Πέρσι κατέβαλε 9 εκατομμύρια η Ιερά Αρχιεπισκοπή και δύο εκατομμύρια οι άλλες Μητροπόλεις. Καταβάλαμε τα 9 εκατομμύρια γιατί έγιναν κάποιες εκποιήσεις οικοπέδων στη Λεμεσό, για να κάνουμε κάποιες επενδύσεις, όπως κάναμε και στην Ελληνική Τράπεζα ύψους 35 εκατομμυρίων λιρών".
Υπερασπιζόμενος την επιχειρηματική πλευρά της Εκκλησίας, ο Χρυσόστομος Β' υποστήριξε πως "στον αιώνα που ζούμε χωρίς οικονομικό υπόβαθρο δεν μπορεί να γίνει κανένα πνευματικό έργο".
"Ξέρουμε από διαχείριση"
Ατυχέστατη χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών για την "οικονομική συνεισφορά της Εκκλησίας", αλλά και την όλη συμπεριφορά του γύρω από το θέμα της φορολογίας της. "Δεν μπορώ να ερμηνεύσω τη συμπεριφορά του Υπουργού Οικονομικών. Δεν ξέρω αν μπήκαν στο χώρο του λαϊκισμού. Αλλά τους συμβουλεύω πως δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για λαϊκισμό. Οφείλουν να προσγειωθούν. Τα οικονομικά του κράτους να τα προσέχουν", είπε ο κ. Χρυσόστομος, δηλώνοντας παράλληλα πως ξέρει η Εκκλησία να συμπαρίσταται και στο κράτους και στους φτωχούς. "Δεν είναι ανάγκη να μας λένε πώς πρέπει να συμπαρασταθεί η Εκκλησία για να δώσουν αυτοί στον ασθενέστερο άνθρωπο. Εμείς ξέρουμε καλύτερα πώς θα σταθούμε δίπλα στον πάσχοντα αδελφό μας", κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο τέως "ξέχασε" τη συμφωνία
Ο Αρχιεπίσκοπος παραδέχτηκε την ύπαρξη συμφωνίας για τη φορολογία της Εκκλησίας, αποτελούμενης από 13 σημεία, που έγινε με τους προηγούμενους Υπουργούς Οικονομικών, αρχής γενομένης από τον υπουργό Οικονομικών κ. Κληρίδη. Αναφέρθηκε και στην ενημέρωση που έκανε για το θέμα στον Πρόεδρο Χριστόφια, κατά την εθιμοτυπική συνάντησή τους το Πάσχα.
Αυτή η συμφωνία, υποστήριξε ο Προκαθήμενος, μονογραφήθηκε και στάλθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά, δυστυχώς, σημείωσε, ξεχάστηκε στο συρτάρι του γραφείου του κ. Τάσου Παπαδόπουλου. Δεν προωθήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή. Η συμφωνία, κατά τον Αρχιεπίσκοπο, προβλέπει τη φορολογία της Εκκλησίας, δεν αφήνει καμιά σκιά ώστε να επιτρέπει σε οποιονδήποτε να εκμεταλλεύεται το θέμα αυτό. "Δεν χρωστάμε στην κυβέρνηση ούτε ένα ευρώ. Ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν πως μπορούν να πιέσουν την Εκκλησία και να την φορολογήσουν. Οικειοθελώς θα φορολογηθούμε, γιατί το επιθυμούμε", επανέλαβε.

Επιμονή στον εθνικό ρόλο της Εκκλησίας
Εγκαινιάστηκαν χθες από τον Αρχιεπίσκοπο, στην παρουσία των Επισκόπων Λεμεσού, Μόρφου και Καρπασίας, τα γραφεία εξυπηρέτησης των προσφύγων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας και εκείνων της Επισκοπής Καρπασίας, που διαμένουν στη Λεμεσό. Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος υπογράμμισε πως πρόκειται για χώρο πνευματικής και διοικητικής εξυπηρέτησης, μιας προσωρινής έδρας, αφού η πραγματική θέση των γραφείων και των εγκαταστάσεων της ομώνυμης Επισκοπής βρίσκεται στα σκλαβωμένα εδάφη μας. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε πως η λύση του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο απ' τη δική μας πλευρά, αλλά κι απ' την άλλη, η οποία έμαθε να ζητά πολλά χωρίς να παραχωρεί τίποτε. Σ' αυτό συντείνει κι η Ευρώπη, υπέδειξε, αφού βλέπει την Τουρκία ως μεγάλη αγορά κι εμάς ως ανύπαρκτους. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έκανε λόγο και για τη διαχρονική εθνική γραμμή που έχει η Εκκλησία, παρά τις παραφωνίες, κατά την έκφρασή του, "που ακούγονται απ' όλες τις πάντες". Αυτή η γραμμή, είπε, θα παραμείνει σταθερή κι ο αγώνας της εκκλησίας θα εξακολουθήσει να γίνεται χωρίς μειώσεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κωδικός άρθρου: 798704
ΠΟΛΙΤΗΣ - 08/06/2008, Σελίδα: 30
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=798704&-V=articles
 

·
Moderator
Joined
·
30,301 Posts
Discussion Starter · #10 · (Edited)
Symfwna me thn ereuna mou vasismenh sta stoixeia pou vrhka apo thn kyvernhtikh dhmografikh ereuna tou 2006 kai tou 2001:

To 2006:
Synolikos ply8ismos: 867.600
Ellhnokyprioi: 660.600
Tourkokyprioi: 88.900
3enoi: 118.100 (Eleu8erhs Kyprou 15.16% kai 13.61% tou synolikou)
Ry8mos au3hshs 2005-6: 1.6%

To 2001:
3enoi ypikooi: 64.810 (50% Europaikh Enwsh kai 50% apo alles xwres)

Megaliteres Omades:
Ellada: 17.459
Hnomeno Vasilio: 11.871 (den 3erw posoi einai epanapatrizomenoi Kyprioi me agglikh ypiikothta)
Rwssia: 4.952
Sri Lanka: 4.939
Filipines: 3.245
Boulgaria: 2.411
HPA: 1.790
Roumania: 1.778
Syria: 1.436
Oukrania: 1.259


Metanasteush 2002-6:

Afh3eis: 93.116 (Kyprioi: 9458 10.15%)
Anaxwrhseis: 28.799 (Kyprioi: 1793 6.2%)
Pleonasma: 64.317 (Ek twn opoiwn 7665 Kyprioi 11.9%)

Oi 10 Megaliteres omades metanastwn sthn Kypro to 2006:

Ellada: 36.790 (+110%)
Hnomeno Vasilio: 25.823 (+117%)
Rwssia: 9.854 (+99%)
Filippines: 3.384
Polonia: 3.682
Boulgaria: 2.931
HPA: 2.600
Roumania: 2.503
Sri Lanka: 2.390
Slovakia: 2.380
Germania: 2.211
Syria: 1.974
Oukrania: 1.848
Serbia&Montenegro: 1.263
India: 1.246
Agnwsth: 3.517

Vgalete ta symperasmata sas eleu8era!

EDIT: Ekana la8os sto pososto twn allodapwn sthn Eleu8erh Kypro ka8ws epishs kai gia ton synoliko plh8ysmo. H dior8wseis pros8e8hkan.
 

·
Registered
Joined
·
1,659 Posts
me 17,89% prepei na eimaste protoi stin europi.
pisteuo pos einai pio asfales na ypologizetai o plythismos lamvanontas ypopsi mono tous tourkokyprious pou zoun stis eleutheres periohes.
ypologismos meros tou plythismou ton katexomenon(tourkokyprioi) mi lavmanontas ypopsi kai tous tourkous einai gelios imo.
i statistiki ypiresia prepei na ypologizei mono to plythismo pou menei sta eleuthera edafi gia na ehoume sosta apotelesmata.

alla giati tosoi amerikanoi?pou tous katahoniasame kai den tous pira eidisi?i mipos einai kyprioi me amerikanika diavatiria?
vlepo episis pos den ehoume arketous metanastes apo latiniki ameriki.
ton teleutaio hrono paratirisa pos auxsithikan oi afrikanoi metanastes
 

·
Moderator
Joined
·
30,301 Posts
Discussion Starter · #12 ·
^^ Mia megalh merida twn metanastwn apo to Hnomeno Vasilio kai thn Amerikh prepi na einai epanapatrizomenoi Kyprioi. To provlhma einai oti arketoi apo autous den tous endiaferei to na paroun kypriakh ypiikotita. Oson afora alles Evrwpaikes xwres to Luxembourgo exei 37%, h Elvetia 23%, Ollandia 20%, Latvia 19% kai nomizw h kypros erxetai 5h.

Oi afrikanoi metanastes prepi na einai statistika krimenoi stous 3.517 metanastes pou den eixan dhlwsei xwra ypiikothtas. Apo ta stoixeia pou exw perisylle3ei einai kapou stous 500 alla sigoura den einai akrives autos o ari8mos.

Prosopika den me endiaferei posoi metanastes yparxoune sthn Kypro. E3allou exoune voh8hsei para poly sthn oikonomia. Me endiaferei omws to kata poso allionoun thn tautothta tou nhsiou. Exw synanthsei arketous metanastes kai oi pleistoi aploustata den asxolountai me thn ekma8hsh ellhnikwn oute kan ths kypriakhs dialektou kai koultouras. Tous afhnei pantelos adiaforous. Gia auto ftaine kai oi kyprioi pou panta mhloune sta agglika me tous metanastes (logo ths filo3enias mas).

Auto exei odhghsei arketous kyprious se idiotika agglofwna sxoleia (eimai enas apo autous) alla den exw xasei, opws arketous allous, ton sevasmo mou kai thn agaph mou gia thn ellhnikh glwssa kai idiaitera thn kypriakh dialekto kai koultoura.

Anti8eta sthn Ellada para polloi metanastes mhlane ellhnika epidi anagkazountai na ta ma8oun afou arketoi Ellhnes den mhlane agglika alla ka8ws episis epidi katafeugoun pio syxna sthn omhlia sta ellhnika pou dinei ena kinitro stous metanastes na ma8oune th glwssa.

Prosfata h kyvernhsh exei katarghsei thn proypo8esh gia kalh gnwsh ths ellhnikhs gia na pareis thn kypriakh ypiikothta pou to vriskw skandalodes. Prepi na paradeigmatistoume apo thn Ollandia pou pleon oi metanastes paraka8ontai se diagwnismata ollandikhs glwssas alla KAI koultouras gia apokthsh ypiikothtas h makroxronias diamonhs (me e3airesh autous apo thn EE).

Sthn kypro prepi pleon na arxhsoume na apaitoume apo tous metanastes na ma8ainoune ellhnika (ta vasika kai ka8hmerina toulaxiston). Exw vare8ei na phgainw se estiatoria, bar kai cafe kai na eimai anagkasmenos na paraggelw sta agglika para se mia apo tes episimies glwsses tou kratous sto opoio gennh8hka (kai OXI ta agglika DEN einai episimh glwssa ths Kyprou). Se alles xwres ths Evrwphs auto einai adianoito kai aparadekto!
 

·
Moderator
Joined
·
30,301 Posts
Discussion Starter · #13 ·
Δημοκρατικό σχολείο

Εγκαίνια δημοτικού και προδημοτικής στα Πυργά


Η δημιουργία ενός ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου "όπου όλα τα παιδιά θα έχουν ίσες ευκαιρίες μάθησης μέσα σε σύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα σχολικά κτήρια" είναι ο στόχος στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, είπε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου στη διάρκεια της τέλεσης εγκαινίων του Δημοτικού Σχολείου και του Δημόσιου Νηπιαγωγείου Πυργών.
"Στόχος μας" είπε, "είναι η ολική αναθεώρηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, όπως επιβάλλουν οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής και τα ευρωπαϊκά δεδομένα της πατρίδας μας", προσθέτοντας ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα για την Παιδεία ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και τις προσδοκίες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών και έχει σχεδιαστεί ώστε να εξυπηρετεί απόλυτα τις απαιτήσεις της σύγχρονης κυπριακής εκπαίδευσης, από την προδημοτική ίσαμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε χαιρετισμό μου κατά την τελετή εγκαινίων, ο κ. Δημητρίου είπε ότι "παραδίδουμε σήμερα στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς μας ένα σύγχρονο σχολείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και άρτιο εξοπλισμό, που αναμένεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της κοινότητας όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα στον 21ο αιώνα, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την υπέρμετρη τεχνολογική πρόοδο και τις ραγδαίες εξελίξεις και αλλαγές σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δράσης".
"Η συνεχής βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων μας με την ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων, την αντισεισμική αναβάθμιση των υφισταμένων και τις επεκτάσεις που γίνονται, αποτελεί βασική παράμετρο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης την οποία σταδιακά υλοποιούμε", σημείωσε ο Υπουργός. Αναφερόμενος στο νέο Δημοτικό Σχολείο και το Δημόσιο Νηπιαγωγείο Πυργών, ο κ. Δημητρίου το χαρακτήρισε "πραγματικό στολίδι για την όμορφη και προοδευτική κοινότητά των Πυργών" και πρόσθεσε ότι η ανέγερση των δύο σχολείων κόστισε ενάμισι περίπου εκατομμυρίου ευρώ.
Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε το εκπαιδευτικό προσωπικό ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο το έργο του σχολείου, σε αγαστή συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τη Σχολική Εφορεία, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς μας.

Κωδικός άρθρου: 798790
ΠΟΛΙΤΗΣ - 09/06/2008, Σελίδα: 40
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=798790&-V=articles&-p
 

·
Moderator
Joined
·
30,301 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Με τη πρόσληψη τεσσάρων Κατηγόρων από το Υπ.Εργασίας
Επιταχύνεται η διαδικασία είσπραξης των ανείσπρακτων οφειλών από το ΤΚΑ


Λευκωσία: Στην πρόσληψη τεσσάρων δημοσίων Κατηγόρων προχωρεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για είσπραξη των ανείσπρακτων οφειλών από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), που ανέρχονται γύρω στα 30 εκατομμύρια λίρες, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι ''έγνοια μας είναι το ΤΚΑ να μην χάνει ούτε ένα σεντ''. Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ), με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη για το θέμα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η κ. Χαραλάμπους διευκρίνισε ότι τα 30 εκ. λίρες αφορούν οφειλές προς το ΤΚΑ καθώς και οφειλές σε παρεμφερή Ταμεία, τα οποία εισπράττονται μέσω του ΤΚΑ, προσθέτοντας ότι τα λεφτά του ΤΚΑ ''είναι λεφτά της κοινωνίας και είναι κοινωνική ευθύνη η είσπραξη τους''.

''Τον τελευταίο καιρό, με τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει επί προηγούμενης κυβέρνησης για την πρόσληψη ειδικών αστυνομικών που θα έχουν να κάνουν με την είσπραξη των οφειλών, με τη σημερινή πρόσληψη των δημοσίων Κατηγόρων, με την πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας για επιβολή αυξημένων προστίμων και τελών όταν δεν καταβάλλονται οι κοινωνικές ασφαλίσεις, είμαστε σε ένα καλό δρόμο'', είπε η κ. Χαραλάμπους

Πρόθεση μας, συνέχισε, είναι να παρακολουθούμε συστηματικά αυτό το θέμα σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, διότι αυτά είναι λεφτά όλων μας.

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι η συνάντηση της με τον κ. Συλλούρη έγινε στο πλαίσιο της υπόσχεσης που έχει δώσει ότι, πριν τα σχετικά κυβερνητικά νομοσχέδια κατατεθούν στη Βουλή, θα πραγματοποιήσει διάλογο με τα πολιτικά κόμματα.

Αναφορικά με το θέμα της συνάντησης, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Συλλούρη σε σχέση με την πρόταση για τη βιωσιμότητα του Ταμείου και τις παραμέτρους πάνω στις οποίες έγινε αυτή η πρόταση και πρόσθεσε ότι η πρόταση αυτή ''διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Ταμείου μέχρι και το 2050''.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι ''εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι η εξέλιξη'' γύρω από το θέμα του Ταμείου ''είναι θετική'' και θα στηριχθεί από το ΕΥΡΩΚΟ.

Ανέφερε ότι το ΕΥΡΩΚΟ βλέπει την κατάληξη του κοινωνικού διαλόγου για το θέμα ''θετικά'' και έχει και πιο συγκεκριμένες απόψεις αναφορικά με τη διαχείριση και με την επενδυτική πολιτική του Ταμείου, καθώς και ''για την κατακράτηση λεφτών από εργοδότες'', προσθέτοντας ότι το ΕΥΡΩΚΟ προτίθεται να κάνει και μια πιο λεπτομερή μελέτη γύρω από το θέμα.

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι τα σημεία που έχει θίξει ο κ. Συλλούρης, ''δηλαδή τα ζητήματα της είσπραξης των ανείσπρακτων εισφορών από το Ταμείο και η επενδυτική πολιτική του ΤΚΑ είναι και στη δική μας προσοχή'' και πρόσθεσε ότι ήδη προς την κατεύθυνση της είσπραξης ''των ανείσπρακτων εισφορών λαμβάνονται μέτρα''.

Πηγή: ΚΥΠΕ
http://www.phileleftheros.com.cy/main/main.asp?gid=334&id=559221
 

·
Registered
Joined
·
1,659 Posts
^^ Mia megalh merida twn metanastwn apo to Hnomeno Vasilio kai thn Amerikh prepi na einai epanapatrizomenoi Kyprioi. To provlhma einai oti arketoi apo autous den tous endiaferei to na paroun kypriakh ypiikotita. Oson afora alles Evrwpaikes xwres to Luxembourgo exei 37%, h Elvetia 23%, Ollandia 20%, Latvia 19% kai nomizw h kypros erxetai 5h.

Oi afrikanoi metanastes prepi na einai statistika krimenoi stous 3.517 metanastes pou den eixan dhlwsei xwra ypiikothtas. Apo ta stoixeia pou exw perisylle3ei einai kapou stous 500 alla sigoura den einai akrives autos o ari8mos.

Prosopika den me endiaferei posoi metanastes yparxoune sthn Kypro. E3allou exoune voh8hsei para poly sthn oikonomia. Me endiaferei omws to kata poso allionoun thn tautothta tou nhsiou. Exw synanthsei arketous metanastes kai oi pleistoi aploustata den asxolountai me thn ekma8hsh ellhnikwn oute kan ths kypriakhs dialektou kai koultouras. Tous afhnei pantelos adiaforous. Gia auto ftaine kai oi kyprioi pou panta mhloune sta agglika me tous metanastes (logo ths filo3enias mas).

Auto exei odhghsei arketous kyprious se idiotika agglofwna sxoleia (eimai enas apo autous) alla den exw xasei, opws arketous allous, ton sevasmo mou kai thn agaph mou gia thn ellhnikh glwssa kai idiaitera thn kypriakh dialekto kai koultoura.

Anti8eta sthn Ellada para polloi metanastes mhlane ellhnika epidi anagkazountai na ta ma8oun afou arketoi Ellhnes den mhlane agglika alla ka8ws episis epidi katafeugoun pio syxna sthn omhlia sta ellhnika pou dinei ena kinitro stous metanastes na ma8oune th glwssa.

Prosfata h kyvernhsh exei katarghsei thn proypo8esh gia kalh gnwsh ths ellhnikhs gia na pareis thn kypriakh ypiikothta pou to vriskw skandalodes. Prepi na paradeigmatistoume apo thn Ollandia pou pleon oi metanastes paraka8ontai se diagwnismata ollandikhs glwssas alla KAI koultouras gia apokthsh ypiikothtas h makroxronias diamonhs (me e3airesh autous apo thn EE).

Sthn kypro prepi pleon na arxhsoume na apaitoume apo tous metanastes na ma8ainoune ellhnika (ta vasika kai ka8hmerina toulaxiston). Exw vare8ei na phgainw se estiatoria, bar kai cafe kai na eimai anagkasmenos na paraggelw sta agglika para se mia apo tes episimies glwsses tou kratous sto opoio gennh8hka (kai OXI ta agglika DEN einai episimh glwssa ths Kyprou). Se alles xwres ths Evrwphs auto einai adianoito kai aparadekto!
simfono mazi sou ,an kai prepei na po pos me 3 allodapous pou eiha perissoteri shesi logo douleias stin kypro milousan sxetika kala ellinika,ekanan arketa lathi alla mporouses na synennoitheis horis provlima.
to vlepo kai edo sti souidia pou pano kato apaiteitai ena epipedo glossas gia na pareis douleia.
kai oi 3 allodapoi pou gnorisa kai synergastika parakolouthousan mathimata sto panepistimio kyprou.
ontos kati prepei na ginei me auto to thema,prepei na lifthoun kapoia metra an kai logika i nea genia nearon metanaston pou gienniountai stin kypro den prepei na antimetopizoun provlima me ta ellinika.
 

·
Moderator
Joined
·
30,301 Posts
Discussion Starter · #16 ·
^^ Ta paidia metanastwn sthn Kypro den pane panta se ellhnofwna dhmosia sxoleia. Arketa apo auta ta paidia parousiazoun provlhmata ekma8hshs ellhnikwn afou oi gonioi tous den ta mhloun kai mpainoun sta dhmotika mh gnwrizontas oute mia le3h sta ellhnika.

Mia stenh mou filh pou einai daskala ekane ma8hmata ellhnikwn se mia mikrh, paidi metanastwn, pou phgaine se ellhnofwno dhmotiko alla den h3ere ellhnika. Vrhke thn periptwsh ths sxedon avoh8hth afou oi gonioi ths den eixan xrhmata gia entatika ma8hmata ellhnikwn (phgaine gia ma8hma 1 fora th vdomada) kai den mhlousan kai oi idioi ellhnika!

H katastash den einai teliws kakh. Arketoi allodapoi pou pantreuontai me Kyprious/ies ma8ainoune ellhnika. Allh pou metakomoizoun edw kanoun prospa8eies na ma8oune ellhnika kai arketa paidia metanastwn sthn Kypro mhloune ellhnika kai foitoune sta dhmosia sxoleia.
 

·
Registered
Joined
·
1,659 Posts
isos na ofeiletai kai sto oti den ehoume kamia empeiria me o sygkekrimeno thema,einai protognoro gia ta kypriaka dedomena,afou oi allodapoi tis pleistes fores itan apla oi kataktites.....
isos hreiazetai ligos hronos gia na tin pathoume gia na mathoume....isos to idio na isheisei kai gia tous xsenous.....na tin pathoun (na min vriskoun douleia meta pou tha megalosoun)gia na mathoun.
giati tora einai ola kala kai agia,xsereis pos o allos einai xsenos irthe prin 1-2 hronia sto nisi ,einai kapoias ilikias ,dyskoleuetai na mathei ellinika.
ante tora na les pos ezises to megalitero meros tis zois sou sto nisi kai den milas ellinika esto kai spasta......den vlepo polles eukairies ergodotisis afou automata autoapokleietai kapoios apo ton kyvernitiko tomea
 

·
Moderator
Joined
·
30,301 Posts
Discussion Starter · #18 ·
Τούρκος σεισμολόγος

«Η Κύπρος
δεν κινδυνεύει»


«Η Κύπρος δεν κινδυνεύει από μεγάλο σεισμό τα επόμενα χρόνια», σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητής Γεωλογίας Αχμέτ Ερτζάν ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο είχε προβλέψει τον προχθεσινό σεισμό στην Ελλάδα. Ο Τούρκος καθηγητής δήλωσε στον «Π» ότι με βάση τις έρευνές του προβλέπει ότι επίκειται μεγάλος σεισμός μεταξύ Ρόδου και τουρκικών παραλίων, ενώ προειδοποιεί ακόμη και για τσουνάμι. Ο Αχμέτ Ερτζάν δηλώνει ότι παρόλο που το ρήγμα φτάνει μέχρι και την Κύπρο δεν υπάρχει εκεί συσσωρευμένη ενέργεια γιΆ αυτό και η Κύπρος δεν είναι σε πρώτο πλάνο αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τον καθηγητή το ελληνικό ρήγμα αρχίζει από την Πελοπόννησο, περνάει από την Κρήτη, τη Ρόδο, φτάνει στα τουρκικά παράλια, προχωρεί προς την Αττάλεια και την Κύπρο. Εξηγεί ότι το ρήγμα αυτό εδώ και δέκα εκατομμύρια χρόνια ανοίγει κατά τρία εκατοστά το χρόνο και πως μέχρι σήμερα έφτασε τα 700 χιλιόμετρα. Ο Τούρκος καθηγητής λέει ότι τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη κινητικότητα στο ρήγμα λόγω της μεγάλης ενέργειας που έχει συσσωρευθεί, γιΆ αυτό και είναι σαν «ένα σχοινί που πάλλεται». «Η πιο ενεργή περίοδος για το ελληνικό ρήγμα είναι αυτή», αναφέρει ο Τούρκος καθηγητής. Ο Αχμέτ Ερτζάν προσδιορίζει επίσης και τις πιο επικίνδυνες περιοχές. Μεταξύ Ρόδου και τουρκικών παραλίων αναμένει ότι ο σεισμός θα φτάσει μεταξύ 6,3 και 7,3 Ρίχτερ. Επικίνδυνες περιοχές είναι επίσης η Κρήτη και η Σαντορίνη. Μεγάλος σεισμός αναμένεται επίσης μεταξύ Χίου, Μυτιλήνης και τουρκικών παραλίων. Δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο να σηκωθεί και τσουνάμι στην περιοχή όπως είχε γίνει και δύο φορές στο παρελθόν. «Αυτό το τσουνάμι θα επηρεάσει τα νησιά του Αιγαίου και τα παράλια της Τουρκίας», λέει ο Τούρκος καθηγητής ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την Αθήνα και τον Πειραιά. «Πρέπει να ιδρυθεί ένα κοινό σύστημα συναγερμού για το τσουνάμι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», εισηγείται ο καθηγητής υπενθυμίζοντας ότι αν γίνει αυτός ο σεισμός δεν θα επηρεαστεί μόνο ή Ελλάδα, ή μόνο η Τουρκία, θα επηρεαστούν και οι δύο χώρες. «Πρέπει να συνεργαστούν Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες», σύμφωνα με τον Αχμέτ Ερτζάν. Πάντως για τον προχθεσινό σεισμό ο Αχμέτ Ερτζάν λέει ότι «είχε ισχύ όσο μια ατομική βόμβα», ωστόσο ο λόγος που δεν ήταν καταστροφικός είναι επειδή η Πελοπόννησος είναι βραχώδης. Υποστηρίζει ότι ήταν ο κύριος σεισμός και πως τους επόμενους εφτά μήνες θα υπάρξουν μικρότεροι σεισμοί στην ίδια περιοχή εντάσεως έως και 5 Ρίχτερ αλλά όχι μεγαλύτερης ισχύος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ
Κωδικός άρθρου: 799125
ΠΟΛΙΤΗΣ - 10/06/2008, Σελίδα: 19
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=799125&-V=articles&-p
 

·
Moderator
Joined
·
30,301 Posts
Discussion Starter · #19 ·
ΥΨΩΝΑΣ: 30 ανήλικοι νεαροί με ρόπαλα έστειλαν στο νοσοκομείο 4 αλλοδαπούς

Κήρυξαν πόλεμο κατά αλλοδαπών


"Σημαδεμένα" εκ των προτέρων είχαν τα σπίτια. Προφανώς και τα πρόσωπα των αλλοδαπών, εναντίον των οποίων κινήθηκαν οι 30 περίπου Ελληνοκύπριοι νεαροί στην κοινότητα του Ύψωνα. Τα άγρια έκτροπα έλαβαν χώρα το βράδυ της περασμένης Κυριακής με στόχο τους ενοίκους τριών κατοικιών

Οι ξενοφοβικοί νεαροί ενδεχομένως να γνώριζαν πως οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί δεν ευθύνονταν για το προηγούμενο επεισόδιο των Πολεμιδιών, για το οποίο συνασπίστηκαν ώστε να πάρουν εκδίκηση. Στα μάτια και στην αντίληψή τους όμως ήταν οι ξένοι που έφταιγαν κι αυτό και μόνο δικαιολογούσε το όποιο ξέσπασμα εναντίον τους. Σύμφωνα με τους παραπονούμενους, οι νεαροί των βορειοδυτικών περιοχών της Λεμεσού, στην πλειοψηφία τους ήταν μικρότεροι των 15 χρόνων. Φωνάζοντας συνθήματα, όπως "ήρθε η ώρα σας", "έξω οι ξένοι από τον Ύψωνα", πετροβολούσαν στην αρχή τις πόρτες, αναγκάζοντας κάποιους από τους ξένους ενοίκους να ταραχθούν από την οχλαγωγία και να θελήσουν να δουν τι συμβαίνει. Στην εμφάνισή των αλλοδαπών, τα πράγματα αγρίεψαν. Οι ομάδες των νεαρών, οπλισμένες με ξύλινα ρόπαλα, σιδερικά και πέτρες, στρέφονταν κατά των στόχων τους, ενώ δεν δίσταζαν με γροθιές και κλοτσιές να κακοποιούν τους μεμονωμένους κι αιφνιδιασμένους ενοίκους. Όσοι πρόλαβαν κλειδώθηκαν στα σπίτια τους, ενώ τέσσερις, δύο Άγγλοι, ένας Ρουμάνος κι ένας Βούλγαρος, κατέληξαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.
Στο τρίτο σπίτι, όπου οι ορδές των νεαρών δεν συνάντησαν τους διαμένοντες, τα έκαναν "γυαλιά-καρφιά", σπάζοντας έπιπλα και "ισοπεδώνοντας" την αυλή.
Ποτέ δεν ένιωσα τέτοιο τρόμο
Ο 37χρονος Ιβάν από τη Ρουμανία, μόλις εξήλθε του νοσοκομείου μας περιέγραψε την τρομακτική περιπέτειά του. "Στην Κύπρο βρίσκομαι από το 2002. Ποτέ δεν ένιωσα τέτοιο τρόμο. Ακούγοντας τις φωνές, νόμιζα ότι κάτι σοβαρό έγινε στην περιοχή και βγήκα να δω. Κι αν χρειαζόταν να βοηθήσω.
Στο σπίτι μένουμε τέσσερις. Οι υπόλοιποι μ' ακολούθησαν ανήσυχοι. Τι το θέλαμε; Πέσανε πάνω μας και μας χτυπούσαν με ρόπαλα. Προλάβαμε να ξαναμπούμε ματωμένοι στο σπίτι και να κλειδωθούμε. Ευτυχώς δεν έσπασαν την πόρτα, θα μας σκότωναν".
Φυσικά ο Ιβάν δεν μας επέτρεψε ούτε τον ίδιο να φωτογραφήσουμε, ούτε τα συντρίμμια του σπιτιού, που άφησαν πίσω τους οι νεαροί βάνδαλοι. Δεν θέλει να γίνει στόχος, πάλι, αν τυχόν επιστρέψουν. Οι παθόντες αλλοδαποί δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί την αιτία της επίθεσης που δέχτηκαν. Η Αστυνομία που διερευνά το επεισόδιο έχει πειστεί πως πρόκειται για πράξη εκδίκησης των νεαρών, μετά από επεισόδιο που προηγήθηκε στην ίδια περιοχή τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου. Σε συμπλοκή μεταξύ νεαρών Ελληνοκυπρίων και Βουλγάρων, μετά από παρεξήγηση, τραυματίστηκαν πέντε άτομα, από αμφότερες της πλευρές. Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη και τεσσάρων ατόμων από τους εμπλεκόμενους, που κατηγόρησε για υποθέσεις συμπλοκής, μαχαιροφορίας, (στην κατοχή ενός νεαρού Βούλγαρου βρέθηκε μαχαίρι) και κατοχής επιθετικών οργάνων(ρόπαλα).

ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΟ ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ
Κωδικός άρθρου: 799084
ΠΟΛΙΤΗΣ - 10/06/2008, Σελίδα: 3
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=799084&-V=articles

Panw pou mhlousamen gia tous allodapous sthn Kypro. Profanws exoume ftasei pleon se oriako shmeio. Apo dw kai pera logo ths apotyxias para pollwn allodapwn na entax8oun sthn koinwnia protimwntas na paramenoun se 'ghetto' adiaforwntas gia thn topikh glwssa, dialekto kai politismo autou tou typou ta episodia 8a paroun thn anousia.
 

·
Registered
Joined
·
1,659 Posts
as elpisoume na min synehistoun auta ta pragmata,einai ntropi.
an kai isos fanei ligo akraio auto pou tha po,alla ola auta xsekinoun apo tis idies tis oikogeneies.
den mporo na pistepso pos paidia kato ton 15 eton niothoun tosi xsenofofia,apou kapou prepei na ehoun akousei, i apo kapou prospathoun na mimithoun kapoious.
se autes tis ilikies oi kiries epirroes einai apo tin oikogeneia kai to sholeio.....
 
1 - 20 of 1130 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top