SkyscraperCity banner
1 - 20 of 7114 Posts

·
Registered
Joined
·
1,298 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
ΜΕ OΡΙΖOΝΤΑ τουλάχιστον...

20ετίας, καθώς τόσο αναμένεται να διαρκέσουν οι εργασίες μαζί με τις επεκτάσεις, ξεκινά εντός των ημερών η κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, μάλιστα, υπογράφεται από τον OΣΕ πρωτόκολλο παράδοσης του χώρου πέριξ του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, όπου θα στηθεί το πρώτο εργοτάξιο.

Εξίσου γρήγορα, πρόκειται να στηθούν ακόμη τέσσερα εργοτάξια: στην πλατεία Δημοκρατίας, στη Βενιζέλου, την Αγίας Σοφίας και το Σιντριβάνι.

Αυτό τουλάχιστον επισήμανε ενημερώνοντας χτες σε συνεδρίαση το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ ) ο διευθυντής της διεύθυνσης του μετρό Θεσσαλονίκης από την πλευρά της «Αττικό Μετρό ΑΕ» (του φορέα που θα εποπτεύει το έργο ) , Νίκος Σιδέρης.

Πρακτικά, στα εργοτάξια θα γίνει περίφραξη των χώρων και άμεσα θα πιάσουν δουλειά τα συνεργεία των οργανισμών κοινής ωφελείας, προκειμένου να μετατοπίσουν τα δίκτυα που περνούν από τους σταθμούς του μετρό.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι εργασίες αυτές θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα δύο μεγάλα, κεντρικά εργοτάξια, όπως επισήμανε ο κ. Σιδέρης, θα βρίσκονται στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και στο Σιντριβάνι.

Μάλιστα, όλα τα υλικά που θα συγκεντρώνονται από τις εκσκαφές, θα μεταφέρονται πίσω από το Ν.

Σ.

Σταθμό.

Η εγκατάσταση των υπόλοιπων εργοταξίων θα γίνει σταδιακά έπειτα από δύο μήνες και σε τέσσερις μήνες από σήμερα θα βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες και στα 13 εργοτάξια.

Κυκλοφοριακό μαρτύριο! Το επόμενο χρονικό διάστημα οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, καθώς, όσοι περνούν από την Εγνατία, θα έρχονται αντιμέτωποι με...

κυκλοφοριακό μαρτύριο.

Κι αυτό επειδή για την εγκατάσταση των εργοταξίων θα απαιτηθεί το κλείσιμο του μισού δρόμου! Για παράδειγμα, στη συμβολή της Βενιζέλου με την Εγνατία, θα κλείσει πρώτα το κομμάτι του δρόμου που βρίσκεται προς τη θάλασσα, σε μήκος περίπου 500 - 600 μέτρων.

Εκεί θα μπει περίφραξη και θα εκτελεστούν διάφορες εργασίες.

Η κυκλοφορία, και για τα δύο ρεύματα, θα διεξάγεται από τη...

μισή Εγνατία που θα παραμείνει ανοιχτή.

Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες στην πλευρά του δρόμου που βρίσκεται προς τη θάλασσα, τα συνεργεία θα μετακινηθούν στο απέναντι πεζοδρόμιο, στην πλευρά προς την Αγίου Δημητρίου, κλείνοντας και πάλι το μισό δρόμο.

Το χειρότερο είναι ότι οι εργασίες αυτές αναμένεται να διαρκέσουν δύο χρόνια! Oπως υπογράμμισε ο κ. Σιδέρης, θα γίνει προσπάθεια να μην πάει χαμένη ούτε μία μέρα.

Πάντως, το μετρό, προκειμένου να υπάρχει η μικρότερη δυνατή όχληση θα κατασκευαστεί υπογείως με τους μετροπόντικες, ενώ η μέθοδος της ανοιχτής εκσκαφής θα ακολουθηθεί από το Ν.

Σ.

Σταθμό μέχρι την εκκλησία των Αγίων Πάντων.

20 χρόνια O κ. Σιδέρης ξεκαθάρισε ότι ήδη έχει οριστεί ομάδα μηχανικών η οποία θα διευθύνει το έργο αρχικά.

Ωστόσο, οι μηχανικοί αυτοί που θα έλθουν στη Θεσσαλονίκη από την «Αττικό Μετρό ΑΕ», θα επιστρέψουν γρήγορα στην Αθήνα, για να προχωρήσουν στις επεκτάσεις του μετρό της πρωτεύουσας, ενώ το έργο της Θεσσαλονίκης θα διευθύνουν, για τουλάχιστον 20 χρόνια, βορειοελλαδίτες μηχανικοί.

Κι αυτό, καθώς, όπως υπογράμμισε ο κ. Σιδέρης, ήδη εκπονούνται οι προμελέτες για τις επεκτάσεις του μετρό προς τη Σταυρούπολη και την Καλαμαριά.

Στο μεταξύ, όπως γνωστοποιήθηκε, κατατέθηκε προφορική πρόταση για την επέκταση του μετρό και προς την Τούμπα, αλλά και προς τις δυτικές συνοικίες.

Μάλιστα, ο Oργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης θα εκπονήσει μελέτη σκοπιμότητας για την επέκταση του έργου προς την Τούμπα.

Πονοκέφαλος το υπέδαφος Παρότι, όπως υπογράμμισε ο κ. Σιδέρης, οι διαδικασίες για το μετρό της Θεσσαλονίκης τρέχουν με πολύ γοργούς ρυθμούς, οι ιθύνοντες του έργου θα έρθουν αντιμέτωποι με έναν...

πονοκέφαλο: το υπέδαφος της Θεσσαλονίκης είναι κακής ποιότητας και απαιτείται μεγάλη προσοχή, προκειμένου να μην υπάρξουν καθιζήσεις ή εισροή υδάτων στις δύο σήραγγες που θα κατασκευαστούν.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το μετρό θα κατασκευαστεί σε μεγάλο βάθος, με τη στέψη της σήραγγας (την κορυφή του τούνελ ) να βρίσκεται κατά μέσο όρο στα 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.
 

·
Simple User
Joined
·
2,448 Posts
20 χρόνια ακούγεται πολύ αλλά είναι λογικό εφόσον μιλάμε για ενα ολοκληρωμένο δίκτυο μετρό που θα εξυπηρετεί τα περισσότερα προάστια.
 

·
Registered
Joined
·
1,298 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Ναι αλλά το πρώτο τμήμα του έργου, δηλαδή η γραμμή 1, πρόκειται να είναι ολοκληρωμένη σε 5-6 χρόνια.
 

·
Registered
Joined
·
6,191 Posts
Αν θέλετε σας διορθώσω τον τίτλο του θέματος ενημερώστε με.
 

·
SSC Veteran
Joined
·
10,765 Posts
Το πρώτο που σκέφτηκα όταν διάβασα για κλείσιμο της Εγνατίας ήταν οι διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών των άθλιων καταστημάτων κατα μήκος της για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα έργα...Αλλά ας είναι, υπομονή 6 χρονάκια να κάνουμε και θα ξεχάσουμε κάθε ταλαιπωρία μετά. :eek:kay:Αν και εγώ πριν το 2010 δεν θα γυρίσω οπότε.... :D :D :D
 

·
Simple User
Joined
·
2,448 Posts
25 Ιουνίου ημέρα έναρξης των εργασιών για το μετρό

4/6 Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» κ. Γιώργος Γιαννής ανακοίνωσε ότι ο μετροπόντικας πιάνει οριστικά δουλειά στις 25 Ιουνίου, ώστε μετά από 6,5 χρόνια να αποκτήσει επιτέλους η Θεσσαλονίκη το μετρό που της αξίζει ενώ ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι « Το μεγάλο αυτό όνειρο της πόλης μας γίνεται πραγματικότητα ».
Τα πρώτα πέντε εργοτάξια θα κατασκευαστούν στη περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού, στη πλατεία Δημοκρατίας, στην οδό Εγνατίας κοντά στο Αλκαζάρ, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας και στην πλατεία Συντριβανίου και μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να έχουν αναπτυχθεί και οι υπόλοιποι οκτώ εργοταξιακοί χώροι κατά μήκος της διαδρομής, δηλαδή θα δημιουργηθούν συνολικά δέκα τρία εργοτάξια όσα και οι προβλεπόμενοι σταθμοί του μετρό.
Το μετρό, μετά την ολοκλήρωσή του, αναμένεται ότι θα ανακουφίσει καθοριστικά το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί ότι έχει ήδη ξεκινήσει και η μελέτη των επεκτάσεων του προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη (9,5 επιπλέον χλμ. μήκος με 9 νέους σταθμούς), ώστε σε δεύτερη φάση, να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μετρό.

Πηγή:http://www.metrothessalonikis.tk/
 

·
Registered
Joined
·
1,400 Posts

 
  • Like
Reactions: geometarkv

·
SSC Veteran
Joined
·
10,765 Posts
Δεν καταλαβαίνεις και πολλά από τις φωτό... Σε ποιά μεριά είναι το εργοτάξιο ρε παιδιά? προς την μεριά του πάρκινγκ ή προς την μεριά της εκκλησίας???
 

·
Simple User
Joined
·
2,448 Posts
Το εργοτάξιο είναι πρός την μεριά του πάρκινγκ. Ως το Σεπτέμβριο τα εργοτάξια θα στηθούν μέχρι και το Συντριβάνι.
 

·
SSC Veteran
Joined
·
10,765 Posts
Ωραία, να προχωράνε τα έργα σιγά σιγά.


Αλήθεια, καιρός δεν είναι να κάνουν και ένα update στο urbanrail.net ???
 

·
Simple User
Joined
·
2,448 Posts
kostya said:
Αλήθεια, καιρός δεν είναι να κάνουν και ένα update στο urbanrail.net ???
Αυτό το site σίγουρα χρειάζεται update:http://www.railway-technology.com/projects/greece/

Έχει να ανανεωθεί απο το 1999 όταν ίσχυε η πρόταση του light rail και την bombardier αρμόδια εταιρεία για τους συρμούς.


Ansaldohttp://www.ansaldo.it/

The Ansaldo was an Italian automobile manufactured by an armaments concern from 1921 to 1931. The company entered car manufacture with an ohc 1847cc four-cylinder model which could develop 36 bhp at 3600 rpm. A sports version with 1981cc engine was offered, as was a six-cylinder version of 1991cc; later six-cylinders were offered with engines of 2179cc. Among the company's last cars was an ohv straight-eight of 3532cc. Ansaldos were generally of good quality and modern design, and competed in many races. When Wikov began manufacture in Czechoslovakia in 1928, they built the 1453cc Ansaldo Tipo 10.


Thessaloniki signed a contract with Ansaldo, like Copenhagen, Brescia, Rome and Milan
 

·
Simple User
Joined
·
2,448 Posts
kostya said:
Θα προτιμούσα τα bombardier έχουν ένα πιο brutal στυλ :D
Τα bombardier είναι βαγόνια light rail, είναι τα ίδια βαγόνια που υπάρχουν στο docklands light railway του Λονδίνου. Εκτός βέβαια αν προτιμάς light rail έναντι heavy rail (Ansaldo)


Βαγόνια Ansaldo:


 

·
Registered
Joined
·
6,191 Posts
^^ Ωραία φαίνονται, αν έχει κάποιος περισσότερες φωτογραφίες από τα βαγόνια να δούμε παρακαλώ να της καταχωρήσει.
 

·
SSC Veteran
Joined
·
10,765 Posts
Βασικά όταν σκέφτομαι bombardier μου έρχεται στο μυαλό το μετρό του Τορόντο ας πούμε ή της Άγκυρας. Τα παλιά κλασσικά δηλαδή, heavy rail πάντα. Τώρα τα light-rail σαν τρενάκια σε θεματικά πάρκα μου κάνουν σε σύγκριση με τα heavy :runaway:

Δεν ξέρω αν διαβάζεις το φόρουμ Subways and Urban Transport όπου υπάρχει το thread Ask the Tubeman(από τα καλύτερα ) όπου σε ένα σημείο γράφει για τα μειονεκτήματα των τρένων χωρίς οδηγό .

Α, και κάτι ακόμα, ας κάνουμε ένα poll για τα αγαπημένα μας μετρό (φυσικά αιτιολογώντας την απάντηση )

:cheers:
 

·
SSC Veteran
Joined
·
10,765 Posts
Και στο http://metrothessalonikis.tk κάνουν μήνες να βάλουν μια είδηση :?

Τελικά ξέρουμε αν θα έχει δικια του ιστοσελίδα το μετρό Θεσσαλονίκης?
Α και τα γραφεία της εταιρείας πότε λέγανε ότι θα ανοίξουν...?
 

·
Simple User
Joined
·
2,448 Posts
Όντως καθυστερεί πολύ αυτό το site, αλλά δεν μπορεί θα το κάνουν το καινούργιο site. Τα γραφεία θα ανοίξουν μου φαίνεται όταν θα χτιστεί και το κτίριο που θα τα στεγάσει τα οποία θα είναι πιθανώς στην Νέα Ελβετία (απ'ότι διάβασα ). Τώρα το πότε θα γίνει αυτό δεν έχω ιδέα.

Ξαναπέρασα απο το Σταθμό, τελικά οι εργασίες προχωράνε, στήθηκαν κάτι κοντέϊνερ και ένας γερανός, με λίγα λόγια ο χώρος του εργοταξίου γέμισε.
 

·
SSC Veteran
Joined
·
10,765 Posts
Άντε ωραία, μην ξεχάσεις την φωτογραφική μηχανή μόνο την επόμενη φορά :eek:kay:


Εγώ κάτι είχα διαβάσει παλιότερα ότι τα γραφεία τελικά θα είναι κοντά στον Σιδηροδρομικό σταθμό, anyway, σημασία έχεις πως τα έργα προχωράνε :cheers:


Είχα κάνει και ένα αρχείο με ότι άρθρο υπήρχε σχετικά με το μετρό από το 2001 μέχρι το 2005, ευτυχώς την εποχή που έφυγα ξεκίνησαν και τα έργα, σύμπτωση??? :runaway: :)
 
1 - 20 of 7114 Posts
Top