Source: http://www.iefimerida.gr/news/40987...seio-entopistike-1886-kai-itan-stis-apothikesΤο Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.
Μετά από 16 θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται τον Νέο της Μαντίνειας.
Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό άγαλμα νέου, που συνδυάζει την ηρωική γυμνότητα των εφήβων με τα χαρακτηριστικά του Αντίνοου, ευνοούμενου του αυτοκράτορα Αδριανού.
Ο Νέος της Μαντίνειας εντοπίστηκε το 1886 στα περίχωρα της ομώνυμης αρχαίας πόλης και μεταφέρθηκε στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
“The Messenians and the Naupaktians dedicated [this nike] to Olympian Zeus, a tithe from
war [spoils]. Paionios of Mende made it and was the victor [in the competition] to make
the temple’s akroteria.”
Από τις εντυπωσιακές στιγμές ήταν οι έρευνες στο εκτεταμένο υπόγειο αρχαίο δίκτυο υδρευτικών κατασκευών που έδωσε πλήθος ευρημάτων, ανάμεσά τους και σπάνια ξύλινα αντικείμενα. Τα έργα του τραμ από την άλλη απαιτούσαν διερεύνηση εκτάσεων σε μήκος. Και όπως υπογράμμισε η διευθύντρια της Εφορείας Στέλλα Χρυσουλάκη στην εκδήλωση «Ο Πειραιάς σε σταθερή τροχιά», με τον τρόπο αυτό η ανασκαφή διέτρεξε τον Πειραιά, όχι μόνο χωρικά, αλλά και χρονικά, σαν μια τομή που τέμνει την ιστορία της πόλης, από την ίδρυσή της στην κλασική περίοδο, τη συρρίκνωση των βυζαντινών χρόνων και την επανίδρυση της πόλης στους νεώτερους χρόνους.
Συντηρήθηκαν 2.600 αντικείμενα, ανατάχθηκαν πάνω από 600, καθαρίστηκαν 1.300, αποκαλύφθηκαν 130 δεξαμενές που εγκαταλείφθηκαν στους πρώιμους Ρωμαϊκούς χρόνους και πολλά ακόμη. Ομως ξεχώρισαν ένα μοναδικό ξύλινο άγαλμα ανδρικής μορφής που συντηρείται σε νερό και ελεγχόμενη θερμοκρασία. Και από τα κινητά ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στο τραμ, μια σπάνια ενεπίγραφη στήλη (μέσα του 5ου αι. π.Χ.).
Σπουδαία τα ευρήματα αρχαιολογικών ερευνών στη Δρομολαξιά
02 Ιουλίου 2018, 4:13 μμ
Η ανασκαφή του 2018 και οι αρχαιολογικές έρευνες στη θέση Δρομολαξιά-Βυζακιά (Χαλά Σουλτάν Τεκκέ) σε σχέση με τα ευρήματα προηγούμενων ανασκαφών επιβεβαιώνουν ότι η αρχαία πόλη εγκαταλείφθηκε και δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά μετά από βίαιη καταστροφή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, κατά την ανασκαφή του 2018 στην περιοχή Α ανασκάφηκε πλούσιος τάφος (Τάφος RR), που μεταξύ άλλων περιείχε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της τελευταίας ανασκαφικής περιόδου. Ένας ακέραιος μεγάλος κρατήρα με παράσταση δύο αρμάτων, στα οποία είναι δεμένα δύο ζεύγη αλόγων και δέκα άλλες μορφές.
Αναφορικά με τον τάφο, το Τμήμα εξηγεί ότι στην κάτοψη είχε σχήμα 8 και περιείχε 13 σκελετούς. Στα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται πολλά αγγεία τοπικής παραγωγής, καθώς και εισαγωγές από το Αιγαίο, τη Συροπαλαιστίνη και την Αίγυπτο.
Τα τοπικής παραγωγής αγγεία είναι κυρίως των ρυθμών Λευκόχριστη ΙΙ (ώριμη), με Δακτυλιόσχημη Βάση Ι και ΙΙ και τροχήλατα Απλού Ρυθμού. Στις Υστεροελλαδικές (ΥΕ) και Μινωικές εισαγωγές συγκαταλέγονται απιόσχημοι αμφορείς, αλάβαστρα, ένα θήλαστρο και πρόχοι.
Source: http://www.iefimerida.gr/news/42968...oys-tis-odysseias-stin-arhaia-olympia-eikonesΒρέθηκε πήλινη πλάκα στην περιοχή της Ολυμπίας, η οποία διασώζει 13 στίχους της ξ Ραψωδίας της Οδύσσειας.
Συγκεκριμένα κατά την διεξαγωγή της επιφανειακής - γεωαρχαιολογικής έρευνας, στο πλαίσιο του τριετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας», που πραγματοποιείται σε θέσεις γύρω από το ιερό υπό τη διεύθυνση της Δρ. Ερωφίλης-Ίριδας Κόλια, Προϊσταμένης της ΕΦΑ Ηλείας σε συνεργασία με τους καθηγητές Franziska Lang, Birgitta Eder, Andreas Vött και Hans-Joachim Gehrke του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και των Πανεπιστημίων Darmstadt, Tübingen και Frankfurt am Mainz, εντοπίστηκε και συνελέγη ένα ιδιαιτέρως σημαντικό εύρημα.
Σε θέση παρακείμενη του ιερού της Ολυμπίας με κατάλοιπα της ρωμαϊκής εποχής, βρέθηκε πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή.
Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της συντήρησής της στο εργαστήριο της ΕΦΑ Ηλείας, διαπιστώθηκε ότι διασώζει 13 στίχους από την ραψωδία ξ της Οδύσσειας (ομιλία του Οδυσσέα στον Εύμαιο) και σύμφωνα με την πρώτη εκτίμησή μας, μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ.
Σημαντικό αλλά όχι ανυπολόγιστο, με την έννοια πως μας δίνει ακόμη μια μαρτυρία ενός κειμένου που το ξέρουμε ήδη από πολλές πηγές.
Έχω την αίσθηση όμως ότι κάτι δεν μεταφέρθηκε σωστά. Υπάρχουν ομηρικοί πάπυροι από την αίγυπτο που χρονολογούνται στον 3ο-4ο αι. π.Χ. Ίσως εννοούσε στην Ελλάδα;
Η έκθεσή τους στην αλμύρα της θάλασσας δεν σου επιτρέπει να τις διακρίνεις καθαρά, ούτε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Οι αρχαιολόγοι που ερευνούν εδώ και πέντε χρόνια στο Βαθύ της Αστυπάλαιας, τρέχουν από τις 5.30 το πρωί να προλάβουν την ανατολή του ηλίου, για να εντοπίσουν στις επιφάνειες των δολομιτικών ασβεστολίθων του ακρωτηρίου τις χαραγμένες βραχογραφίες. Σε τρεις διαμορφωμένες ατραπούς που κατέληγαν σε πυλίδες εισόδου προς την πρωτοκυκλαδική ακρόπολη. Παραστάσεις πλοίων μήκους έως 70 εκατοστών και σπειρών που επαναλαμβάνονταν στα βράχια, μάλιστα σε κομβικά σημεία στην ακρόπολη, απεικονίζοντας στόλους από καράβια. Ενας εικονιστικός κώδικας για να δείξουν στον εχθρό ότι ο τόπος τους είναι ναυτική επικράτεια.
Εντονο διεθνές ενδιαφέρον για την πλάκα με τους στίχους της Οδύσσειας
..........
Στην εκτίμηση των αρχαιολόγων ότι το εύρημα ίσως συνιστά το αρχαιότερο σωζόμενο απόσπασμα της Οδύσσειας του Ομήρου εστιάζει και το Reuters που εξηγεί ότι στην πλάκα βρίσκονται χαραγμένοι 13 στίχοι από τη 14η Ραψωδία της Οδύσσειας όπου ο Οδυσσέας απευθύνεται στον επιστήθιο φίλο του Εύμαιο Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούν το εύρημα στη Ρωμαϊκή εποχή , πιθανότατα πριν από τον 3ο αιώνα μ.Χ Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί σίγουρα όμως πρόκειται για μία μεγάλη αρχαιολογική, επιγραφική και ιστορική ανακάλυψη»
...........
«Διερευνούμε αν η πήλινη πλάκα της Ολυμπίας είναι το παλαιότερο σωσμένο ομηρικό κείμενο» λέει η ερευνητική ομάδα
Σε διευκρινίσεις προς αποφυγή παρερμηνειών μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση της εύρεσης της πήλινης πλάκας με στίχους από την Οδύσσεια στην Ολυμπία προχώρησε η αρχαιολογική ερευνητική ομάδα Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση «είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται απόσπασμα της Οδύσσειας σε πήλινη πλάκα, ενώ η ερευνητική ομάδα «διερευνά το ενδεχόμενο να πρόκειται για το παλαιότερο κείμενο ομηρικών επών που έχει βρεθεί στον ελληνικό χώρο (πλην οστράκων με 1-2 στίχους).»
....
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ως τώρα η ερευνητική ομάδα, αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο απόσπασμα των στίχων αυτών, σε κάθε περίπτωση των στίχων 1-8, αλλά και των στίχων 9-13, εφόσον επαληθευτεί η προκαταρκτική χρονολόγηση της επιγραφής.
...
Κλεμμένος αρχαιολογικός θησαυρός ανεκτίμητης αξίας κάτω από καλαμιές
![]()
Έναν αρχαιολογικό θησαυρό μεγάλης αξίας βρήκαν σε αγρόκτημα στο Μύτικα Πρέβεζας οι αξιωματικοί της υποδιεύθυνσης της Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Συνέλαβαν τον 34χρονο ιδιοκτήτη του αγροκτήματος o οποίος φαίνεται πως είχε λεηλατήσει τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, κοντά στον οποίο βρίσκεται το αγρόκτημα του.
........
Ένα τμήμα από την στενή πλευρά μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου στην οποία παριστάνεται ένα μυθολογικό ον, με σώμα λιονταριού και φτερά πουλιού (πιθανόν γρύπας), του οποίου δεν σώζεται η κεφαλή (σωζόμενου πλάτους 90 εκατοστών, σωζόμενου ύψους 66 εκατοστών και πάχους 20 εκατοστών). Η σαρκοφάγος χρονολογείται κατά την ρωμαϊκή περίοδο και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.
.........