SkyscraperCity Forum banner

Νήμα Αρχαιολογίας | Archaeology Thread

403220 Views 2198 Replies 110 Participants Last post by  Lucretius
Lets post here information and news about various excavations and discoveries having to do with Hellas (Greece) (all periods from prehestoric untill hellenistic-roman times)

Please be polite in your posts .
1541 - 1560 of 2199 Posts
Yeah. In the reconstruction the frieze was also placed in the opposite side. Also, only one of the Karyatids survives in a reasonable state and just the upper part of the statue. The second Karyatid is usually reconstructed as the reverse of the first but that's not clear based on the surviving fragments.
Ο Νέος της Μαντίνειας στο Αρχαιολογικό Μουσείο -Εντοπίστηκε το 1886 και ήταν στις αποθήκεςΤο Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.

Μετά από 16 θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται τον Νέο της Μαντίνειας.

Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό άγαλμα νέου, που συνδυάζει την ηρωική γυμνότητα των εφήβων με τα χαρακτηριστικά του Αντίνοου, ευνοούμενου του αυτοκράτορα Αδριανού.

Ο Νέος της Μαντίνειας εντοπίστηκε το 1886 στα περίχωρα της ομώνυμης αρχαίας πόλης και μεταφέρθηκε στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Source: http://www.iefimerida.gr/news/40987...seio-entopistike-1886-kai-itan-stis-apothikes
http://www.nikeisnow.co.uk/index.php/shultz-on-nike/nike-of-paionios

Reconstruction of Nike of Paionios and the temple of Zeus at Olympia“The Messenians and the Naupaktians dedicated [this nike] to Olympian Zeus, a tithe from
war [spoils]. Paionios of Mende made it and was the victor [in the competition] to make
the temple’s akroteria.”


Το τραμ που αποκάλυψε αρχαία

Από τις εντυπωσιακές στιγμές ήταν οι έρευνες στο εκτεταμένο υπόγειο αρχαίο δίκτυο υδρευτικών κατασκευών που έδωσε πλήθος ευρημάτων, ανάμεσά τους και σπάνια ξύλινα αντικείμενα. Τα έργα του τραμ από την άλλη απαιτούσαν διερεύνηση εκτάσεων σε μήκος. Και όπως υπογράμμισε η διευθύντρια της Εφορείας Στέλλα Χρυσουλάκη στην εκδήλωση «Ο Πειραιάς σε σταθερή τροχιά», με τον τρόπο αυτό η ανασκαφή διέτρεξε τον Πειραιά, όχι μόνο χωρικά, αλλά και χρονικά, σαν μια τομή που τέμνει την ιστορία της πόλης, από την ίδρυσή της στην κλασική περίοδο, τη συρρίκνωση των βυζαντινών χρόνων και την επανίδρυση της πόλης στους νεώτερους χρόνους.

Συντηρήθηκαν 2.600 αντικείμενα, ανατάχθηκαν πάνω από 600, καθαρίστηκαν 1.300, αποκαλύφθηκαν 130 δεξαμενές που εγκαταλείφθηκαν στους πρώιμους Ρωμαϊκούς χρόνους και πολλά ακόμη. Ομως ξεχώρισαν ένα μοναδικό ξύλινο άγαλμα ανδρικής μορφής που συντηρείται σε νερό και ελεγχόμενη θερμοκρασία. Και από τα κινητά ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στο τραμ, μια σπάνια ενεπίγραφη στήλη (μέσα του 5ου αι. π.Χ.).
https://www.reddit.com/r/papertowns/comments/6uahpx/ancient_athens_greece/
Partial illustration of ancient Athens
The Odeon was roofed over, not as shown.
Also the newer part of the city with the Olympeion and the Stadium are off screen to the bottom left, Kerameikos is off screen to the right, etc.
This also clearly shows how the Propylaea aimed towards Salamis and the area of the battle there.
Άλλοι κατεβαίνοντας στο υπόγειο της πολυκατοικίας τους αντικρίζουν κάποιο υπόγειο πάρκινγκ, μία αποθήκη ή ένα λεβητοστάσιο.


Στα Χανιά, στην οδ. Α. Παπανδρέου, σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων βρίσκεται τάφος του 1375-1250π.Χ.
https://youtu.be/xSOld2vaeZE
An identical copy of Nike of Samothrace is being finished in a marble factory in Drama, to be moved to Samothrace and be placed on the original position.
Carved by a robot from 3D scans, weighs 6.5 tons. The carving lasted 1 month, the original block weighted 18 tons

https://www.naftemporiki.gr/story/1366305/antigrafo-tis-nikis-tis-samothrakis-tha-topothetithei-ston-fusiko-tou-xoro
New render from Nikeisnow of Olympia

http://www.nikeisnow.co.uk/index.php/shultz-on-nike/nike-of-paionios

They added the the Nymphaeum, so it dates to 150 AD, but some buildings are missing

  • Like
Reactions: Angmar
Πολλά περισσότερα εδώ:
http://www.philenews.com/politismos...evrimata-archaiologkon-erevnon-sti-dromolaxia
Σπουδαία τα ευρήματα αρχαιολογικών ερευνών στη Δρομολαξιά
02 Ιουλίου 2018, 4:13 μμ


Η ανασκαφή του 2018 και οι αρχαιολογικές έρευνες στη θέση Δρομολαξιά-Βυζακιά (Χαλά Σουλτάν Τεκκέ) σε σχέση με τα ευρήματα προηγούμενων ανασκαφών επιβεβαιώνουν ότι η αρχαία πόλη εγκαταλείφθηκε και δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά μετά από βίαιη καταστροφή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, κατά την ανασκαφή του 2018 στην περιοχή Α ανασκάφηκε πλούσιος τάφος (Τάφος RR), που μεταξύ άλλων περιείχε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της τελευταίας ανασκαφικής περιόδου. Ένας ακέραιος μεγάλος κρατήρα με παράσταση δύο αρμάτων, στα οποία είναι δεμένα δύο ζεύγη αλόγων και δέκα άλλες μορφές.

Αναφορικά με τον τάφο, το Τμήμα εξηγεί ότι στην κάτοψη είχε σχήμα 8 και περιείχε 13 σκελετούς. Στα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται πολλά αγγεία τοπικής παραγωγής, καθώς και εισαγωγές από το Αιγαίο, τη Συροπαλαιστίνη και την Αίγυπτο.

Τα τοπικής παραγωγής αγγεία είναι κυρίως των ρυθμών Λευκόχριστη ΙΙ (ώριμη), με Δακτυλιόσχημη Βάση Ι και ΙΙ και τροχήλατα Απλού Ρυθμού. Στις Υστεροελλαδικές (ΥΕ) και Μινωικές εισαγωγές συγκαταλέγονται απιόσχημοι αμφορείς, αλάβαστρα, ένα θήλαστρο και πρόχοι.
Βρέθηκε πήλινη πλάκα με στίχους της Οδύσσειας στην αρχαία Ολυμπία

Βρέθηκε πήλινη πλάκα στην περιοχή της Ολυμπίας, η οποία διασώζει 13 στίχους της ξ Ραψωδίας της Οδύσσειας.

Συγκεκριμένα κατά την διεξαγωγή της επιφανειακής - γεωαρχαιολογικής έρευνας, στο πλαίσιο του τριετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας», που πραγματοποιείται σε θέσεις γύρω από το ιερό υπό τη διεύθυνση της Δρ. Ερωφίλης-Ίριδας Κόλια, Προϊσταμένης της ΕΦΑ Ηλείας σε συνεργασία με τους καθηγητές Franziska Lang, Birgitta Eder, Andreas Vött και Hans-Joachim Gehrke του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και των Πανεπιστημίων Darmstadt, Tübingen και Frankfurt am Mainz, εντοπίστηκε και συνελέγη ένα ιδιαιτέρως σημαντικό εύρημα.

Σε θέση παρακείμενη του ιερού της Ολυμπίας με κατάλοιπα της ρωμαϊκής εποχής, βρέθηκε πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή.

Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της συντήρησής της στο εργαστήριο της ΕΦΑ Ηλείας, διαπιστώθηκε ότι διασώζει 13 στίχους από την ραψωδία ξ της Οδύσσειας (ομιλία του Οδυσσέα στον Εύμαιο) και σύμφωνα με την πρώτη εκτίμησή μας, μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ.
Source: http://www.iefimerida.gr/news/42968...oys-tis-odysseias-stin-arhaia-olympia-eikones


Source: iefimerida.gr


Source: iefimerida.gr
Μα αυτό είναι εύρημα ανυπολόγιστης αξίας!!!
Σημαντικό αλλά όχι ανυπολόγιστο, με την έννοια πως μας δίνει ακόμη μια μαρτυρία ενός κειμένου που το ξέρουμε ήδη από πολλές πηγές.

Έχω την αίσθηση όμως ότι κάτι δεν μεταφέρθηκε σωστά. Υπάρχουν ομηρικοί πάπυροι από την αίγυπτο που χρονολογούνται στον 3ο-4ο αι. π.Χ. Ίσως εννοούσε στην Ελλάδα;
  • Like
Reactions: Magnesian
Ναι έχεις δίκαιο, ο πιο παλαιός πάπυρος με απόσπασμα της Οδύσσειας είναι του 285/250 πχ από το εικοστό βιβλίο και περιέχει τρεις στίχους μη κανονικούς (βρίσκεται στο Μετροπόλιταν της Νεας Υόρκης) ενώ από την Ιλιάδα είναι ο λεγόμενος εκκεντρικός των Πτολεμαικών χρόνων του δευτέρου αιωνα π.χ. (P. Mich. Inv. 6972) από το δέκατο βιβλίο 421-434, 445-460.
Σημαντικό αλλά όχι ανυπολόγιστο, με την έννοια πως μας δίνει ακόμη μια μαρτυρία ενός κειμένου που το ξέρουμε ήδη από πολλές πηγές.

Έχω την αίσθηση όμως ότι κάτι δεν μεταφέρθηκε σωστά. Υπάρχουν ομηρικοί πάπυροι από την αίγυπτο που χρονολογούνται στον 3ο-4ο αι. π.Χ. Ίσως εννοούσε στην Ελλάδα;
  • Like
Reactions: Lucretius
Αστυπάλαια: Πέντε χρόνια έρευνας στο Βαθύ


Η έκθεσή τους στην αλμύρα της θάλασσας δεν σου επιτρέπει να τις διακρίνεις καθαρά, ούτε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Οι αρχαιολόγοι που ερευνούν εδώ και πέντε χρόνια στο Βαθύ της Αστυπάλαιας, τρέχουν από τις 5.30 το πρωί να προλάβουν την ανατολή του ηλίου, για να εντοπίσουν στις επιφάνειες των δολομιτικών ασβεστολίθων του ακρωτηρίου τις χαραγμένες βραχογραφίες. Σε τρεις διαμορφωμένες ατραπούς που κατέληγαν σε πυλίδες εισόδου προς την πρωτοκυκλαδική ακρόπολη. Παραστάσεις πλοίων μήκους έως 70 εκατοστών και σπειρών που επαναλαμβάνονταν στα βράχια, μάλιστα σε κομβικά σημεία στην ακρόπολη, απεικονίζοντας στόλους από καράβια. Ενας εικονιστικός κώδικας για να δείξουν στον εχθρό ότι ο τόπος τους είναι ναυτική επικράτεια.
http://www.kathimerini.gr/974192/gallery/epikairothta/kosmos/entono-die8nes-endiaferon-gia-thn-plaka-me-toys-stixoys-ths-odysseias?platform=hootsuite


Εντονο διεθνές ενδιαφέρον για την πλάκα με τους στίχους της Οδύσσειας

..........
Στην εκτίμηση των αρχαιολόγων ότι το εύρημα ίσως συνιστά το αρχαιότερο σωζόμενο απόσπασμα της Οδύσσειας του Ομήρου εστιάζει και το Reuters που εξηγεί ότι στην πλάκα βρίσκονται χαραγμένοι 13 στίχοι από τη 14η Ραψωδία της Οδύσσειας όπου ο Οδυσσέας απευθύνεται στον επιστήθιο φίλο του Εύμαιο Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούν το εύρημα στη Ρωμαϊκή εποχή , πιθανότατα πριν από τον 3ο αιώνα μ.Χ Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί σίγουρα όμως πρόκειται για μία μεγάλη αρχαιολογική, επιγραφική και ιστορική ανακάλυψη»
...........

https://www.lifo.gr/now/greece/200795/proti-fora-apospasma-tis-odysseias-se-pilini-plaka-leei-i-ereynitiki-omada


«Διερευνούμε αν η πήλινη πλάκα της Ολυμπίας είναι το παλαιότερο σωσμένο ομηρικό κείμενο» λέει η ερευνητική ομάδα


Σε διευκρινίσεις προς αποφυγή παρερμηνειών μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση της εύρεσης της πήλινης πλάκας με στίχους από την Οδύσσεια στην Ολυμπία προχώρησε η αρχαιολογική ερευνητική ομάδα Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση «είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται απόσπασμα της Οδύσσειας σε πήλινη πλάκα, ενώ η ερευνητική ομάδα «διερευνά το ενδεχόμενο να πρόκειται για το παλαιότερο κείμενο ομηρικών επών που έχει βρεθεί στον ελληνικό χώρο (πλην οστράκων με 1-2 στίχους).»

....

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ως τώρα η ερευνητική ομάδα, αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο απόσπασμα των στίχων αυτών, σε κάθε περίπτωση των στίχων 1-8, αλλά και των στίχων 9-13, εφόσον επαληθευτεί η προκαταρκτική χρονολόγηση της επιγραφής.

...
https://www.lifo.gr/now/greece/200685/klemmenos-arxaiologikos-thisayros-anektimitis-aksias-kato-apo-kalamies-fotografies

Κλεμμένος αρχαιολογικός θησαυρός ανεκτίμητης αξίας κάτω από καλαμιέςΈναν αρχαιολογικό θησαυρό μεγάλης αξίας βρήκαν σε αγρόκτημα στο Μύτικα Πρέβεζας οι αξιωματικοί της υποδιεύθυνσης της Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Συνέλαβαν τον 34χρονο ιδιοκτήτη του αγροκτήματος o οποίος φαίνεται πως είχε λεηλατήσει τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, κοντά στον οποίο βρίσκεται το αγρόκτημα του.
........

Ένα τμήμα από την στενή πλευρά μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου στην οποία παριστάνεται ένα μυθολογικό ον, με σώμα λιονταριού και φτερά πουλιού (πιθανόν γρύπας), του οποίου δεν σώζεται η κεφαλή (σωζόμενου πλάτους 90 εκατοστών, σωζόμενου ύψους 66 εκατοστών και πάχους 20 εκατοστών). Η σαρκοφάγος χρονολογείται κατά την ρωμαϊκή περίοδο και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.

.........
Αυτό που πετάμε το "ανεκτίμητο" για κάθε κομμάτι αρχαιότητας κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει.
^^
Δεν ξέρω όμως όπως φαίνεται στην περίπτωση του Παναθηναϊκού Σταδίου, ίσως θα ήταν καλύτερα να γινόταν ανακατασκευή σε διάφορα σημαντικά θέατρα. (όπως του Διονύσου στην Ακρόπολη)
Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται πάντα αναστήλωση και μόνο.
1541 - 1560 of 2199 Posts
Top