SkyscraperCity Forum banner

Πεζοδρόμια & Διαβάσεις | Footpaths & Pedestrian Crossings

20826 Views 67 Replies 12 Participants Last post by  Clemence
Ένας τομέας στον οποίο πονάει πολύ η Αθήνα.

Θα γράφω σε αυτό το νήμα με φωτογραφίες.


Δύο φρέσκιες ακολουθούν ευθύς αμέσως.

Δυστυχώς τις έβγαλα με λάθος ρυθμίσεις και είναι κατά πολύ υπερφωτισμένες, οπότε 'έχασα' τον ουρανό. :hammer:






Port Macquarie, NSW (Απόγευμα)​
See less See more
2
  • Like
Reactions: 2
1 - 20 of 68 Posts
Μη συγκρινεις περιττώματα με ροδόσταμο. Η Αυστραλία είναι πιο προοδευμένη από όλες σχεδόν τις δυτικές χώρες, με εξαίρεση τον Καναδά που τον πάει κόντρα σε όλα εκτός από τον καιρό όπου και υπερτερεί. Πολλές Αμερικανικές πόλεις είναι έτσι ΑΛΛΑ η γενικότερη εικόνα της Αυστραλίας είναι ΚΑΛΥΤΕΡΗ από τη γενικότερη εικόνα πολλών πόλεων, ιδίως του Νέου Κόσμου.
Άλλος κόσμος, τα είδα ΚΑΙ στη Βρετανία, ΚΑΙ σε εύπορες γειτονιές του Queens της ΝΥ.
Α και οι ρυθμίσεις είναι καλές. Είχες κόντρα τον ήλιο. :)
See less See more
Θάλασσα και κτίρια

Α και οι ρυθμίσεις είναι καλές. Είχες κόντρα τον ήλιο. :)
Ίσως έχεις δίκιο, τώρα που τις ξαναβλέπω. Εδώ υπάρχει το συχνό παράδοξο, λόγω του υποτροπικού κλίματος, να εμφανίζεται και να κρύβεται ο ήλιος ακατάπαυστα μέσα από την νέφωση. Ίσως να ήταν στα σύνεφα κρυμένος μόλις εγώ ψαχνόμουν για το καδράρισμα και όταν πάτησα το κουμπί εμφανίστηκε και 'τύφλωσε' τη μηχανή.


------------

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ, ΤΗ ΠΡΑΣΙΝΑΔΑ ... παρακάτω δεν την ποτίζει κανένας. ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ Ο Λ Α.





Υπό Κανονικές Συνθήκες - Απόσταση Οικοδομής από Αιγιαλό

See less See more
Τι μας ανεβάζεις στο ελληνικό τμήμα την Αυστραλία ; Για να συγκρίνουμε το χάλι μας ;
Ελπίζω σιγά σιγά και με την απομάκρυνση των περιπτέρων, πως θα φτιάξουμε τα πεζοδρόμια μας και στην Αττική.
Υπάρχει ένα σημείο στον Πειραιά ακριβώς κάτω απο τον πύργο, που το πεζοδρόμιο είναι μόλις ένα μέτρο πλάτος, και υπάρχει και περίπτερο !!! Με αποτέλεσμα να αφήνει μόλις 30 εκατοστά (μετρημένο) στους χιλιάδες διερχόμενους πεζούς που περνάνε απο το πιο κεντρικό σημείο της πόλης !!! 30 ολόκληρα εκατοστά !!!

Θυμάμαι που περπάταγα στο Λονδίνο στην άκρη του δρόμου απο συνήθεια, και τα αυτοκίνητα μου κόρναραν για να ανέβω στο πεζοδρόμιο. Τους φαινόταν τόσο παράξενο που κάποιος περπάταγε στο δρόμο αντι στο πεζοδρόμιο !!!

Εδώ στην Αθήνα, σχεδόν όλοι περπατάμε στην άκρη του δρόμου, ειδικά στα στενά, διοτι είναι πιο βολικό καθώς τα πεζοδρόμια συνήθως είναι στενά και τις περισσότερες φορές απροσπέλαστα λόγω της άναρχης ύπαρξης δέντρων, περιπτέρων, παρκαρισμένων μηχανών, η τραπεζοκαθισμάτων...
See less See more
Standard Pedestrian Crossing

Για να συγκρίνουμε το χάλι μας ;
Δεν είχα στο μυαλό μου κάτι τέτοιο. Όπως κάποιοι αναρτούνε εξωτικές φωτογραφίες από ψηλά κτίρια ξέροντας ότι τέτοια έργα δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε σε 30 χρόνια , έτσι και εγώ αναρτώ σχήματα υποδομών για τους πεζούς που θα μπορούσαν να υπάρξουν κατά το σχεδιασμό μελλοντικών νέων προαστείων σε ελληνικές πόλεις.

Εδώ είναι προφανέστατα μέσο δικτύωσης όχι μόνο αρχιτεκτόνων αλλά και μηχανικών που μπορεί να φιλοδοξούν να εργαστούν στο σχεδιασμό υποδομών πόλεων.

----------

Οι προηγούμενες φωτογραφίες από διαβάσεις ήταν από μία τουριστική περιοχή εδώ αντίστοιχη με το Ναύπλιο.


Η τυπική διάβαση πεζών στην Αυστραλία είναι η παρακάτω.


Το ωραίο με αυτή τη φωτογραφία, γι αυτό άλλωστε τη τράβηξα, είναι ότι παρουσιάζει 3 διαφορετικά στοιχεία δομών που αφορούν τη καθημερινότητα των πεζών και την ασφάλεια τους.




Ακολουθεί η ίδια φωτογραφία αλλά αυτή τη φορά χωρίς τα σχόλια και τα γραφικά.




Taree , N.S.W. (Check the date on the sign of the building across the street - 1869 !)


Credits to : Ω
See less See more
2
  • Like
Reactions: 2
^^ Πως να συγκριθεί η Αθήνα με αυτές τις περιοχές στην Αυστραλία? Εκεί το πρόβλημα (πεζοδρόμια, πεζόδρομους κλπ) έχει λυθεί εδώ και χρόνια.

Αντίθετα εδώ στην Αθήνα, να δούμε πως θα λυθεί αυτό το πρόβλημα μιας και το πρόβλημα είναι ογκώδες... :eek:hno:
See less See more
Δεν είχα στο μυαλό μου κάτι τέτοιο. Όπως κάποιοι αναρτούνε εξωτικές φωτογραφίες από ψηλά κτίρια ξέροντας ότι τέτοια έργα δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε σε 30 χρόνια , έτσι και εγώ αναρτώ σχήματα υποδομών για τους πεζούς που θα μπορούσαν να υπάρξουν κατά το σχεδιασμό μελλοντικών νέων προαστείων σε ελληνικές πόλεις.

Εδώ είναι προφανέστατα μέσο δικτύωσης όχι μόνο αρχιτεκτόνων αλλά και μηχανικών που μπορεί να φιλοδοξούν να εργαστούν στο σχεδιασμό υποδομών πόλεων.
Αν και εμφανώς στοχευμένο, το σχόλιο υπήρξε εμφανώς άστοχο.

Πρώτον, δε μιλάμε για κάτι εξωτικό εφόσον αυτά τα κτίρια εμείς τα χτίζαμε πριν 30 και βάλε χρόνια όταν οι γείτονες δεν είχαν καμπινέδες.

Δεύτερον, το τι συμβαίνει στο επίπεδο του εδάφους, το έχουμε δει όλοι μας και εδώ και στο εξωτερικό. Αν προσέξει κάποιος, στην Αυστραλία (και στη Β. Αμερική, και στην Ευρώπη) τα πεζοδρόμια είναι πιο τυποποιημένα, μονοκόμματα και πολλές φορές από ταπεινό... μπετόν ή άλλο μέσο εύκολα επισκευάσιμο αντί για αυτές τις περίεργες, βαριές, αποκρουστικές άσπρες πλάκες πεζοδρομίων που έχουμε στην Ελλάδα. Οι πρασιές είναι συνήθως ευθείες και δέντρα ΔΕΝ φυτεύονται εκεί που μπορεί να παρεμποδίζεται η κίνηση των πεζών, ειδική δε πρόληψη υπάρχει για τα ΑΜΕΑ.

Στην παράλογη Ελλάδα των παλαβών μεσογειακών τύπων που όλα τα σφάζουν, τα πεζοδρόμια είναι ΨΗΛΑ, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η κίνηση των ηλικιωμένων, δεν είναι διαμορφωμένα ως επί το πλείστον για την κίνηση ΑΜΕΑ, ενώ υπάρχουν δεκάδες εμπόδια παντού από περίπτερα, τραπεζοκαθίσματα, σπασμένες πλάκες, και χίλια άλλα κέρατα.

Είναι θέμα αγωγής του πολίτη και αστικής παιδείας δυστυχώς.
See less See more
Κοίτα, αναφερόμουν στα εξωτικά κτίρια του εξωτερικού που αναρτώνται και είναι πραγματικά εξωπραγματικά για τα ελληνικά δεδομένα.

Τεσπα, για την περίπτωση της Ελλάδας μου έχει μείνει από μικρός μία φράση που λένε συχνότατα εδώ:

Before you run you must first walk.

Πρώτα θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στο σχεδιασμό και την επίλυση απλών προβλημάτων και μετά θα μπορέσει να δοθεί λύση σε πιο σύνθετα.

Σε ότι αφορά στα πεζοδρόμια, είναι για εμένα θέμα ανυπαρξίας κεντρικού σχεδιασμού. Σε ότι αφορά τη τελευταία φράση θα επανέλθω με χαρακτηριστικό και περιεκτικό post όταν θα βρω λίγο χρόνο να κάνω ανάλογες φωτογραφήσεις και να το επεξεργαστώ για να υπάρχει και κάποιο ευκρυνές αποτέλεσμα.
See less See more
Εν τω μεταξύ καί το πλάτος των πεζοδρομίων εις τας Ευρώπας κλπ, είναι όσο το πλάτος των οδών στην Ελλάδα, οπότε... τί να συγκρίνωμεν...
Όχι δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης.

Δεν τέθηκε θέμα για σύγκριση. Απλά αυτό το νήμα είναι για τους πεζόδρομους, τα πεζοδρόμια, τους πεζούς, τις δομές που τους διευκολύνουν, τις κατασκευές που τους κάνουν εύκολη τη ζωή και τις διαβάσεις.

Κάποιοι αναγνώστες όπου διαβάζουν , πολλές φορές χωρίς να συμμετέχουν (500 αναγνώσεις έχει μέχρι στιγμής το νήμα), ως εκπαιδευόμενοι, ως ερευνητές ή ως επαγγελματίες μπορεί να ενδιαφέρονται για αυτό το τομέα.
See less See more
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ σε όλους!

Συμφωνοι.
Αλλά εκείνο που ήθελα να τονίσω είναι οτι, όταν έχεις περιορισμένο χώρο (όπως κυρίως συμβαίνει στις Ελληνικές Πόλεις), πρέπει ανάλογα να προσαρμόζεις καί τις ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ σου, ακόμη καί μέχρι του σημείου που κάποιες κατασκευές δεν "χωράνε" να γίνουν.
Σαν πρόχειρο παράδειγμα αναφέρω την "μανία" κατασκευής των κεκλιμένων ραμπών πρόσβασης στα πεζοδρόμια ανεξάρτητα από το πλάτος τους (των πεζοδρομίων), που έχει σαν αποτέλεσμα να κατασκευάζονται με "απότομες" κλίσεις , δηλ. πέραν των όσων προβλέπουν οι προδιαγραφές, με αποτέλεσμα, όχι μόνον να μπορούν να εξυπηρετηθούν τα άτομα (με ειδικές ανάγκες) γιά τα οποία υποτίθεται οτι κατασκευάζονται, αλλά να κινδυνεύουν καί οι υπόλοιποι να γίνουν...άτομα με ειδικές ανάγκες.
See less See more
Ανάλυση της κατασκευής ενός πεζοδρομίου

Η κατασκευή ενός πεζοδρόμιου γίνεται από κάποιο μίγμα τσιμέντου με άμμο. Η κατασκευή που θα περιγράψω αφορά σε περιοχές μη τουριστικές, σε περιοχές όπου δεν έχουμε τρομακτικά υψηλή δόμηση, δηλαδή περιγράφω το πιο συνηθισμένο τύπο πεζοδρομίου της Αυστραλίας.

Η περιοχή της γης στην οποία θα κατασκευαστεί το πεζοδρόμιο, καθαρίζεται και επιπεδοποιείται όσο το δυνατόν λαμβάνοντας υπ όψιν της ιδιαιτερότητες στη κλίσεις του εδάφους της περιοχής.

Η κατασκευή του πεζοδρομίου ως επί το πλείστον γίνεται επί τόπου με καλουπώματα και όχι απομακρυσμένα (όχι δηλαδή προκατασκευασμένα κομμάτια τσιμέντου).

Δεν χρησιμοποιούνται πλάκες, ούτε πλακίδια, ούτε κυβόσχημα άλλου είδους πλακίδια. Όπως έγραψα στην αρχή χρησιμοποιείται κάποιο μίγμα τσιμέντου άμμου. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ωστόσο για την ακριβή του σύσταση.





Το φάρδος του πεζοδρομίου είναι σταθερό σε κάθε προάστειο και σε κάθε συνοικία όταν πρόκειται για περιοχή με κατοικίες και μαγαζιά.

Ως επί το πλείστον τα πεζοδρόμια φτιάχνονται σε ένα προάστειο ή σε μία συνοικία όταν αυτή η συνοικία ή προάστειο εντάσσεται σε κάποιο κεντρικό σχεδιασμό από την αρμόδια κρατική υπηρεσία. Ως επί το πλείστον το πεζοδρόμιο κατασκευάζεται σε μία νέα συνοικία ή προάστειο πριν καν θεμελιωθεί το πρώτο σπίτι. Δηλαδή το πεζοδρόμιο πρωτοκατασκευάζεται όταν γίνονται οι χαράξεις των εκτάσεων που θα αποτελέσουν οικόπεδα, όταν περνιόνται οι αποχετεύσεις, όταν περνιόνται σωλήνες νερού, όταν περνιόνται καλώδια ρεύματος και τηλεφώνου.


Μετά τα προκαταρκτικά , προχωρώ στη κυρίως περιγραφή.

Το πάχος των τσιμεντένιων πλακών που θα διαμορφωθούν είναι τουλάχιστον 12 εκατοστά του μέτρου. Αυτό συνεπάγεται ότι το συνεργείο πρέπει να σκάψει λιγάκι και να φτιάξει ένα εξαιρετικά ρηχό χαντάκι, ώστε κατά την τσιμεντοποίηση να έρθει το πεζοδρόμιο στο ίδιο ύψος με το χώμα που το περιβάλλει

Τοποθετούνται στις άκρες/πλευρές στο έδαφος, εντός του χαντακιού, δύο ξύλινα καλούπια που θα συγκρατήσουν το ρευστό μίγμα σκυροδέματος. Ανάμεσα από τα καλούπια ρίχνονται συρμάτινα πλέγματα(οπλισμός) τα οποία θα αποτελέσουν την ραχοκοκκαλιά της κατασκευής.

Η πλάκα που ρίχνεται με το ρευστό μίγμα τσιμέντου είναι διαστάσεων φάρδους περίπου 140 εκ και μήκους μεταξύ 2-2.5 μέτρα.

Όπως φαίνεται παρακάτω , χρησιμοποιώντας κάποιου είδους κυματιστή μεγάλη σπάτουλα, δημιουργείται αυτό το texture με τα μικρά κυματάκια-ραβδώσεις που αυξάνουν απίστευτα την τριβή, έτσι ώστε ακόμη και σε συνθήκες καταρακτώδους βροχής να μην γλυστράνε οι πεζοί ή τα ποδήλατα.

Στις άκρες υπάρχει μία λωρίδα περίπου 5 εκατοστών η οποία γίνεται λεία με τη σπάτουλα, ώστε να επιτευχθεί ένα αισθητικό αποτέλεσμα που δηλώνει ότι εκεί βρίσκεται το άκρο του πεζοδρομίου.




Αυτή η φωτογραφία όμως παραπάνω δεν μπήκε για να δείτε τις ραβδώσεις στο texture που αποκτάει η επιφάνεια του πεζοδρομίου !

Αυτή η φωτογραφία μπήκε για να δείτε το σπάσιμο στη μία άκρη του πεζοδρομίου και έτσι να αντιληφθείτε ότι ανάμεσα από δύο γειτονικές πλάκες που δημιουργούνται κατά το τσιμέντωμα με το ρευστό υλικό, παρεμβάλει ο τεχνίτης ένα διπλωμένο φύλλο, είτε αλουμινίου είτε γαλβανισμένου μετάλλου. Το ακριβές υλικό και πάλι δεν το γνωρίζω ως μη ειδικός. Είμαι όμως απόλυτα σίγουρος ότι δεν το έχω δει αυτό το διπλό φύλλο διαχωρισμού να οξειδώνεται. Άρα έχουμε να κάνουμε είτε με αλουμίνιο είτε με γαλβανισμένο άλλο μέταλλο.

Το πάχος αυτού του διπλού μεταλλικού φύλλου δεν ξεπερνάει τα 7 χιλιοστά του μέτρου.

Συνεπώς, έχουμε πλάκες τσιμεντένιες πάχους περίπου 12 εκατοστών, φάρδους περίπου 1,4 μέτρου και μήκους 2 μέτρα που διαχωρίζονται ανά δύο με κάποιο διπλό μεταλλικό φύλλο που δεν σκουριάζει.

Σε κάθε 3 από τις παραπάνω πλάκες έχουμε δύο μεταλλικά χωρίσματα.

ΟΜΩΣ, εδώ βρίσκεται μία σημαντική λεπτομέρια που δεν φαίνεται στις φωτογραφίες !

Κάθε τρεις πλάκες με την παραπάνω σχεδίαση/υλοποίηση υπάρχει αντί ενός μεταλλικού φύλλου χωρίσματος ένα πολύ παχύτερο χώρισμα από ειδικό συνθετικό αφρώδες υλικό.

Όπως στους περισσότερους γίνεται, πλέον, κατανοητό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από τις διαστολές και συστολές που μπορεί να παρατηρηθούν υπάρχει το αφρώδες υλικό το οποίο απορροφά τις παρενέργιες.

Το πάχος του αφρώδους υλικού χωρίσματος μεταξύ των τριάδων των πλακών είναι αισθητά μεγαλύτερο σε σχέση με τα μεταλλικά χωρίσματα και απ ότι θυμάμαι είναι γύρω στο 1 εκατοστό το μέτρου.

Κλείνοντας, επιτέλους, αυτό το χαλί για το τρόπο που κατασκευάζονται εδώ τα πεζοδρόμια,
θα ήθελα να υπογραμμίσω πόσο σοφή είναι η παραπάνω μέθοδος αφού οποτεδήποτε δημιουργηθεί κάποιο σήκωμα από ρίζα δέντρου ή κάποιου άλλου είδους φθορά, το μόνο που έχει να κάνει το συνεργείο που θα κάνει την επισκευή είναι να σπάσει με ένα κομπρεσέρ τη πλάκα που έχει τη φθορά(ανάμεσα από δύο χωρίσματα) και να τσιμεντώσει μεταξύ των δύο ανοξείδωτων χωρισμάτων .

Ελπίζω να φανεί χρήσιμη όλη η παραπάνω περιγραφή σε κάποια μαθητευόμενη και ανήσυχη ψυχή, σε εκείνη τη περιοχή, που ενδιαφέρεται να μαθαίνει, να εξελίσει, να καινοτομεί, να μιμείται και εν τέλει να ... παράγει υψηλού επιπέδου υποδομές για τους πεζούς.

EDIT:

Στις παραπάνω φωτογραφίες τα πεζοδρόμια δεν προέρχονται από γειτονιές σε προάστεια αλλά από scenic διαδρομές σε παραλιακά πάρκα του Port Macquarie, ως εκ τούτου το φάρδος της κατασκευής είναι εμφανώς μεγαλύτερο. Τα φάρδος στις γειτονιές είναι μικρότερο.
See less See more
2
Η κατασκευή αυτών των πεζοδρομίων από ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ είναι η πιστή εφαρμογή του τρόπου κατασκευής των Πλακών ακάμπτων οδοστρωμάτων (από σκυρόδεμα δηλ)

Το μεγαλύτερο πρόβλημα προφανώς για το σκυρόδεμα είναι η συστολή κατά την ξήρανση καί οι μετά από αυτήν λόγω θερμοκρασιακών μεταβολών διαστολές.

Η πρώτη αντιμετωπίζεται με τους μικρού εύρους αρμούς, (αρμοί συστολής , που είναι η κατά κάποιο τρόπο τεχνιτή ρηγμάτωση με χάραξη του σκυροδέματος, ώστε να εκτονωθούν οι τάσεις κατά την πήξη, αλλά ελεγχόμενα) και η δεύτερη με τους μεγαλύτερου εύρους.(αρμοί διαστολής)

Σε κάθε περίπτωση κρίσιμο είναι το προσεκτικό σφράγισμα των αρμών, ωστε να αντιμετωπισθεί π.χ. εισροή νερού, που θα μπορούσε να προκαλέσει φθάνοντας στο αμμώδες υπόστρωμα , καθιζήσεις καί θραύσεις των σκυροδεμάτων.

Μία πιό δύσκολη κατασκευή ακάμπτων οδοστρωμάτων είναι εκείνα των αεροδρομίων , όπου λόγω των απαιτήσεων των μεγάλων φορτίων, υπάρχει και η, κατάλληλα υπολογισμένη, σύνδεση των δύο τμημάτων των πλακών με οπλισμό-βλήτρο.


(Λεπτομέρειες γιά τους αρμούς των οδοστρωμάτων των αεροδρομίων στις ΠΕΤΕΠ 06-01-02-00 προδιαγραφές του ΥΠΕΧΩΔΕ)
See less See more
Lawn Mowers-Τι δίαολος ειν τούτος !

Είμαστε στο Port Macquarie, μία μικρή κωμόπολη που όμως αποτελεί παραθεριστικό κέντρο για πολύ κόσμο στο Sydney. Μάλλον θα το παρομοίαζα με το Ναύπλιο αν προσπαθούσα να κάνω μία αντιστοίχιση με την περίπτωση της Αθήνας.


Ο ήλιος έχει ανατείλει πριν από μία-δύο ώρες το πολύ. Λίγοι πιστοί ντόπιοι και επισκέπτες έχουν βγει για το πρωϊνό τους τρέξιμο στην παραλία όπου υπάρχει μεγάλος πεζόδρομος με μονοπάτι, παγκάκια, μερικούς παιδότοπους και κάτι Τζακαράντας(δέντρα) σαν φράγκικα καστέλια πελώριες.

Ένα φορτηγό ακούγεται να χαλάει την γαλήνη του πρωϊνού και ξεφορτώνει ένα μικρότερο όχημα από το trailer.

See less See more
Μπαίνει πρώτα αυτό





και μετά ξεκινάει





και συνεχίζει ...






Αυτή η διαδικασία γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αυτή τη χώρα λόγω της εξαιρετικά συχνής βροχόπτωσης ....

Γ Ι Α

Ν Α

Τ Α

Λ Ε Μ Ε

Ο Λ Α






Μάλιστα αυτή η εργασία εδώ θεωρείται από τις πιο προνομιούχες. Χόρτα στα πάρκα, χόρτα στα γήπεδα ράγκμπι, χόρτα στη γήπεδα ποδοσφαίρου, χόρτα στους σκυλότοπους, χόρτα στις όχθες των ποταμών,

και το ατιμούλικο βρέχεται και ξαναμεγαλώνει...


Ξαναμεγαλώνει και οι κίνδυνοι(αν και μικροί εντός των πόλεων)



Coastal Brown Taipan


δεν εξαλείφονται εντελώς σε αυτή τη χώρα.
See less See more
5
B A R K

Τι είναι bark ?

Σίγουρα θα υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη μεσόγειο που το υποκαθιστάει. Εγώ τουλάχιστον γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιου είδους ελαφρόπετρες που κάνουν την ίδια δουλειά στην Ελλάδα ...


Ας προχωρήσω στο θέμα όμως : Είναι το παράγωγο από την αποφλοίωση των δέντρων κατά το κόψιμο τους είτε από τις εταιρίες με τους ξυλοκόπους είτε από ξυλουργούς που τους έρχεται σε ακατέργαση μορφή το ξύλο.

Είναι μερικά layers(θραύσματα) από τον κορμό δέντρων. Ωστόσο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη ξυλουργική.

Αν δεν κάνω λάθος κόψιμο δέντρων γίνεται οργανωμένα στη Μακεδονία. Θα μπορούσαν κάποιοι που ασχολούνται με αυτό το κλάδο να πουλάνε bark στους δήμους.

Το bark συγκρατεί υγρασία στη ρίζα των φυτών που υπάρχουν στα πάρκα και επίσης σταματάει το σήκωμα χώματος ή σκόνης όταν υπάρχει μεγάλη ένταση ανέμου.



Το bark είναι ελαφρύ γιατί είναι θραύσμα από φλοιό κορμού αλλά όχι τόσο ελαφρύ ώστε να το σηκώσει ο αέρας. Ακόμη και αν γίνει αυτό, ο υπάλληλος καθαρισμού του δήμου που θα το δει εκτός περιοχής μπορεί με τη σκούπα του να του δώσει μία και να το ξαναβάλει εκεί που αρχικά τοποθετήθηκε. Αυτό κάνουν όλοι οι άνθρωποι στα σπίτια τους όπου επίσης χρησιμοποιείται πάντοτε.

Σε περίπτωση που αρχίζει να μειώνεται η ποσότητα του, τότε το council(δημοτικό συμβούλιο) φροντίζει να ξεφορτωθεί με φτυάρια από τους υπαλλήλους περισσότερο bark πάνω από το παλιό.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Δρόμοι Πεζού & Τραπεζοκαθίσματα

Σε ένα οποιοδήποτε δρόμο, σε μία οποιαδήποτε περιοχή, μέσα στο Sydney, σε ένα προάστειο, σε μία κωμόπολη όπως αυτή που χρησιμοποίησα για να περάσω κάποια μηνύματα, ο πεζός πρέπει να έχει εναλλακτικό δρόμο όταν οι ιδιαιτερότητες μίας περιοχής δεν του επιτρέπουν μία α' διέξοδο.

Είμαστε στο παρακάτω δρόμο που εφάπτεται της προβλήτας στην οποία δένουνε τα τουριστικά ταξί και κάποια γρι γρι.

Ο δρόμος είναι στενός και όμως η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται κανονικά σε αυτή την περιοχή του λιμανιού αλλά αν υποθέσουμε ότι κάποιος κάνει το πρωινό του τρέξιμο ή μία μαμά έβγαλε το καρότσι με το παιδί βόλτα , τότε λόγω των τραπεζοκαθισμάτων του μαγαζιού δυσχερένεται η κίνηση του στα δεξιά ...



Ο Μ Ω Σ

στα αριστερά υπάρχει ένα ελεύθερο πεζοδρόμιο για να τρέξει ο δρομέας ή να ανεβάσει το καρότσι της η μαμά. Σε όλη μου τη ζωή στην χώρα μου τούτη, δεν βρέθηκα ποτέ μέσα στη πόλη, σε οποιοδήποτε περιστατικό όπου τόσο η δεξιά όσο και η αριστερή πλευρά των πεζοδρομίων να είναι μπλοκαρισμένη.


Αυτό ακριβώς σημαίνει όταν λέμε ότι διευκολύνουμε και δίνουμε προτεραιότητα στον πεζό για να μην χρειαστεί να πάρει μηχανάκι και αυτοκίνητο, αν δεν του είναι απαραίτητο ! Ακόμη όμως και στη περίπτωση του μαγαζιού παραπάνω, υπάρχει κάποιος διάδρομος που θα μπορούσε η μαμά να χρησιμοποιήσει για περάσει χρησιμοποιώντας την δεξιά άκρη του δρόμου.


Ας

πάμε

τώρα

σε ένα άλλο παράδειγμα με την ίδια ουσία(όπως ισχύει παραπάνω στο κλειστό χώρο του μαγαζιού).


Ας πάμε στο παράδειγμα όπου υπάρχει πολύ μεγάλος χώρος γιατί ένα μαγαζί εφάπτεται ενός μεγάλου πεζόδρομου ή ενός μικρού πάρκου.


Δεν μπορεί το πλακόστρωτο να καταλαμβάνεται αποκλειστικά από τα τραπεζοκαθίσματα, άσχετα αν υπάρχει πολύς χώρος εκτός αυτού για να περάσει ο πεζός.

Ο ΤΙΜΗΜΕΝΟΣ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΕΙΝΑΙ Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Σ !

See less See more
2
  • Like
Reactions: 1
Συνθετικό Αφρώδες Υλικό - Ένωση

Συνεχίζοντας τη κουβέντα για τη κατασκευή των πεζοδρομίων, πάει η σκέψη μου ξανά στις ενώσεις που γίνονται μεταξύ των κομματιών από το μίγμα τσιμέντου-άμμου.

Αυτό το υλικό όπως είπαν και άλλοι προηγουμένως, βοηθάει καταλυτικά στην αποφυγή παρνεργιών από τις συστολές διαστολές αλλά επίσης σταματάει το νερό από το να πάει κάτω από τις πλάκες(τσιμέντου άμμου).

Εδώ έχουμε μία παραλαγή καθώς οι πλάκες του πεζόδρομου φτιάχνονται από τσιμέντο και βότσαλα , με τη προσθήκη προφανώς κάποια χρωμματικής ουσίας.





See less See more
2
  • Like
Reactions: 1
Ο ΥΠΟΝΟΜΟΣ στο πεζοδρόμιο

Αυτό σημαίνει σημασία στη λεπτομέρια


Αυτό σημαίνει σχεδιασμός με οικολογικές ανησυχίες


Αυτό σημαίνει προνοητικότητα ακόμη και για την περίπτωση του ηλιθίου




Credits to: Ω
See less See more
  • Like
Reactions: 2
1 - 20 of 68 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top