SkyscraperCity banner
1 - 20 of 291 Posts

·
I love ATHENS!
Joined
·
106 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Το φθινόπωρο η παράδοση της πλατείας Μοναστηρακίου

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αντικρίσουν τελικά οι Αθηναίοι την «ανανεωμένη» πλατεία Μοναστηρακίου. Έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις και προβλήματα, ένα ακόμη εύρημα -η εγκλωβισμένη κοίτη του Ηριδανού- καθυστερεί για ένα ακόμη καλοκαίρι την παράδοση του έργου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, αν και το έργο έπρεπε ήδη να έχει παραδοθεί, μια καταστροφή ύστερα από νεροποντή τον Απρίλιο έγινε η αιτία για να αποκαλυφθεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα υδραυλικής τεχνολογίας της αρχαιότητας: η εγκιβωτισμένη κοίτη του ποταμού καλυμμένη με τρεις διαφορετικούς τρόπους- ογκώδεις οριζόντιες πλάκες από πωρόλιθο και μάρμαρο σε δεύτερη χρήση, οξυκόρυφη διάταξη πλακών και θολωτή κατασκευή σε μήκος μόλις 5-6 μέτρων.

Η εφημερίδα Το Βήμα αναφέρει ωστόσο ότι η αποκάλυψη του έργου συνεχίζεται χωρίς μελέτες και χωρίς αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Το πρώτο τμήμα της πλατείας αναμένεται να παραδοθεί μέσα στον Ιούλιο, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα είναι ορατός και θα ακούγεται η ροή του αρχαίου Ηριδανού.

«Το αποτέλεσμα θα είναι η καλύτερη μικρή-μεγάλη πλατεία της Αθήνας» δήλωσε στα Νέα ο πρόεδρος της Ανώνυμης Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Κυριάκος Γριβέας.

Η πλατεία θα είναι πιο χαμηλή κατά 75 εκ. προς την πλευρά της Ερμού, ενώ πέντε σκαλάκια θα οδηγούν προς το κέντρο της για να αναδεικνύεται ο βυζαντινός ναός της Παντάνασσας. Θα υπάρχουν ζαρντινέριες με κερασιές στην ανατολική και δυτική πλευρά, ενώ οι αεραγωγοί του Μετρό θα αντικατασταθούν με γλυπτούς όγκους από ανοξείδωτο χάλυβα που θα λειτουργούν και ως καθιστικά.

Τα βλέμματα αναμένεται να συγκεντρώσει το πολύχρωμο ψηφιδωτό δάπεδο.

Source: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=911710&lngDtrID=253
 

·
Registered
Joined
·
2,739 Posts
Ασφαλώς, είναι θαυμάσια νέα. Θα έπρεπε όμως κάτι να γίνει με το φρικτό μέτωπο των κτηρίων δεξιά από το σταθμό. Και βέβαια η λύση που θα εφαρμοζόταν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα είναι η προσαμογή των προσόψεων στο ύφος της περιοχής. Ναι, η "σκηνογραφική αποκατάσταση"! Έκφραση-ταμπού για τους ελληνοσπουδαγμένους αρχιτέκτονες. Φοβάμαι όμως ότι απλώς θα μπει καμμιά λαμαρίνα για να τις "ενοποιήσει" "χωρίς να αποτελεί ένα ψέμα" και μπλα μπλα μπλα....Λες και οι υπάρχουσες λαμαρίνες δεν είναι ένα ψέμα μέσα στην αρχαία συνοικία. Λαμαρίνες στο Μοναστηράκι - 4 όροφοι στη λεωφόρο Κηφισιάς. Αν είμασταν λίγο πιο ανοιχτόμυαλοι θα χτίζαμε νεοκλασικά στο Μοναστηράκι και 30όροφα στην Κηφισιάς! Κάποιος, ιδιώτης φυσικά, το έχει κάνει πάντως ήδη (το πρώτο όχι το δεύτερο). Το κτήριο που βρίσκεται το Applebee's, με νεοκλασικά στοιχεία, είναι χτισμένο προ ολίγων ετών. Χωρίς φυσικά να διεκδικεί τον τίτλο του σημαντικού κτηρίου, εναρμονίζεται απόλυτα στο περιβάλλον της συνοικίας. Και, όταν χτίζεις κάτω από την Ακρόπολη, μέσα στον ιστό της παλιάς πόλης, αυτός πρέπει να είναι ο σκοπός σου και τα ιδεολογήματα πρέπει να μπαίνουν στην άκρη...
 

·
The Jedi Will Rise Again
Joined
·
13,077 Posts
Σωστός!!! Δεν καταλαβαίνω γιατί στην Αθήνα τα πάντα θα πρέπει να είναι μια σούπα 5-7 ορόφων. Γιατι μιας τέτοιας κακής ποιότητας σταλινική αντιμετώπιση της πόλης; Μήπως γιατι οι Δημόσιοι υπάλληλοι και το κράτος βαριούνται να πάρουν ρίσκα;
 

·
I love ATHENS!
Joined
·
106 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Την πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς προτείνει ο Δήμ&#9

Την πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς προτείνει ο Δήμος Αθηναίων

Την πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς, εν όψει και της παράδοσης, τον Σεπτέμβριο, της πλατείας Μοναστηρακίου, προτείνει ο Δήμος Αθηναίων.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που είχε την Πέμπτη ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης με τον πρόεδρο της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Κυριάκο Γριβέα, φορείς και συλλόγους του ιστορικού κέντρου.

«Με την πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς και τη βελτίωση χώρων γύρω από την πλατεία Μοναστηρακίου, το ιστορικό κέντρο της πόλης θα αποκτήσει μια τελείως διαφορετική μορφή» τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

Με την πρόταση του δημάρχου συμφώνησαν εκπρόσωποι των φορέων και συλλόγων που πήραν μέρος στη σύσκεψη, οι οποίοι κατέθεσαν παρατηρήσεις που θα συζητηθούν σε επόμενες συναντήσεις.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, τους Συλλόγους Παλαιοπωλών, Καταστηματαρχών Μοναστηρακίου, Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος περιοχής Ψυρρή «Η παλιά πόλη», Τουριστικών Καταστημάτων Πλάκας, το Σύνδεσμο Ιχθυέμπορων- Ιχθυοπωλών Βαρβακείου Αγοράς, την Ένωση Κρεοπωλών Βαρβακείου Αγοράς, την Ένωση Καταστηματαρχών Οπωροκηπευτικών Βαρβακείου Αγοράς, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Παναθήναια» καθώς και καταστηματάρχες της οδού Αθηνάς.

Από την πλευρά του δήμου παραβρέθηκαν, επίσης, οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών έργων και Μελετών Χρόνης Ακριτίδης, Καταστημάτων και Ασφάλειας Ανδρέας Παπαδάκης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Λευτέρης Σκιαδάς.

Source: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=911921&lngDtrID=244
 

·
Registered
Joined
·
4,181 Posts
Good news! I found some more information on the website of Ta Nea

Συνεργάτες του δημάρχου έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» πως ήδη έχει ετοιμαστεί κυκλοφοριακή μελέτη για την οδό Αθηνάς, η οποία προβλέπει διαμπερή κίνηση. Αυτό δηλαδή σημαίνει πως οι οδηγοί που θα κινούνται από κάθετους δρόμους, όπως για παράδειγμα η οδός Ευριπίδου, θα μπορούν να περνούν από ειδικά διαζώματα στην άλλη πλευρά του δρόμου. Μάλιστα δεν αποκλείεται να επιτρέπεται και η κίνηση ορισμένων λεωφορείων, όμως αυτό είναι θέμα που θα συζητηθεί αργότερα μεταξύ του δήμου και του ΟΑΣΑ.

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080619&nid=8913629&sn=&spid=876
 

·
The Jedi Will Rise Again
Joined
·
13,077 Posts
Παιδιά, η περιοχή χαρακτηρίζεται από προβληματικές κοινωνικές συνθήκες. Μήπως στην παρούσα φάση η πεζοδρομημένη οδός Αθηνάς γίνει μια νέα πλατεία Ομονοίας και σουπερμάρκετ πορνείας και ναρκωτικών; Γιατί από όσο ακούω, από την Αθηνάς και κάτω, η περιοχή είναι πρακτικά αδιάβατη από κάποια ώρα και μετά.
 

·
Registered
Joined
·
2,739 Posts
H δική μου αίσθηση είναι ότι η πεζοδρόμηση θα οδηγήσει σε μαγαζιά τύπου Αιόλου (καφέ κλπ). Ήδη κάτι έχει ανοίξει σε ένα θαυμάσιο αναπαλαιωμένο συγκρότημα κτηρίων. Όντως υπάρχει πορνεία (ιδίως πίσω από τη Βαρβάκειο), αλλά δεν είναι πια το χαρακτηριστικό της περιοχής. Νομίζω μάλλον θα βοηθήσει να εξαπλωθούν χρήσεις τύπου Αιόλου ή Ψυρρή. Στην Πλατεία Θέάτρου π.χ., το Guru είναι ένας λόγος που η περιοχή δεν είναι πια αδιάβατη..ένα τετράγωνο πιο κάτω, το ίδιο ισχύει με το PakIndian. Γενικά είμαι μάλλον αισιόδοξος...
 

·
emailspyro
Joined
·
210 Posts
A Athinas gia emana einai apo tous pio omorfous dromous ths Athinas. To oti exei provlimata me narkomanis, pornia ktl alitheuei alla giasfton akrivos ton logo thelei kai ena katharisam sosta? Prepei na alla3ei xrisei... An pezodromithei, tha ginei kai aftos enas xoros anapsixis, peripatou, podilatou ktl.
Elpizo pandos na mhn ksodepsoun trala xrimata gia dermatina dapeda ktl... afta den xriazonde... as valoun dendra, louloudia kai patimeno xoma! Nomizo afou einai kai megalos o dromos prepei na thimizei pio poli parko para pezodromo. Afou leget Athinas kai exei kai thea thn Akropolh, tha hthela na do kai ta e3eis: Elies, street art me thema thn thea Athina, koukouvagies ktl...
Nomizo pos borei na ginei o pio oreos dromos ths Athinas for sure!
Eseis ti nomizete;
 

·
emailspyro
Joined
·
210 Posts
A Athinas gia emana einai apo tous pio omorfous dromous ths Athinas. To oti exei provlimata me narkomanis, pornia ktl alitheuei alla giasfton akrivos ton logo thelei kai ena katharisam sosta? Prepei na alla3ei xrisei... An pezodromithei, tha ginei kai aftos enas xoros anapsixis, peripatou, podilatou ktl.
Elpizo pandos na mhn ksodepsoun trala xrimata gia marmarina dapeda, mosaika ktl... afta den xriazonde... as valoun dendra, louloudia kai patimeno xoma! Nomizo afou einai kai megalos o dromos prepei na thimizei pio poli parko para pezodromo. Afou legete Athinas kai exei kai thea thn Akropolh, tha hthela na do kai ta e3eis: Elies, street art me thema thnThea Athina, koukouvagies ktl...
Nomizo pos borei na ginei o pio oreos dromos ths Athinas for sure!
Eseis ti nomizete;
 

·
Registered
Joined
·
2,739 Posts
emailspyro συμφωνώ σε όλα τα άλλα, αλλά απεχθάνομαι το πατημένο χώμα στους πεζόδρομους! Κάνει μόνο για πάρκα- ας πούμε στο Πεδίο το Άρεως θα αντικαταστήσει την άσφαλτο, και πολύ ορθώς. Αλλά για δρόμους και πεζοδρόμους μου φαίνεται ακατάλληλο. Ακόμα και στο Θησείο το βρίσκω ενοχλητικό. Είναι μια μόνιμη πηγή σκόνης (και λάσπης όταν βρέχει). Θεωρώ ότι είναι χαρακτηριστική περίπτωση φτηνιάρικης λύσης που σερβίρεται ως "'άποψη". Ένα good old-fashioned λιθόστρωτο θέλουμε, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις σε αντίστοιχα σημεία... :)
 

·
Registered
Joined
·
117 Posts
H Athinas den pistevo pos xreiazete dentra & louloudia typou parko & plateia, (kai den tha sxoliaso to "patimeno xoma" synonomate)
Opos leei kai o AAL, ena aplo flat lithostroto thelei, oste na yparxei aneti diavasi, kai na anadeixtoun ta ktiria. An eine na gemisei apo xalia tsimentenies zartinieres, kioskia pou tha sapisoun se merikous mines, parteria gemata skoupidia kai graffiti, kalytera to plakostroto.

Oi pio "petyximenoi" pezodromoi se oles tis xores, se toso kentriko seimeio, den prospathoun na ftiaksoun "oaseis prasinou "(BTW, poso tin varieme afti tin frasi...) alla na diefkolynoun tin kinisi ton pezwn, cafes, shopping etc.

Fysika tha mporousan na kanoun apla ena test, pos tha douleve os pezodromos i Athinas, xoris na xalasoun oute ena euro, me to na kleinoun tin kykloforia gia merikes ores, eite mera, eite nyxta, analoga me to ti sxedia exoun gia ton dromo.

Senario pou episeis exo dei na symbenei se polles Evropaikes poleis kai doulevei mia xara. Eine fovero, pos enas polysyxnastos dromos, oles tis ypoloipes ores, metamorfonete me 2 peripolika stin arxi kai to telos (stis xeiroteres ton periptoseon), me kana kolonaki & tainioules (stis metries katastaseis), kai apla me mia simansi pou thimizei poies eine oi ores aftokiniton, kai pies pezon (stis kalyteres).
Kai edo stin ellada exoume tetoia kala paradeigmata, eidika se kapia nisia (px limani Xiou), den xreiazete na koitaksoun makria oi arxontes, ligo Best Practice vre paidia...
 

·
Registered
Joined
·
5,092 Posts
Η μακέτα


Και το αποτέλεσμαΈνα μικρό σχόλιο: Η στενομυαλιά του Κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου επέβαλε στην μελετητική ομάδα ένα λιγότερο πολύχρωμο λιθόστρωτο από αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Ακόμη, αποφασίστηκε οτι το ορατό τμήμα του Ηριδανού (περίπου ψηλά στο κέντρο της φωτογραφίας) θα καλυφτεί με γυαλί με δικαιολογία πως θα γίνει εστία ρύπανσης από περαστικούς που θα πετάνε σκουπίδια. Λές και ο Μπαϊρακτάρης και οι μαύροι που πουλάνε Louize Vatton παραδίπλα είναι εστίες πολιτισμού!!! Η ομάδα που μελέτησε την πλατεία ήθελε να το αφήσει ανοικτό και μάλιστα να ενισχύσει τον ήχο του ποταμού ώστε να κουγεται καθαρά στην πλατεία....Τέλος πάντως, φαίνεται να τελειώνει (με δυο ολυμπιακους καθυστέρηση) και αυτό είναι το θετικό της υπόθεσης.
 

·
Registered
Joined
·
10 Posts
New Pic

Just a new pic I found at astynet.gr
 

·
♫♫♫ ♫♫ ♫
Joined
·
870 Posts
Monastiraki really needs more street cleaning.
The walls are saturated in graffiti...its shocking.
The company that imports and distributes the majority of graffiti sprays to Athens, South and Central Greece as well as the islands is located at Monastiraki. So it should not be a shocking surprise that this area is the one most badly hit by it. The main warehouse which keeps most of them as they arrive , mostly from Germany, is also located there. There are a lot of underground videos with those kids doing graffiti, being chased or even beaten by security guards, running away as the police chases them etc. This group consists mostly of troubled kids without any ideological/political context, or simply a rebel phase of growing up.There is also another group of usually young people who see it and exercises graffity as a form of art. Those rarely paint over anything of artistic value, because they consider themselves artists too. Although they sometimes paint over the work of their "rival" artists whose work they do not like.These are two different but not always distinct groups. Tagging involves mostly a quite different group, again not always perfectly distinct from the other two. Those are motivated either by their ideology, personal problems or both. For the last group, tagging the most visible and even "sacred" places is a must.

P.S. Graffiti sprays are highly explosive and there are thousands of them just under the Acropolis, inside an area such as Monastiraki. But i am sure people will be surprised, as always, if ever something goes wrong.
 

·
Banned
Joined
·
1,717 Posts
Not only MonastirakiGraffiti hits Athens monuments


The authorities call it a Greek tragedy, but the graffiti artists who have increasingly left their mark on this ancient city and its monuments say they are simply responding to a different sort of muse.

Churches and archaeological sites in Greece used to enjoy a certain immunity from graffiti and the stylized signatures known as tagging, but are now increasingly part of the action as the phenomenon takes off in Athens.

“There is an inability to distinguish what is a monument, and what is not,” said Zetta Antonopoulou, an architect who has conducted extensive research on Athens statues, many of which are routinely marked with spray paint.

The “art form” has come a long way since 1810. It was then that a young tourist in Greece carved his name into the ancient Temple of Poseidon at Cape Sounion, south of Athens. The traveler was 22-year-old George Gordon – better known as Lord Byron, the maverick English poet who died fighting alongside the Greeks in their war of liberation against the Ottoman Empire. Two centuries later, Greek archaeologists are proud of young Byron’s handiwork – but contemporary graffiti artists are not as welcome. “The mark left by Byron is an historical document... youths today write slogans, it’s not the same thing,” says Miranda Karatza, an archaeologist who heads the Greek Culture Ministry’s sites and monuments office.

While other forms of graffiti related to sports or politics have been around for a long time in Greece, many Athenians remain unaccustomed to the latest phenomenon of street art and wall tagging by young “crews” marking territory.

“Graffiti is vandalism, it’s an element of conflict, and sometimes things that are nice are also ruined,” said Fotis, a 28-year-old street artist.

While full-fledged street art in Athens mostly keeps to the suburbs and alleys around the center, quick-fix tagging on the city’s main squares and public monuments is the clearest indication of the trend. “A certain level of tagging is unavoidable in any city but in Athens it has been allowed to run riot,” a reader recently commented in local English language weekly Athens Plus.

[URL="http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_politics_2_07/10/2008_101073"]source[/URL]


No respect for history and culture!!
 

·
♫♫♫ ♫♫ ♫
Joined
·
870 Posts
The problem is not one of Athens only, but a universal one. No city is spared.
 

·
Registered
Joined
·
199 Posts
that's pitty. There are cities where grafitti is very rare. For example, miami, where i live. You rarely see graffitti, unless you go to the very bad areas, and still it's not very common.
If I could graffitti the Parthenon and the whole acropolis just so everybody would reason and would tackle this problem I would, but yet my heart wouldnt let me do it....
 
1 - 20 of 291 Posts
Top