SkyscraperCity Forum banner

Πολιτική Αεροπορία και Αεροδρόμια | Civil Aviation and Airports

468815 Views 2199 Replies 160 Participants Last post by  Κουκουβάγια
941 - 960 of 2200 Posts
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_05/01/2013_506909
Στο μικροσκόπιο οι τροποποιήσεις για τα υδατοδρόμια
Της Αλεξανδρας Κασσιμη

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις και το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία των υδατοδρομίων στη χώρα.

Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου νόμου για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από φορείς της αγοράς, καθώς η απουσία θεσμικού πλαισίου ήταν αυτή που έβαλε τέλος σε προηγούμενες προσπάθειες λειτουργίας εταιρειών υδροπλάνων στη χώρα. Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, η δημόσια διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται ήδη στη νομιμοπαρασκευαστική επιτροπή προκειμένου να λάβει την τελική του μορφή. Οι εμπλεκόμενοι φορείς εξέφρασαν σειρά παρατηρήσεων στο αρχικό σχέδιο νόμου και πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειονότητα αυτών πρόκειται να ενσωματωθεί στο τελικό κείμενο.

Η έντονη γραφειοκρατία δεν είχε απαλειφθεί από το αρχικό σχέδιο νόμου, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν την αίτηση στη Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αεροδρομίων (ΔΠΣΑΑΑ), η οποία πρέπει εντός πέντε ημερών να μεταβιβάσει τον φάκελο στο ΓΕΝ, στο ΓΕΑ, στο υπουργείο Ναυτιλίας, στη Διεύθυνση Οργάνωσης Λειτουργίας και Εκμετάλλευσης Λιμένων, στην ΥΠΑ, στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική και στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή...

Στο μεταξύ, η ΔΠΣΑΑΑ οφείλει εντός 25 ημερών να υποβάλει αιτιολογημένη γνωμοδότηση. Στη συνέχεια εντός 10 ημερών πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει τον φάκελο. Στο μεταξύ, θα πρέπει να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι εντός 5 ημερών και στη συνέχεια αναλαμβάνει η Επιθεώρηση Υδατοδρομίων, η οποία πρόκειται άμεσα να συσταθεί προκειμένου να γνωμοδοτεί εντός 20 ημερών και να ενημερώνει εντός άλλων πέντε, μετά τη γνωμοδότηση, για την απόφασή της την ΔΠΣΑΑΑ. Παράλληλα με την αίτηση, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καταβάλλει παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους 2.500 ευρώ.

Οσοι συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση ζήτησαν, μεταξύ άλλων, την τροποποίηση της διάταξης που προβλέπει ότι η άδεια λειτουργίας ενός υδατοδρομίου θα χορηγείται για 10 χρόνια. Ζητούν η άδεια να είναι αόριστης διάρκειας, επισημαίνοντας ότι εάν καλείται ο επιχειρηματίας να ανανεώνει ανά δεκαετία την άδεια λειτουργίας θα πρέπει να υποβάλει ξανά όλα τα σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα της αρχικής αδειοδότησης, αναμένοντας παράλληλα νέες υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών.

Την ίδια στιγμή, έχει ζητηθεί ο περιορισμός του αριθμού των μελών της Επιτροπής Υδατοδρομίων, ο οποίος, όπως επισημαίνουν, θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό, καθώς είναι πολύ μεγάλος (οκτώ μέλη).

Διεκδικούν επίσης τη μείωση των πολύπλοκων και δαπανηρών απαιτήσεων πυρόσβεσης και αντιπροτείνουν την επαναφορά των προβλέψεων του προηγούμενου σχεδίου νόμου.

Τροποποιήσεις προτείνονται και αναφορικά με τα υδάτινα πεδία, που θα εξυπηρετούν κυρίως τις έκτακτες πτήσεις εκτός υδατοδρομίων. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα υδάτινα πεδία θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων από την ακτογραμμή. Οι εμπλεκόμενοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα πρέπει να απαλειφθεί, καθώς τα υδροπλάνα θα αναγκάζονται να προσθαλασσώνονται ουσιαστικά μέσα στο πέλαγος τη στιγμή που για να ακινητοποιηθούν πλήρως δεν χρειάζονται παραπάνω από 80 έως 100 μέτρα.
^^ Ευχάριστη είδηση αν περάσει. Να δούμε όμως και αν θα πιάσουν....
Υπάρχει ψωμί σε αυτόν τον τομέα. Οι Ρώσοι και μόνο, θα γίνουν σταθεροί πελάτες. Θέλουν να ξοδεύουν. Τουλάχιστον εδώ στη Ρόδο, αφήνουν πολύ καλό χρήμα.

Γενικότερα όμως, πιστεύω πως αυτή η ιστορία θα ωφελήσει πολύ και την διασυνδεσιμότητα των νησιών. Ποτέ δεν μπορούσα να καταλάβω, γιατί κάθε νησάκι πρέπει να έχει ένα ολόκληρο αεροδρόμιο, που κοστίζει έναν σκασμό λεφτά, τη στιγμή που υπάρχουν άλλες πολύ προσφορότερες λύσεις, όπως μετακινήσεις με υδροπλάνα, ή επιβατικά ελικόπτερα.

Η πτήση από Κάρπαθο προς Κάσο (μιλάω εκ πείρας) είναι μόλις 5 (πέντε) μετρημένα λεπτά. Αντί για μια πτήση με αεροπλάνο την ημέρα, (μου έχει τύχει να είμαι μοναδικός επιβάτης αρκετές φορές), δεν θα ήταν σαφώς οικονομικότερη η σύνδεση με ένα ελικόπτερο?
Νομίζω ότι τα αεροδρόμια στα νησιά έγιναν κυρίως για λόγους αμυντικούς. Τα νησιά είναι σαν πολλά μικρά αεροπλανοφόρα στο Αιγαίο. Ίσως λέω βλακεία αλλά αυτή είναι η δική μου εκτίμηση. Ειδάλλως συμφωνώ ότι δεν έχουν κάποιο πλεονέκτημα στη σύνδεση των νησιών μεταξύ τους.
Αν είναι αμυντικοί οι λόγοι, τότε πάω πάσο. Καλώς έγιναν. Έχω την εντύπωση ωστόσο, πως μεγαλύτερο ρόλο, έπαιξε η ψηφοθηρία.

Πάντως, ελπίζω, εκτός από την αδειοδότηση των υδροπλάνων, οριστούν επιτέλους και οι προϋποθέσεις γαι την λειτουργία εταιριών με επιβατικά ελικόπτερα. Είναι τεράστιο και ανεπίτρεπτο κενό. Η γεωμορφολογία της Ελλάδας, ευνοεί πολύ την χρήση ελικοπτέρων. Θα ανοίξει μια τεράστια νέα αγορά, που θα δημιουργήσει πολλές εξειδικευμένες και μη θέσεις εργασίας. Χώρια από το ότι περιοχές μειονεκτικές, είτε ορεινές, είτε νησιωτικές, θα έχουν την δυνατότητα σύνδεσης με μεγαλύτερα πληθυσμιακά κέντρα. Το κόστος δημιουργίας ενός ελικοδρομίου, είναι κλάσμα ελάχιστο μπροστά στη δημιουργία ενός αεροδρομίου. Θα ήταν καταπληκτικό, κάποιος, π.χ. να μπορεί να πετάξει με ελικόπτερο από Ρόδο, προς Σύμη, ή Λειψούς, ή Πάτμο, ή ακόμα και σε Κυκλαδονήσια. Πραγματικά τεράστια αγορά.
  • Like
Reactions: elizamaria
Συμφωνώ απόλυτα. :cheers:
Πάντως, ελπίζω, εκτός από την αδειοδότηση των υδροπλάνων, οριστούν επιτέλους και οι προϋποθέσεις γαι την λειτουργία εταιριών με επιβατικά ελικόπτερα. Είναι τεράστιο και ανεπίτρεπτο κενό. Η γεωμορφολογία της Ελλάδας, ευνοεί πολύ την χρήση ελικοπτέρων. Θα ανοίξει μια τεράστια νέα αγορά, που θα δημιουργήσει πολλές εξειδικευμένες και μη θέσεις εργασίας. Χώρια από το ότι περιοχές μειονεκτικές, είτε ορεινές, είτε νησιωτικές, θα έχουν την δυνατότητα σύνδεσης με μεγαλύτερα πληθυσμιακά κέντρα. Το κόστος δημιουργίας ενός ελικοδρομίου, είναι κλάσμα ελάχιστο μπροστά στη δημιουργία ενός αεροδρομίου. Θα ήταν καταπληκτικό, κάποιος, π.χ. να μπορεί να πετάξει με ελικόπτερο από Ρόδο, προς Σύμη, ή Λειψούς, ή Πάτμο, ή ακόμα και σε Κυκλαδονήσια. Πραγματικά τεράστια αγορά.
Συμφωνώ απόλυτα ιδίως για το κομμάτι των προυποθέσεων γιατί όσο και να συμφωνώ ότι είναι μία πρακτική επιλογή που λείπει από το μενού, δεν μπορώ να μη βάζω στο μυαλό μου τί είδους αρπακτικά θα μπορούσε να προσελκύσει και τί είδους συντήρηση θα γινόταν και τί μέτρα ασφαλείας θα λαμβάνονταν. Δεδομένου ότι το κόστος τους δεν είναι και τρομερό (πχ $ 225,000, δηλαδή λιγότερο από 2 τέτοια), φαντάζομαι ότι θα ήταν εύκολα προσβάσιμος χώρος και για πολλούς "αεριτζήδες".
Πάντως, ελπίζω, εκτός από την αδειοδότηση των υδροπλάνων, οριστούν επιτέλους και οι προϋποθέσεις γαι την λειτουργία εταιριών με επιβατικά ελικόπτερα. Είναι τεράστιο και ανεπίτρεπτο κενό.
HER, IOA, CHQ

Νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου: συνεχίζεται η υπόθεση, κανένα σημαντικό νέο

Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι: ξεχωριστός διαγωνισμός για την κατασκευή του

Tο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου θα κατασκευαστεί με την διεξαγωγή μεμονωμένου διαγωνισμού, ξεχωριστού από αυτούς που θα γίνουν για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων
περισσότερα


Συνεχίζεται η προσπάθεια για νέο αεροσταθμό Ιωαννίνων

Αεροδρόμιο Ιωαννίνων: ερώτημα η κατασκευή νέου Αεροσταθμού

Παραμένει αγκάθι η κατασκευή του νέου αεροσταθμού ενώ γίνονται προσπάθειες για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ
περισσότερα


Πολύ κρίσιμη η επέκταση του υπερφορτωμένου αεροδρομίου Χανίων
η προσπάθεια για την ένταξη του στο ΕΣΠΑ

Σύντομα η απόφαση για τα έργα αναβάθμισης του Αεροδρομίου ΧανίωνΑεροδρόμιο Χανίων: όλοι απεύχονται το μπλοκάρισμα του έργου


Εξαιρετικά αρνητικές για την αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Κρήτης θα είναι οι συνέπειες, στην απευκταία περίπτωση που απενταχθεί από το ΕΣΠΑ το έργο της επέκτασης του αεροσταθμού του αεροδρομίου 'Δασκαλογιάννης' των Χανίων και της κατασκευής νέου πύργου ελέγχου δεδομένου ότι ήδη, τις περιόδους αιχμής του καλοκαιριού, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις λειτουργούν στο όριο, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες από το εξωτερικό να ταλαιπωρούνται, περιμένοντας για πολλή ώρα στην ουρά έως ότου εξυπηρετηθούν.
περισσότερα


Παρέμβαση στο ΣτΕ για το έργο επέκτασης του Αεροδρομίου Χανίων


Κίνδυνος απένταξης του έργου επέκτασης του Αεροδρομίου Χανίων;


Τον κίνδυνο απένταξης από το ΕΣΠΑ του έργου επέκτασης του αεροδρομίου « Ιωάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων, επισημαίνει με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κώστα Χατζηδάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.

Στην επιστολή του ο κ. Βουλγαράκης επισημαίνει αφενός τον σημαντικό αριθμό των επισκεπτών που εξυπηρετεί κάθε χρόνο το αεροδρόμιο (1.918.161 επισκέπτες, εκ των οποίων 1.517.403 είναι από το εξωτερικό), και αφετέρου ότι το αεροδρόμιο δεν εξυπηρετεί μόνο το νομό Χανίων, αλλά και το νομό Ρεθύμνου.
περισσότερα
SKG, miscellaneous

Αεροδρόμιο για τη Τρίπολη?

Αρχές του 2013 διαγωνισμός για Αεροδρόμιο στην Τρίπολη


Το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα βγει στον «αέρα» ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάπτυξη πολιτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, συμπληρώνοντας πως για τη διευκόλυνση του έργου θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση, ενώ επεσήμανε πως το νέο αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί ανάγκες του επιβατικού κοινού, των εμπορικών μεταφορών και θα είναι «χαμηλού κόστους» (low cost).
περισσότερα

γνώμη μου:
Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατι χρειάζεται αυτό το αεροδρόμιο. Η προτεραιότητες για την Πελοποννησιακή χερσονήσο θα έπρεπε να είναι τα αεροδρόμια Καλαμάτας και Αραξου (Πάτρα), και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Δεν χρειάζεται τρίτο πολιτικό αεροδρόμιο η Πελοποννησος (η Θεσσαλία έχει μόνο ένα). Απαιτούν προσοχή τα υπαρκτά αεροδρόμια της Καλαμάτας και της Αραξου. Και γενικότερα για όλη τη χώρα, υπάρχουν άλλες προτεραιότητες (τα αεροδρόμια της Καλαμάτας, Αραξου, Ηρακλείου, Χανίων, Ρόδου, Κω, Κέρκυρας, Ιωαννίνων, το σιδηροδρομικό δίκτυο, αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, μαρίνες, υδατοδρόμια, κτλ). Με τις σωστές επενδύσεις, επεκτάσεις, και βελτιωσεις, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας έχει την πιθανότητα να εξυπηρετεί πάρα πολύ καλά και τη Τρίπολη και τη Σπάρτη, και γενικότερα την νότια Πελοπόννησο. Και με βελτιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο, θα μπορεί να εξυπηρετείται καλά η Τρίπολη και από το αεροδρόμιο της Αθήνας.


Θεσσαλονίκη: επέκταση διαδρόμου και ενδιαφέρον επενδυτών

επέκταση διαδρόμου:
Αεροδρόμιο Μακεδονία: σε νέα παράταση για το τέλος του 2014 οδηγείται το έργο
Θα έχουμε σίγουρη παράταση μέχρι το τέλος του 2014 ή τις αρχές του 2015
ενδιαφέρον επενδυτών:
Αεροδρόμιο Μακεδονία: φήμες θέλουν μνηστήρες Hochtief, Fraport και Vinci
Το ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά αεροδρόμια μετέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Goldair Καλλίνικος Καλλίνικος. Η Goldair θέλει το handling της Ολυμπιακής, εφόσον προχωρήσει η πώληση του πτητικού της έργου
Δεδομένο θεωρείται το αρχικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά αεροδρόμια της γερμανικής Hochtief, της επίσης γερμανικής Fraport, αλλά και της γαλλικής αεροναυπηγικής Vincι, που περιμένουν να εξαγγελθεί το εθνικό σχέδιο για τις αερομεταφορές, ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα.

Τα παραπάνω δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Goldair Καλλίνικος Καλλίνικος από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου κοινοποίησε ότι έχει μιλήσει με αρκετούς από τους ενδιαφερόμενους, ενώ υποστήριξε ότι οι παραχωρήσεις, εάν δεν είναι μαξιμαλιστικές σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που θα απαιτηθούν αλλά εξασφαλίζουν μία ισορροπία μεταξύ τιμήματος- επενδύσεων – χρεώσεων, θα είναι σε όφελος των ελληνικών αεροδρομίων.
«Το μόνο από τα περιφερειακά αεροδρόμια που θέλει εξ’ αρχής κατασκευή, είναι αυτό του Ηρακλείου, τα υπόλοιπα αναβαθμίζονται. Πρέπει να γίνει το αεροδρόμιο στο Καστέλι για το οποίο ενδιαφέρεται και η Goldair. Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, το αεροδρόμιο με το σημερινό αριθμό επιβατών, δεν χρειάζεται νέο επιβατικό σταθμό. Εάν αυξηθεί η κίνηση, θα αρκούσε μία επέκταση του terminal, αυτό που χρειάζεται είναι η προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών και νέων πτήσεων», πρόσθεσε ο κ. Καλλίνικος λέγοντας ότι για το 2013 τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν αύξηση στις αφίξεις τουριστών κατά 5%-6%.
περισσότερα

γνώμη μου:
Συμφωνώ οτι νέος αεροσταθμός για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης δεν είναι επείγον, αν και δεν μας αρέσει αυτή η είδηση. Μιά χαρά είναι ο ύπαρκτος επιβατικός σταθμός, και είναι σχετικά καινούργιος. Αλλά κάποια ταπεινή αναβάθμιση για τη Θεσσαλονίκη είναι απαραίτητη (π.χ.: γέφυρες αεροσκαφών και εσωτερική ανακαίνιση). Όμως για τα άλλα περιφερειακά αεροδρόμια, διαφωνώ οτι "αναβαθμίζονται". Η επιβατική κίνηση της Κέρκυρας, της Κω, και των Χανίων έχει ξεπεράσει την χωρητικότητα των ξεπερασμένων επιβατικών σταθμών, και χρειάζονται εντελώς καινούργια κτίρια.Αποκρατικοποίηση αεροδρομίων, ξεκινάει φέτος?

Περιφερειακά Αεροδρόμια: για το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι διαγωνισμοί
Tο πρώτο τρίμηνο του 2013 προγραμματίζεται η προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών για την παραχώρηση μέχρι 22 από τα συνολικά 37 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας
Στόχος είναι να μειωθούν σημαντικά τα τέλη σε όλα τα αεροδρόμια. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Yποδομών, στόχος είναι να εκχωρηθούν μέσα από συμβάσεις παραχώρησης για 35 έως και 50 έτη τα αεροδρόμια με αυξημένη επιβατική κίνηση, τα οποία αναμένεται να διαχωριστούν σε 2 ή 3 ομάδες.

Eιδικότερα στη διαδικασία αναμένεται να συμμετέχουν τα αεροδρόμια που συγκεντρώνουν επιβατική κίνηση άνω των 250.000 επιβατών ετησίως, ενώ θεωρείται ότι ενδιαφέρον μπορεί να υπάρξει και για τα αεροδρόμια που έχουν μικρή επιβατική κίνηση από 75.000 έως 250.000 επιβάτες τον χρόνο. Στα σχέδια δηλαδή περιλαμβάνεται η εκχώρηση σε ιδιώτες ενός αριθμού αεροδρομίων που θα κυμανθεί 13 έως 22 αερολιμένες ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Aμεσα αναμένεται να αρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις με την Hochtief, προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος παραχώρησης από τα 15 χρόνια που έχουν απομείνει ώστε να μειωθούν και τα τέλη του αεροδρομίου της Aθήνας, που αποτελεί ένα από τα πιο ακριβά αεροδρόμια στην Eυρώπη.
περισσότερα


Πως θα αποκρατικοποιηθούν τα περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα, ποιά γίνονται ομάδες και ποιά προχωρούν μόνα τους
Το Δημόσιο προτίθεται να εκχωρήσει σε ιδιώτες τα αεροδρόμια που συγκεντρώνουν επιβατική κίνηση μεγαλύτερη των 250.000 επιβατών ετησίως, ενώ θεωρείται ότι ενδιαφέρον μπορεί να υπάρξει και για αεροδρόμια που έχουν μικρή επιβατική κίνηση, από 75.000 έως 250.000 επιβάτες το χρόνο.

Ο τελικός αριθμός των αεροδρομίων που θα δοθούν σε ιδιώτες για εκμετάλλευση θα είναι από 13, το λιγότερο, έως 22, το περισσότερο, με τον τελικό αριθμό να προκύπτει ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα υπάρξει.

Για τα περιφερειακά αεροδρόμια (πλην του αεροδρομίου στο Ηράκλειο της Κρήτης) πρόκειται να δημιουργηθούν 2 - 3 ομάδες με γεωγραφικά χαρακτηριστικά και αυτά θα παραχωρηθούν μετά από διαγωνισμό για διάστημα από 35 έως 50 χρόνια. Η μεγάλη διάρκεια της σύμβασης θεωρείται απαραίτητη προκειμένου η παραχώρηση να είναι αποδοτική για τους επενδυτές, χωρίς τα αεροδρόμια να γίνουν ακριβά για τους χρήστες.


Η περίπτωση του αεροδρομίου της Αθήνας, άλλωστε, όπου η μείωση του συμβατικού χρόνου εκτόξευσε τις χρεώσεις, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα, είναι πολύ διδακτική. Το συμβατικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση θα προβλέπει αρχικό εφάπαξ τίμημα, αλλά και ετήσιες πληρωμές αναλόγως των κερδών και των εσόδων.
Τα αεροδρόμια που σχεδιάζεται να αποκρατικοποιηθούν είναι τα εξής:

-Μεγάλα: Ρόδος, Θεσσαλονίκη, Κως, Κέρκυρα και Χανιά, τα οποία έχουν επιβατική κίνηση που συνολικά ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια το χρόνο.

-Μεσαία: Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Μυτιλήνη, Μύκονος, Σάμος, Κεφαλονιά, Άκτιο, Καβάλα. Για το 2013 τα αεροδρόμια αυτά αναμένεται ότι θα έχουν συνολική κίνηση περίπου 4 εκατομμυρίων επιβατών.

Μικρά: Σκιάθος, Αλεξανδρούπολη, Χίος, Κάρπαθος, Καλαμάτα, Λήμνος, Ιωάννινα, Νέα Αγχίαλος και Άραξος. Τα αεροδρόμια αυτά έχουν μικρή επιβατική κίνηση από 75.000 έως 250.000 επιβάτες το χρόνο. Για το 2013 από τα αεροδρόμια εκτιμάται ότι θα διακινηθούν περίπου 1,3 εκατομμύριο επιβάτες.
περισσότερα


Μνηστήρας και από τις ΗΠΑ για τα ελληνικά αεροδρόμια

Σημαντικό ενδιαφέρον, από μεγάλες εταιρείες στον τομέα της διαχείρισης αεροδρομίων, συγκεντρώνουν οι επικείμενοι διαγωνισμοί για την αποκρατικοποίηση των κυριότερων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που πρόκειται να προκηρυχθούν στις αρχές της νέας χρονιάς.

Ο όμιλος της ισπανικών, πλέον, συμφερόντων Hochtief, η γερμανική Fraport, αλλά και γαλλική Vincι έχουν, κατά καιρούς, επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον τους να μετάσχουν στην επιχείρηση αποκρατικοποίησης των ελληνικών αεροδρομίων.
περισσότερα


Αποκρατικοποίηση στα περιφερειακά αεροδρόμια α λα Ελευθέριος Βενιζέλος;
Σύμφωνα με την Κομισιόν, στόχος είναι η μείωση των δαπανών του ελληνικού κράτους για τα αεροδρόμια, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ενδεχομένως υψηλά τέλη

Το μοντέλο του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, όπου τα υψηλά τέλη, διώχνουν επιβάτες, τουρίστες, εταιρίες και εμπορεύματα, δεν αποκλείεται να το δούμε να εφαρμόζεται και στα περιφερειακά αεροδρόμια μετά την ιδιωτικοποίησή τους.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για τις Μεταφορές κ. Kallas στις ανησυχίες που εξέφρασε με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.

Στην απάντησή της η Κομισιόν δεν αποκλείει την αύξηση των τελών, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι στόχος των ιδιωτικοποιήσεων είναι να μειωθούν οι δαπάνες του Ελληνικού Κράτους για τους αερολιμένες. Είναι σαφές από την απάντηση, ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η σημασία των αεροπορικών μεταφορών στην οικονομία και στη γεωγραφική συνοχή της χώρας, ιδιαίτερα όσον αφορά στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
περισσότερα


Με πορτογαλική συνταγή... η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα;

Πρώτα αναδιοργάνωση της ΥΠΑ, μετά η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων


Προσπάθεια για την επιστροφή υδροπλάνων

Κινητικότητα για τη λειτουργία των υδροπλάνων στην Ελλάδα
«Θέμα χρόνου» η λειτουργία των υδροπλάνων, σύμφωνα με το Ελληνοκαναδικό Επιμελητήριο
περισσότερα


Καναδοί ενδιαφέρονται να (ξανα)φέρουν υδροπλάνα

Καναδοί επιχειρηματίες (από τη χώρα που είναι πρωτοπόρα στην επιβατική χρήση υδροπλάνων) έδειξαν ενδιαφέρον να επαναδραστηριοποιηθούν στην Κέρκυρα και τους Παξούς.
περισσότερα

Οι Καναδοί… ξανάρχονται

http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=123175#.UQZKAbyfaVU.twitter

Στο αεροδρόμιο Μακεδονία επιστρέφουν Alitalia και British

Η ιταλική Alitalia και η βρετανική British Airways ξαναγυρίζουν από το τέλος Μαρτίου 2013 στους αεροδιαδρόμους του Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη

της Κάτιας Γερακαρίτου

Ενισχύονται και πάλι τα δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη προς τη Ρώμη και το Λονδίνο, καθώς από το τέλος Μαρτίου επιστρέφουν στο αεροδρόμιο Μακεδονία η ιταλική Alitalia και η βρετανική British Airways.

Πλέον το επιβατικό κοινό κατά την καλοκαιρινή περίοδο θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στις δυο ευρωπαϊκές πόλεις, όχι μόνο με τις low cost, αλλά με δυο παραδοσιακές αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες είχαν εγκαταλείψει το φθινόπωρο του 2012 το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Συγκεκριμένα, μετά από μια ολιγόμηνη διακοπή η ιταλική αεροπορική εταιρεία, η οποία συνέδεε τη Θεσσαλονίκη με τη Ρώμη επί 14 χρόνια με δυο πτήσεις την ημέρα, θα προσγειώνεται και απογειώνεται ξανά στο αεροδρόμιο Μακεδονία από τις 30 Μαρτίου. Η Alitalia θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τη Ρώμη καθημερινά και το πτητικό της πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος Οκτωβρίου.

Η British Airways θα συνδέει και πάλι τη Θεσσαλονίκη με το Gatwick από τις 31 Μαρτίου. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική εταιρεία είχε διακόψει από τις 4 Νοεμβρίου του 2012 τη σύνδεση της με το αεροδρόμιο Μακεδονία.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες θέλουν να αυξάνονται τα δρομολόγια προς την Κωνσταντινούπολη. Ειδικότερα, η Turkish Airlines φέρεται να εξετάζει την περαιτέρω ενίσχυση του καθημερινού δρομολογίου Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη, με 4-5 επιπλέον πτήσεις.

Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθούν οι προορισμοί προς τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης(Ρωσία, Ουκρανία) και από 13 που ήταν το 2012, τη φετινή χρονιά να αγγίξουν τους 25.
^ Καλή είδηση νομίζω.
Ήταν γνωστό ότι αμφότερες οι εταιρίες θα επέστρεφαν κατά τη καλοκαιρινή περίοδο. Επομένως δεν αποτελεί καινούργια είδηση. Απλά εποχιακά δρομολόγια είναι. Μακάρι να επέστρεφαν για μόνιμα. Αλλα από το ολότελα...


Passenger traffic for Greek and Cypriot airports 2012
Επιβατική κίνηση στα ελληνικά και κυπριακά αεροδρόμια το 2012


ATH/LGAV Athens/Αθήνα 12.944.041 (2011-2012: -10.4%) *3
LCA/LCLK Larnaca/Λάρνακα 5.166.224 (2011-2012: -6.2%) *4
HER/LGIR Heraklion/Ηράκλειο 5.076.329 (2011-2012: -4.1%) *1
SKG/LGTS Thessaloniki/Θεσσαλονίκη 4.177.231 (2011-2012: +2.8%) *1
RHO/LGRP Rhodes/Ρόδος 3.815.939 (2011-2012: -8.0%) *1
PFO/LCPH Paphos/Πάφος 2.242.797 (2011-2012: +26.1%) *4
CFU/LGKR Corfu/Κέρκυρα 1.914.508 (2011-2012: +3.9%) *2
CHQ/LGSA Chania/Χανιά 1.836.965 (2011-2012: +3.6%) *1
KGS/LGKO Kos/Κως 1.797.693 (2011-2012: -6.6%) *2
ZTH/LGZA Zakynthos/Ζάκυνθος 871.355 (2011-2012: -5.3%) *2
JTR/LGSR Santorini/Σαντορίνη 763.494 (2011-2012: -2.4%) *2
JMK/LGMK Mykonos/Μύκονος 501.841 (2011-2012: +4.1%) *2
MJT/LGMT Mytilene/Μυτιλήνη 413.453 (2011-2012: -11.9%) *2
EFL/LGKF Cephalonia/Κεφαλονιά 378.503 (2011-2012: +9.5%) *2
SMI/LGSM Samos/Σάμος 364.644 (2011-2012: -10.8%) *2
PVK/LGPZ Preveza-Lefkada/Πρέβεζα-Λευκάδα 288.826 (2011-2012: -1.7%) *2
JSI/LGSK Skiathos/Σκιάθος 254.887 (2011-2012: +3.7%) *2
AXD/LGAL Alexandroupoli/Αλεξανδρούπολη 212.412 (2011-2012: -10.9%) *2
KVA/LGKV Kavala/Καβάλα 202.893 (2011-2012: -19.4%) *2
JKH/LGHI Chios/Χίος 187.063 (2011-2012: -18.3%) *2
AOK/LGKP Karpathos/Κάρπαθος 169.203 (2011-2012: -6.6%) *2
GPA/LGRX Araxos (Patra)/Άραξος (Πάτρα) 132.525 (2011-2012: +77.3%) *2
KLX/LGKL Kalamata/Καλαμάτα 100.679 (2011-2012: +2.0%) *2
LXS/LGLM Lemnos/Λήμνος 83.830 (2011-2012: -9.7%) *2
VOL/LGBL Volos(Nea Agchialos)/Βόλος(Νέα Αγχιάλος) 77.597 (2011-2012: -19.3%) *2
IOA/LGIO Ioannina/Ιωάννινα 71.188 (2011-2012: -20.2%) *2
JIK/LGIK Ikaria/Ικαρία 38.281 (2011-2012: -2.0%) *2
JSH/LGST Sitia/Σητεία 37.069 (2011-2012: +6.4%) *2
PAS/LGPA Paros/Πάρος 35.266 (2011-2012: +2.8%) *2
MLO/LGMP Milos/Μήλος 32.390 (2011-2012: -6.2%) *2

πηγές/sources:
*1 προσωρινά στοιχεία από / estimated figures from www.anna.aero
*2 προσωρινά στοιχεία από / estimated figures from www.hcaa.gr
*3 στοιχεία από / figures from www.aia.gr
*4 στοιχεία από / figures from www.hermesairports.com

Επιβατική κίνηση στα πιο πολυσύχναστα ελληνικά αεροδρόμια 1994-2012
Busiest Greek airports, passenger traffic 1994-2012

πηγές/sources www.hcaa.gr, www.anna.aero, www.aia.gr
στοιχεία έτους 2011 είναι διορθωμένα / 2011 figures are revised
στοιχεία της Αθήνας ετών 2002-2011 είναι διορθωμένα / Athens figures for 2002-2011 are revised

ATH/LGAV Athens/Αθήνα
figures are for the old Hellinikon airport (LGAT) 1994-2000, Eleftherios Venizelos 2002-2012, and both airports for 2001
στοιχεία για το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό (LGAT) 1994-2000, για το Ελευθέριος Βενιζέλος 2002-2012, και για τα δύο αεροδρόμια το 2001


HER/LGIR Heraklion/Ηράκλειο


SKG/LGTS Thessaloniki/Θεσσαλονίκη


RHO/LGRP Rhodes/Ρόδος


CFU/LGKR Corfu/Κέρκυρα


CHQ/LGSA Chania/Χανιά


KGS/LGKO Kos/Κως


ZTH/LGZA Zakynthos/Ζάκυνθος


Επιβατική κίνηση στα κυπριακά αεροδρόμια 2006-2012
Cypriot airports, passenger traffic 2006-2012

πηγή/source www.cyprusairports.com.cy

LCA/LCLK Larnaca/Λάρνακα


PFO/LCPH Paphos/Πάφος


Map of Greek* and Cypriot airports
Χάρτης αεροδρομίων Ελλάδας* και Κύπρου

*only busiest 28 / τα 28 πιο πολυσύχναστα
Στη β' φάση διερεύνησης της Ε.Ε. η εξαγορά της Olympic από την Aegean
http://www.sport-fm.gr/article/sti-...-i-eksagora-tis-Olympic-apo-tin-Aegean/668985Μετά τις πρόσφατες επαφές της με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Aegean αναμένει εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, πρόκειται η Επιτροπή να προχωρήσει στη Β’ φάση ενδελεχούς διερεύνησης της συμφωνίας εξαγοράς της Olympic Air από την Aegean.

Οι υπηρεσίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο και στοιχεία για να μπορέσουν να εξετάσουν την πρόταση στο πλαίσιο της σημερινής συγκυρίας της ελληνικής αγοράς αερομεταφορών αλλά και για να διαπραγματευτούν με την AEGEAN δεσμεύσεις ή αντισταθμίσεις που η εταιρεία ήδη έχει προτείνει ή μπορεί περαιτέρω να προτείνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η λεγόμενη β΄φάση διερεύνησης αναμένεται να ξεκινήσει στις 24 Απριλίου και μπορεί να διαρκέσει έως και 90 εργάσιμες μέρες χωρίς να είναι απαραίτητη η εξάντληση αυτού του διαστήματος.

Ο αντιπρόεδρος της AEGEAN κ. Ευτύχιος Βασιλάκης δήλωσε:

«Η ανάγκη για τη δημιουργία μια ανταγωνιστικής, βιώσιμης ελληνικής εταιρείας με ικανό μέγεθος για να προσφέρει στήριξη στον τουρισμό της χώρας μας καθίσταται επιτακτικότερη από τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή μας που δυστυχώς τείνουν να ενισχύσουν την ύφεση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης και συνέχισε: «ευχαριστούμε τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το χρόνο και το δυναμικό που αφιέρωσαν και συνεχίζουν να αφιερώνουν στην υπόθεσή μας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μαζί τους για να πετύχουμε τις απαραίτητες συνέργειες, διασφαλίζοντας παράλληλα τον καταναλωτή. Άλλωστε, η Aegean, σε ανταπόκριση των αναγκών των καταναλωτών έχει σήμερα ήδη διαμορφώσει το μέσο ναύλο της στο εσωτερικό της χώρας σε επίπεδα 25% χαμηλότερα από εκείνα του 2009 παρά τις υψηλότερες τιμές καύσιμων που επικρατούν.»

Οι αντισταθμίσεις οι οποίες συζητούνται με την Επιτροπή είναι εμπιστευτικές. Λόγω όμως της έντονης κρίσης και ύφεσης που έχει περιορίσει το εισόδημα των Ελλήνων κατά την τελευταία τετραετία, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μεταξύ των άλλων δεσμεύσεων, η Aegean ήδη έχει προτείνει και τη διαμόρφωση δεσμευτικού πλαισίου τιμολογιακής πολιτικής για τις επηρεαζόμενες από την συμφωνία διαδρομές εσωτερικού.

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής
Το 1,1 δισ. ευρώ είναι το αντίτιμο της συναλλαγής
Καναδοί εξαγόρασαν το 40% του Ελ. Βενιζέλος
http://www.sport-fm.gr/article/kanadoi-eksagorasan-to-40-tou-el-benizelos/673702

Σε συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής της που διαχειρίζεται αεροδρόμια, AirPort GmbH, κατέληξε ο γερμανικός όμιλος Hochtief με το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο Public Sector Pension Investment Board έναντι 1,5 δισ. ευρώ.

Το 1,1 δισ. ευρώ είναι το αντίτιμο της συναλλαγής και άλλα 0,4 δισ. ευρώ θα λάβει ο όμιλος σε δικαιώματα μειοψηφίας.

Η Hoctief ελέγχει, μεταξύ άλλων, το 40% περίπου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο πλέον περνά υπό καναδικό έλεγχο.

Η Hochtief AirPort επενδύει και διαχειρίζεται αερολιμένες σε Αθήνα, Βουδαπέστη, Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Σίδνεϊ και Τίρανα.

Το 2012, η προσπάθεια της να πωλήσει τη μονάδα αεροδρομίων δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η υψηλότερη προσφορά ήταν λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ η Hochtief ζητούσε περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

«Η συναλλαγή είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ ανταγωνιστικής διαδικασίας. Τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους και για την επένδυση στον τομέα κατασκευής υποδομών. Η πώληση θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική και ανταγωνιστική θέση της Hochtief» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαρσελίνο Φερνάντες Βέρντες. Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Πέτερ Σάσενφελντ σημείωσε, από την πλευρά του, ότι η θυγατρική περνά στα χέρια «ενός αξιόπιστου επενδυτή, ο οποίος θα συνεχίσει να στηρίζει τον κλάδο των αεροδρομίων κατά υπεύθυνο τρόπο» και πρόσθεσε ότι, με αυτό τον τρόπο, «έχει επιτευχθεί ο στόχος της Hochtief να δοθεί προοπτική στους εργαζόμενους».

Η Hochtief Airport GmbH διαχειρίζεται τη μετακίνηση περίπου 95 εκατομμυρίων επιβατών, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Stern, η πώλησή της σχεδιαζόταν από τη μητρική εταιρεία εδώ και καιρό, αλλά, λόγω της κρίσης, δεν είχε καταστεί ως τώρα δυνατό να επιτευχθεί το επιθυμητό τίμημα.

Το 2012, η προσπάθεια της να πωλήσει τη μονάδα αεροδρομίων δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η υψηλότερη προσφορά ήταν λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ η Hochtief ζητούσε περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια απ' την πώληση για να μειώσουμε το χρέος του ομίλου και να επενδύσουμε στις κατασκευές. Αυτή η συμφωνία θα ενδυναμώσει την οικονομική μας δύναμη και θα μας καταστήσει πιο ανταγωνιστικούς», αναφέρει σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Hochtief, Marcelino Fernandez Verdes.

«Η Hochtief Airport περνά στα χέρια ενός αξιόπιστου μακροπρόθεσμου επενδυτή που θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις δραστηριότητες με υπεύθυνο τρόπο», σημειώνει απ' την πλευρά του ο Οικονομικός διευθυντής του Ομίλου, Peter Sassenfeld.
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών απόκτησε καινούργια ιστοσελίδα ... it rocks!!!!
^^

It indeed rocks... wow..! :eek:kay:
Ομολογουμένως πάρα πολύ ωραία (τουλάχιστον αισθητικά) η νέα σελίδα. Κρίμα όμως που οι καραγκιόζηδες της YΠΑ δεν έχουν φροντίσει ώστε τα αλλα αεροδρόμια της χώρας να έχουν τουλάχιστον λειτουργικές ιστοσελίδες. Ειδικά αυτό της Θεσσαλονίκης είναι τραγελαφικό. Το τι δούλεμα πέφτει διεθνώς για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα δε περιγράφεται. Είναι επιπεδου δεκαετίας του 90 (στη καλύτερη περίπτωση).
Περιεργάστηκε κανένας την νεα ιστοσελίδα του Ελ Βενιζέλος? Εμφανίσιμη είναι, αλλα έχει και αυτή τα λειτουργικά ελαττώματά της.
Κρίμα όμως που οι καραγκιόζηδες της YΠΑ δεν έχουν φροντίσει ώστε τα αλλα αεροδρόμια της χώρας να έχουν τουλάχιστον λειτουργικές ιστοσελίδες.
CHQ

Χανιά: Αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου

Πληθαίνουν στα Χανιά οι φωνές των τοπικών φορέων που αντιδρούν στην πρόθεση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Ιωάννης Δασκαλογιάννης»
Η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων επισημαίνει τη ραγδαία ανάπτυξη που έχει το αεροδρόμιο τα τελευταία χρόνια, εκφράζει ανησυχία για ανακοπή της ανάπτυξης και προσέλκυσης τουριστών από ενδεχόμενη αύξηση των τελών και τονίζει πως το αεροδρόμιο Χανίων δεν απορροφά πόρους από το κράτος.

«Με την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου φοβόμαστε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί το τραγικό λάθος του διεθνή αερολιμένα Ελευθερίου Βενιζέλου ο οποίος κατατάσσεται στα πιο ακριβά αεροδρόμια στην Ευρώπη. Μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει το τέλος της αναπτυξιακής προοπτικής του αερολιμένα Χανίων, τη σταδιακή μείωση του εισερχόμενου τουρισμού...
Στην ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου μεταξύ άλλων τονίζεται: «O Εμπορικός Σύλλογος Χανίων μετά από δημοσιεύματα που φέρνουν την είδηση της ενοικίασης του αεροδρομίου των Χανίων και σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη δημιουργία εμπορικού πάρκου έξω από αυτό, αντιδρά και τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον κάθε είδους απόφασης που μπορεί να πλήξει την τοπική οικονομία και τις εμπορικές επιχειρήσεις την τόσο κρίσιμη αυτήν περίοδο».
γνώμη μου:
Συμφωνώ με τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων οτι η δημιουργία ενός "εμπορικού πάρκου" είναι μία πολύ ανόητη ιδέα, όχι μόνο επειδή δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση για περισσότερα εμπορικά καταστήματα με το τωρινό οικονομικό κλίμα της Ελλάδας...αλλά και επειδή ένα έξυπνο κράτος με λογική πολεοδομική τακτική, θα προσπαθούσε να ελκύσει επενδύσεις μέσα στα Χανιά, και όχι έξω από την πόλη.

Όμώς για το ίδιο το αεροδρόμιο, η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων θα έπρεπε να είναι πιό ειλικρινής. Όταν δηλώνουν ότι το αεροδρόμιο της Αθήνας έγινε ακριβό μετά την ιδιωτικοποίησή του, δεν το λένε σωστά. Το 55% του αεροδρομίου Αθηνών ανήκει στο ελληνικό κράτος, και οι ακριβές συνδρομές εφαρμόστηκαν για να ξεπληρώσει το κράτος το πλειοψηφικό μερίδιό του στο νεοκατασκευασμένο αεροδρόμιο, και για να χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό των υπόλοιπων αεροδρομίων της χώρας.
941 - 960 of 2200 Posts
Top