Στο μικροσκόπιο οι τροποποιήσεις για τα υδατοδρόμια
Της Αλεξανδρας Κασσιμη
Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις και το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία των υδατοδρομίων στη χώρα.
Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου νόμου για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από φορείς της αγοράς, καθώς η απουσία θεσμικού πλαισίου ήταν αυτή που έβαλε τέλος σε προηγούμενες προσπάθειες λειτουργίας εταιρειών υδροπλάνων στη χώρα. Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, η δημόσια διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται ήδη στη νομιμοπαρασκευαστική επιτροπή προκειμένου να λάβει την τελική του μορφή. Οι εμπλεκόμενοι φορείς εξέφρασαν σειρά παρατηρήσεων στο αρχικό σχέδιο νόμου και πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειονότητα αυτών πρόκειται να ενσωματωθεί στο τελικό κείμενο.
Η έντονη γραφειοκρατία δεν είχε απαλειφθεί από το αρχικό σχέδιο νόμου, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν την αίτηση στη Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αεροδρομίων (ΔΠΣΑΑΑ), η οποία πρέπει εντός πέντε ημερών να μεταβιβάσει τον φάκελο στο ΓΕΝ, στο ΓΕΑ, στο υπουργείο Ναυτιλίας, στη Διεύθυνση Οργάνωσης Λειτουργίας και Εκμετάλλευσης Λιμένων, στην ΥΠΑ, στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική και στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή...
Στο μεταξύ, η ΔΠΣΑΑΑ οφείλει εντός 25 ημερών να υποβάλει αιτιολογημένη γνωμοδότηση. Στη συνέχεια εντός 10 ημερών πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει τον φάκελο. Στο μεταξύ, θα πρέπει να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι εντός 5 ημερών και στη συνέχεια αναλαμβάνει η Επιθεώρηση Υδατοδρομίων, η οποία πρόκειται άμεσα να συσταθεί προκειμένου να γνωμοδοτεί εντός 20 ημερών και να ενημερώνει εντός άλλων πέντε, μετά τη γνωμοδότηση, για την απόφασή της την ΔΠΣΑΑΑ. Παράλληλα με την αίτηση, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καταβάλλει παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους 2.500 ευρώ.
Οσοι συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση ζήτησαν, μεταξύ άλλων, την τροποποίηση της διάταξης που προβλέπει ότι η άδεια λειτουργίας ενός υδατοδρομίου θα χορηγείται για 10 χρόνια. Ζητούν η άδεια να είναι αόριστης διάρκειας, επισημαίνοντας ότι εάν καλείται ο επιχειρηματίας να ανανεώνει ανά δεκαετία την άδεια λειτουργίας θα πρέπει να υποβάλει ξανά όλα τα σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα της αρχικής αδειοδότησης, αναμένοντας παράλληλα νέες υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών.
Την ίδια στιγμή, έχει ζητηθεί ο περιορισμός του αριθμού των μελών της Επιτροπής Υδατοδρομίων, ο οποίος, όπως επισημαίνουν, θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό, καθώς είναι πολύ μεγάλος (οκτώ μέλη).
Διεκδικούν επίσης τη μείωση των πολύπλοκων και δαπανηρών απαιτήσεων πυρόσβεσης και αντιπροτείνουν την επαναφορά των προβλέψεων του προηγούμενου σχεδίου νόμου.
Τροποποιήσεις προτείνονται και αναφορικά με τα υδάτινα πεδία, που θα εξυπηρετούν κυρίως τις έκτακτες πτήσεις εκτός υδατοδρομίων. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα υδάτινα πεδία θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων από την ακτογραμμή. Οι εμπλεκόμενοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα πρέπει να απαλειφθεί, καθώς τα υδροπλάνα θα αναγκάζονται να προσθαλασσώνονται ουσιαστικά μέσα στο πέλαγος τη στιγμή που για να ακινητοποιηθούν πλήρως δεν χρειάζονται παραπάνω από 80 έως 100 μέτρα.
Πάντως, ελπίζω, εκτός από την αδειοδότηση των υδροπλάνων, οριστούν επιτέλους και οι προϋποθέσεις γαι την λειτουργία εταιριών με επιβατικά ελικόπτερα. Είναι τεράστιο και ανεπίτρεπτο κενό. Η γεωμορφολογία της Ελλάδας, ευνοεί πολύ την χρήση ελικοπτέρων. Θα ανοίξει μια τεράστια νέα αγορά, που θα δημιουργήσει πολλές εξειδικευμένες και μη θέσεις εργασίας. Χώρια από το ότι περιοχές μειονεκτικές, είτε ορεινές, είτε νησιωτικές, θα έχουν την δυνατότητα σύνδεσης με μεγαλύτερα πληθυσμιακά κέντρα. Το κόστος δημιουργίας ενός ελικοδρομίου, είναι κλάσμα ελάχιστο μπροστά στη δημιουργία ενός αεροδρομίου. Θα ήταν καταπληκτικό, κάποιος, π.χ. να μπορεί να πετάξει με ελικόπτερο από Ρόδο, προς Σύμη, ή Λειψούς, ή Πάτμο, ή ακόμα και σε Κυκλαδονήσια. Πραγματικά τεράστια αγορά.
Πάντως, ελπίζω, εκτός από την αδειοδότηση των υδροπλάνων, οριστούν επιτέλους και οι προϋποθέσεις γαι την λειτουργία εταιριών με επιβατικά ελικόπτερα. Είναι τεράστιο και ανεπίτρεπτο κενό.
περισσότεραTο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου θα κατασκευαστεί με την διεξαγωγή μεμονωμένου διαγωνισμού, ξεχωριστού από αυτούς που θα γίνουν για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων
περισσότεραΠαραμένει αγκάθι η κατασκευή του νέου αεροσταθμού ενώ γίνονται προσπάθειες για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ
περισσότεραΕξαιρετικά αρνητικές για την αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Κρήτης θα είναι οι συνέπειες, στην απευκταία περίπτωση που απενταχθεί από το ΕΣΠΑ το έργο της επέκτασης του αεροσταθμού του αεροδρομίου 'Δασκαλογιάννης' των Χανίων και της κατασκευής νέου πύργου ελέγχου δεδομένου ότι ήδη, τις περιόδους αιχμής του καλοκαιριού, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις λειτουργούν στο όριο, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες από το εξωτερικό να ταλαιπωρούνται, περιμένοντας για πολλή ώρα στην ουρά έως ότου εξυπηρετηθούν.
περισσότεραΤον κίνδυνο απένταξης από το ΕΣΠΑ του έργου επέκτασης του αεροδρομίου « Ιωάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων, επισημαίνει με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κώστα Χατζηδάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.
Στην επιστολή του ο κ. Βουλγαράκης επισημαίνει αφενός τον σημαντικό αριθμό των επισκεπτών που εξυπηρετεί κάθε χρόνο το αεροδρόμιο (1.918.161 επισκέπτες, εκ των οποίων 1.517.403 είναι από το εξωτερικό), και αφετέρου ότι το αεροδρόμιο δεν εξυπηρετεί μόνο το νομό Χανίων, αλλά και το νομό Ρεθύμνου.
περισσότεραΤο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα βγει στον «αέρα» ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάπτυξη πολιτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, συμπληρώνοντας πως για τη διευκόλυνση του έργου θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση, ενώ επεσήμανε πως το νέο αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί ανάγκες του επιβατικού κοινού, των εμπορικών μεταφορών και θα είναι «χαμηλού κόστους» (low cost).
ενδιαφέρον επενδυτών:Θα έχουμε σίγουρη παράταση μέχρι το τέλος του 2014 ή τις αρχές του 2015
Το ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά αεροδρόμια μετέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Goldair Καλλίνικος Καλλίνικος. Η Goldair θέλει το handling της Ολυμπιακής, εφόσον προχωρήσει η πώληση του πτητικού της έργου
Δεδομένο θεωρείται το αρχικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά αεροδρόμια της γερμανικής Hochtief, της επίσης γερμανικής Fraport, αλλά και της γαλλικής αεροναυπηγικής Vincι, που περιμένουν να εξαγγελθεί το εθνικό σχέδιο για τις αερομεταφορές, ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα.
Τα παραπάνω δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Goldair Καλλίνικος Καλλίνικος από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου κοινοποίησε ότι έχει μιλήσει με αρκετούς από τους ενδιαφερόμενους, ενώ υποστήριξε ότι οι παραχωρήσεις, εάν δεν είναι μαξιμαλιστικές σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που θα απαιτηθούν αλλά εξασφαλίζουν μία ισορροπία μεταξύ τιμήματος- επενδύσεων – χρεώσεων, θα είναι σε όφελος των ελληνικών αεροδρομίων.
περισσότερα«Το μόνο από τα περιφερειακά αεροδρόμια που θέλει εξ’ αρχής κατασκευή, είναι αυτό του Ηρακλείου, τα υπόλοιπα αναβαθμίζονται. Πρέπει να γίνει το αεροδρόμιο στο Καστέλι για το οποίο ενδιαφέρεται και η Goldair. Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, το αεροδρόμιο με το σημερινό αριθμό επιβατών, δεν χρειάζεται νέο επιβατικό σταθμό. Εάν αυξηθεί η κίνηση, θα αρκούσε μία επέκταση του terminal, αυτό που χρειάζεται είναι η προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών και νέων πτήσεων», πρόσθεσε ο κ. Καλλίνικος λέγοντας ότι για το 2013 τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν αύξηση στις αφίξεις τουριστών κατά 5%-6%.
Tο πρώτο τρίμηνο του 2013 προγραμματίζεται η προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών για την παραχώρηση μέχρι 22 από τα συνολικά 37 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας
Στόχος είναι να μειωθούν σημαντικά τα τέλη σε όλα τα αεροδρόμια. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Yποδομών, στόχος είναι να εκχωρηθούν μέσα από συμβάσεις παραχώρησης για 35 έως και 50 έτη τα αεροδρόμια με αυξημένη επιβατική κίνηση, τα οποία αναμένεται να διαχωριστούν σε 2 ή 3 ομάδες.
Eιδικότερα στη διαδικασία αναμένεται να συμμετέχουν τα αεροδρόμια που συγκεντρώνουν επιβατική κίνηση άνω των 250.000 επιβατών ετησίως, ενώ θεωρείται ότι ενδιαφέρον μπορεί να υπάρξει και για τα αεροδρόμια που έχουν μικρή επιβατική κίνηση από 75.000 έως 250.000 επιβάτες τον χρόνο. Στα σχέδια δηλαδή περιλαμβάνεται η εκχώρηση σε ιδιώτες ενός αριθμού αεροδρομίων που θα κυμανθεί 13 έως 22 αερολιμένες ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον.
περισσότεραAμεσα αναμένεται να αρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις με την Hochtief, προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος παραχώρησης από τα 15 χρόνια που έχουν απομείνει ώστε να μειωθούν και τα τέλη του αεροδρομίου της Aθήνας, που αποτελεί ένα από τα πιο ακριβά αεροδρόμια στην Eυρώπη.
Το Δημόσιο προτίθεται να εκχωρήσει σε ιδιώτες τα αεροδρόμια που συγκεντρώνουν επιβατική κίνηση μεγαλύτερη των 250.000 επιβατών ετησίως, ενώ θεωρείται ότι ενδιαφέρον μπορεί να υπάρξει και για αεροδρόμια που έχουν μικρή επιβατική κίνηση, από 75.000 έως 250.000 επιβάτες το χρόνο.
Ο τελικός αριθμός των αεροδρομίων που θα δοθούν σε ιδιώτες για εκμετάλλευση θα είναι από 13, το λιγότερο, έως 22, το περισσότερο, με τον τελικό αριθμό να προκύπτει ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα υπάρξει.
Για τα περιφερειακά αεροδρόμια (πλην του αεροδρομίου στο Ηράκλειο της Κρήτης) πρόκειται να δημιουργηθούν 2 - 3 ομάδες με γεωγραφικά χαρακτηριστικά και αυτά θα παραχωρηθούν μετά από διαγωνισμό για διάστημα από 35 έως 50 χρόνια. Η μεγάλη διάρκεια της σύμβασης θεωρείται απαραίτητη προκειμένου η παραχώρηση να είναι αποδοτική για τους επενδυτές, χωρίς τα αεροδρόμια να γίνουν ακριβά για τους χρήστες.
Η περίπτωση του αεροδρομίου της Αθήνας, άλλωστε, όπου η μείωση του συμβατικού χρόνου εκτόξευσε τις χρεώσεις, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα, είναι πολύ διδακτική. Το συμβατικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση θα προβλέπει αρχικό εφάπαξ τίμημα, αλλά και ετήσιες πληρωμές αναλόγως των κερδών και των εσόδων.
περισσότεραΤα αεροδρόμια που σχεδιάζεται να αποκρατικοποιηθούν είναι τα εξής:
-Μεγάλα: Ρόδος, Θεσσαλονίκη, Κως, Κέρκυρα και Χανιά, τα οποία έχουν επιβατική κίνηση που συνολικά ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια το χρόνο.
-Μεσαία: Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Μυτιλήνη, Μύκονος, Σάμος, Κεφαλονιά, Άκτιο, Καβάλα. Για το 2013 τα αεροδρόμια αυτά αναμένεται ότι θα έχουν συνολική κίνηση περίπου 4 εκατομμυρίων επιβατών.
Μικρά: Σκιάθος, Αλεξανδρούπολη, Χίος, Κάρπαθος, Καλαμάτα, Λήμνος, Ιωάννινα, Νέα Αγχίαλος και Άραξος. Τα αεροδρόμια αυτά έχουν μικρή επιβατική κίνηση από 75.000 έως 250.000 επιβάτες το χρόνο. Για το 2013 από τα αεροδρόμια εκτιμάται ότι θα διακινηθούν περίπου 1,3 εκατομμύριο επιβάτες.
περισσότεραΣημαντικό ενδιαφέρον, από μεγάλες εταιρείες στον τομέα της διαχείρισης αεροδρομίων, συγκεντρώνουν οι επικείμενοι διαγωνισμοί για την αποκρατικοποίηση των κυριότερων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που πρόκειται να προκηρυχθούν στις αρχές της νέας χρονιάς.
Ο όμιλος της ισπανικών, πλέον, συμφερόντων Hochtief, η γερμανική Fraport, αλλά και γαλλική Vincι έχουν, κατά καιρούς, επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον τους να μετάσχουν στην επιχείρηση αποκρατικοποίησης των ελληνικών αεροδρομίων.
περισσότεραΣύμφωνα με την Κομισιόν, στόχος είναι η μείωση των δαπανών του ελληνικού κράτους για τα αεροδρόμια, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ενδεχομένως υψηλά τέλη
Το μοντέλο του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, όπου τα υψηλά τέλη, διώχνουν επιβάτες, τουρίστες, εταιρίες και εμπορεύματα, δεν αποκλείεται να το δούμε να εφαρμόζεται και στα περιφερειακά αεροδρόμια μετά την ιδιωτικοποίησή τους.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για τις Μεταφορές κ. Kallas στις ανησυχίες που εξέφρασε με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.
Στην απάντησή της η Κομισιόν δεν αποκλείει την αύξηση των τελών, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι στόχος των ιδιωτικοποιήσεων είναι να μειωθούν οι δαπάνες του Ελληνικού Κράτους για τους αερολιμένες. Είναι σαφές από την απάντηση, ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η σημασία των αεροπορικών μεταφορών στην οικονομία και στη γεωγραφική συνοχή της χώρας, ιδιαίτερα όσον αφορά στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
περισσότερα«Θέμα χρόνου» η λειτουργία των υδροπλάνων, σύμφωνα με το Ελληνοκαναδικό Επιμελητήριο
περισσότεραΚαναδοί επιχειρηματίες (από τη χώρα που είναι πρωτοπόρα στην επιβατική χρήση υδροπλάνων) έδειξαν ενδιαφέρον να επαναδραστηριοποιηθούν στην Κέρκυρα και τους Παξούς.
Στο αεροδρόμιο Μακεδονία επιστρέφουν Alitalia και British
Η ιταλική Alitalia και η βρετανική British Airways ξαναγυρίζουν από το τέλος Μαρτίου 2013 στους αεροδιαδρόμους του Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη
της Κάτιας Γερακαρίτου
Ενισχύονται και πάλι τα δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη προς τη Ρώμη και το Λονδίνο, καθώς από το τέλος Μαρτίου επιστρέφουν στο αεροδρόμιο Μακεδονία η ιταλική Alitalia και η βρετανική British Airways.
Πλέον το επιβατικό κοινό κατά την καλοκαιρινή περίοδο θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στις δυο ευρωπαϊκές πόλεις, όχι μόνο με τις low cost, αλλά με δυο παραδοσιακές αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες είχαν εγκαταλείψει το φθινόπωρο του 2012 το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.
Συγκεκριμένα, μετά από μια ολιγόμηνη διακοπή η ιταλική αεροπορική εταιρεία, η οποία συνέδεε τη Θεσσαλονίκη με τη Ρώμη επί 14 χρόνια με δυο πτήσεις την ημέρα, θα προσγειώνεται και απογειώνεται ξανά στο αεροδρόμιο Μακεδονία από τις 30 Μαρτίου. Η Alitalia θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τη Ρώμη καθημερινά και το πτητικό της πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος Οκτωβρίου.
Η British Airways θα συνδέει και πάλι τη Θεσσαλονίκη με το Gatwick από τις 31 Μαρτίου. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική εταιρεία είχε διακόψει από τις 4 Νοεμβρίου του 2012 τη σύνδεση της με το αεροδρόμιο Μακεδονία.
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες θέλουν να αυξάνονται τα δρομολόγια προς την Κωνσταντινούπολη. Ειδικότερα, η Turkish Airlines φέρεται να εξετάζει την περαιτέρω ενίσχυση του καθημερινού δρομολογίου Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη, με 4-5 επιπλέον πτήσεις.
Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθούν οι προορισμοί προς τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης(Ρωσία, Ουκρανία) και από 13 που ήταν το 2012, τη φετινή χρονιά να αγγίξουν τους 25.
Μετά τις πρόσφατες επαφές της με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Aegean αναμένει εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, πρόκειται η Επιτροπή να προχωρήσει στη Β’ φάση ενδελεχούς διερεύνησης της συμφωνίας εξαγοράς της Olympic Air από την Aegean.
Οι υπηρεσίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο και στοιχεία για να μπορέσουν να εξετάσουν την πρόταση στο πλαίσιο της σημερινής συγκυρίας της ελληνικής αγοράς αερομεταφορών αλλά και για να διαπραγματευτούν με την AEGEAN δεσμεύσεις ή αντισταθμίσεις που η εταιρεία ήδη έχει προτείνει ή μπορεί περαιτέρω να προτείνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η λεγόμενη β΄φάση διερεύνησης αναμένεται να ξεκινήσει στις 24 Απριλίου και μπορεί να διαρκέσει έως και 90 εργάσιμες μέρες χωρίς να είναι απαραίτητη η εξάντληση αυτού του διαστήματος.
Ο αντιπρόεδρος της AEGEAN κ. Ευτύχιος Βασιλάκης δήλωσε:
«Η ανάγκη για τη δημιουργία μια ανταγωνιστικής, βιώσιμης ελληνικής εταιρείας με ικανό μέγεθος για να προσφέρει στήριξη στον τουρισμό της χώρας μας καθίσταται επιτακτικότερη από τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή μας που δυστυχώς τείνουν να ενισχύσουν την ύφεση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης και συνέχισε: «ευχαριστούμε τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το χρόνο και το δυναμικό που αφιέρωσαν και συνεχίζουν να αφιερώνουν στην υπόθεσή μας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μαζί τους για να πετύχουμε τις απαραίτητες συνέργειες, διασφαλίζοντας παράλληλα τον καταναλωτή. Άλλωστε, η Aegean, σε ανταπόκριση των αναγκών των καταναλωτών έχει σήμερα ήδη διαμορφώσει το μέσο ναύλο της στο εσωτερικό της χώρας σε επίπεδα 25% χαμηλότερα από εκείνα του 2009 παρά τις υψηλότερες τιμές καύσιμων που επικρατούν.»
Οι αντισταθμίσεις οι οποίες συζητούνται με την Επιτροπή είναι εμπιστευτικές. Λόγω όμως της έντονης κρίσης και ύφεσης που έχει περιορίσει το εισόδημα των Ελλήνων κατά την τελευταία τετραετία, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μεταξύ των άλλων δεσμεύσεων, η Aegean ήδη έχει προτείνει και τη διαμόρφωση δεσμευτικού πλαισίου τιμολογιακής πολιτικής για τις επηρεαζόμενες από την συμφωνία διαδρομές εσωτερικού.
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής
Σε συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής της που διαχειρίζεται αεροδρόμια, AirPort GmbH, κατέληξε ο γερμανικός όμιλος Hochtief με το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο Public Sector Pension Investment Board έναντι 1,5 δισ. ευρώ.
Το 1,1 δισ. ευρώ είναι το αντίτιμο της συναλλαγής και άλλα 0,4 δισ. ευρώ θα λάβει ο όμιλος σε δικαιώματα μειοψηφίας.
Η Hoctief ελέγχει, μεταξύ άλλων, το 40% περίπου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο πλέον περνά υπό καναδικό έλεγχο.
Η Hochtief AirPort επενδύει και διαχειρίζεται αερολιμένες σε Αθήνα, Βουδαπέστη, Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Σίδνεϊ και Τίρανα.
Το 2012, η προσπάθεια της να πωλήσει τη μονάδα αεροδρομίων δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η υψηλότερη προσφορά ήταν λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ η Hochtief ζητούσε περίπου 1,6 δισ. ευρώ.
«Η συναλλαγή είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ ανταγωνιστικής διαδικασίας. Τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους και για την επένδυση στον τομέα κατασκευής υποδομών. Η πώληση θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική και ανταγωνιστική θέση της Hochtief» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαρσελίνο Φερνάντες Βέρντες. Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Πέτερ Σάσενφελντ σημείωσε, από την πλευρά του, ότι η θυγατρική περνά στα χέρια «ενός αξιόπιστου επενδυτή, ο οποίος θα συνεχίσει να στηρίζει τον κλάδο των αεροδρομίων κατά υπεύθυνο τρόπο» και πρόσθεσε ότι, με αυτό τον τρόπο, «έχει επιτευχθεί ο στόχος της Hochtief να δοθεί προοπτική στους εργαζόμενους».
Η Hochtief Airport GmbH διαχειρίζεται τη μετακίνηση περίπου 95 εκατομμυρίων επιβατών, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα δε με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Stern, η πώλησή της σχεδιαζόταν από τη μητρική εταιρεία εδώ και καιρό, αλλά, λόγω της κρίσης, δεν είχε καταστεί ως τώρα δυνατό να επιτευχθεί το επιθυμητό τίμημα.
Το 2012, η προσπάθεια της να πωλήσει τη μονάδα αεροδρομίων δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η υψηλότερη προσφορά ήταν λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ η Hochtief ζητούσε περίπου 1,6 δισ. ευρώ.
«Θα χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια απ' την πώληση για να μειώσουμε το χρέος του ομίλου και να επενδύσουμε στις κατασκευές. Αυτή η συμφωνία θα ενδυναμώσει την οικονομική μας δύναμη και θα μας καταστήσει πιο ανταγωνιστικούς», αναφέρει σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Hochtief, Marcelino Fernandez Verdes.
«Η Hochtief Airport περνά στα χέρια ενός αξιόπιστου μακροπρόθεσμου επενδυτή που θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις δραστηριότητες με υπεύθυνο τρόπο», σημειώνει απ' την πλευρά του ο Οικονομικός διευθυντής του Ομίλου, Peter Sassenfeld.
Κρίμα όμως που οι καραγκιόζηδες της YΠΑ δεν έχουν φροντίσει ώστε τα αλλα αεροδρόμια της χώρας να έχουν τουλάχιστον λειτουργικές ιστοσελίδες.
Πληθαίνουν στα Χανιά οι φωνές των τοπικών φορέων που αντιδρούν στην πρόθεση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Ιωάννης Δασκαλογιάννης»
Η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων επισημαίνει τη ραγδαία ανάπτυξη που έχει το αεροδρόμιο τα τελευταία χρόνια, εκφράζει ανησυχία για ανακοπή της ανάπτυξης και προσέλκυσης τουριστών από ενδεχόμενη αύξηση των τελών και τονίζει πως το αεροδρόμιο Χανίων δεν απορροφά πόρους από το κράτος.
«Με την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου φοβόμαστε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί το τραγικό λάθος του διεθνή αερολιμένα Ελευθερίου Βενιζέλου ο οποίος κατατάσσεται στα πιο ακριβά αεροδρόμια στην Ευρώπη. Μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει το τέλος της αναπτυξιακής προοπτικής του αερολιμένα Χανίων, τη σταδιακή μείωση του εισερχόμενου τουρισμού...
γνώμη μου:Στην ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου μεταξύ άλλων τονίζεται: «O Εμπορικός Σύλλογος Χανίων μετά από δημοσιεύματα που φέρνουν την είδηση της ενοικίασης του αεροδρομίου των Χανίων και σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη δημιουργία εμπορικού πάρκου έξω από αυτό, αντιδρά και τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον κάθε είδους απόφασης που μπορεί να πλήξει την τοπική οικονομία και τις εμπορικές επιχειρήσεις την τόσο κρίσιμη αυτήν περίοδο».