Skyscraper City Forum banner
1 - 10 of 10 Posts

·
Registered
Joined
·
72 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Πρώην κάτοικος... για λίγο, λόγω διδακτορικού που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Όμορφη πόλη που κάποτε πρέπει να ήταν πολύ πιο όμορφη (αν δεν κάνω λάθος μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα ήταν η τρίτη ή η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Αμερική). Μετά ακολούθησε την φθίνουσα πορεία πολλών πόλεων των μεσοδυτικών πολιτειών εξαιτίας της παύσης της λειτουργίας πολλών βιομηχανιών και της γνωστής λατρείας των Αμερικάνων στα προάστια. Μετά το Detroit νομίζω είναι το καλύτερο παράδειγμα πόλης όπου τεράστιες εκτάσεις που κάποτε ήταν οικοδομικά τετράγωνα που έσφυζαν από ζωή έχουν γίνει λιβάδια με κάποια διάσπαρτα κουφάρια των παλιών χαρακτηριστικών διώροφων τούβλινων σπιτιών. Πραγματικά είναι κάποιες γειτονιές που νιώθεις ότι παίζεις στο walking dead.
Το κέντρο της πόλης ακόμα και σήμερα (πάρα κάποιες προσπάθειες αναγέννησής του) γεμίζει μόνο κάθε παρασκευή που παίζουν οι Cardinals (κάτι σαν τον Μπάοκ για τη Σαλονίκη :lol:) και βέβαια αν δεν έχεις αμάξι τη γ@#$ες. Ήμουν πάρα πολύ τυχερός που είχα σούπερμαρκετ κοντά στο σπίτι μου γιατί γενικά, όπως στις περισσότερες αμερικάνικες πόλεις, εκεί που είναι περιοχές κατοικίας δεν υπάρχει ούτε περίπτερο για τσίχλες.
Το μετρό το χρησιμοποιούν μόνο φοιτητές και ο φτωχός μαύρος πληθυσμός. Η γκετοποίηση καλά κρατεί και στην ουσία η Delmar Boulevard χωρίζει τον φτωχό μαύρο βορρά από τον πιο πλούσιο λευκό νότο.
Από την άλλη έχει πολύ καλό πανεπιστήμιο, είναι από τις φθηνότερες πόλεις στην Αμερική, η περιοχή γύρω από το campus (University City), όπου και έμενα, είναι πολύ ζωντανή, οι κάτοικοι πολύ φιλικοί και εξυπηρετικοί (ειδικά άμα ακούσουν ότι είσαι Έλληνας γουστάρουν πολύ για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο), διαθέτει ένα φοβερό και τεράστιο πάρκο (Forest Park) που ο κόσμος το τιμάει δεόντως, αν ασχολείσαι με την βιοτεχνολογία (αλλά και άλλους ερευνητικούς τομείς) έχει πολλές ευκαιρίες απασχόλησης, έχει φοβερά σάντουιτς και μπέργκερ, προσφέρεται για ατελείωτο tornado hunting και είναι πολύ κοντά στο Σικάγο με το τρένο!
 

·
Registered
Joined
·
6,548 Posts
Αν τα Ελληνικά χωριά ήταν κατασκευασμένα σύμφωνα με τα Αμερικανικά πρότυπα μάλλον κάπως έτσι θα ήταν:


Ποια από τις 2 μορφές (Ελληνική ή Αμερικανική) είναι εν τέλει η καλύτερη η ποιο λειτουργική καλύτερα, δεν μπορώ να πω. -chrysler γενικά πως σου φάνηκε η ζωή στην Αμερική; Οι διαφορές με την Ελλάδα πρέπει να είναι πολύ μεγάλες τόσο στο τρόπο ζωής των ανθρώπων αλλά και στις ίδιες τις πόλεις.Ελληνικά στον επικεφαλίδα του νήματος; :)
 
  • Like
Reactions: Georgius

·
Banned
Joined
·
3,111 Posts
λύ τυχερός που είχα σούπερμαρκετ κοντά στο σπίτι μου γιατί γενικά, όπως στις περισσότερες αμερικάνικες πόλεις, εκεί που είναι περιοχές κατοικίας δεν υπάρχει ούτε περίπτερο για τσίχλες.
Από περιέργια, 7eleven δεν έχει σε αυτή την πόλη; Αυτά παίζουν τον ρόλο του περιπτέρου, του γαλατά και του φούρναρη, συνήθως.


Σε ότι αφορά την αγάπη τους για τα προάστεια, δεν είναι μόνο αυτοί και σε άλλες πόλεις υπάρχει αντίστοιχη προτίμηση για τα προάστεια.
 

·
Registered
Joined
·
72 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Konstantinoupolis, όσον αφορά τις πόλεις υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Η πόλη και η ευρύτερη περιοχή είναι δομημένη έτσι ώστε να εξυπηρετεί απόλυτα το αυτοκίνητο. Παρόλο που ο πληθυσμός αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια, έχεις την αίσθηση ότι είσαι σε μία επαρχιακή πόλη. Πραγματικά στο κέντρο των περισσότερων - και πολύ μικρότερων - ελληνικών πόλεων οποιαδήποτε στιγμή του 24ώρου έχει περισσότερο κόσμο στους δρόμους από ότι στο downtown του St. Louis και αυτό, για μένα, είναι το χειρότερο χαρακτηριστικό των περισσότερων αμερικανικών πόλεων στο midwest και όχι μόνο. Νομίζω ότι μόνο κάποιες πόλεις στις ανατολικές ακτές, το Σικάγο και το Σαν Φρανσίσκο δεν εμπίπτουν ακριβώς στην κατηγορία αυτή.
Στο κέντρο της πόλης, το οποίο αποτελεί σχεδόν αποκλειστικά περιοχή εργασίας, έχουν πέσει ολόκληροι ουρανοξύστες των αρχών του 20ου αιώνα για να γίνουν πάρκινγκ (η ευκολία με την οποία καταστρέφεται ιστορική αρχιτεκτονική είναι ίσως το μόνο κοινό με την Ελλάδα :lol:). Tη δεκαετία του 60, προκειμένου να κατασκευαστεί ο interstate highway, καταστράφηκαν αμέτρητα οικοδομικά τετράγωνα και η πόλη αποκόπηκε εντελώς από το Gateway Arch (το σύμβολό της) και την όχθη του Μισσισσιππή. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταλάβει το λάθος τους και υπογειοποιούν τον αυτοκινητόδρομο σε εκείνο το σημείο (κάτι μου θυμίζει αυτό...). Δύο πολύ καλά sites για τη χαμένη αρχιτεκτονική του St Louis είναι τα εξής:

https://www.builtstlouis.net/

http://vanishingstl.blogspot.gr/

Η βίαιη εγκληματικότητα επίσης δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Αν εδώ πιστεύουμε ότι η Ομόνοια και τα πέριξ είναι σε άσχημη κατάσταση, αρκεί μία μικρή βόλτα στο βόρειο St Louis για να σου αλλάξει γνώμη. Είναι κάποιες περιοχές που απλά δεν πας ούτε τη μέρα.

https://www.youtube.com/watch?v=YMnDLoBLolk

Στα θετικά είναι η άψογη ρυμοτομία, το πράσινο σε πολλούς δρόμους και τα πολλά και ωραία πάρκα καθώς και η φροντίδα του δημόσιου χώρου (πεζοδρόμια κλπ).

Τώρα, σχετικά με τη ζωή στην Αμερική, αυτή περιστρέφεται μεν γύρω από τη δουλειά περισσότερο από ότι στην Ελλάδα, αλλά από συζητήσεις με φίλους που μένουν Βόρεια Ευρώπη, έχω βάσιμες υποψίες ότι στην Αμερική είναι κάπως πιο χαλαρά τα πράγματα. Ο Αμερικάνος θα αφιερώσει λίγο χρόνο στο να βρεθεί με φίλους αν και - στην αμερικάνικη επαρχία - οι επιλογές αναψυχής είναι περιορισμένες κυρίως σε bbq στο backyard την Κυριακή και καμιά βόλτα στο πάρκο, και βέβαια όλα πρέπει να είναι κανονισμένα μέρες πριν, δεν παίζει η φάση "μήτσο είσαι για καφεδάρα σε κανά μισάωρο?". Όπως ανέφερα στο προηγούμενο ποστ ήμουν τυχερός γιατί έμενα στον δρόμο που προσομοιάζει όσο καλύτερα γίνεται την Ελλάδα (εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια κλπ).

https://en.wikipedia.org/wiki/Delmar_Loop

Καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ κλείνουν αρκετά νωρίτερα από ότι στην Ελλάδα, γενικά τα ωράρια είναι αρκετά διαφορετικά και το μεσημέρι όλοι τρώνε στο πόδι κάτι πρόχειρο.
Κάτι ακόμα πολύ διαφορετικό από την Ελλάδα είναι ο καιρός. Η απίστευτη υγρασία που έχει πολλές μέρες από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και οι ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές καταιγίδες στα μεσοδυτικά είναι μία εμπειρία ζωής από μόνες τους, και μαζί με αυτές οι συχνές επισκέψεις στο υπόγειο της πολυκατοικίας κάθε φορά που χτυπάνε οι σειρήνες για επικείμενο ανεμοστρόβιλο.

Kosk, 7eleven ή κάτι παρόμοιο στο University City και το Clayton που έμενα δεν είχα δει.

Σόρρυ για τον τίτλο του thread είμαι νιούμπης.
 

·
Banned
Joined
·
3,111 Posts
Είναι καταλυτική η επίδραση του κλίματος στην οικονομία μίας χώρας. Απλό παράδειγμα, πως μπορείς να αφήσεις το σπίτι σου και το αυτοκινητό/α σου χωρίς "ενισχυμένο συμβόλαιο" ασφάλισης όταν επίκεινται τροπικές καταιγίδες και tornados.

Γι αυτό και η ψυχαγωγία περιοριζεται ως επί το πλείστον γύρω από τα town centres και στα backyards / garages.
 

·
Banned
Joined
·
3,111 Posts
Chrysler γνωρισες κανένα ντόπιο? Συμμετείχες σε κάποιο από εκείνα τα μπαρμπεκιου;

Μερικές φορές η αξία αυτών που βρίσκονται στα sheds και τα garages υπερβαίνει την αξία αυτών που βρίσκονται στο κυρίως σπίτι.

Παμπάλαιες αντίκες αυτοκίνητα, συλλεκτικά παλαιά μπουκάλια μπύρας που δεν υπάρχουν πια, πίνακες με το motto "Men are from Mars and women from VISA(card)" , εργαλεία για τα τουλάχιστον δύο οχήματα, pooltables κτλ.
 

·
Registered
Joined
·
72 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Φίλε kosk σόρρυ για την αργοπορημένη απάντηση.

Είχα να κάνω κυρίως με τους συμφοιτητές μου οπότε όπως καταλαβαίνεις οι περισσότεροι ήταν από άλλα μέρη της Αμερικής ή από το εξωτερικό (κυρίως Ινδία, Κίνα). Παρ' όλα αυτά το ένα παιδί της παρέας μου έτυχε να είναι βέρος ΣτΛουιζάνος και είχαμε την τύχη να μάθουμε την πόλη από κάποιον που την ήξερε πολύ καλά. Συμμετείχα σε ουκ ολίγα μπάρμπεκιου και, don't get me wrong από το προηγούμενο ποστ, πέρασα πάρα πολύ καλά. Απλά επεσήμανα την διαφορά με την Ελλάδα. Το βασικότερο που έμαθα από την εμπειρία στο εξωτερικό είναι πως όταν ξεπεράσεις τις φαινομενικές διαφορές, γρήγορα καταλαβαίνεις πως στην ουσία οι άνθρωποι είναι παντού ίδιοι.
Όσο για τα διάφορα americana memorabilia μπορεί να μην τα συνάντησα σε γκαράζ αλλά αρκετά από τα λεγόμενα diners είναι γεμάτα από αυτά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα συγκεκριμένο (το Blueberry Hill αν δε κάνω λάθος) το οποίο ήταν γεμάτο από παλιές διαφημίσεις, αρχαία τζουκμποξ και ηλεκτρονικά παιχνίδια αντίκες. Επίσης, στην πόλη υπάρχει ένα από τα πιο παλιά ζυθοποιεία, το Anheuser-Busch, που λειτουργεί σαν μουσείο πλέον και είναι ο παράδεισος αν ενδιαφέρεσαι για παλιά μπουκάλια μπύρας. Δυστυχώς δεν μπορώ να βρω φωτογραφίες.
 
1 - 10 of 10 Posts
Top