SkyscraperCity Forum banner
1 - 9 of 9 Posts

·
Registered
Joined
·
5,471 Posts
Discussion Starter · #1 ·
According to the below newspaper article the municipalities of Nea Michaniona and Epanomi (just south of Thessaloniki) are planning to build two thematic parks near the coast.If anyone has/can find more info please post it in this thread.

Νέα Μηχανιώνα: Βοτανικό πάρκο 400 στρεμμάτων

Το πρώτο παράκτιο βοτανικό πάρκο στη Μεσόγειο δημιουργείται στη Νέα Μηχανιώνα με σκοπό, εκτός των άλλων, τη συμβολή στην επιστημονική έρευνα για τον εμπλουτισμό της παραθαλάσσιας χλωρίδας. Ο παραθαλάσσιος πνεύμονας πρασίνου, 400 στρεμμάτων, θα αποτελεί χώρο αναψυχής, ψυχαγωγίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΟΜΗ


Σε φάση σχεδιασμού βρίσκεται στην Επανομή το οικολογικό θεματικό πάρκο "Οι δρόμοι της θάλασσας", που "θα μιλάει για τη μυθολογία των δρόμων της θάλασσας". Σκοπός της δημιουργίας του πάρκου είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ανάδειξη του πολιτισμού μας και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο οικολογικός, ο περιβαλλοντικός και ο πολιτιστικός τουρισμός. Στο σκεπτικό της δημιουργίας του πάρκου περιλαμβάνονται φεστιβάλ με διεθνείς συμμετοχές, εκδηλώσεις, εκθέσεις. Στις θεματικές ενότητες που προτείνονται είναι:

1) η δημιουργία μυθολογικού πάρκου στην έκταση του κάμπιγκ του ΕΟΤ στο θαλάσσιο χώρο του και στο θαλάσσιο χώρο της παραλίας Ποταμού,

2) η προστασία και η ανάδειξη του υδροβιότοπου, η ανάπτυξη οικολογικού και περιβαλλοντικού τουρισμού,

3) ναυταθλητικό κέντρο και ανάπτυξη ήπιων μορφών ναυταθλητισμού στην περιοχή Ποταμός,

4) καταδυτικά πάρκα,

5) μουσείο φυσικής ιστορίας και πολιτισμού,

6) ανάδειξη του ρέματος Μεσημερίου σε φεστιβαλικό-περιπατητικό άλσος.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Τα θεματικά πάρκα της Μηχανιώνας και της Επανομής σχεδίασε και θα διαχειρίζεται η Διαδημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομαρχίας Θεσσαλονίκης (ΔΑΝΕΘ) Α.Ε., που δημιουργήθηκε από τη νομαρχία σε συνεργασία με τους δημάρχους Μηχανιώνας Γιάννη Μαυρομάτη και Επανομής Απόστολο Οικονομίδη. Ο ίδιος φορέας προώθησε τη δημιουργία και συμμετέχει στο Βαλκανικό Δίκτυο Πράσινης Ανάπτυξης, στο οποίο συμμετέχουν επίσης το ΑΠΘ, το Δασολογικό Πανεπιστήμιο Σόφιας (Βουλγαρία) και το Γεωργικό Πανεπιστήμιο Τιμισοάρας (Ρουμανία). Το δίκτυο έχει σκοπό την επιστημονική συνεργασία για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας σε θέματα διαχείρισης, ανάπτυξης και ανάδειξης παράκτιων οικοσυστημάτων. Οι συμμετέχοντες φιλοδοξούν να διασφαλίσουν, μέσα από την από κοινού έρευνα και εφαρμογή καινοτόμων δράσεων, τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πράσινης ανάπτυξης στις ακτές της Μαύρης θάλασσας και του Βόρειου Αιγαίου.

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=17856
 

·
Simple User
Joined
·
2,446 Posts
Ωραία νέα! Αυτό σημαίνει οτι θα αναπτυχθεί και η πλάζ της Επανομής που έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη.
 

·
Registered
Joined
·
5,471 Posts
Discussion Starter · #4 · (Edited)
More info about the new botanical garden in Michaniona

Below you will find a newspaper article published in the Makedonia newspaper with more detailed information about this project. Unfortunately it is in Greek. According to the article three universities are going to be involved in the project (1) Aristotle University of Thessaloniki, (2) the Sofia University of Forestry, and (3) the University of Craiova (Romania).

Την ομορφιά των ελληνικών βυθών, που αποτελεί τη χαρά των δυτών, σκοπεύει να αναδείξει πολύ σύντομα ο δήμος Μηχανιώνας, ο οποίος έβαλε πλώρη να μετατρέψει την περιοχή του σε κέντρο θαλάσσιας εξερεύνησης. Σε πρώτη φάση θα δημιουργήσει το πρώτο στην Ελλάδα παράκτιο βοτανικό πάρκο, όπου, εκτός από θαλασσινές αθλοπαιδιές, οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν σπάνια είδη φυτών που ευδοκιμούν σε αλμυρά περιβάλλοντα.

Το φιλόδοξο έργο θα υλοποιηθεί με τη βοήθεια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα χρηματοδοτήσει με 90.000 ευρώ τη μελέτη του βοτανικού πάρκου, το οποίο θα χωροθετηθεί σε έκταση 400-500 στρεμμάτων του δήμου Μηχανιώνας. Ο χώρος αυτός, που βρίσκεται δίπλα από το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί το Διεθνές Πανεπιστήμιο, παραμένει αναξιοποίητος από το δήμο, λόγω του ιδιαίτερου περιβάλλοντος που δημιούργησε η θάλασσα.
Επειδή η περιοχή της Μηχανιώνας κρύβει σημαντική ναυτική ιστορία, με θρύλους και ναυάγια στη θάλασσα της ανατολικής ακτής, ο δήμος αποφάσισε να δημιουργήσει υποδομές που θα είναι αρμονικά δεμένες με το θαλάσσιο περιβάλλον. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του πρώτου στη χώρα μας παράκτιου βοτανικού πάρκου, όπου θα καλλιεργηθούν σπάνια είδη φυτών, τα οποία ευδοκιμούν μόνο στην αλμύρα της θάλασσας, σε νερά με υψηλό Ph, όπως λένε οι επιστήμονες.
Για την υλοποίηση του έργου του πάρκου υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του δήμου Μηχανιώνας και του ΑΠΘ, το οποίο θα αναλάβει τόσο τη μελέτη όσο και τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις των υποέργων. “Πράγματι, το περιβάλλον στο συγκεκριμένο χώρο είναι ιδιαίτερο και εκτιμούμε ότι ένα τέτοιο πάρκο, με φυτά που ευδοκιμούν σε μεγάλη αλμυρότητα, μπορεί να γίνει και να αποτελέσει πιλότο και για άλλες περιοχές, όπως η Σίνδος και η Επανομή”, τόνισε ο καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ Απόστολος Σκαλτσογιάννης.

ΠΑΡΚΟ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑ ΦΥΤΩΝ
Προτεραιότητα για το δήμο αποτελεί η αξιοποίηση της περιοχής στο σύνολό της, την οποία, σε συνδυασμό με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, επιδιώκει να μετατρέψει σε κέντρο θαλάσσιας εξερεύνησης. “Το έργο του βοτανικού πάρκου είναι φιλόδοξο και ταυτόχρονα σύγχρονο, αφού ανά τον κόσμο η θάλασσα ελκύει τους επισκέπτες. Και επειδή η Μηχανιώνα είναι θαλασσινός τόπος, ένα τέτοιο παράκτιο πάρκο μπορεί να δημιουργηθεί ειδικά όταν τη τεχνογνωσία θα τη διαθέσει το ΑΠΘ”, επισημαίνει ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να παραδοθεί την επόμενη τριετία.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, στο χώρο του πάρκου θα διαμορφωθούν ειδικοί πεζόδρομοι για το κοινό, ενώ στα υγρά σημεία θα φυτευτούν σπάνια είδη φυτών που ευδοκιμούν μόνο δίπλα από τη θάλασσα. Επίσης θα στηθεί και ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κυρίως για μαθητές και φοιτητές, προκειμένου να ενημερώνονται σχετικά με τις δράσεις που μπορεί να αναπτυχθούν γύρω από τη θάλασσα. “Εκτός από το κέντρο η μελέτη προβλέπει και τη δημιουργία ειδικής τράπεζας γενετικού υλικού φυτών, τα οποία θα αξιοποιούνται στο βοτανικό πάρκο”, εξήγησε ο δήμαρχος και ανέφερε πως με την ολοκλήρωση των υποδομών η περιοχή θα ενταχθεί στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας Natura.

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΚΤΕΣ
Την προσπάθεια του δήμου Μηχανιώνας στηρίζουν και δύο κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα των Βαλκανίων, η Δασολογική σχολή της Σόφιας της Βουλγαρίας, που θα εκπονήσει τη μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου, και το Πανεπιστήμιο της Κραϊόβας της Ρουμανίας. Η εφαρμογές στην παράκτια περιοχή της Μηχανιώνας θα αποτελέσουν πιλότο για ανάλογα έργα σε περιοχές της Μαύρης θάλασσας που διαθέτουν πλούσιες ακτές. “Το μοντέλο αυτό που θα φτιάξουμε στην περιοχή και η παρεχόμενη τεχνογνωσία εκτιμούμε ότι θα μπορεί να υιοθετηθεί και σε πολλές περιοχές της Μαύρης θάλασσας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα”, τόνισε ο δήμαρχος κ. Μαυρομάτης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η συμβολή των δύο βαλκανικών πανεπιστημίων είναι ιδιαίτερα σημαντική, κυρίως του ρουμανικού, καθώς στο πρόγραμμα συμμετέχει και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας, η οποία ως καθηγήτρια προωθεί σε περιοχές των Βαλκανίων τα περίφημα πράσινα πάρκα. “Ταυτόχρονα δηλαδή με το ελληνικό πανεπιστήμιο, στο έργο του βοτανικού πάρκου Μηχανιώνας θα συμβάλουν με τη τεχνογνωσία τους δύο κορυφαία βαλκανικά εργαστήρια γενετικής των φυτών”, ανέφερε ο κ. Μαυρομάτης.
Source: http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=26667
 

·
Registered
Joined
·
5,471 Posts
Discussion Starter · #6 ·
New aquarium planned for Michaniona

Σε επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ σκοπεύουν να προχωρήσουν ξένες εταιρείες για την ανέγερση ενυδρείου στον δήμο Μηχανιώνας

Της Φανής Σοβιτσλή
[email protected]

Το πρώτο ενυδρείο - πάρκο θαλάσσιας έρευνας στη Βόρεια Ελλάδα, ανάλογο με αυτό που λειτουργεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, φιλοδοξεί να αποκτήσει πολύ σύντομα ο δήμος Μηχανιώνας. Ήδη εκπρόσωποι ξένων εταιρειών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την περιοχή του Αγγελοχωρίου και προτίθενται να επενδύσουν περί τα 3 εκατ. ευρώ προκειμένου να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο ενυδρείο με δεκάδες είδη ψαριών που ζουν σε θάλασσες της Μεσογείου.

Το γεγονός της επένδυσης επιβεβαιώνει ο δήμαρχος Μηχανιώνας, Γιάννης Μαυρομάτης, λέγοντας μάλιστα πως μέχρι το τέλος Ιουνίου κλιμάκιο των επενδυτών θα επισκεφθεί την περιοχή, προκειμένου να συζητήσει με τη διοίκηση του δήμου για τις λεπτομέρειες ενός μνημονίου συνεργασίας. Τα ονόματα των εταιρειών δεν έχουν γίνει γνωστά, καθώς ο δήμος δεσμεύεται πριν να κλείσει η συμφωνία.

Ο δήμος Μηχανιώνας αποφάσισε να παραχωρήσει για την ανέγερση του ενυδρείου μια έκταση 35 στρεμμάτων που βρίσκεται στη παραλία του Αγγελοχωρίου, κοντά στον υδροβιολογικό σταθμό που θα λειτουργήσει από το τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον δήμο. “Εκτός από τη μεγάλη επένδυση που θα γίνει στην περιοχή μας, εφόσον κλείσει η συμφωνία και όλα πάνε καλά, για τον δήμο η δημιουργία ενός σύγχρονου ενυδρείου θα σημάνει ανάπτυξη σε όλους τους τομείς” τόνισε ο κ. Μαυρομάτης. Εξήγησε ακόμα ότι ανάλογο έργο δεν υπάρχει προς στιγμήν πουθενά στη Βόρεια Ελλάδα ή στην Ήπειρο.

100.000 επισκέπτες στο ενυδρείο

Πάντως, αν η συμφωνία με τους επενδυτές κλείσει, το ενυδρείο της Μηχανιώνας θα αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ η λειτουργία του θα συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας της περιοχής, που στην ουσία ζει από τον τουρισμό. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μηχανιώνας, σύμφωνα με το master plan που έχει εκπονήσει μία από τις εταιρείες που σκοπεύουν να επενδύσουν, ο αριθμός των επισκεπτών στο ενυδρείο της περιοχής θα φτάνει τους 100.000. “Αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος, που σημαίνει ότι η επισκεψιμότητα στο ενυδρείο θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής”, υπογράμμισε ο κ. Μαυρομάτης.

Το ενυδρείο, βάσει και του master plan, θα αποτελεί ένα μοναδικό πάρκο έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής, που θα έχει σκοπό να προωθεί και τη γνώση για το θαλάσσιο περιβάλλον.
 

·
Registered
Joined
·
324 Posts
μακαρι να γινει!! αλλα οταν ειμουν εκει περισυ ειχαν κατι ταμπελες με μακετες που δεν εδειχναν αυτο ομως κατι αλλο πιο απλο
 

·
SE™-Πόντιος κι έναν ομάτ!
Joined
·
1,791 Posts
Με το καλο να γινουν αλλα μια μικρη αμφιβολια.
Θα χτισουν αυτο το ας πουμε μαγαζι (δεν ξερω τι ειναι) διπλα στην παραλια σε τετοιο χαμηλο υψος;
Αμα "φουντωσει" η θαλασσα τι θα γινει τοτε :Ρ
Παντως ωραιο φαινεται το ολο πραγμα.
 
1 - 9 of 9 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top