SkyscraperCity Forum banner

Јавен градски превоз | Public city transportation

79789 Views 181 Replies 38 Participants Last post by  Srdjan Adamovic
Јавен градски превоз | Public city transportation​
1 - 20 of 182 Posts
What happened, couldn't find a photo for this thread?;)

Here:

See less See more
I was trying to find a photo of a train bus station in Skopje but they were all tiny
Turns out that the 4,4 mil euro injected into the public bus company in Skopje by the government is not enough for the purchase of 50 buses, if they are to be of the highest class like projected. The company is asking for 6 mil.
The 1,4 mil euro injected into the company by the city on the other hand are being used for purchase of mini-buses and adaptation of older vehicles to use natural gas.

КОНКУРСОТ ЗА НАБАВКА НА ВОЗИЛА ставен ВО МИРУВАЊЕ
ЈСП бара уште пари за нови автобуси

Ако еден нов современ автобус чини до 200.000 евра, за купување 50 возила на ЈСП, покрај 4,4-те милиони евра од Владата, ќе му недостигаат уште шест милиони евра

Јавното сообраќајно претпријатие „Скопје“ по изборите ќе бара од Владата уште пари за набавка на 50 нови автобуси. Владата лани во декември на претпријатието му даде 4,4 милиони евра за обнова на возниот парк, но од ЈСП велат дека тие пари не се доволни за да се набават толку висококвалитетни современи возила со сета опрема, кои го исполнуваат еколошкиот стандард Еуро 4. Се' уште не е распишан ниту меѓународниот конкурс за набавка на автобуси со патите што ЈСП веќе ги има на својата сметка, иако според најавите, тоа требаше да биде направено одамна. Сега конкурсот ќе мора да чека да завршат изборите, бидејќи во предизборен период законски не смеат да се вршат вонредни исплати.За неговата подготовка и распишување беше формирана Комисија составена од членови на Владата, од Градот, од Управниот одбор на ЈСП, како и од вработени во претпријатието.

КВАЛИТЕТОТ Е СКАП

- Парите за набавка на автобусите што ни ги даде Владата нема да стасаат ако сакаме да купиме висококвалитетни автобуси со соодветни технички карактеристики и опрема, како што се клима-уреди и екомотори со минимум Еуро 4-стандард. Огласот што го подготвувавме ќе биде ставен во мирување, бидејќи е предизборен период - вели Орце Ѓорѓиевски, директор на ЈСП.Според грубите процени на ЈСП, еден висококвалитетен автобус би чинел од 150.000 до 200.000 евра. Во тој случај, за набавка на 50 автобуси, освен 4,4-те милиони што веќе ги има, на претпријатието му недостигаат уште шест милиони евра. Ѓорѓиевски вели дека кај Владата има расположение комплетно да ја финансира набавката на 50 автобуси. Ако претпријатието не добие уште пари, ќе купи помалку возила, односно, ако едно чини 200.000 евра, ќе може да се купат 22.Инаку, според инвестициската програма на претпријатието за годинава првите 20 автобуси требаше да се вклучат во сообраќај до мај, а другите 30 во јуни и во јули.Поради предизборието, ќе мируваат и преговорите меѓу ЈСП, Градот и Владата за субвенционирање на јавниот превоз од страна на државата.

ИНВЕСТИЦИИ ОД ПОЛОВИНА МИЛИЈАРДА ДЕНАРИ

Освен помошта од Владата, ЈСП годинава прв пат доби субвенција од Градот од 1,4 милион евра. Според инвестициската програма, дел од тие пари, а дел пари од претпријатието, ќе се потрошат за набавка на 10 нови минибуси и за преадаптација на 20 автобуси за користење природен гас.Претпријатието годинава планира и да ги обнови каросериите на 50 автобуси, за да ја подобри техничката исправност на возниот парк. За обнова на каросеријата на едно возило се потребни од 15.000 до 20.000 евра. Предвидено е и во 250 до 280 автобуси да се постави нова опрема за наплата на возењето со таканаречени интелигентни билети, кои ќе бидат слични на тие за мобилните телефони. Се планира и воведување систем за автоматско следење на возилата, кој ќе овозможи точно да се знае кој автобус во која минута каде се наоѓа и дали возилата го почитуваат возниот ред. За сите предвидени инвестиции годинава ЈСП планира да потроши 543 милиони денари, односно 8,9 милиони евра.

Анела Петрова
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=C6CE3E2FCBB5EE41A18931450EFC7DF5
BTW, the new buses were supposed to be already cruising through Skopje, but I guess nothing sticks to schedule here :bash:

The early general elections are supposed to be the excuse for the delay apparently :|
That will be exactly known only after the tender, but they are obviously aiming for the most expensive on the market and I only hope that translates to the best ones and not that the extra money will go into somebodies pockets...
Is this big enough?


:D
That will be exactly known only after the tender, but they are obviously aiming for the most expensive on the market and I only hope that translates to the best ones and not that the extra money will go into somebodies pockets...
Most expensive on the market?:? Since when has Skoplje become Luksemburg to be able to throw its money around like that? If it was me deciding, I'd opt for a sole source tender and order some of those new SANOS buses....because right now, its kind of funny that a number of them can be seen on Belgrade's streets (some of our private firms have ordered them) while they're still a figment of imagination in Skoplje.

See less See more
Most expensive on the market?:? Since when has Skoplje become Luksemburg to be able to throw its money around like that? If it was me deciding, I'd opt for a sole source tender and order some of those new SANOS buses....because right now, its kind of funny that a number of them can be seen on Belgrade's streets (some of our private firms have ordered them) while they're still a figment of imagination in Skoplje.
It's politics and as usual the things that should be simple become complicated :dunno:
But its so simple...by buying locally made buses you support local economy and jobs.
But its so simple...by buying locally made buses you support local economy and jobs.
Quote!

Anyway, I don't think this is the priority of the decision makers! :)
It's really sad that Belgrade has SANOS buses, but Skopje still has the old ones :( I know when Belgrade ordered about 150 or so buses (off the top of my head) there were advertisements that the factory was looking to employ an extra 400 workers to complete the project.
Most expensive on the market?:? Since when has Skoplje become Luksemburg to be able to throw its money around like that? If it was me deciding, I'd opt for a sole source tender and order some of those new SANOS buses....because right now, its kind of funny that a number of them can be seen on Belgrade's streets (some of our private firms have ordered them) while they're still a figment of imagination in Skoplje.

Right shocks of this one look pretty much done :)
Most expensive on the market?:? Since when has Skoplje become Luksemburg to be able to throw its money around like that? If it was me deciding, I'd opt for a sole source tender and order some of those new SANOS buses....because right now, its kind of funny that a number of them can be seen on Belgrade's streets (some of our private firms have ordered them) while they're still a figment of imagination in Skoplje.
I agree with you on this one, i mean we still have quite a lot of 30 year old shitboxes driving around (although some have been renovated) according to the bus operator they need more than 10 million euros for 50 buses because they have to have this and that and this euro standard :blahblah: Personally id get sanos or something similar and thats that, when you have a fleet in desperate need of modernisation you shouldnt be too picky....next time around get something nicer
Завршен проектот за трамвајот, изградбата стартува во март

Проектот од завчера е на ревизија, а Градот го подготвува тендерот за изведувач

По едномесечно задоцнување, градските власти минатата недела го добија проектот за трамвајот. И тоа не само неговата прва фаза, која се однесува на депото, туку и вториот дел, кој претставува проектно решение за изградба на првите три километри од делницата. Комплетниот проект од завчера го разгледуваат ревизорите од шпанската „Идом инженерија“. Од Градот објаснуваат дека македонско-италијанско-бугарскиот конзорциум, кој го работи проектот, го испочитувал пролонгираниот рок за доставување, истовремено изработувајќи ја и втората фаза од проектот, којашто на Градот требаше да му биде доставена за еден месец.

„Сега, покрај за депото, го добивме и делот за изградба на првите три километри од делницата. Ревизорите веќе го разгледуваат материјалот и за десетина дена ќе го дадат своето мислење. Ние истовремено работиме на подготовка на тендерот за избор на изведувач, кој ќе биде објавен кога Советот ќе даде зелено светло за изградба на шинскиот систем, одлука што ќе биде доставена пред советниците на седницата закажана на 28 јануари“, велат од Градот чии математики укажуваат дека по неколкуте пролонгирани рокови за старт на проектот на терен, сега се очекува првата лопата да биде фрлена кон крајот на март.

Трамвајското депо, како прв чекор во реализација на трамвајскиот систем во Скопје, ќе се гради на местото на недовршениот автобуски терминал во населбата Ново Лисиче. Тоа ќе се протега на површина од 13.000 квадратни метри и ќе се гради фазно. Освен простор за сервисирање и гаражирање на трамваите, во него ќе биде сместена и контролна соба за сигнализација и нивно управување. Првата фаза од проектот предвидува и изградба на првата трамвајска делница во должина од девет километри, која ќе води од Ново Лисиче до Центар. Во годинашниот буџет Градот има издвоено 7,5 милиони евра за трамвајскиот систем. (Дс.Т.)
1 - 20 of 182 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top