SkyscraperCity Forum banner
141 - 160 of 182 Posts

·
Macedonia
Joined
·
47,933 Posts
Автобус до Горно Нерези и за викенд

Градскиот автобус број „57“ што сообраќа од Козле до Горно Нерези, од вчера наместо само во работни денови ќе вози и за време на викендите. Од селото Горно Нерези, автобусот ќе тргнува во 7 и во 15,20 часот, а од терминалот на линијата „57“ во Козле, ќе се поаѓа во 7,20 часот и во 15 часот. Од ЈСП „Скопје“ информираат дека на оваа релација за време на викендите ќе се пушта во сообраќај само минибус.

Инаку, до Горно Нерези автобуска линија досега имаше само во работни денови и возеше во шест термини.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=7043D6F9BE91BA4FB9D9184DA4F532EC
 

·
Registered
Joined
·
4,871 Posts
Hi,

How it is going with smart-card for public transport now?
I tried to find somethink but website http://www.mojakarta.com.mk/ is unavailable and on http://jsp.com.mk/ there are no info about prices for users of Mojа Каrta kards.
Are there some benefits for users of this kind of payment?
What about other bus companies (not JСП)? What is proportion betwen JСП and non-JСП in number of buses/routes/fares.
As I read, JСП has all 100% fllet of new buses, what about buses in operation by other companies?

Hope this info wuold be interestig for some other forumers too. :)
 

·
Macedonia
Joined
·
47,933 Posts
Hi,

How it is going with smart-card for public transport now?
I tried to find somethink but website http://www.mojakarta.com.mk/ is unavailable and on http://jsp.com.mk/ there are no info about prices for users of Mojа Каrta kards.
Are there some benefits for users of this kind of payment?
What about other bus companies (not JСП)? What is proportion betwen JСП and non-JСП in number of buses/routes/fares.
As I read, JСП has all 100% fllet of new buses, what about buses in operation by other companies?

Hope this info wuold be interestig for some other forumers too. :)
The smart-card (mojakarta) is used in some buses from the private public transport companies, while is not yet introduced in the JSP.

The proportion between JSP and the other two companies that operate in the Skopje public transport is ~ 60% (JSP) and 40% (Sloboda prevoz, Мakekspres).

The other transport companies renewed their fleet, but with used buses from European countries like Sweden, Denmark, Germany, France, Switzerland... You can find some new buses among the private companies in the public transport in Skopje, like this one on the pic (number 45, the green bus)some pics with imported used buses

Sorry, but I can't give you more information about the smart-cards, simply because I don't have any...
 

·
Registered
Joined
·
4,871 Posts
Dear Skopje/Скопје
Thank you a lot!:cheers:

Can you (or other forumers) provide some more info about fares and payment methods?
Or any other feedbeck from MojaKarтa and history of it`s implementation and problems faced by companies?
How long the stamping validators on JCП were implemented?
Any other info about payment for tickets.
 

·
Macedonia
Joined
·
47,933 Posts
Dear Skopje/Скопје
Thank you a lot!:cheers:

Can you (or other forumers) provide some more info about fares and payment methods?
Or any other feedbeck from MojaKarтa and history of it`s implementation and problems faced by companies?
How long the stamping validators on JCП were implemented?
Any other info about payment for tickets.
Payment in JSP buses is done by ticket validation (which costs 35 denars / 0.60 euros) or by buying a ticket on the spot. Payment in private buses is made ​​in cash, and ride in one direction costs 25 denars (0.40 euros).

The implementation of Mojakarta had problems since the beginning, because many of the owners of the buses that operated in Skopje's public transport preferred payments in cash. Unfortunatеly, the local authorities were not efficient enough in pushing this project, and soon it was forgotten. In short, there was no will from both sides - from the private companies, and from the city authorities.

The stamping validators are in use in JSP buses ~ 15 years.
 

·
Macedonia
Joined
·
47,933 Posts
Нова линија од Дом на печатот до Водно

Директорот на ЈСП Скопје, Мишо Николов, вчера ја пушти во употреба новата автобуска линија која ќе се сообраќа од Домот на печатот до Мало Курило, населба Водно. Новата автобуска линија ќе сообраќа по следнава траса: Дом на печат - булевар "Водњанска" и по улиците Питу Гули, Димитар Пандилов и Караорман.

http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=DC379A57994C4B479A610C1D230531F7
 

·
Macedonia
Joined
·
47,933 Posts
Линија „5А“ од Дексион до Клинички центар

Јавното сообраќајно претпријатие „Скопје“ пробно ја пушти новата линија „5А“ на релацијата Дексион - Клинички центар. Автобусот ќе сообраќа по траса од населбата Дексион (5), по улиците „Ѓорче Петров“, Адолф Циборовски, „Митрополит Теодосиј Гологанов“, „Кирил и Методиј“ (бивша „Мито Хаџивасилев-Јасмин“), па преку „Водњанска“ до Клинички центар каде што ќе биде последната станица. Во обратна насока ќе се движи по истата траса.

Автобусот ќе тргнува од Дексион во 6,40 часот, во 8, 13,30 и 14,50 часот, додека од Државна болница во 7,20, во 14,10, 15,30 и 20,05 часот.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=58431C10C202A74E848A7B0E16290A94
 

·
Macedonia
Joined
·
47,933 Posts
ЈСП најавува нови автобуски билети кои ќе важат цел ден

Наместо досегашната праксa со секое влегување во автобус да се купува нова карта, ЈСП размислува да воведе нови билети кои би важеле цел ден, или само 90 минути, пишува Дневник.


Со оваа олеснителна околност која е практика во градовите во Западна Европа, корисниците ќе може да сменат неколку автобуси без да плаќаат нов билет.

Станува збор за нов тип наплата, која треба да ги исфрли од употреба досегашните картички, ќе ја намали готовината кај возачите, времето на стоење на постојките, а и претпријатието ќе има поголема контрола врз прометот. Тоа се карти што ќе се надополнуваат по припејд-принцип, како мобилните телефони.

Понудите од тендерот за понудувачи, пријавени за спроведување на електронската наплата во 350 автобуси, ќе се отвори на 22 април годинава.

Требаше во февруари, но поради локалните избори, рокот за доставувањето на понудите беше продолжен. Тендерската документација ја подигнале 16 фирми. Ако се избере најповолен понудувач, тогаш рокот за воведување на системот е една година од потпишувањето на договорот. Новиот начин на наплата беше најавен за изминативе години, но ЈСП се откажа од јавното-приватно партнерство со словенечката фирма „ЕМ тест“ и реши да го воведе самостојно.

http://www.skopjeinfo.mk/gradot/1281704695/jsp-najavuva-novi-avtobuski-bileti-koi-ke-vazat-cel-den
 

·
Macedonia
Joined
·
47,933 Posts
Се монтираат новите модерни автобуски постојки

ЈСП почна да го реализира проектот за модернизација на автобуските постојки. На подрачјето на Кисела Вода ја постави првата од планираните 226 што треба да се монтираат заклучно до крајот на годинава. Во оваа прва фаза, пак, планирано е да се постават 50 постојки заклучно до крајот на јуни годинава. Ќе има по пет за секоја општина.

Од ЈСП објаснуваат дека има два типа постојки, тип А со димензии 4,2 метри должина и 1,4 метри ширина, такви ќе има 178, и тип А дупла со димензии 8,4 метри должина и 1,4 метри ширина, такви ќе се постават вкупно 48. Сите стојалишта имаат натстрешница, застаклени површини меѓу столбовите со сигурносно калено стакло, информативна табла со име на постојката, мапа на градот, како и возен ред на автобусите кои поминуваат на автобуската постојка, клупа за седење за три лица и канта за отпадоци. Автобуските постојки се изработени од галванизиран нерѓосувачки челик, покриени се со лексан, застаклени се со калено стакло со дебелина од 10 милиметри, а дизајнот на информативната табла беше избран на јавен конкурс.

Надлежните уверуваат дека постојките се безбедни од кршење со камен, па дури и чекан.

За новите стојалишта градските власти ќе потрошат околу 66 милиони денари, издвоени во три фискални години.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=EB820FED8C7FAC43A2C28823E2D4A644
 

·
Macedonia
Joined
·
47,933 Posts
Јавниот превоз на чекор до ГПС и паметна наплата

Дури 18 компании подигнале тендерска документација за системот за автоматска локација на автобусите

Дури 18 компании се потенцијални изведувачи на системот за автоматска локација на автобусите на ЈСП и за електронска наплата во градскиот превоз. Судбината на проектите, кои се најавуваат веќе петта година по ред, ќе биде позната најдоцна за еден месец. Отворањето на понудите е закажано за 15 овој месец. Од ЈСП се оптимисти дека тендерот овој пат ќе биде успешен.

„Ова, практично, е трет тендер - трета среќа. Веруваме дека овој пат ќе биде успешен зашто не бараме партнер како што беше случај во првите два. Во меѓувреме, заклучивме дека најисплатливо за нас е и двата проекта да ги финансираме сами, за што ќе издвоиме пари од сопствениот буџет, а значителни субвенции ќе добиеме и од Градот“, вели Мишо Николов, директор на ЈСП.

Тој се надева дека барем половина од оние 18 компании што подигнале тендерска документација ќе достават понуди. Надлежните процениле дека за овој проект ќе бидат доволни околу 3 милиони евра.

Инаку, се бара фирма која ќе го имплементира ГПС-системот за автоматска локација на возилата кои се во сообраќај, како и системот за таканаречената паметна електронска наплата. Истовремено, избраната фирма ќе треба да го опреми и диспечерскиот контролен центар за градскиот превоз во кој ќе се собираат сите информации од терен. Имајќи го предвид ГПС-системот на возилата во секое време ќе се знае динамиката на сообраќање на автобусите, причините за можното доцнење, исклучување од трасата и слично.

„Збирно, сите системи ќе овозможат поефикасен и побрз сообраќај и постојана контрола врз него. Можноста од едно место да се надгледуваат сите возила кои се пуштени во сообраќај, времето на нивното поаѓање, пристигнување, бројот на превезени патници и слично, ќе овозможат беспрекорен градски превоз“, вели Николов.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=8F542BE95032E84B8EF521E529D17D91
 

·
Macedonia
Joined
·
47,933 Posts
Четири фирми сакаат да ја осовременат наплатата во ЈСП

Три странски и една македонска компанија доставиле понуди на тендерот. Исходот се очекува до крајот на јуни

Четири компании се подготвени да го инсталираат системот за автоматска локација на автобусите на ЈСП, а истовремено да овозможат и електронска наплата во градскиот превоз. Од претпријатието информираат дека станува збор за „Т-мобиле“, чешката компанија „Микроелектрон“, турската „Кенткард“, а понуда доставил и еден норвешки конзорциум. Сите тие своите понуди ќе ги презентираат пред надлежната комисија во текот на јуни, а потоа ќе се одржи електронска аукција на која ќе треба да се одбере најдобрата понуда.

„Ако се' оди по планот и нема жалби на целата постапка, очекуваме најдоцна до крајот на јуни да го знаеме исходот од тендерот. Задоволни сме од бројот на пристигнатите понуди иако имаше дури 18 подигнати тендерски документации. Очекуваме овој пат тендерот да биде успешен“, вели Мишо Николов, директор на ЈСП. Претпријатието практично по четврти пат ќе се обиде да најде компанија која ќе го осовремени јавниот превоз, пред се', во однос на наплатата. Претходните три обиди што се реализираа во последните речиси пет години беа неуспешни од технички причини, а имаше и жалби поради кои постапките беа прекинати. Во меѓувреме, надлежните одлучија наместо преку формата на јавно приватно партнерство, сами да го финансираат целиот проект, односно само да најдат компанија која ќе ги инсталира бараните системи. Процениле дека најисплатливо за нив е и двата проекта да ги финансираат сами и за таа цел имаат обезбедено околу 3 милиони евра, пари од сопствениот буџет, а значителни субвенции ЈСП ќе добие и од Градот.

Инаку, се бара фирма која ќе го имплементира ГПС-системот за автоматска локација на возилата кои се во сообраќај, како и системот за таканаречената паметна електронска наплата. Истовремено, избраната фирма ќе треба да го опреми и диспечерскиот контролен центар за градскиот превоз во кој ќе се собираат сите информации од терен. Се очекува имплементацијата на системите да овозможи поефикасен и побрз сообраќај, како и постојана контрола врз него.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=5FB074C11D3D434FA90FCE8F45CDA649
 

·
Macedonia
Joined
·
47,933 Posts
Поставени нови автобуски постојки на повеќе локации во Гази БабаГрадоначалникот на Гази Баба, Тони Трајковски и директорот на ЈСП Скопје, Мишо Николов ги промовираа новите настрешници на автобуските постојки на територијата на општина Гази Баба.

Во првата фаза ќе бидат поставени 12 настрешници, а до крајот на годината настрешници ќе се постават на сите автобуски постојки во урбаниот дел.

Секоја настрешница има клупа, канта за отпадоци, опколена е со стакло за атмосферска заштита и има плакат на кој е вознит ред за сообраќање на автобусите, изјави директорот Мишо Николов.

Градоначалникот Тони Трајковски истакна дека овој проект со ЈСП ќе се продолжи и во руралниот дел, односно оние настрешници кои се од урбаниот дел, а се функционални ќе се преместат во руралниот дел. Исто така во следниот период ќе се направат нови 10 настрешници, кои општина Гази Баба ќе ги постави во руралните населби.

http://lokalno.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=25413%3A2013-06-14-18-51-49&catid=208%3A2012-11-19-15-02-08&Itemid=138&lang=mk
 

·
Macedonia
Joined
·
47,933 Posts
Турци ќе ги прават картичките за автобус

Турската фирма "Кенткарт" е должна да го инсталира новиот систем за наплата со смарт тикет во рок од девет месеци, по што хартиените билети ќе станат неважечки

Турската фирма "Кенткарт" победи на огласот на ЈСП за изработка на смарт тикетот. Турците понудија најдобри услови за замена на хартиените билети со картички, кои ќе се користат и во приватните и во градските автобуси.
Од ЈСП велат дека Комисијата треба да ја донесе конечната одлука деновиве, по што ќе биде потпишан договорот.

Според него, Турците се должни да го инсталираат новиот систем за наплата во рок од девет месеци. За таа цел, во автобусите ќе треба да се постават валидатори, на кои патниците ќе ги доближуваат картичките за да им се одземе потребната сума. Смарт тикетот ќе се купува во специјални пунктови и ќе може постојано да се надополнува. Планирано е да се постават и три автомати за издавање картички, од каде што со пуштање метални пари ќе се купува смарт тикет, кој ќе важи за едно возење.

Фирмата има обврска да инсталира и ГПС во сите автобуси за да се лоцира нивната траса на движење, како и 40 информативни дисплеи на автобуските постојки, на кои ќе има информации за времето на пристигање на автобусите.

"Турската фирма даде најдобра понуда, а сега Комисијата ќе ја преиспита. Доколку нема жалби, ќе биде потпишан договорот и во рок од 270 дена Турците ќе треба да ги исполнат сите услови за воведување на смарт тикетот", изјави Мишо Николов, директор на ЈСП "Скопје".

Покрај фирмата "Кенткарт", на тендерот учествуваа и "Т-Мобиле", "Микроелектроника" од Чешка и "Бро-ог тунелселскапет" од Норвешка.
(М.Ѓ.)

http://www.vest.mk/default.asp?ItemID=6B585628E364B44D82FEEE86273FDEC5
 
141 - 160 of 182 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top