Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 27 Posts

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Ćuprija podiže spomenik knezu Lazaru

Spomenik će biti postavljen na ulazu u Ćupriju sa autoputa i gledaće ka manastiru Ravanica, zadužbini kneza Lazara, u kojoj se nalaze njegove mošti.

Kliknuti ovde
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts


Podrška vrha države vrednija od kredita

JAVNO preduzeće "Putevi Srbije" će nastaviti lane započetu rekonstrukciju regionalnog puta od Ćuprije do manastira Ravanica, a za investiciju vrednu oko dva miliona evra imamo veliku podršku Vlade Srbije i predsednika Vučića, koji su saglasni sa našom idejom da razvijamo takozvani verski turizam - kaže prvi čovek Ćuprije Ninoslav Erić, naglašavajući i to da ukupna dužina pomenute saobraćajnice ne premašuje deset kilometara.

Na redu je, saznajemo, faza od ulaza u Senje do manastira, a biće izgrađena i dva parkinga, te pešačka staza…

Najavljujući predstojeću investiciju, Erić podseća i na to da samo sa Kancelarijom za upravljanja javnim ulaganjima realizuju četiri projekta.

- Odobrena su nam sredstva za rekonstrukciju Opšte bolnice, obnavljamo kompletnu vodovodnu mrežu u gradu, a izgradićemo i toplanu za Bolnicu, te ostale javne institucije. Četvrti projekat se tiče regulisanja vodotoka drugog reda, s obzirom na to da Ćuprija ima Ludi potok koji nam pričinjava nemale probleme. Mi smo jedna od deset opština u Srbiji koja je dobila sredstva da reši taj problem, a u pitanju je čak milion evra - kaže prvi čovek lokalne samouprave u Ćupriji i prenosi da su svi pomenuti poslovi u fazi izrade projektno-tehničke dokumentacije, pa će realizacija nekih od njih biti započeta do kraja ove godine.

Jedan od najvećih i najvažnijih projekata je i izgradnja novog mosta na Moravi, što će značiti i izmeštanje saobraćaja iz centra grada. Planski dokument je usvojen i ugovorena je izrada projektno-tehničke dokumentacije, a Opština će sa Vojskom rešiti imovinske odnose na zemljištu kojim će se protezati pomenuta saobraćajnica.

- Novi most će "nići" pored Garnizona i ušća Ravanice, dok će se stari prelaz koristiti samo kao pešački i biće svojevrsni simbol prethodnog vremena. Naime, radi se o građevini iz Prvog svetskog rata čija bi rekonstrukcija koštala više od izgradnje novog mosta, pa smo odlučili da ga sačuvamo u ovakvom stanju, ali da sopstvenim sredstvima obnovimo rasvetu na njemu - najavljuje Erić i podseća na to da će Ministarstvo privrede finansirati izgradnju trotoara u Ulici kneza Miloša, a Ministarstvo energetike rekonstruisati ovdašnju Gimnaziju i OMŠ "Dušan Skovran".

Kad Fond PIO započne rekonstrukciju svoje zgrade u centru Ćuprije, iz lokalnog budžeta će biti renovirana i zgrada nekadašnje "Modne kuće" koja je sada opštinsko vlasništvo, pa će centar Ćuprije dobiti potnuno novi, savremeniji izgled.

SPOMENIK

ZA spomenik knezu Lazaru kod auto-puta u toku je izgradnja postamenta, a raspisana je i javna nabavka za izradu bronzane skulpture. Novo obeležje će biti slično postojećem u Kosovskoj Mitrovici i jedno od najvećih u Srbiji, a predsednik Erić svečano otkrivanje ove opštinske investicije najavljuje do narednog Vidovdana.
Večernje novosti
 
1 - 20 of 27 Posts
Top