SkyscraperCity banner

1 - 20 of 4190 Posts

·
Registered
Joined
·
3,824 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Нашао сам неке вијести и не знам у коју тему да их ставим, и онда видјех да неки градови на овом подфоруму имају овакве теме, и лично сматрам ово врло корисним да се не затрпавају друге теме...

Ако модератори одлуче другачије, нека бришу, али видим по другим градовима, да је одзив форумаша јако велики...
 

·
Registered
Joined
·
3,824 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Преграђени балкони ругло већине зграда
Заграђени, дозидани, застакљени балкони, које власници станова преуређују да би имали више простора, осим што представљају ругло, косе се за Законом о одржавању стамбених зграда.

Упркос томе већина етажних власника у Бањалуци затвара терасе и нарушава вањски изглед зграде.

У Грађевинској инспекцији Aдминистративне службе града наводе да затварање тераса и балкона на зградама колективног становања може бити одобрено под условом да се то обавља на свим становима вертикале уз претходно достављено идејно рјешење, сагласност пројектанта.

- Одобрење за грађење, односно затварање тераса и балкона даје надлежно Одјељење за просторно уређење. Свако поступање инвеститора супротно одредбама закона је непрописна радња - рекла је шеф Одсјека за Урбанистичко-грађевинску, еколошку и водну инспекцију Здравка Јелић.

Према њеним ријечима, прошле године извршено је по пријавама десет контрола. У Комуналној полицији истичу да се према Одлуци о кућном реду у стамбеним зградама мора задржати пројектовани изглед фасаде.

- Ове године обављено је неколико контрола. Власници таквих станова упућивани су на легализацију код надлежног Одјељења или враћање изгледа фасаде у првобитно стање. Није било санкционисања издавањем прекршајног налога - рекао је шеф послова Комуналне полиције Зоран Јањуш.

И станари истичу да није риједак случај да им један комшија затвори терасу столаријом која је бијеле боје, а други то исто уради са смеђом столаријом, тако да зграда "боде очи" сваком пролазнику.

- У мојој згради недавно је један станар без ичије сагласности затворио балкон и претворио га у стамбени простор мимо свих правила и закона. Међутим, он није једини и сада зграда у којој живим представља право ругло. Aко се то већ ради потребно је договорити се са свим станарима да и они то исто ураде и да сви балкони буду исти те да то на нешто личи - рекао је мјештанин Борика који није хтио да му објавимо име.

Његов комшија, који је такође желио да остане анониман, каже да су му се жалиле многе комшије, али он није имао избора.

- У очев трособан стан сам прије десетак година уселио са супругом и двоје дјеце. Међутим, лани је на свијет дошла још једна беба, тако да је овај простор био тијесан за шесточлану породицу. Због тога сам био принуђен да проширим дјечију собу - истакао је становник Борика.

Казне до 5.000 марака

- По Одлуци о кућном реду, у стамбеним зградама висина казне за оне који нарушавају пројектовани изглед фасаде за станара - физичко лице износи од 100 до 600 марака. Казне за станара - правно лице се крећу од 500 до 5.000, за за одговорно лице у правном лицу од 200 до 1.800 и за предузетника од 200 до 1.000 марака - рекао је Јањуш.
http://www.glassrpske.com/banjaluka/gradske_teme/Pregradjeni-balkoni-ruglo-vecine-zgrada/93334.html
 

·
Registered
Joined
·
3,824 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Почела кампања Поштуј моје мјесто за паркинг
Организација анпутираца "Удас" у сарадњи са тржним центром "Меркатор" од данас до 21. септембра спроводи кампању под називом "Поштуј моје мјесто за паркинг".

- Циљ нам је подизање свијести учесника у саобраћају да не паркирају возила на мјеста намијењена за инвалиде, којима је због тога онемогућен приступ јавним установама, тржним центрима и становима - рекао је предсједник "Удаса" Жељко Волаш.
http://www.glassrpske.com/banjaluka...anja-Postuj-moje-mjesto-za-parking/93062.html
 

·
Registered
Joined
·
3,824 Posts
Discussion Starter · #4 ·
VIŠE OD 20 ODSTO ZEV-A ČEKA REGISTRACIJU
Stanari se svađaju, a zgrade propadaju

Registracija zajednica etažnih vlasnika zakonska je obaveza od 2003. godine, ali do danas ih je u gradu registrovano samo 900, a više od 20 odsto još čeka registraciju! Ova obaveza najčešće se izbegava zbog nemara, nesloge stanara i straha od troškova.


SLOGA Zgrada u Ulici prve krajiške brigade na Starčevici

Prema Zakonu o održavanju zgrada koji je lane stupio na snagu, za registraciju zajednica etažnih vlasnika ostalo je još godinu dana.
- Ukoliko tu obavezu ne ispune, nadležni organ lokalne samouprave imenovaće fizičko ili pravno lice kao privremenog zastupnika dok ne bude osnovana zajednica. Vlasnici stanova su dužni da odrede osobu koja će obavljati poslove zajedničkog upravnika. Ako se osnivanje etažne zajednice bude i dalje izbegavalo, uslediće kazne od 300 do 3.000 KM - kaže portparol Administrativne službe grada Milenko Šajić.

Krovovi prokišnjavaju

On je potvrdio da je najviše neregistrovanih zajednica u stambenim zgradama koje nisu uknjižene. U najvećem broju slučajeva to su zgrade koje nisu tehnički primljene ili u njima nije razgraničeno vlasništvo, ali je na to znatno uticao i nemar vlasnika stanova.
- Vlasnici koji su se registrovali kao zajednica u prednosti su jer mogu da učestvuju u odlučivanju o korišćenju i održavanju zajedničkih delova zgrade, o finansijama za održavanje i drugim pitanjima - kaže Šajić, i dodaje da se zgrade bez registrovanih zajednica uopšte ne održavaju.

- U samostalnoj režiji uglavnom se rade hitne intervencije. Određeni broj zajednica održavanje je poverio Zavodu za izgradnju Banjaluka zaključivanjem ugovora o održavanju delova stambenih zgrada - nastavlja Šajić.
Predsednici pojedinih zajednica ističu da je najčešći uzrok neregistracije nemogućnost stanara da se dogovore i njihov strah od troškova. Zajednica koja može da se pohvali dobrom saradnjom stanara i sređenom zgradom je u Ulici prve krajiške brigade 1 na Starčevici, koja već osam godina uspešno rešava sve probleme.
- Zgrade koje nisu registrovane kao zajednica etažnih vlasnika propadaju, a stanari rešavaju probleme samo kada dođe pet do dvanaest. Ti ljudi ne shvataju važnost održavanja sopstvene zgrade, a posebno mi nisu jasni stanari starijih zgrada. Mnogo je primera zgrada o kojima niko ne brine, a stanari žive sa lošim instalacijama ili pod krovom koji prokišnjava, samo zato što neće da naprave kompromis - ističe predsednik ZEV-a Milorad Arlov.

Dve decenije bez svetla

- Činjenica da ih je gradska uprava i 2007. i 2010. godine nagradila u akciji „Biramo najuređenije" dokazuje da je njihova zajednica primer sloge i uspešnosti - kaže Arlov.

Registracija 100 KM

U Odeljenju za komunalne i stambene poslove kažu da će pomoći predstavnicima zajednica etažnih vlasnika kako bi se uspešno završili registraciju.
- Gradska taksa za registraciju zajednice iznosi 50 KM, ali da bi se registracija završila tu su i troškovi pečata i još neki dokumenti, što na kraju iznosi oko 100 KM. Dokumenti koji su potrebni za registraciju, pored prijave za upis u registar, jesu osnivački akt zajednice, overen spisak članova, odluka o imenovanju članova, overeni potpisi ovlašćenih za zastupanje zajednice, dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi, izvodi iz knjige uloženih ugovora, kao i dokaz etažnog vlasništva - kažu u ovom odeljenju.
- Imamo zajedničku prostoriju za druženje sa televizorom, u podrumu smo uredili prostoriju od 16 kvadrata u kojoj stanari mogu da spremaju zimnicu ili da pripremaju rođendane i slave. Stavili smo i video-nadzor, uglavnom kada vidite našu zgradu shvatite da registracija zajednice može da donese samo korist, a nikako štetu - naglašava Arlov.
Međutim, nisu svi takve sreće. Dugogodišnji stanar zgrade u Ulici Vojislava Kecmanovića, koji nije želeo da mu objavimo ime, priča da već 20 godina nemaju rasvetu na stepeništu upravo zato što stanari ne mogu da se dogovore.
- Ako ne možemo da se dogovorimo oko takvih stvari, kako ćemo uopšte da formiramo zajednicu? Kadgod smo pokušali nešto zajedno da uradimo u zgradi, uvek ima onih koji nisu za dogovor. Kada se desi neki problem, na primer da krov zgrade prokišnjava, rešava ga onaj koga najviše ugrožava, o svom trošku. Zato je zajednica etažnih vlasnika pravo rešenje, jer svi stanari učestvuju u održavanju objekta - razočaran je ovaj Banjalučanin.
http://pressrs.ba/sr/vesti/banja_luka/story/23477/Stanari+se+svađaju,+a+zgrade+propadaju.html
 

·
Registered
Joined
·
3,824 Posts
Discussion Starter · #5 ·
MEŠTANI LETO PROVELI ZAČEPLJENOG NOSA
Od smrada u Docu ne mogu da dišu

Meštani naselja Dolac, koji godinama trpe nesnosan smrad iz rečice Crkvene, na delu iza gradske Tržnice, blizu ušća u Vrbas, kažu da im je ovo leto bilo najgore!


BILO I ODRONA U blizini je i Tržnica

Vlasnicima obližnjih kuća odavno je dosadilo da mole nadležne da nešto učine i reše ovaj problem. Posebno ističu da otpad kojeg je ova rečica prepuna mami pacove koji kopaju po njemu i predstavljaju još jedan izvor zaraze.

Smrdi čak do Kastela

Da je situacija alarmantna, potvrđuju članovi Dajak kluba „Banjaluka", koji su u akciji „Očistimo zemlju za jedan dan" čistili ušće Crkvene i za vrlo kratko vreme prikupili više od 10 vreća otpada.

Ostaje im samo da čekaju

U MZ Centar 1 kažu da su svesni da ovaj problem postaje sve gori, ali da su učinili sve što je bilo u njihovoj moći i da im ostaje da čekaju pomoć nadležnih.
- Teško je reći koliko puta smo zvali i žalili se na ovaj problem. Svaki put kada bismo sastavljali listu prioriteta, to je bila upravo Crkvena, naročito zato što u kancelariju svako malo navrati neko od meštana da kaže da je smrad nepodnošljiv. Ono što znamo jeste da je problem u nedostatku novca, a kada će novca da bude, to je velika nepoznanica - kažu u ovoj mesnoj zajednici.
- U Crkveni smo pronašli TV i radio-aparate, kuhinjske krpe, raznu odeću, tepihe, najlone dužine od nekoliko metara, usisivač i veliki broj plastičnih boca i konzervi. Mora se povećati svest građana o zaštiti reka i apelovati na ljude da ne bacaju otpad. Mislim da je veći problem to što je Crkvena zagađena fekalijama. Na relativno kratkom potezu videli smo veliku količinu upotrebljenog toalet-papira, ali smo bili i svedoci užasnog smrada. Koliko sam upućen, sve kanalizacije sa Lauša ulivaju se upravo u Crkvenu i potpuno razumem nezadovoljstvo meštana Doca - kaže predsednik kluba Andrej Zamolo.
Ono što žalosti sve Banjalučane jeste blizina Kastela i bruka što se posetioci tvrđave pitaju odakle dolazi toliki smrad.
- Uprkos tome što se čisti, Crkvena donosi smrad koji se širi po naselju, ali i po širem centru grada. To je i potencijalna opasnost za nas stanovnike, jer je veliki izvor zaraze. Leti su naši problemi, kada od smrada ne možemo da dišemo, još veći, i ne znamo kako da im stanemo ukraj. Sada su nam članovi Dajak kluba pomogli da očistimo rečicu, ali preostaje nam samo da se molimo da ova kiša što duže pada, jer čim opet ugreje, smrad će nas pojesti - očajna je jedna meštanka Doca.
Ona naglašava da su se meštani više puta okupljali ne bi li sami pronašli rešenje, a mnogo puta su čistili teren oko Kastela.
- Moja porodica i ja, zajedno s komšijama, čistili smo Crkvenu od smeća, ali od fekalija mogu da je očiste nadležne službe. Mi možemo samo da zatvorimo prozore - dodaje naša sagovornica.

U planu novi kolektori

U gradskoj upravi kažu da je prvobitno bilo predviđeno 100.000 KM za uređenje ušća Crkvene u Vrbas.
- S obzirom na to da je u toku izrada „Studije opravdanosti generalnog projekta prikupljanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda" na celoj teritoriji grada, rebalansom se odustalo od te investicije dok se definitivno ne usvoje trase budućih kolektora. Za čišćenje Crkvene ove godine ostalo je 45.000 KM iz budžeta - kaže portparol Milenko Šajić.


DEPONIJA Tok Crkvene kroz Dolac

On ističe da su u gradskoj upravi svesni da je zbog niskog vodostaja letos bilo „povećanih problema s neugodnim mirisom".
- Još postoje nelegalni priključci u Crkvenu, koji su uzrok tome. Trajno rešenje biće izgradnja nedostajućih kolektora kao i pronalaženje svih cevi koje su građani sami postavili za odvod otpadne vode iz svojih domaćinstava u Crkvenu, umesto da izgrade septičke jame, što su dužni po zakonu - naglašava Šajić.
http://pressrs.ba/sr/vesti/banja_luka/story/23653/Od+smrada+u+Docu+ne+mogu+da+dišu.html
 

·
Banned
Joined
·
13,882 Posts
Казне до 5.000 марака

- По Одлуци о кућном реду, у стамбеним зградама висина казне за оне који нарушавају пројектовани изглед фасаде за станара - физичко лице износи од 100 до 600 марака. Казне за станара - правно лице се крећу од 500 до 5.000, за за одговорно лице у правном лицу од 200 до 1.800 и за предузетника од 200 до 1.000 марака - рекао је Јањуш.
Da sigurno, ja sam prijavio svog komsiju, ali vraga su ista poduzeli.
Организација анпутираца "Удас" у сарадњи са тржним центром "Меркатор"
Do sad nikad nisam bio u Merkatoru da invalidska mjesta nisu bila popunjena od strane invalida u mozak.
 

·
Registered
Joined
·
2,885 Posts
Ovo je nešto kao Banja Luka kafana.
Pošto na ovom dijelu foruma, Republika Srpska - Zapad Banja Luka drži pola thread-ova, ja preporučujem toplo moderatorima foruma da napravio dio foruma posebno za Banja Luku, jer svaki dan niče jedan thread o Banja Luci. Nešto kao što Sarajevo ima u bosanskom forumu.
 

·
Banned
Joined
·
1,086 Posts
Нема много тема о БЛ, него премало о осталим местима.

Ко је крив што у Вишеграду, Прриједору или Требињу нема бар по 10 чланова форума.
 

·
Maks
Joined
·
8,852 Posts

·
Maks
Joined
·
8,852 Posts
Evo, šta kaže naš ZOBS:

Clan 73.

Vozac ne smije da zaustavi ili parkira vozilo narocito:

[...]

12) na mjestu koje je oznaceno kao parking-prostor za
invalidna lica;
Clan 238.

(1) Novcanom kaznom od 40,00 KM kaznice se za prekršaj:

[...]

14) vozac koji zaustavi ili parkira svoje vozilo protivno
odredbama cl. 73. i 74;
Malo, ali bi bilo dovoljno da se sprovodi.
 

·
Registered
Joined
·
3,824 Posts
Discussion Starter · #12 · (Edited)
Da sigurno, ja sam prijavio svog komsiju, ali vraga su ista poduzeli.
Још један примјер да је закон добар и да постоји, али се не примјењује :eek:hno:

Ovo je nešto kao Banja Luka kafana.
Pošto na ovom dijelu foruma, Republika Srpska - Zapad Banja Luka drži pola thread-ova, ja preporučujem toplo moderatorima foruma da napravio dio foruma posebno za Banja Luku, jer svaki dan niče jedan thread o Banja Luci. Nešto kao što Sarajevo ima u bosanskom forumu.
Није као БЛ кафна. Теме се искључиво односе на проблеме у граду, али проблеме као што су ова 4 које сам навео. Остало, типа најаве неке представе, новог филма у кину, неког доброг попуста и све што нема везе са темом, иде у Кафану Српске ...


Kampanja bi se trebala zvati "Poštuj svoj džep" i udariti drastične kazne, kakve su po Evropi (tamo je po 200 €) + sprovođenje zakona bez izuzetaka.

Sve ostalo je mlaćenje prazne slame.
Као и у овом случају горе (балкони). Закон постоји , али се не примјењује(довољно)...

Нема много тема о БЛ, него премало о осталим местима.

Ко је крив што у Вишеграду, Прриједору или Требињу нема бар по 10 чланова форума.
Мене искрено чуди како овако занимљив форум није привукао више форумаша... НАрочито се то односи на градове типа Приједор или Добој, који немају активних форумаша...
 

·
Registered
Joined
·
3,824 Posts
Discussion Starter · #13 ·
Slika (i prilika) grada: Pogrešno prestrojavanje
Srijeda, oko 7.45, rijeke automobila odvoze Banjalučane na posao.
Na prvi pogled haotično, ali tu su saobraćajni znaci, koji sve drže pod kontrolom. Kada bi se tih istih pravila svi pridržavali.
Čitalac "Nezavisnih" poslao nam je fotografije "savjesnog" vozača, koji očigledno smatra da za njega pravila ne važe.

Krećući se Ulicom Krajiških brigada, naš čitalac se prestrojio za skretanje lijevo, u Ulicu Ranka Šipke. Da bi stekao "privilegiju" da bude prvi na semaforu, na kojem je bilo upaljeno crveno svjetlo, morao je da čeka oko pet minuta, prolazeći usput pored manje saobraćajne nezgode.
Međutim, taman kad je udobno smjestio mjenjač u prvu brzinu ispred njega se stvorio crni golf, koji se prethodno nalazio u traci čiji je smjer upućivao na kretanje pravo, prema kružnom toku.
Srećom, manevar je izveden dok su automobili stajali, ali nije rijetkost da se slično dešava i dok se na semaforu nalazi zeleno svjetlo za kretanje pravo i lijevo.
Opravdanja za ovakve rizične manevre nema. Ne kaže se uzalud: "Ko polako ide, najdalje stiže".
НА овом линку имају још двије већ слике....
 

·
Registered
Joined
·
1,815 Posts
^^^^
ja cesto nazovem pauk sluzbu jer se od automobila parkiranih na trotoaru ispred privatne poliklinike jelena u novoj varosi ne moze proci..
i svaki put kad nazovem i kad mi kazu da ce doci za 10 minuta, cim zavrsim poziv, iz "jelene" izleti njih nekoliko da parkira negdje dalje.. :bash::bash:
btw, pauk nikada nije dosao..

sledeci put cu se kljucevima potpisati na njihovim vratima :cucumber: :cheers:
 

·
Registered
Joined
·
3,824 Posts
Discussion Starter · #15 ·
Иста ствар код "Житопеке" на Мејдану. Стану на тротоар док купују, а паркинг код дворане је преко пута...

И онда да бих прошао, морам сићи са тротоара на цесту ...

Такође код "Мале Станице" стално стоје аута паркирана на тротоару, а паук само мирно обилази :eek:hno:
 

·
Maks
Joined
·
8,852 Posts

·
Registered
Joined
·
2,885 Posts
Мене искрено чуди како овако занимљив форум није привукао више форумаша... НАрочито се то односи на градове типа Приједор или Добој, који немају активних форумаша...

Ima Prijedor 3, 4 forumaša aktivna, znam za AdnanPD, za Stefan777, i još ih ima, ali su oni aktivni na bosanskom forumu.
 

·
Registered
Joined
·
131 Posts
Nikad se ovom neće stati u kraj, toga je bilo i biće, ovo se može jedino riješiti tako da se ovo do sada sve legalizuje, a od sad pa u buduće drugačije, jer nemoguće je sve ljude u BL koji su to radili natjerati da sad preprave stanove... to je prosto nemoguće... navodim primjer, jer kad bi mene neko prijavio, ja bi iz pakosti prijavio sve ostale na koje bi naisao i u roku od pola godine bi toliko bili pretrpani sa tim problemom da bi isli sa prijedlogom novog zakona koji bi vjerovatno to sve dopustio a od tog nekog datuma bi se rigorozno postupalo...
 

·
any old place
Joined
·
6,854 Posts
^^ Svježe pitanje na tu temu...

Vi pitate

07.09.2012. - Poštovani, Prije otprilike mjesec i po dana sam Vam postavio pitanje sledećeg sadržaja, citiram: „Kako je moguće da u stambenoj zgradi u ulici Slavka Rodića 2a/b jedan od stanara zgrade bez ičije saglasnosti zatvori svoje balkone i pretvori ih u stambeni prostor i sprovede oluk od svog dijela krova mimo svih pravila i zakona, što predstavlja pravo građevinsko ruglo... „ Odgovorili ste na moje pitanje 06.07.2012 i između ostalog ste rekli da je komunalna policija izvršila kontrolu na predmetnoj adresi, i da je u toku utvrđivanje činjeničnog stanja, te da je više informacija zainteresovanom građaninu moguće ustupiti po završetku postupka. S obzirom na prethodno navedeno zanima me u kojoj se fazi nalazi predmet, imajući u vidu da je prekršen Zakon o održavanju stambenih zgrada (član 9, tačka a) prema kojem - prilikom izvođenja radova etažni vlasnik ne smije prouzrokovati oštećenja zgrade, a naročito promijeniti vanjski izgled zgrade, a prema odluci o Kućnom redu u stambenim zgradama (član 4, tačka 5) kod redovnog održavanja i eventualne reknstrukcije vanjskih otvora (prozori i balkoni, lođe i terase) mora se zadržati projektovani izgled fasade?

Po obavljenoj komunalno-policijskoj kontroli utvrđeno je, da je vlasnik terase iz Vaše prijave započeo postupak legalizacije u nadležnom Odjeljenju, po nalogu građevinskog inspektora.
http://www.banjaluka.rs.ba/faq/faq/1415/
 

·
Registered
Joined
·
131 Posts
ma da sve je to u redu, ali to je jedinstven primjer, ali šta će sa ostalih par hiljada primjera... jer nema zgrade u BL a da nije neko nesto ''čačnuo'' na vanjskom izgledu... nema od toga nista, ''tresla se gora, rodio se miš''... mora još dosta vode Vrbasom proteći da se riješe te i slične stvari tome... daj neka se oni svi prihvate sustinskih stvari a to neka puste kraju za neka bolja vremena, jer ovaj grad ima hroničan nedostatak mostova širokih saobraćajnica, kanalizacije... a to su stvari bez kojih se ne može više... ovaj grad je PRETRPAN... za ovoliki broj stanovnika... počeće nam kanalizacija ulicama teći... ljudi će početi prelivavati rijeke... auta ići trotoarima...
 
1 - 20 of 4190 Posts
Top