Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 676 Posts

·
Registered
Joined
·
2,986 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Ovo je tema o površinama, koje su namjenjene prvenstveno za kretanje pješaka i nemotorizovanih vozila. Pored parkova i trgova uključuje i šetališta, promenade, biciklističke staze (koje nisu sastavni dio saobraćajne/motorizovane infrastrukture), molove i slično.

Pocinjem temu sa slikama izgradnje trim staze u parku Mladen Stojanovic od prije par dana.


IMG_0851


IMG_0850

Ovo nisam vidio prosli put, ali krenuli su raditi i stazu prema istocnom dijelu parka


IMG_0847


IMG_0849
 

·
Registered
Joined
·
2,986 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Počelo košenje trave na području grada

Počelo je košenje trave na području Banje Luke. Danas je košena trava u užem centru grada, u parkovima i oko glavnih saobraćajnica. Nakon toga, trava će biti pokošena u naseljima Centar 1 i Centar 2, a do kraja aprila planirano je i košenje na Starčevici, zatim oko spomen obilježja, na izletištima Trešnjik i Šibovi te na tvrđavi Kastel.

Proljećna akcija uređenja grada

U toku je drugi dio proljećne akcije čišćenja i uređenja grada. Do 20. aprila, akcija će se provoditi u gradskim mjesnim zajednicama na lijevoj obali Vrbasa i seoskim mjesnim zajednicama koje gravitiraju magistralnom putu Banja Luka-Prijedor i putu Banja Luka – Bronzani majdan.

Cilj akcije je da se prikupi i iznese što više krupnog otpada, starih stvari, otpada iz rijeka kao i drugog otpada koji ugrožava našu životnu sredinu, izuzev građevinskog, čiji odvoz nije predviđen ovim aktivnostima.

Pozivamo sve građane, preduzeća i institucije da se uključe i u ovogodišnju akciju jer – samo zajedno možemo doprinijeti da naš grad bude uređen i čist.
Grad Banja Luka
 

·
Registered
Joined
·
2,986 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Na ljeto nove teretane na otvorenomNaselja Starčevica i Lazarevo na ljeto bi trebalo da dobiju nove teretane na otvorenom. U tom pravcu, nadležno Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, raspisalo je javnu nabavku za izgradnju ovih teretana, procijenjene vrijednosti oko 22.000 KM.

Na Starčevici, sprave će biti postavljene u Bulevaru Desanke Maksimović, dok će u Lazarevu teretana na otvorenom biti izgrađena u blizini Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“. Kako su naveli u nadležnom odjeljenju, teretane će biti izgrađene po ugledu na onu u Parku „Mladen Stojanović“, za koju sportisti i rekreativci imaju samo riječi hvale.

Kada je riječ o novim teretanama, nadležno odjeljenje je vodilo računa o tome da ih postavi na lokacijama gdje je manje sportsko-rekreativnih sadržaja, kao i na lokacijama gdje je primjetna povećana frekvencija rekreativaca.
Grad Banja Luka
 

·
Registered
Joined
·
2,986 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Po uzoru na metropole: Raznobojni kišobrani uljepšali centar grada

Gospodska ulica, jedan od prepoznatljivih simbola Banje Luke, ukrašena je kišobranima različitih boja.

Grad se priprema za proslavu Dana grada – 22. aprila, a ovi kišobrani će dodatno ukrasiti sam centar grada i najpopularnije šetalište u Banjoj Luci.

Zamisao nadležnih službi iz Gradske uprave je bila da se, po uzoru na druge evropske gradove, postavi ova atraktivna instalacija koja podsjeća na proljeće i cvjetne aleje u našem gradu. Ujedno, da napravi i hladovinu za šetače u predostojećim toplim danima.

Ono što je sigurno, i sugrađani i svi posjetioci u našem gradu, dobili su još jedno novo mjesto za fotografisanje
Grad Banja Luka
 

·
Registered
Joined
·
2,986 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Banja Luka dobila solarno drvo

Povodom Dana grada, gradonačelnik Igor Radojičić i direktor kompanije „Telemaks“ Arijana Maksimčuk u parku kod spomenika Banu Milosavljeviću pustili su u funkciju solarno stablo, namijenjeno za punjenje mobilnih telefona.

-Uz Dan grada, dobili smo i nešto novo što se odnosi na budućnost. Moramo da gledamo ipsred sebe i da vidimo šta je to što interesuje i mlade generacije i šta donose nove tehnologije – kazao je gradonačelnik Radojičić, izražavajući zahvalnost kompaniji „Telemaks“ na donaciji.

S jedne strane, kako je istakao, ovo je jedan od ukrasa u centru grada i detalj u budućem izgledu ovog dijela Banje Luke, a s druge strane i upozorenje javnosti na obnovljive izvore energije jer savremeni svijet se susreće sa izazovom ogromne potrošnje i potrebe korišćenja više obnovljivih izvora energije, u ovom slučaju solarnoj energiji.

-Ovo je poklon našem gradu, jedna inovacija sa kojom želimo da upoznamo stanovništvo. Odnosno, način pretvaranja sunčeve energije u iskoristivu eenrgiju. Svi naši sugrađni od danas ovdje mogu da pune svoje mobilne telefone. To je budućnost u energiji i želja nam je bila da s obzirom na to da se bavimo time poklonimo solarno drvo našem gradu – kazala je Maksimčuk.
 

·
Registered
Joined
·
2,986 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Niče nova trim staza u Trapistima, u planu i arboretum

Banja Luka će uskoro dobiti još jednu trim stazu, nakon više nego uspješnog starta sa onom u parku Mladen Stojanović, koja svakodnevno privlače na stotine rekreativaca, potvrdio je direktor banjalučkog Šumskog gazinstva Velibor Stanić.

Prema njegovim riječima, već iduće sedmice počeće građevinski radovi na izgradnji trim staze pod nazivom Trapisti – Kolonija, u dužini od 1.100 metara. Riječ je o projektu koji već duže vrijeme zajednički razvijaju gradske vlasti i Šumsko gazdinstvo, u okviru strateških nastojanja da se područje Krčmarica i Trapista, kao jedinstven prirodni potencijal, pretvori u zonu za odmor i rekreaciju.

U okviru tih planova, danas je u Gradskoj upravi predstavljen i detaljan eleborat budućeg arboretuma na području šume u Trapistima, koji bi predstavljao jedinstvenu atrakciju na gradskom području.

U prisustvu gradonačelnika Igora Radojičića, grupa stručnjaka sa banjalučkog Šumarskog fakulteta predstavili su u Gradskoj upravi plan izgradnje budućeg arboretuma u Trapistima, koji predstavlja zbirku drvenastih biljaka gajenih na otvorenom prostoru.

– Angažovali smo profesore sa Šumarskog i Arhitektonsko-geodetsko-građevinskog fakluteta koji su izradili elaborat, koji detaljno opisuje šta je potrebno napraviti u narednom periodu i koji nam koraci slijedi da bi Trapisti i Banja Luka dobili arboretum, koji bi predstvljao jedinstvenu prirodnu oazu – kazao je Stanić.

Budući arboretum prostiraće se na oko 100 hektara, a radovi na podizanju zasada odvijaće se u više faza.

– U pitanju je veliki posao koji će trajati godinama. Do kraja ove godine, počećemo sa čišćenjem i uklanjanjem smeća i otpada sa ovog prostora, obilježavanje spoljašnjih granica arboretuma i drugim pripremnim poslovima – zaključio je Stanić.
Grad Banja Luka
 

·
Banned
Joined
·
2,146 Posts
Данас или јуче је реновиран терен у Парку Младен Стојановић. Поред постојећа два коша, додата су још два. Похвално. 

·
Registered
Joined
·
2,986 Posts
Discussion Starter · #15 ·
Moze ovo i ovdje

Počela obnova staza i mostova na krupskim slapovimaOkolina slapova na Krupi na Vrbasu, jednog od naših najpopularnijih turističkih sadržaja, tokom jeseni dobiće novo moderno ruho, nakon što su danas započeli radovi na uređenju pješačkih staza i drugih sadržaja na ovom izletištu.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, koji je danas ozvaničio početak rekonstrukcije pješačko – rekreativne staze i turističke infrastrukture, kazao je da je to mjesto značajno ne samo za Banjalučane nego da predstavlja i turistički potencijal s obzirom na ljepotu rječice Krupe i blizinu manastira.

-Planirano je da se obnove pješačke staze uz slapove u dužini od oko 2,5 kilometra, kao i sanacija pet dotrajalih mostića na samim slapovima – kazao je Radojičić i istakao da su i staze i infrastruktura ovdje bili u jako lošem stanju, te da su čak predstavljali i opasnost za prolaznike.

Ugovorena vrijednost ovih radova iznosi 35.000 KM, a izvodi ih preduzeće “Eko-euro tim”.

Radojičić je, ovom prilikom, podsjetio da su na više mjesta u gradu obnavljane staze i drugi sadržaji koji se odnose na rekreaciju, sport i korištenje slobodnog vremena.

-Na Banj brdu urađene su nove staze, postavljena rasvjeta, uveden panoramski bus, te sređen prilaz samom spomeniku. U Trapistima sa Šumskim gazdinstvom iduće sedmice otvaramo novu pješačku stazu od zavoda “Zotović” prema Krčmaricama. Istovremeno, urađen je projekat arboretuma koji na području Trapista treba da obuhvati šire šumsko područje, kao i još jednu novu rekreativnu zonu – kazao je Radojičić i najavio veliki posao zajedno sa Zavodom “Dr Miroslav Zotović” koji se odnosi na uređenje banje u Srpskim toplicama odnosno cijelog tog kompleksa, uključujući i novi most na toj lokaciji. On je za sutra, u Parku “Mladen Stojanović” najavio otvaranje novih sadržaja za sport i rekreaciju.

Predsjednik Savjeta MZ Krupa na Vrbasu Dragan Grbić, zahvalio je Gradu što je nakon više godina počelo uređenje izletišta, jer kako je istakao – ovo je značajno za sve građane Banje Luke, a posebno za mještane Krupe.

Grad Banja Luka
 

·
Registered
Joined
·
2,986 Posts
Discussion Starter · #16 ·
Nova trim staza od Venecije do Rebrovačkog mosta

Rekreativci će ove godine u Banjoj Luci dobiti još jednu trim – stazu, koja je će biti izgrađena uz obalu Vrbasa, na potezu od mosta Venecija do Rebrovačkog mosta, u okviru nastojanja Gradske uprave da se širom grada izgradi što više rekreativnih sadržaja.

Prema planovima Odjeljenja za komunalne poslove, nova staza, koji se nalazi na jednoj od omiljenih ruta sve brojnije rekreativne zajednice, biće duga oko 850 metara, sa predviđenom širinom od 1,8 metara. U skladu sa zahtjevima rekreativaca, ali i svjetskom praksom, staza će imati podlogu od malča, po uzoru na onu u Parku Mladen Stojanović.

– Očekujemo da će uskoro biti završena izrada idejnog rješenja nove staze, nakon čega ćemo raspisati javnu nabavku za izvođenje radova. Tender bi, ako sve bude teklo po planu, trebalo da bude raspisan u martu, tako da bi sami radovi mogli početi u aprilu – rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

Izgradnja rekreativnih sadržaja je jedan od veoma čestih zahtjeva naših sugrađana zbog čega je gradska administracija preduzela brojne aktivnosti kako bi se omogoćilo što više sadražaja za sportiste i rekreativce.

– Tokom ove godine, obnovićemo i podlogu na stazi za trčanje u Parku Mladen Stojanović, a izgradićemo i rasvjetu na neosvijetljenom dijelu te staze – dodao je Bilčar.

On je podsjetio da su u okviru strateškog plana za širenje rekreativnih sadržaja, tokom prošle godine na Banj brdu otvorene dvije pješačko-rekreativne staze, kao i trim staza u parku Mladen Stojanović

– U saradnji sa Šumskim gazdinstvom, uređena je i staza za šetnju i rekreaciju u Trapsitima, u dužini od 1,1 kilometar, a manja staza izgrađena je i uz obalu rječice Široke u Dervišima – zaključio je Bilčar.
Grad Banja Luka
 

·
Registered
Joined
·
2,986 Posts
Discussion Starter · #18 ·
^^ Ne pravi se blato, staza ko staza, ima poseban materijal koji je namijenjen za te trim staze :D

Na trim stazama, šetnim stazama, poligonima za dresuru pasa, dečijim igralištima malč svojom elastičnošću pravi efekat jastuka i stvara izuzetno mekanu podlogu za trčanje i igranje. Na trim stazama čuva kolena i zglobove sportista od povreda, a na dečijim igralištima ublažava pad dece sa sprava i stvara bezbednosnu podlogu. Površine sa malčom su suve odmah posle kiše, nema blata i mogu da se koriste preko cele godine.
 

·
Registered
Joined
·
1,950 Posts
Kako trim staza u Mladen Stojanović funkcioniše? Da li neko ima iskustvo, da li se na toj podlozi pravi blato, kako je nivleisano, kako to funkcioniše u stvarnosti?
Da, pravi se blato. Površina staze je prije mjesec dana bila kombinacija osnovnog materijala, te zemlje i lišća koje se vremenom nanijelo na stazu. Staza se dosta sporije suši od okoline, pa ostaje vlažna danima iako nije bilo padavina. Takođe, polako se formira korito unutar staze, središnji dijelovi su niži od onih uz rubove. Išao sam nekoliko puta na trčanje tokom decembra i januara. Patike su bile blatnjave i mokre nakon svakog trčanja.
Nisam siguran koliko je izbor materijala bio pravi, ali utiska sam da bi stazu trebalo održavati nekoliko puta godišnje. Takođe, staza je na nasumičnim dijelovima neosvjetljena ili veoma slabo osvjetljena. Već je bilo u medijima da je planirano obnavljanje ove staze i rad na boljem osvjetljenju. Nadam se unaprijeđenju. Siguran sam da bi uz redovno održavanje i dobro osvjetljenje staza bila fenomenalna u svim vremenskim uslovima.
 
1 - 20 of 676 Posts
Top