SkyscraperCity banner

1101 - 1120 of 1158 Posts

·
Registered
Joined
·
359 Posts
Ove godine počinje izgradnja vrtića

Lijepa vijest za djecu i roditelje stiže iz lokalne samouprave - ove godine će, nakon višegodišnjih najava i očekivanja, početi izgradnja novog vrtića u strogom centru grada.

Jedan od najasvremenijih objekata tog tipa u Crnoj Gori, površine 3.000 metara kvadratnih, kapaciteta za prihvat 375-oro djece, biće izgrađen između OŠ “Blažo Jokov Orlandić” i Gimnazije “Niko Rolović”.

Realizacija investicije pokrenuta je sa mrtve tačke, nakon što je Vlada preko Razvojne banke obezbijedila 10 miliona eura kreditnih sredstava za izgradnju vrića u pet crnogorskih gradova.

“Izgradnja vrtića predviđena je DUP-om Topolica I u Zoni 'G', na Urbanističkoj parceli broj 4. Opština Bar je finansirala izradu projekto-tehničke dokumentacije, a izgradnja objekta je predviđena Programom uređenja prostora za 2015. godinu” - kazao je u razgovoru za Radio Bar sekretar Sekretarijata za imovinu i zastupanje Vido Dabanović.

On podsjeća i da je Ministarstvo prosvjete Crne Gore preko Direkcije javnih radova iz kreditnih sredstava Banke za razvoj Savjeta Evrope pripremilo tender za odabir izvođača radova za izgradnju dječjeg vrtića na toj lokaciji, koji bi trebalo da bude objavljen u sredstvima javnog informisanja i na Portalu javnih nabavki.

Procijenjena vrijednost radova je 2.900.000 eura sa uračunatim PDV-om. Opština Bar je preuzela obavezu komunalnog opremanja objekta, a isfinansirala je i projektnu dokumenatciju izgradnje vrtića, vrijednu preko 85.000 eura.

Realizacijom ovog ambicioznog projekta biće riješen višegodišnji problem prebukiranosti objekata Javne predškolske ustanove u Baru. U posljednje vrijeme je postalo neizvodljivo sva prijavljena djeca budu upisana u državni vrtić, pa se mnogi nalaze na “listi čekanja” za upis.

http://www.barinfo.me/text.php?kategorija=1&id=5953
 

·
Registered
Joined
·
359 Posts
Srzentić: Kružni tok i pasarela, Azil za životinje, Možura...

Govoreći na konferenciji DPS-a u subotu, predsjednik opštine dr Zoran Srzentić najavio je nekoliko velikih investicija koje će uskoro biti realizovane.
Riječ je uglavnom o infrastrukturnim projektima, ali je najavljena i izgradnja Dnevnog centra za osobe sa smetnjama u razvoju, rekonstrukcija Doma kulture, kao i rješenje problema izgradnje azila za napuštene životinje.
“Među najmarkantnijim projektima planiranim za naredni period je rekonstrukcija i podnošenje zahtjeva za rekonstrukciju putnih pravaca, kao i dobijanje statusa regionalnih puteva ta trasu Bar-Sutorman-Virpazar-Mrkojevići-Ulcinj. Za ovo mogu reći da su u Budžetu Crne Gore već izdvojena sredstva u iznosu od dva miliona eura. Slijede kružni tok i proširenje autobuske stanice i pasarela na kružnom toku u Sutomoru. Vrijednost ovih radova je preko milion eura, tender je završen, izvođač izabran, završena žalbena procedura i odbijene žalbe na tender. Prema izvještaju ‘Crnagoraputa’, radovi mogu da počnu vrlo brzo” - istakao je Srzentić.
On je ukazao da je izgradnja Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama nešto što našem gradu nedostaje “i pored Caritasa Barske nadbiskupije i NVO Adria, koji se bave ovom problematikom i koje smo pomagali, mislimo da je Dnevni centar potreban našem gradu kako bi objedinili sve napore koji se čine da se ovoj djeci pomogne”.

Kao važne infrastrukturne projekte, Srzentić je naveo poboljšanje vodosnabdijevanja, naročito viših i turističkih djelova opštine i djelova koji nijesu uključeni u gradsku mrežu preko druge faze izgradnje.
“Ovu priliku koristim i da vas obavijestim da je iz kredita KfW banke u iznosu od 16 miliona, povučeno 11 miliona još 2006. godine. Ta sredstva smo aktivirali, tako da može da započne izvođenje radova na vodovodnoj mreži. Izabran je izvođač, ‘Jedinstvo’ iz Užica, riješeni su u posljednjih nekoliko dana i oni imovinski problemi koji su postojali na teritoriji Sutomora, tako da se u narednom periodu očekuje uvođenje izvođača i početak radova na ovoj velikoj investiciji” - kazao je Srzentić, ističući da se radi o kreditu na 15 godina, jednom od najboljih koji je opština sklopila, sa grejs periodom od pet godina i kamatom od 1,75%. Istakao je i da je prethodno rukovodstvo sklopilo ovaj ugovor o kreditu, ali da do sada nije bio aktiviran.
“U okviru ovoga, planira se i izgradnja novog rezervoara za pitku vodu, u okviru Regionalnog vodovoda na Koti 2, koja će za 60 metara biti visočije od Kote 1, koja se sada radi na Golom brdu, i koja će omogućiti snabdijevanje vodom viših zona u Sutomoru”, istakao je predsjednik Opštine.
Planira se i izgradnja novog kanalizacionog sistema na ukupnoj teritoriji obale, sa sistemom za tretman otpadnih voda, kao i izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda na Volujici. “Ovaj posao je vrijednosti oko 15 miliona eura. Deset miliona su grant - bespovratna sredstva Vlade Crne Gore. Trenutno je raspoloživo sedam i po miliona, a očekujemo još dva i po odlukom Vlade, i relokacijom sredstava od 11 miliona eura iz kredita za vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Nama će za to biti potrebno još 800 hiljada do milion eura, po istim uslovima, za koje smo već sa ambasadorkom Njemačke i direktorom KfW banke za Crnu Goru dobili obećanje da će vrlo brzo biti realizovana. Uslovno rečeno ‘brzo’, i pod istim uslovima koji prate dosadašnje investiranje” - saopštio je Srzentić.
On je najavio da je u narednom periodu, u cilju očuvanja deponije Možura, planirana izgradnja Reciklažnog centra. “Takođe, već je u nekoliko navrata pominjano, a neophodno je našem gradu, to je rekonstrukcija Doma kulture u savremen i moderan višenamjenski objekat”.
Srzentić je naglasio da ostaje i obaveza koja je u fazi realizacije. Riječ je o izgradnji prihvatilišta, odnosno azila za napuštene životinje. “Lokacija je određena od strane Sekretarijata, rade se geološke podloge i na narednoj Skupštini trebalo bi da usvojimo Odluku i lokaciju”.

http://www.barinfo.me/text.php?kategorija=1&id=5518
 

·
Registered
Joined
·
699 Posts
Lijepo ispali sakralni objekti. Malo cete gdje u svijetu vidjeti da su se istovremeno gradila tri objekta razlicitih vjeroispovjesti u ovako velikim gabaritima, sto zaista potvrdjuje izuzetan multietnicki i multikonfesionalni sklad koji vlada u Crnoj Gori.
 

·
Registered
Joined
·
1,978 Posts
pravoslavna crkva - odvratno. protivno svakom ali svakom (svakom, svakom, svakom, svakom i svakom) crkvenom kanonu, kristalno cist primer sunovrata obrazovanja i ustolicenja anti-hriscanskog klerikalnog drzavnog modela. Zelim ovoj gradjevini u blizini tematski park u nekoj boljoj buducnosti koji bi se bavio ljudskom gluposcu, bogohuljenjem i estetikom ruznog u sluzbi sile
 

·
Registered
Joined
·
359 Posts

Ekskluzivno
Allegra dovodi nove kruzere u Bar!Sjajna vijest stiže iz barske pomorsko-turisticke agencije “Allegra Montenegro”: njihovi dugogodišnji napori u stvaranju uslova za prihvat kruzera u barskoj luci urodili su plodom! Na konferenciji za medije u utorak 19. aprila u PR Centru u Podgorici, vlasnik i osnivač “Allegra Montenegro” Mihailo Vukić i menadžer lučkih poslova u agenciji Kristijan Kijanović objaviće datume i ime kompanije sa kojom je sklopoljen dogovor o dolasku prvih turističkih brodova – kruzera u Luku Bar.

“ Teme o kojima će biti riječi na konferenciji za medije, vrlo su bitne za razvoj turizma i unaprjeđenje turističke ponude Bara i cijele Crne Gore. Ekskluzivno ćemo najaviti ime kompanije sa kojom je potpisan ugovor o lučkoj agenturi za Crnu Goru, i najaviti pregovore o uvođenju novih linija iz Bara za Italiju u saradnji sa više trajektnih kompanija”, saopštili sui z Agencije

Prema istim navodima, ove izuzetno važne stvari za privredni razvoj Bara i cijele Crne Gore su u završnoj fazi realizacije, a agencija Allegra Montenegro je uspjela samostalno da ih riješi poslije četiri godine napornog rada u kojima za svoja nastojanja “nije imala sluha od strane nadležnih institucija, naprotiv, vrlo često se nailazilo na nedefinisanost nadležnih oko neophodnih potvrda i dokumentacije”.
 

·
Registered
Joined
·
359 Posts
Engleski kruzer doveo 1,200 turista u Bar!


U barsku luku jutros je uplovio prvi od sedam kruzera engleske kompanije “Thomson Celebration” koji će se ove godine “parkirati” ispod Rumije!


Na brodu je 1.220 engleskih turista koji su autobusima prebačeni do centra grada.

Za turiste je Za englesek turiste je organizoano bogat izletnički program uz nezabolizani obilazak Starog grada, najstarije masline na svijetu, Skadarskog jezera, Podgorice, šetnje čamcima do Budve.“Turistička organizacija Bar je zbog izuzetnog značaja dolaska prvog kruzera Thomson Celebration u Bar, priredila program dobrodošlice za prve kruzing turiste. Goste smo na izlasku sa broda dočekali sa tradicionalnim specijalitetima: crnogorska loza, priganice, med. Bogat kulturno umjetnički program su izvela sva tri kulturno umjetnička društva iz Bara: KUD „Jedinstvo“, KUD „Jovana Vladimira“, i KUD „Rumija“ , a gosti nijesu krili svoje oduševljenje i pored toga što su snimali i fotografisali program mnogi su pokušavali igrati uz zvuke crnogorskih pjesama”, izjavila je direktorica Turističke organizacije Bar Neda Ivanović.

Ona je dodala da je u znak dobrodošlice na šetalištu kralja Nikole postavljeno preko 30 štandova vinara, maslinara, pčelara i proizvođača suvenira iz opštine Bar.

“Na taj način ćemo turistima predstaviti autentične proizvode karakteristične za naš kraj. Na šetalištu je bio postavljen i štand Turističke organizacije Bar na kojem su turisti mogli dobiti mape grada kao i propagandni materijal naše opštine, a tokom cijelog dana do isplovljavanja broda pružali smo informacije o kompletnoj ponudi naše opštine”, izjavila je Ivanović.
http://mondo.me/a524739/Info/Drustvo/Engleski-kruzer-doveo-1-200-turista-u-Bar.html
 

·
Montenegrin
Joined
·
5,516 Posts
Jedinstven slučaj na CG primorju, da je stari grad tako odvojen od moderne urbane cjeline. Da je Stari Bar nukleus grada i njegov živi dio, to bi bio mnogo atraktivniji grad.

Ovako, onaj nedefinisani centar sa robnom kućom / raskrsnicom kao nukleusom, po sovjetskoj matrici, nije adekvatan primorskom mediteranskom gradu.
 

·
Registered
Joined
·
789 Posts
znali se kaće kupit feribot za liniju bar bari? ili nema izgleda za to u skorijoj budućnosti...
Od kupovine feribota nema nista, nema se para tj. BP je u ocajnom finansijskom stanju.A nema vise ni brodogr. u Bijeloj gdje su se jeftino remontovali feriboti.
Liniju ce najvjerovatnije tokom sezone preuzeti albanci ili italijani.
 

·
Registered
Joined
·
178 Posts
a stvarno je šteta.....ta linija bi trebala da bude i državni i društveni interes... višestruko korisno...a naročito ekonomski.
 

·
Registered
Joined
·
840 Posts
Uredjenje kruznog toka u Sutomoru

Ljudi bilo je radova prosle godine na saobracajnom uredjenju dela magistrale izmedju autobuske i zeleznicke stanice , tu bi trebalo kruzni tok da se gradi , i tunel kroz zeleznicki nasip ka vikend naselju u Sutomoru iza zeleznickog nasipa, na zalost trenutno se koristi odvodni tunel za kanal u slucaju velikih padavina za saobracaj , medjutim poceli su sa kopanjem novog tunela sa dve trake pa me zanima sta se desava sa tim? dokle su stigli radovi s obzirom da dolazim ove godine kolima pa da znam sta me ocekuje tu :)
 
1101 - 1120 of 1158 Posts
Top