SkyscraperCity banner

1141 - 1160 of 1164 Posts

·
Registered
Joined
·
359 Posts
Bar prvi grad u Crnoj Gori koji će nadzirati državne kamere
Kategorija: Info, 24 jul 2018


http://jedro.me/info/4015-bar-prvi-grad-u-crnoj-gori-koji-ce-nadzirati-drzavne-kamere

Bar će biti prvi grad u kojem će se sprovesti pilot projekat video nadzora svih javnih površina.

“U cilju realizacije Projekta video nadzor gradova formirana je Komisija za postavljanje video nadzora javnih površina. U dosadašnjem radu Komisije su formirani projektni timovi na nivou opština. Održani su sastanci u svim opštinama, nakon kojih je izvršen obilazak lokacija i sačinjeni izvještaji o tehničkim uslovima za postavljanje sistema video nadzora”, piše u Izvještaju o realizaciji Srednjoročnog programa rada Vlade Crne Gore.

U dokumentu se navodi da je u toku rad na izradi projektnog zadatka – idejnog rješenja i pravne regulative.

“Formiran je operativni tim unutar Komisije sa zadatkom da u saradnji sa angažovanom konsultantskom kompanijom ili ekspertima izrade projektni zadatak, koji je jedinstven za svaku opštinu. Za potrebe izrade prateće pravne regulative, koja je takođe jedinstvena za sve opštine, formiran je pravni tim unutar Komisije. Zbog ograničenih finansijskih sredstava postignuta je saglasnost da opština Bar bude pilot Projekat”, zaključuje se u dokumentu.

Video nadzor u zemljama EU postoji na Zapadu više od dvije decenije i od tada traje rasprava da li je takav potez ugrožavanje privatnosti. Vlada je predvidjela video nadzor svih gradova u državi.
 

·
Travanjinjinji
Nord
Joined
·
1,838 Posts
Pasarela, ali se i dalje ide prečicom. Narod svira viče a oni se prave da ne vide.
 

·
Multipraktik
Joined
·
1,851 Posts
Krenuli su sa kaznama za prelazak ulice van pasarele - samo jedan dan su napisali 50 kazni...
Ipak je osjetno bolje - i kada su kolone brže se prolazi - sada je veća gužva zbog uključenja/isključenja kod Volija i ispod pasarele zbog same raskrnice
 

·
Registered
Joined
·
359 Posts
Položen kamen temeljac za novi vrtić

Ministar prosvjete dr Damir Šehović i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević danas su položili kamen temeljac za izgradnju novog, savremenog vrtića u centru Bara, između Gimnazije “Niko Rolović” i OŠ “Blažo Jokov Orlandić”. Objekat će biti sagrađen na površini od 3.000 m2, kapaciteta za 400 djece, a koštaće 2.500.000€.Danas je otvorena i nova vaspitna jedinica “Mala luka”, u koju je uloženo 80.000€ i koja će, nakon nekoliko decenija, značajno rasteretiti rad vaspitača u barskom vrtiću, omogućiti većem broju djece da budu upisana i znatno bolje uslove za boravak.

Barska predškolska ustanova "Vukosava Ivanović Mašanović", koja bilježi odlične rezultate u radu sa djecom, godinama je prebukirana zahtjevima roditelja za upis mališana. Zato je sve obradovala vijest da danas počinje gradnja novog, savremenog objekta u centru grada.“Rok za završetak radova je 12 mjeseci i ovo je jedan u nizu projekata koji se realizuju u saradnji sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, i jedan od najvećih vrtića u Crnoj Gori. Vlada Crne Gore i Ministarstvo prosvjete prepoznali su obrazovanje kao jedan od prioriteta i, ne samo da ne štede na njemu, već, naprotiv, ulažu nikad veća sredstva, što na konkretan način potvrđujemo i ovom prilikom”, kazao je ministar Šehović, koji je poručio i da je “ulaganje u obrazovanje, a posebno u najmlađe, najisplativija investicija”.

Vrtić će raspolagati i prostorijama za kancelariju, biblioteku, a kuriozitet je to što je u samom objektu predviđena i multifunkcionalna sala za sportske i druge sadržaje, koja će obuhvatiti površinu od 400 m2 -najavio je ministar prosvjete dr Damir Šehović, podvlačeći da će biti urađen po svim savremenim standardima, siguran i bezbjedan za boravak mališana, što je, kako je kazao, “posebno važno”.

“Činjenica je da se Bar razvija, a naša je obaveza da stvorimo pretpostavke za kvalitetan život i rad u lokalnoj zajednici, pa je time i odgovornost svih nas prema najmlađoj populaciji izuzetno velika. Stoga, sa velikim zadovoljstvom mogu da istaknem da će za godinu naši najmlađi sugrađani koristiti najsavremenije prostorije vrtića u Baru”, kazao je čelni čovjek Opštine Bar Dušan Raičević.

http://barinfo.me/text.php?kategorija=1&id=12981
 

·
Registered
Joined
·
359 Posts
Raičević: Na svakom koraku u Baru vide se značajni investicioni projekti
Info, 18 novembar 2018


“Ja ne bih ocjenjivao period od tri mjeseca, radje bih se osvrnuo na period od četiri godine, s obzirom na to da sam i u prethodnom četvorogodišnjem periodu bio dio menadžmenta lokalne uprave. Sa pozicije potpredsjednika sam pratio i ono što je obilježilo naš prethodni četvorogodišnji period a to je jedna finansijska konsolidacija i pokretanje niza infrastrukturnih projekata koji su planirani da ponude potpuno drugačiju životnu perspektivu naših sugrađana”, izjavio je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.


“Tu prije svega mislim na početak izgradnje i rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže. Mislim da je upravo to nešto što je obilježilo prethodni četvorogodišnji period, a na temeljima tih uspješno implementiranih projekata, na temeljima uspješno započetih projekata u prethodnom periodu, trenutni lokalni menadžment sa jednim mladim timom, uz podršku svih onih starijih, iskusnijih kolega, je spreman da se uhvati u koštac sa svim najvećim izazovima. Naš mandat smo započeli u sred turističke sezone koja je bila puna izazova, dokazali smo i pokazali da smo spremni da se uhvatimo u koštac sa svim najvećim problemima naših sugradjana”, podvukao je Raičević.

Dušan Raičević, govoreći o protekloj turističkoj sezoni kaže da upravo moramo da konstatujemo da Bar kao turistička destinacija do prije deset godina nije bila prepoznata ni od strane domaćih niti od strane stranih turista.

“Činjenica da je Opština Bar pozicionirana izmedju dvije čarobne obale, obale Jadranskog mora i obale Skadarskog jezera, definiše Bar kao potencijalnu turističku destinaciju, posebno za strane goste koji u kontinuitetu posjećuju obale Skadarskog jezera. Kroz razvoj svih ovih projekata u oblasti turizma očekujemo i unaprjeđenje i jednu potpuno drugaciju strukturu gostiju na obali Jadranskog mora. Ova turistička sezona je bila puna izazova, sa sjajnim početkom još od maja mjeseca, prilično izazovnim junom mjesecom, dijelom i jula mjeseca, ali već sve ono sto je propušteno u tim mjesecima, kroz jednu produženu sezonu krajem avgusta, septembra, čak i dijelom oktobra je nadoknađeno i upravo u prilog tome ide i činjenica da po osnovu boravišne takse naša turistička organizacija bilježi rast iz godine u godinu i broj turista značajno raste. U narednom periodu se očekuje još veći rast. Pokazatelji su sigurno pozitivni i kroz unaprjedjenje infrastrukture i izgradnjom nedostajućih turističkih kapaciteta, sigurno da će Bar biti perjanica crnogorskog turizma u narednom periodu”, istakao je Raičević.

Raičević, govoreći o investicijama naveo je da je ono što ga posebno raduje i hrabri je sigurno jedan intenzivan investicioni ciklus koji je započeo prije par mjeseci.

“Na svakom koraku u našem gradu vidimo značajne investicione projekte koje privatnici pokreću, ali isto tako jasno smo se opredijelili da ta veza između lokalne uprave i barske privrede treba da bude još i jača, snažnija. Niz sastanaka smo već imali sa predstavnicima turističke privrede i već u novembru počeli sa pripremom za turističku sezonu za 2019. ali vodimo i intenzivnu komunikaciju sa predstavnicima privrede kako bi od njih dobili te informacije koje su neophodne za nas kako bi dobili jednu sveobuhvatnu sliku i o stanju privrede i predložili određene mjere sa ciljem i smanjenje uklanjanja biznis barijera ali i kroz različite nivoe podrške da budemo partneri i malom i srednjem preduzetništvu i to je upravo naše primarno opredjeljenje za naredni period. Već od 1.januara se planira formiranje i Sekretarijata za privredu koji će pored Sekretarijata za razvoj ponuditi jednu direktnu kopču privrede sa lokalnom administracijom gdje ćemo na jednom mjestu uspjeti da generišemo sve one potrebe privrede i da zajednički pravimo i određene strategije i da idemo u pravcu rješavanja one problematike koja opterećuje našu lokalnu privredu”, precizirao je Raičević.

Raičević je kazao i da je zadovoljan procentom ostvarenja budžeta.

“Budžet za 2018. se puni planiranom dinamikom. Juče je procenat ostvarenja bio 82,5 odsto i sigurno idemo u pravcu potpune realizacije budžeta do kraja godine. Nacrt budžeta za 2019. je već pripremljen i u toku je javna rasprava i prije nego što je to bila praksa u prethodnom periodu, očekujemo usvajanje budžeta za 2019. u decembru mjesecu, sa jasnom porukom da je budžet koncipiran tako da bude razvojni. Značajna sredstva su opredijeljena za kapitalne investicije koje očekujemo da budu realizovane u toku 2019. To su prije svega projekti o kojima smo govorili. Prva faza realizacije projekta rekonstrukcije šetališta i trga u Sutomoru, nastavak izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u bezvodnim područjima, rekonstrukcija prepumpne stanice u Volujica takođe jedan od prioritetnih kapitalnih projekata, ali svakako nastavićemo i ovom dinamikom sa planiranom i već definisanom dinamikom rekonstrukcije putne infrastrukture na teritoriji Barske Opštine. Ove godine je taj iznos planiran na milion eura, naredne godine će to biti nešto manji iznos, ali već 800 hiljada eura je planirano za adaptaciju putnih pravaca na teritoriji svih 12 mjesnih zajednica. U ovoj godini smo već uspjeli da asfaltiramo skoro stotinu hiljada metara kvadratnih novih asfaltnih površina i sa tom dinamikom ćemo nastaviti sigurno i u narednoj godini”, rekao je on.“Upravo na temeljima dosad uspješno realizovanih projekata, tu prije svega mislim na izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže i u Sutomoru, Šušnju, i užem gradskom jezgru, započeli smo početkom septembra sigurno jedan od najznačajnijih kapitalnih projekata, izgradnju rezervoara i vodovodne mreže u naselju Sveti Ivan. Sa završetkom te planirane investicije sigurno ćemo poboljšati vodosnadbijevanje i naselja Zaljevo i Polje, ali i stvoriti pretpostavke za nastavak svih onih infrastrukturnih projekata koji su planirani takođe u dijelu naše Opštine koja je trenutno bez adekvatne vodovodne i kanalizacione mreže. Već na početku mandata smo vodili intezivne razgovore sa predstavnicima Regionalnog vodovoda i predstavnicima Evropske banke za razvoj i formirali jednu zajedničku komisiju sastavljenu od predstavnika Opštine Bar, Regionalnog vodovoda i našeg lokalnog vodovodnog preduzeća, sa ciljem da kroz izradu adekvatne studije definišemo naredne korake koji su neophodni da budu preduzeti kako bi što skorije počeli sa izgradnjom vodovodne i kanalizacione mreže u naseljima Veliki pijesak i Utjeha”, kazao je Raičević, govoreći o najznačajnijim kapitalnim projektima.

Opština Bar do prije desetak godina nije bila prepoznata kao turistička destinacija, međutim uz razvoj i realizaciju određenih projekata u oblasti turizma, Bar će u narednom četvorogodišnjem periodu sigurno dobiti jednu potpuno drugačiju definiciju turističke destinacije naglasio je Raičević.

“Tu prije svega mislim na velike projekte u oblasti turizma. Prvi među tim projektima je svakako projekat izgradnje turističkog naselja na Maljeviku, gdje smo nakon usvajanja prostornog plana priobalnog područja i detaljne razrade lokaliteta Maljevik, dobili planske pretpostavke da ovaj projekat u narednim mjesecima sigurno može da dobije onu početnu fazu i da već u narednim godinama pratimo kroz faznu realizaciju završetak ovog projekta.Svjesni smo činjenice da ono što je trenutno prisutno u Sutomoru, a to su intenzivne investicione aktivnosti u dijelu izgradnje hotelskih kapaciteta, ali i očekivanih rekonstrukcija postojećih hotelskih kapaciteta, s tim što je obaveza i lokalne uprave i JP za upravljanje Morskim dobrom, da u toku 2019. započnemo sa radovima rekonstrukcije šetališta i u drugoj fazi izgradnje trga, tako da če Sutomore sigurno dobiti jednu potpuno drugačiju percepciju", rekao je Raičević.

"Pored ovih projekata u Sutomoru očekujemo takođe i konkretizaciju interesovanja za lokalitet Dubovica. U saznanjima smo da su intezivne investicione aktivnosti planirane i za lokalitete u Čanju i da nakon očekivane realizacije tenderskog postupka, valorizacija lokaliteta u centru grada koji je planiran za izgradnju hotela sa pet zvjezdica, Opština Bar će sigurno dobiti jednu drugačiju dimenziju turističke ponude. Sve to mora biti propraćeno kroz rekonstrukciju i izgradnju putne infrastrukture. Prepoznali smo značaj i u rekonstrukciji putnih pravaca, kako lokalnih tako i onih regionalnog karaktera. Prije svega putni pravac Virpazar-Ostros za čiju rekonstrukciju je projektna dokumentacija pri kraju. U saznanjima smo da je i projektna dokumentacija za rekonstrukciju putnog pravca od Bara do kameničkog mosta takođe pri kraju i da uz putni pravac Virpazar-Sutorman, to treba da bude jedna značajna alternativna saobraćajnica koja će rasteretiti jadransku magistralu, za koju očekujemo da u narednom periodu u saradnji sa Vladom Crne Gore i Direkcijom za saobraćaj pokušamo da kroz rekonstrukciju ovog dijela jadranske magistrale riješimo onu najveću trenutnu problematiku a to je saobraćajna povezanost našeg grada sa svim ostalim djelovima naše Opštine ali i regiona”, pojasnio je Raičević strateške ciljeve koji ih očekuju u narednom periodu.

Prethodnih dana najaktuelnija tema je bila izgradnja vrtića u Baru, jednog svojevrsnog razvojnog projekta koji je kao takav trebalo da ponudi potpuno jednu drugačiju definiciju i razvojnu komponentu grada a samim tim i da ponudi rješenje višegodišnje problematike roditelja i predškolske djece koja pohadjaju nastavu u jedinicama predškolske ustanove Vukosava Ivanović Mašanović u neadekvatnim prostorima, u velikim grupama. Raičević misli da je izgradnja vrtića nešto što će sigurno ponuditi novu perspektivu svim građanima Bara.

“Žao mi je što je takva jedna razvojna komponenta bila prihvaćena od strane građana na možda jedan drugačiji način od onog koji smo mi očekivali. Morali smo se takođe u ovom periodu vratiti negdje unazad, a mi kao mladi ljudi koji smo prihvatili i određeni stepen odgovornosti i obaveze smo se jasno opredijelili za razvoj i za budućnost kao primarnu našu vodilju. Lokalitet o kojem je bilo riječi prethodnih dana je kroz plansku dokumentaciju definisan još prije 25 godina. Na tom istom lokalitetu je planirana izgradnja vrtića manjih gabarita, međutim govorimo o 1993. a čak i ono što je tada bilo definisano 2009. kroz izmjenu i dopunu planske dokumentacije, već ne zadovoljava potrebe naših građana. U narednom periodu sigurno ćemo morati da razmišljamo i o izgradnji novih vrtića i u Sutomoru, i u Šušnju , i u Bjelišima, i u Polju, jer moramo pratiti upravo razvoj našeg grada, moramo prihvatiti činjenicu da ovo više nije grad sa 25 ili 30 hiljada stanovnika, nego mnogo više, tako da su i potrebe naših građana mnogo veće. Lokalni parlament je donio svoj sud o podnijetoj građanskoj inicijativi koju smo zaista prihvatili kao jedan korektivni faktor naše vlasti i otvorili vrata svim zdravim inicijativama koje građani pokušavaju da upute prema lokalnoj upravi. Ovo je bio apel svim našim sugrađanima da uzmu aktivnije učešće u procesu donošenja odluka, posebno onih koji se tiču sveukupnog razvoja naše Opštine, posebno u dijelu razvojnih projekata koji trebaju da ponude jednu drugačiju dimenziju i riješe višegodišnju problematiku,” zaključio je Raičević.


http://jedro.me/info/4693-raicevic-na-svakom-koraku-u-baru-vide-se-znacajni-investicioni-projekti
 

·
Registered
Joined
·
359 Posts
Uskoro počinje probni rad vjetroelektrane na Možuri!


Vjetroelektrana na Možuri trebalo bi da počne sa probnim radom sredinom ovog mjeseca a nakon dobijanja upotrebne dozvole za vjetropark uslijediće i proizvodnja struje za domaćinstva.

Iz Crnogorskog elektroprenosnog Sistema objasnili su da se probni rad vjetroelektrane čiji je investitor malteška kompanija Enemalta očekuje kada se za to steknu svi tehnički uslovi.

To podrazumijeva zakonom propisanu proceduru koju u dijelu potrebnih odobrenja izdaje elektroenergetski inspektor, naveli su iz elektroprenosnog Sistema.

Iz Ministarstva ekonomije ranije su saopštili da će komercijalna proizvodnja struje iz vjetroparka na Možuri početi početkom naredne godine.

Nakon probnog rada potrebno je da Ministarstvo održivog razvoja i turizma izda upotrebnu dozvolu za vjetropark i nakon toga bi trebalo da uslijedi proizvodnja struje za domaćinstva.

Tokom ljeta kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering postavila je 23 vjetroturbine a investicije u vjetroelektranu na Možuri iznosile su preko 89 miliona eura.

Otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biće zagarantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 eura po megavatsatu.
 

·
Registered
Joined
·
43 Posts
Položen kamen temeljac za novi vrtić

Ministar prosvjete dr Damir Šehović i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević danas su položili kamen temeljac za izgradnju novog, savremenog vrtića u centru Bara, između Gimnazije “Niko Rolović” i OŠ “Blažo Jokov Orlandić”. Objekat će biti sagrađen na površini od 3.000 m2, kapaciteta za 400 djece, a koštaće 2.500.000€.Danas je otvorena i nova vaspitna jedinica “Mala luka”, u koju je uloženo 80.000€ i koja će, nakon nekoliko decenija, značajno rasteretiti rad vaspitača u barskom vrtiću, omogućiti većem broju djece da budu upisana i znatno bolje uslove za boravak.

Barska predškolska ustanova "Vukosava Ivanović Mašanović", koja bilježi odlične rezultate u radu sa djecom, godinama je prebukirana zahtjevima roditelja za upis mališana. Zato je sve obradovala vijest da danas počinje gradnja novog, savremenog objekta u centru grada.“Rok za završetak radova je 12 mjeseci i ovo je jedan u nizu projekata koji se realizuju u saradnji sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, i jedan od najvećih vrtića u Crnoj Gori. Vlada Crne Gore i Ministarstvo prosvjete prepoznali su obrazovanje kao jedan od prioriteta i, ne samo da ne štede na njemu, već, naprotiv, ulažu nikad veća sredstva, što na konkretan način potvrđujemo i ovom prilikom”, kazao je ministar Šehović, koji je poručio i da je “ulaganje u obrazovanje, a posebno u najmlađe, najisplativija investicija”.

Vrtić će raspolagati i prostorijama za kancelariju, biblioteku, a kuriozitet je to što je u samom objektu predviđena i multifunkcionalna sala za sportske i druge sadržaje, koja će obuhvatiti površinu od 400 m2 -najavio je ministar prosvjete dr Damir Šehović, podvlačeći da će biti urađen po svim savremenim standardima, siguran i bezbjedan za boravak mališana, što je, kako je kazao, “posebno važno”.

“Činjenica je da se Bar razvija, a naša je obaveza da stvorimo pretpostavke za kvalitetan život i rad u lokalnoj zajednici, pa je time i odgovornost svih nas prema najmlađoj populaciji izuzetno velika. Stoga, sa velikim zadovoljstvom mogu da istaknem da će za godinu naši najmlađi sugrađani koristiti najsavremenije prostorije vrtića u Baru”, kazao je čelni čovjek Opštine Bar Dušan Raičević.

http://barinfo.me/text.php?kategorija=1&id=12981
Pomenuti vrtić se radi jer je u planu da se stari vrtić u centru grada sruši i na njegovom mjestu i mjestu policijske stanice izgradi stambena zgrada. To je razlog tolike upornosti da se zakolje vo zarad kila mesa
 

·
Registered
Joined
·
43 Posts
Bar se trenutno pretvorio u fabriku stambenih zgrada. Trenutno je aktivno 7-8 gradilišta (Zetagradnja,Soho,euromix,Pajkovic gradnja,Cerovo gradnja,kod zgrade Suda itd, a za iduću godinu je najavljeno otvaranje još minimum toliko gradilišta iste namjene. Pojavljuju se neka nova inostrana imena koja su prvi put na našem tržištu.
Želio bih da znam na koji način većina gore pomenutih uspije da dobije gradjevinsku i upotrebnu dozvolu a da ima 20-30% PARKING MJESTA OD BROJA IZGRADJENIH STANOVA.
Takodje i novi vrtić koji je trebao da se gradi po projektu sa video klipa nije imao ni jedno parking mjesto unutar katastarske parcele.
To je jedini grad pretpostavljam koji je TREĆU TRAKU svih svojih gradskih bulevara pretvorio u parking prostor.
Ne treba zaboraviti i da je pola košarkaškog terena škole u centru grada pretvoreno za parking prostor susjedne zgrade.
Sporna zgrada pored hrama takodje nema parking, nego je pretpostavljam imala u planu da se služi parkingom pošte i doma zdravlja. Baš me zanima kojim će se parkingom služiti buduće zgrade iza hrama i zgrada na mjesto današnje policije i starog vrtića.

Bar je grad koji je do prije 25 godina imao najljepsu osnovu za pravilnu gradjevinsku ekspanziju, ali je to sve uništeno radi alavosti pojedinaca.
Danas je taj grad u velikom deficitu sa parking mjestima, a da ne spominjem kako će to loše da izgledati za dvije godine, a da ne spominjem tek u špicu turističke sezone.
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
"Čempresari" predložili rješenja za novo dvorište barske gimnazije

Grupa građana "Čempresi Barski" predložila je dvije verzije rješenja za projekat novog dvorišta gimnazije.

"Čempresari" navode da se u procesu rušenja dvorišta izgubilo 90 stabala višedecenijskih čempresa, kao i nekoliko stabala listopadnog drveća, amfiteatar i krugove, pa se "vraćanjem u prvobitno stanje podrazumijeva, pored sadnje zelenila, i povraćaj svih porušenih objekata".

"Činjenično stanje od kojeg smo krenuli u proces planiranja bilo je uslovljeno sa samo dva aspekta : da se dvorište vrati u prvobitnu funkciju, obnovi i unaprijedi a drugi je da se uzme u obzir sve što je ‘’preteklo’’ brutalno i nepromišljeno rušenje dvorišta (određeni broj stabala čempresa, par primjera kanarskih palmi,tri stable lipe i po jedan bor i dženarika)", saopštili su Barani.

Predloge idejnih rješenja uradili su Goran Gogash Jankovic , Dukso Jakonivc i Ognjen Banović, uz konsultovanje Mire Prentović iz Gradskog Zelenila i inženjerke agronomije Aleksandre Ane Pečurice.

"Treba imati na umu da će se projekat zbog velike pričinjene štete raditi fazno jer će obnova zahtijevati veliku finansijsku podršku, ali je prije svega neophodno dobiti odobrenje za gradnju kada se parceli vrati status dvorišta", dodaju "Čempresari".

Navode i da će u narednim danima imati i video snimak projekta i pozivaju ostale građane da daju predloge i mišljenja.

Verzija A

Verzija B

Vijesti
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts


Svečano otvoren hotel "Pearl Beach" sa četiri zvjezdice

Turistička ponuda Bara bogatija je za još jedan hotel sa četiri zvjezdice, nakon što je uložemo u oronulo turističko naselje Biserna obala.

Hotel posluje u sklopu podgoričke "Šajo grupe“ koja je početkom ove godine postala većinski vlasnik kompanije AD Recreatours Beograd, koja u svom sastavu ima turističko naselje "Biserna obala" u Čanju, hotel "Šumadija" u Rafailovićima te hotele na Kopaoniku i Srebrnom jezeru.

"Kada smo preuzeli "Bisernu obalu", bila je zastiđe, a nije u redu da biseri Bara i Crne Gore budu zastiđe. Potrudićemo se da ribrendiramo i repozocioniramo Čanj", rekao je suvlasnik "Šajo grupe" Žarko Rakčević.

Direktor turuizma u "Šajo grupi", Petar Rakčević kazao je da je od preuzimanja "Biserne obale" do danas, renoviranje koštalo dva i po miliona eura.

"Do narednog ljeta planiramo da uložimo još tri miliona", dodao je on.

Zvanice, među kojima su bili Dritan Abazović, Dragan Bokan, Šerbo Rastoder, Dejan Mijović, Branko Vujović, Draginja Vuksanović, Hilmo Franca... obišle su kompleks površine sedam hektara.

U okviru "Šajo grupe" odranije posluju hoteli “Vile Oliva“ u Petrovcu sa 4+ zvjezdice, “Novi Apart“ u Herceg Novom sa 4 zvjezdice..., a “Pearl Beach” je na mjestu nekadašnje “Biserne obale”, na čuvenoj pješčanoj plaži u uvali Čanj, između Sutomora i Buljarica.

"U planu nam je da već sezone 2020. preko 300 smještajnih jedinica bude dovedeno na nivo od 4 zvjezdice, kao klub sa bazenskim kompleksima i svim drugim, neophodnim sadržajima. Uvjereni smo da će hotelski rizort “Pearl Beach“, odnosno “Biserna obala“, biti snažan zamajac ubrzanog razvoja i preporoda Čanja”, saopštili su iz “Šajo grupe” povodom večerašnjeg otvaranja.

Navode da su već uspjeli “uz izuzetne napore sa poslovnim partnerima” da značajno podignu nivo usluga i smještaja i stave u funkciju 444 smještajne jedinice sve do ove godine zapuštene "Biserne obale", koja u dosadašnjem stanju, napominju iz podgoričke kompanije, “nije služila za primjer ni Baru, ni Crnoj Gori”.

"Zajedno sa najvećim svjetskim tur operatorima, prije svega TUI-em, na putu smo ubrzanog rebrendiranja i repozicioniranja turističkog naselja “Biserna obala“, u jedan od najboljih turističkih kompleksa i klubova u Crnoj Gori i šire”, ističu iz kompanije.
Vijesti (foto galerija u prilogu)
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts


Bar : Gradnja desetospratnice po zakonu

U slučaju gradnje desetospratnice u Makedonskoj ulici u Baru ispunjene su sve formalno-pravne procedure, proizilazi iz odgovora koji je “Vijestima” dostavljen iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Na gradilištu te zgrade, 7. avgusta, pala su četiri stabla tik pored trotoara. Tada je poslije više intervencija građana na lice mjesta izašla patrola Komunalne policije kojoj su na gradilištu saopštili da stabla “nisu namjerno oborena, već ih je potkopala podzemna voda, pa su se sama obrušila”.

U tom momentu, prošle srijede, investitor je zvanično bio nepoznat, jer na gradilištu, iako to zakon nalaže, nije bilo istaknute table sa podacima o njemu, izvođaču radova, nadzornom organu, građevinskoj dozvoli.

Barski Čempresari su na svojoj Fejsbuk stranici odmah reagovali, ali i drugi Barani na društvenim mrežama, ispoljivši ogorčenje što se i u Makedonskom naselju nastavlja neslavni ovogodišnji barski trend uništavanja drveća, nakon sječe 90 stabala čempresa u srednjoškolskom dvorištu, te desetkovanja zimzelenih zasada u zelenom pojasu.

“Investitor na izgradnji stambeno-poslovnog objekta na urbanističkoj parceli B2- UP 1, u zahvatu DUP „Topolica IV“ je Snežana Pajković. Izvođač radova je „Fortuna“ d.o.o. Podgorica, a nadzorni organ “Mageling” doo Bar. Investitor je urbanističko-građevinskoj inspekciji na odgovarajućem obrascu dostavio prijavu građenja br. 107/4 - 3714/1 od 5. 7. 2019, za stambeno-poslovni objekat spratnosti Po+P+9.

Predmetna lokacija je u zahvatu DUP-a „Topolica IV“. Urbanističko-građevinska inspekcija je inspekcijskom kontrolom predmetne lokacije devetog avgusta utvrdila da je ispred gradilišta postavljena tabla sa podacima o objektu”
, saopšteno je “Vijestima” iz MORT-a.

Na tabli inače piše da je početak radova 10. avgusta.

Iz MORT-a su još naveli i da je njihova urbanističko-građevinska inspekcija izvršila inspekcijski nadzor 9. avgusta tokom kojeg je utvrđeno da se izvode radovi “na širokom iskopu za izgradnju stambeno-poslovnog objekta, koji je planiran na predmetnoj lokaciji”.

“Gradilišna ograda postavlja se na granici urbanističke parcele. U odnosu na javnu površinu i trotoar, nadležna za postupanje je komunalna inspekcija Opštine Bar. Urbanističko-građevinska inspekcija, shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, kontroliše izgradnju objekta na predmetnoj parceli. U odnosu na stabla koja su oborena, kontrolu je izvršila komunalna inspekcija Opštine”, piše u odgovoru MORT-a.
Vijesti
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Za Kuću maslina u Baru Vlada izdvojila milion €

Vlada Crne Gore investiraće blizu milion eura u izgradnju nacionalne “Kuće maslina” u Baru, koju su juče ugovorili Uprava javnih radova i cetinjsko preduzeće “Bombeton”.

Kako navode iz Vlade, izvođač se ugovorom obavezao da radove završi u roku od deset mjeseci od dana uvođenja u posao.

Kuća maslina će se, u skladu sa urbanističkim planom Opštine Bar, nalaziti u Starom Baru.

"Njena ukupna površina, kako je zamišljeno rješenjem projektantske kuće Arhing Inženjering, biće blizu 1.100 metara kvadratnih. Projektovana je kao administrativni i edukativni centar, koji će ujedno biti središte raznih manifestacija, među kojima i tradicionalne Maslinijade", navodi se u saopštenju.

Objekat će, dodaju i Vlade, sadržati i manji pogon za preradu maslina, koji će biti otvoren za sve crnogorske maslinare i zainteresovane turiste, kako bi mogli da vide kompletan proces dobijanja ulja.

"Osim značajnog unapređenja uslova za rad crnogorskih maslinara i predstavljanje proizvoda vrhunskog kvaliteta, očekuje se da će Kuća maslina biti veoma atraktivna i za mnogobrojne strane turiste i posjetioce, čime će postati dio turističke i kulturne ponude Bara i Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.
RTCG
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Položen kamen temeljac za Kuću maslina

Kamen temeljac za Kuću maslina u Baru, u čiju izgradnju i opremanje će Vlada Crne Gore uložiti više od milion eura, položili su danas ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, predsjednik Društva maslinara Bara Čazim Alković i predsjednik NVO Maslinijada Suljo Mustafić.

"Kuća maslina biće kuća svih crnogorskih maslinara", ocijenio je Simović ističući da je ovaj projekat odgovor na realne potrebe i maslinara i sektora maslinarstva u Crnoj Gori, sa višestruktim efektima po očuvanje i promociju vjekovne tradicije maslinarstva, ali i razvoj Bara, turističke ponude i uopšte imidža Crne Gore.

"U Kući maslina će se proizvoditi i pakovati ulje po evropskim standardima, održavati radionice, seminari, obuke maslinara, ugostitelja i potrošača. Za turiste, koji tokom čitave godine posjećuju Stari Bar, biće izgrađen i opremljen prodajni i izložbeni prostor, koji će doprinijeti promociji crnogorskog maslinarstva i ostalih prepoznatljivih sektora poljoprivrede ovoga kraja", kazao je Simović.

On je kazao da je Ministarstvo, zbog realnih očekivanja u pojedinim sektorima pokrenulo projekte kao što je Kuća meda u Danilovgradu, Kuća voća u Andrijevici, Kuća poljoprivrede u Bijelom Polju i sada i Kuća maslina u Starom Baru.

"Ovo su kuće naših vrijednih poljoprivrednika u kojima će moći dobiti sve što im je potrebno za njihov biznis : i nova znanja i savjete i razmjenu iskustava i unaprijediti konkurentnost svojih proizvoda", poručio je Simović.

Prema njegovim riječima, prirodno je i pravedno da se Kuća maslina gradi u Baru, koji se nalazi u središtu, između Ulcinjskog i Bokokotorskog maslinarskog regiona. Pored geografskog, kako je kazao, brojni su i drugi razlozi koji su opredijelili da Kuća maslina bude u Baru, od najvećeg broja maslina na području te opštine, Stare masline, duge tradicije manifestacije Maslinijade, brojnih maslinara koji baštine bogatu tradiciju, znanje i iskustvo, ali i energiju za nove iskorake, kao i postojanja mogućnosti obrazovanja u poljoprirednoj struci, u srednjoj poljoprivrednoj školi i ogranku BTF-a.

Raičević je istakao da će projekat unaprijediti kompletnu turističku ponudu Bara, predstavljajući sponu između turizma i poljoprivrede, odnosno maslinarstva kao najznačajnije grane poljoprivredne grada Bara i turističke ponude.

"Realizacija ovog projekta je način da vratimo dug našim precima koji su pokrenuli maslinarstvo u Baru i u amanet nam ostavili stabla starija od 2.000 godina", kazao je Raičević.
RTCG
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts


Zgrada na ostacima crkve iz VI vijeka

Arheolog i kustos Zavičajnog muzeja u Baru Mladen Zagarčanin optužio je nadležne da su dozvolili gradnju višespratnice na ostacima ranohrišćanske bazilike u naselju Zaljevo, te da je zaštita tog lokaliteta “urušena beskrajnom zakonskom zavrzlamom prouzrokovanom lošim Zakonom o zaštiti kulturnih dobara”.
Vijesti
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Nova infrastruktura za brži razvoj turizma u Baru

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i direktor JP Regionalni vodovod Goran Jevrić, potpisali su memorandum o saradnji, koji podrazumijeva izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u naseljima koja decenijama čekaju na ovu neophodnu i značajnu infrastrukturu - Veliki Pijesak, Dobra Voda i Utjeha.

Vlada Crne Gore, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj za to će opredijeliti 12.000.000 eura.

Danas je ozvaničen početak radova u Ulici "Bratstvo i jedinstvo", na Velikom Pijesku, koje finansira, isključivo, lokalna uprava sa 325.000 eura.

"Ovo je istorijski momenat za Bar", ocijenio je predsjednik Opštine Dušan Raičević.

Dok se na drugom kraju Mrkojevića, u naselju "Sveti Ivan", izvode radovi na izgradnji vodovodne mreže, ovaj značajan posao počeo je i na Velikom Pijesku, atraktivnoj turističkoj destinaciji u barskoj opštini.

"Od avgusta, 2018. godine, nastojimo da idemo u pravcu konačnog rješavanja višedecenijskog problema ovog naselja. Tim prije, što su stanovnici u ovom dijelu barske opštine, prioritetno orjentisani na razvoj turizma. Danas smo ozvaničili početak radova u Ulici "Bratstvo i jedinstvo", u dužini od 650 metara, nakon okončanog tenderskog postupka u decembru, i zaključivanja ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem. Za to smo opredijelili 325.000 eura, a u toku je i postupak eksproprijacije zemljišta, za što će iz budžeta lokalne uprave biti izdvojeno 380.000 eura", kazao je predsjednik opštine.

On je, potpisivanje memoranduma sa direktorom JP Regionalni vodovod, Goranom Jevrićem, ocijenio istorijskim momentom za Bar.

“Jasno šaljemo poruku našim sugrađanima da želimo da se riješe svi njihovi važni životni problemi i izazovi, kao i da pružimo punu podršku turističkim poslenicima, koji, iz godine u godinu, bilježe sve značajniji promet. Veliki Pijesak danas nije samo turističko mjesto, već mali grad sa 10.000 objekata i ljeti, sa preko 30.000 stanovnika", istakao je Raičević.

Direktor JP Regionalni vodovod Goran Jevrić, podsjetio je da je Vlada Crne Gore, do sada, uložila 11.000.000 eura kako bi Bar bio priključen na regionalnu vodovodnu mrežu 2011. godine.

Od tada se, istakao je, radi na institucionalnom rješavanju problematike izgradnje sekundarne vodovodne i kanalizacione mreže.

"Vlada je dala saglasnost za kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u ukupnom iznosu od 12.000 000 €. Sredstva će biti uložena za izgradnju nedostajuće vodovodne i kanalizacione mreže u naseljima Veliki Pijesak, Dobra Voda i Utjeha, čime ćemo sve objekte priključiti na postrojenje za tretman otpadnih voda. Dakle, prvi put, za jedno veliko područje, koje pokriva 30 % površine barske opštine, gradimo važnu komunalnu infrastrukturu, koja će dati podstrek daljem razvoju turističke privrede", kazao je Jevrić.

Mještani u ovim barskim naseljima nijesu krili zadovoljstvo i sreću zbog konačnog rješavanja krucijalnog životnog pitanja.

"Veoma smo srećni i zahvalni predsjedniku opštine, Dušanu Raičeviću i direktoru Regionalnog vodovoda, Goranu Jevriću, na ovoj velikoj podršci. Do sada smo vodu dopremali cistjernama. Nadam se da će to biti prošlost, da ćemo svi bolje i lakše živjeti i raditi", kazao je Esad Martinović, vlasnik ugostiteljskog objekta na Velikom Pijesku.

Radove izvodi barska kompanija "Kalamper", koja na ovom ovom dijelu obale posjeduje dva ekskluzivna hotela sa 4 plus zvjezdice.

"Kao mještanin, Mrkojević, neizmjerno sam srećan i zahvalan predsjedniku Raičeviću i gospodinu Jevriću, što su usmjerili sredstva za ovo prepoznatljivo turističko naselje u Baru i rješavanje problematike vodosnabdijevanja", istakao je Emin Kalamperović, vlasnik kompanije "Kalamper", koji je obećao da će radovi, biti završeni u najkraćem roku.

Narednih dana, najavio je direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić, biće odabran stručni konsultant koji će raditi na idejnom rješenju za kompletan vodovodni i kanalizacioni sistem u ovim naseljima, a do kraja godine biće raspisan tender za izvođača radova.
RTCG
 
  • Like
Reactions: KALENIC

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts

NADVOŽNjAK OTKLANjA CRNU TAČKU : Radovi na pruzi Bar-Beograd biće završeni krajem septembra

JEDNA od crnih tačaka na pruzi Bar-Beograd, biće otklonjena izgradnjom nadvožnjaka u barskom naselju Bjeliši čiji radovi su u planiranoj dinamici i biće završeni krajem septembra.

Nadvožnjak će povezati urbano jezgro Bara sa progradskim naseljem Bjeliši. Reč je o jednom o najznačajnijih infrastrukturnih objekata koji se radi u opštni Bar, u ovoj kalendarskoj godini.

Ukupna dužina sa pristupnim saobraćajnicama sa obe strane je je 270 metara, a dužina samog mosta 140 metara. Vrdnost projekta je 1.558.000 evra.

- Govorimo o razvoju infrastrukture, saobraćajne pre svega. Takođe, o poboljšanju bezbednosti učesnika u saobraćaju. Svedoci smo nemilih situacija na pružnim prelazima. Na ovaj način, izgradnjom nadvožnjaka trajno rešavamo i to bezbedonosno pitanje. Ono što želim da istaknem da pored nadvožnjaka dužine 270 metara, u narednim mesecima biće nastavljeni radovi na izgradnji pristupne saobraćajnice koja će povezati Bulevar Revolucije sa ovim nadvožnjakm, kazao je predsednik opštine Bar Dušan Raičević, nakon što je danas obišao gradilište.

Bar će, kaže Raičević, izgradnjom te saobraćajnice dobiti još jedan novi kružni tok koji će rešiti gužve na raskrsnici Bulevar Revolucije i Ulica Rista Lekića te upotnutiti celinu novoizgrađene saobraćajne infrastrukture,kazao je Raičević ističući sa se poštuju predviđni rokovi uprkos činjenici da cela ekonomija se suočava sa pandemijom COVID 19.

Ispred građevinske firme Fidia, inženjer Branko Terzić kaže da je nadvožnjak svrstan u složene objekte, radovi se završavaju u planiranoj dinamici .

- Izgradnji ovakvih objekata neophodno je pristupiti odgovorno. Projekta dokumentacija je urađena kvalitetno, i u celosti je ispoštovana. Sve je pokriveno atestnom dokumentacijom. Tačno iznad pruge je polovina mosta. Most čine dve kolovozne trake širine po 3,5 metara, pešačka staza širine 1,5 metara, zatim ivične trake.Sve ukupno, širina mosta je 11,5 metara. Most će vizuelno biti lep objekat, nadamo se i motiv na razglednicama iz Bara, a ono što je najbitnije rešiće problematiku prelaska pruge u ovom delu barske opštine, kazao je Terzić.

Sekretar MZ Bar 4 Ljubo Đurović kaže da u naselju Bjeliši živi oko sedam hiljada stanovnika, za koje završetak nadvožnjaka znači rešavanje značajnog pitanja u bezbednosti saobraćaja jer je na pružnom prelazu bilo saobraćajnih nesreća i mnogo nezgoda.
Večernje novosti
 
1141 - 1160 of 1164 Posts
Top