SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 46 Posts

·
Registered
Joined
·
262 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Бачка Паланка је градско насеље у Србији у општини Бачка Паланкаhttp://sr.wikipedia.org/wiki/Општина_Бачка_Паланка, Јужнобачки округ. Према попису из 2002. било је 29449 становника (према попису из 1991. било је 26780 становника).

------------------------------------------------------------------------------------------------

За почетак ћу поставити ову вест од пре пар дана, па ћу тему ажурирати, уколико буде материјала.

Сигуран само олимпијски базен

БАЧКА ПАЛАНКА: Економска криза, односно недостатак новца у државној каси осети се и кроз редуковање пројеката који су већ почели, па тако и у Бачкој Паланци, највероватније, ове године биће само завршена прва фаза изградње комплекса отворених базена и спа центру у приобаљу Дунава.-Било је договорено да у овај пројекат Фонд за капитална улагања Војводине инвестира 150 милиона динара, а по принципу динар на динар, а ми смо у буyету планирали исто толико - рекао је Александар Ђедовац, председник општине Бачка Паланка. - Међутим, Фонд за капитална улагања је за ову годину предвидео само непуних 10 милиона динара. Пара нема, а сумњам и да ће локална самоуправа уложити 150 милиона. То је ствар договора унутар владајуће коалиције у локалном парламенту. Најлогичније је да инвестирамо у завршетак онога што је до сада урађено, односно да оспособимо за коришћење отворени олимпијски базен који се налази у непосредној близини спортске хале.
Надлежни кажу да је у оквиру прве фазе изградње коплекса базена урађено преко 90 одсто посла. Изграђен је олимпијски базен, као и пратећа опрема и део партера. Насут је и терен за градњу дечјег базена, рекреативног базена и дела угоститељских објеката који би требало да се граде овог пролећа. Планирана је и изградња трафостанице код базена чиме ће бити задовољене потребе за снабдевањем електричном енергијом целог комплекса, али и спортске хале и других потрошача који се налазе у заштићеном парку природе „Тиквара”.
Прва фаза до сада је коштала око 250 милиона динара. Фонд за капитала улагања АП Војводине уложио је 150 милиона, а локална самоуправа 60 милиона динара. У Бачкој Паланци очито не одустају од комплетног пројекта, али кажу да динамика зависи од прилива новца, односно од економске ситуације и могућности.
- Овај пројекат је један од ретких којим паралалено са базенима решавамо и комплетно уређење приобаља Дунава и језера „Тиквара” – каже Бојан Радман, заменик председник општине Бачка Паланка. – Захваљујући Јавном предузећу „Војводина воде” и „Хидрозаводу” добијене су све сагласности и констатовано да на овој локацији, а на наколико стотина метара дубине има квалитетних и лековитих вода које ћемо користити у базенима, чиме ће се избећи трошкови загревања. Стручњаци кажу да ће се захављујући термалној води од 36 степени Целзијуса овај комплекс моћи користити током целе године.

http://www.dnevnik.rs/vojvodina/siguran-samo-olimpijski-bazen
 

·
Registered
Joined
·
262 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Нићи ће мост између Бачке Паланке и Нештина

Влада Републике Србије 28. новембра званично је одлучила да се гради нови мост преко Дунава између Бачке Паланке и Нештина, чиме би се повезала јужна Бачка и подунавски Срем. Односно, уредбом о категоризацији државних путева предвиђена је и изградња поменутог моста.Стари мост за Илок код Бачке Паланке

– Реч је о изградњи државног пута првог Б реда број 19 – Бачка Паланка – Нештин – Ердевик – Кузмин – државна граница БиХ, гранични прелаз Сремска Рача, а тиме се подразумева изградња моста с бачке стране код Бачке Паланке, а са сремске између Нештина и Сусека – каже заменик председника бачкопаланачке општине који директно ради на том пројекту Бојан Радман. – Јавно предузеће „Путеви Србије“ тим чином преузима финансијску и оперативну одговорност, а део планских докумената и финансирање трошкова експропријације преузеће Општина Бачка Паланка.

По његовим речима, први радови на изградњи приступних путева, односно на путу који ће повезати Нештин с Ердевиком, почеће већ 2014. године, а то ће бити од огромног значаја за Нештин и Визић, два села која припадају бачкопаланачкој општини, а географски су у Срему.

– Неки су против изградње моста између Бачке Паланке и Нештина јер кажу да само неколико километара узводно постоји мост између Бачке Паланке и Илока, односно међудржавни мост који треба да повезује Србију и Хрватску, а, како сада ствари стоје, раздваја ЕУ и нашу државу – истиче Радман. – Категорички одбацујемо и тврдње појединих „паметњаковића“ из Војводине који тврде да је „глупо“ правити мост до моста. Ми изградњом моста повезујемо два дела наше државе који су тренутно неприродно одвојени због неколико километра пута кроз Хрватску, односно ЕУ. Али, за наш град и целу општину најбитније је да 60.000 грађана неће да буду нови Ириг. Када је пре четири деценије прављен овај мост, нико није размишљао о томе да он улази директно у центар Бачке Паланке и да није могуће направити никакве обилазнице, што је потврдио сваки иоле стручнији пројектант. Да би се из центра Бачке Паланке изместио теретни саобраћај, било би потребно срушити трећину стамбеног дела града, или целу индустријску зону где су „Таркет“, „Малтинекс“ и друге компаније од којих живи ова општина, Војводина и Србија.

http://www.dnevnik.rs/ekonomija/nici-ce-most-izmedju-backe-palanke-i-nestina
 

·
Registered
Joined
·
262 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Од конкуренције глава (не) боли

БАЧКА ПАЛАНКА: Простор у центру Бачке Паланке, где је некад био „Напредак”, највећи сервис за тракторе, виљушкаре, камионе и друга возила, са преко 200 радника, а потом у приватизацији „Цубика“, остао без радника, припрема се за отварање Тржног центра „Идеа“. Незванично смо сазнали да ће овај продајни објекат бити отворен 15. марта на око 1.500 метара квадратних продајног простора са пригодним паркинг простором, да је већ одабрано тридесетак трговаца који су на обуци за рад, и да ће нов продајни простор имати седам каса за наплату.Трговина у ланцу хрватске компаније у власништву Ивице Тодорића, комшије из ЕУ, биће озбиљна конкуренција овдашњим трговцима. Поред домицилног Трговинског предузећа „Подунавље“ овде је заступљен и „Универекспорт“, али улазу у Паланку из правца Новог Сада, па „Рода“ у ширем центру града, али ту је и на десетине познатих продајних центара, па и стотину малих продавница, бакалница које имају своје потрошаче, али и пуно запослених.

У вароши поред Дунава, са 30-так хиљада становника у условима опште немаштине, конкуренција трговаца никад није била јача. Домаћи трговци помало зазиру од отварања новог савременог објекта у центру града, али конкуренција ће учинити своје -ко је повољнији тај ће и привући купце.

Коментари су различити. Економисти оптимисти кажу да ће барем 12 месеци нови мега центар морати да иде са нижим ценама, јер, наводно, то је закон економије. Привредници песимисти кажу да ће то бити само пар месеци, а да ће се потом сви велики трговци договорити и нивелисати цене на штету малих бакалница. По трећима, комшијске радње ни овога пута неће бити угрожене, ако се задрже да хлебу, млеку, јутарњим потрепштинама. Није тајна да у оваквим варошима, попут Бачке Паланке, велики трговински ланци и не пролазе најбоље. Они са већим прохтевима без проблема с породицом скокну до Новог Сада у месечну куповину и шетњу.

Проблем Бачке Паланке, ипак, није у „превише” трговине, јер је конкуренција пожељна, већ у чињеници да овде сем „Таркета“ и „Нектара“ нико не може да се похвали производним погонима, новим производима и запошљавањем. Од 57.000 становника ове општине, око 9.000 је трајно без посла. Индустријски улагачи нашли су већи интерес у некима од тринаест села, него у самој вароши која је само нешто више од пар километра удаљена од границе Европске уније.
 

·
Registered
Joined
·
262 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Кружни ток новост за возаче

БАЧКА ПАЛАНКА: Приоритетна инвестиција у области саобраћаја у Бачкој Паланци је изградња кружног тога на раскрсници улица Цара Лазара, Шумске, Трга братства и јединства и Бранка Бајића. То би била прва раскрсница у граду са близу 30.000 становника где би се саобраћај одвијао обрнуто од смера казаљке на сату.Чека се враћање овог пута у надлежност општине


- Изградња сумермаркета на некадашњем комплексу „Напредак“, са отвореним паркинг простором, као и скорашња реконструкција оближње бензинске пумпе, само ће убрзати реализацију идеје о изградњи кружног тока саобраћаја у овом делу града – каже Милорад Париповић, члан Општинског већа задужен за саобраћај. – Тиме би се створили услови за много бољу пешачко бициклистичку комуникацију са насељем Синај, односно Банатском улицом која је најфреквентнија у граду.

Тренутно се локација планираног кружног тока налази на државном путу, а предстојећом Уредбом Владе Србије овим путем, у дужини од неколико километара, све до семафора на обилазници у правцу Младенова и Обровца, управљаће општина Бачка Паланка.

Стручњаци кажу да, ипак овај пројекат није могуће урадити преко ноћи, јер осим Уредбе која се чека треба припремити поступак парцелације земљишта, експропријације, али урадити и пројекте. Осим радова на самој саобраћајници који су видљиви голим оком потребно је изместити подземну мрежу водовода, канализације, струје, гаса... Такође, потребно је обезбедити и значајна средства, а по неким проценама ова инвестиција износиће преко 30 милиона динара, односно онолико колико се до пре годину – две издвајало за одржавање свих локалних путева у овој општини.

Саобраћајни инжењери напомињу, између осталог, да је раскрсница са кружним током сигурнија од класичних раскрсница, те да се по статистикама на њима дешава мање инцидената, јер су и брзине мање. Овакве раскрснице имају и већи капацитет пропуста саобраћаја, нема семафора, па је и одржавање јефтиније...

http://www.dnevnik.rs/vojvodina/kruzni-tok-novost-za-vozace
 

·
Registered
Joined
·
262 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Милион евра за приступне путеве око будућег моста

БАЧКА ПАЛАНКА: Мост преко Дунава између Бачке Паланке и Нештина има све неопходне сагласности, а одобрен је и први милион евра за изградњу приступног пута са бачке стране и 160 милиона динара за реконструкцију пута Нештин – Ердевик, односно приступног пута са сремске стране, речено је јуче приликом посете министра саобраћаја Александра Антића и директора „Путева Србије” Зорана Дробњака Бачкој Паланци. Они су разговарали са председником општине Александром Ђедовцем и замеником председника Бојаном Радманом, нагласивши да ова посета Паланци, Нештину, Ердевику и Кузмину нема везе са парламентарним изборима.Идејни пројекат моста на Дунаву

- Носиоци овог посла, који ће коштати преко 30 милиона евра, биће Јавно предузеће „Путеви Србије“ и Општина Бачка Паланка – рекао је Александар Антић. – Нама у Влади Републике Србије, када смо се опредељивали за овај пројекат, много је значила подршка Министарства иностраних послова, Града Сомбора, општина Оyаци, Апатин, али и надлежних из Бања Луке, Бијељине... Овај мост представљао би најкраћу везу Бачке и Срема са Републиком Српском и то без икаквог заустављања које је сада присутно на градском мосту између Бачке Паланке и Илока у Хрватској. Такође, растеретили би се новосадски мостови, односно сам град Нови Сад. Први посао, између осталог, каже се по идејном решењу, је изградња пута Нештин – Визић – Ердевик, а чујем да је бачкопаланачка општина већ одвојила средства и кренула у експропријацију земљишта.

Последњих дана, током кампање, чули су се и коментари да се мост „никад неће градити због два села”. Истина је да су недостатком моста најугроженији 1500 становника Нештина и Визића, села која се географски налазе у Срему, а администартивно припадају Бачкој Паланци. Житељи та два места, ђаци, радници, путници, болесници и пољопривредници много трпе због компликованог преласка границе са Хрватском.

- Нико не би због два села правио мост преко Дунава - рекао је Бојан Радман, који је својом упорношћу, што му је признао и Антић, довео до краја „папирологију” око моста. – Овде је реч о регионалном и државном интересу, јер не би држава прихватила идејно решење новог моста који је урадио београдски Саобраћајни институт ЦИП да је интерес локални.

Акцизама градити путеве

Министар Александар Антић изјавио је да ће свака нова републичка власт, било ко да је чини, морати поштовати документе које је потписала Влада Србије о изградњи моста преко Дунава код Бачке Паланке и Нештина. - Овај, али и други потребни мостови могу се и морају градити средствима од акциза на гориво – рекао је Антић. – Ми смо ваљда једина држава на свету која те акцизе, односно годишње 200 милиона евра, не користи за обнављање путне привреде. Када се то врати „Путевима Србије“, лако је израчунати да је то за две године 400 милона евра и да решава многе проблеме у путној структури, а тиме и овај, па и друге мостове у нашој држави.

http://www.dnevnik.rs/vojvodina/milion-evra-za-pristupne-puteve-oko-buduceg-mosta
 

·
Registered
Joined
·
2,328 Posts
Коначно! Какве су шансе да се мост заиста сагради и коначно повежу Срем и Бачка са те стране?
 

·
Registered
Joined
·
262 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Шансе су реалне, био сам скоро у Бачкој Паланци код пријатеља који је у једној странци. Каже да се држава заинтресовала због не због та два Сремска села него због важности тог пројекта и веома је реално да се ускоро крене у реализацију.
Читај тај потез би био повезан, Мачва, Срем, Бачка, Семберија без да пролазимо кроз 4 границе као до сад. Ја живим недалеко од Бачке Паланке и осим на утакмице ФК Бачке и плажа и излазака ја тамо не идем али мислим да је ово један од важнијих пројеката за овај део Србије због наведеног.
 

·
Registered
Joined
·
27 Posts
Од конкуренције глава (не) боли

БАЧКА ПАЛАНКА: Простор у центру Бачке Паланке, где је некад био „Напредак”, највећи сервис за тракторе, виљушкаре, камионе и друга возила, са преко 200 радника, а потом у приватизацији „Цубика“, остао без радника, припрема се за отварање Тржног центра „Идеа“. Незванично смо сазнали да ће овај продајни објекат бити отворен 15. марта на око 1.500 метара квадратних продајног простора са пригодним паркинг простором, да је већ одабрано тридесетак трговаца који су на обуци за рад, и да ће нов продајни простор имати седам каса за наплату.Трговина у ланцу хрватске компаније у власништву Ивице Тодорића, комшије из ЕУ, биће озбиљна конкуренција овдашњим трговцима. Поред домицилног Трговинског предузећа „Подунавље“ овде је заступљен и „Универекспорт“, али улазу у Паланку из правца Новог Сада, па „Рода“ у ширем центру града, али ту је и на десетине познатих продајних центара, па и стотину малих продавница, бакалница које имају своје потрошаче, али и пуно запослених.

У вароши поред Дунава, са 30-так хиљада становника у условима опште немаштине, конкуренција трговаца никад није била јача. Домаћи трговци помало зазиру од отварања новог савременог објекта у центру града, али конкуренција ће учинити своје -ко је повољнији тај ће и привући купце.

Коментари су различити. Економисти оптимисти кажу да ће барем 12 месеци нови мега центар морати да иде са нижим ценама, јер, наводно, то је закон економије. Привредници песимисти кажу да ће то бити само пар месеци, а да ће се потом сви велики трговци договорити и нивелисати цене на штету малих бакалница. По трећима, комшијске радње ни овога пута неће бити угрожене, ако се задрже да хлебу, млеку, јутарњим потрепштинама. Није тајна да у оваквим варошима, попут Бачке Паланке, велики трговински ланци и не пролазе најбоље. Они са већим прохтевима без проблема с породицом скокну до Новог Сада у месечну куповину и шетњу.

Проблем Бачке Паланке, ипак, није у „превише” трговине, јер је конкуренција пожељна, већ у чињеници да овде сем „Таркета“ и „Нектара“ нико не може да се похвали производним погонима, новим производима и запошљавањем. Од 57.000 становника ове општине, око 9.000 је трајно без посла. Индустријски улагачи нашли су већи интерес у некима од тринаест села, него у самој вароши која је само нешто више од пар километра удаљена од границе Европске уније.
Ovo je kod one benzinske blizu zar ne? Da li je vec otvoreno?
 

·
Registered
Joined
·
262 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Јесте, то је код бензинске пумпе, свака част како си познао. Ја често идем у БП па преко ове слике не бих ништа сконтао.
 

·
Registered
Joined
·
27 Posts
Јесте, то је код бензинске пумпе, свака част како си познао. Ја често идем у БП па преко ове слике не бих ништа сконтао.
Cesto sam u Iloku pa se cesto ide u Backu Palanku i na Sinaj a to je put do Sinaja pa sam prepoznao, vidio sam bio neke radove no nisam znao sto se gradi.

Kakve su sad cijene tamo, da li je malo jeftinije ili ne? Kakva je kvaliteta robe, sto se moze tamo pronaci sve? Oprosti sto gnjavim, planiram da odem pa da imam bar neku sliku.

Ima kakvih vijesti oko gradnje mosta Backa Palanka - Nestin?
 

·
Registered
Joined
·
262 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Не гњавиш уопште, питај слободно шта год треба.

Не знам за цене заиста јер ја сам из Челарева, то је место 8 км од БП удаљено, у Паланку идем само на утакмице Бачке и лети на плаже тако да стварно не знам.
Знам да има више тих великих маркета, Рода, Макси, 2 Универекспорта, Идеа, Подунавље итд.
 

·
Registered
Joined
·
27 Posts
Не гњавиш уопште, питај слободно шта год треба.

Не знам за цене заиста јер ја сам из Челарева, то је место 8 км од БП удаљено, у Паланку идем само на утакмице Бачке и лети на плаже тако да стварно не знам.
Знам да има више тих великих маркета, Рода, Макси, 2 Универекспорта, Идеа, Подунавље итд.
Znam gdje je Celarevo, reci mi da li jos postoji onaj mali kafic, mislim da se zvao Hard Rock ili nesto tako :) Cesto se islo na kavicu tamo, znam da negdje preko puta tog kafica ima i neki narodnjacki..e tamo nikad vise.

Znam za Rodic i Podunavlje.

Meni je Palanka jedan zbilja predivan i prelijep gradic u koji jako cesto idem, tu ti je i nostalgija posto sam prije rata kao klinac uvijek isao subotom sa mamom na pijacu i uvijek je bilo lijepo, pa su ostale uspomene, zbog rata nazalost 10 godina nisam bio u mogucnosti ici u BP ali zelja je uvijek bila prisutna, bas zbog tih lijepih uspomena, tek nakon bombardiranja Srbije sam prvi put nakon 1991 otisao u Palanku, i ja sam cesto isao na Tikvaru, na Bager nisam isao jer prije mnogo godina neki mladic se tamo utopio pa nisam imao zelju, kazu da zna tamo biti dosta opasno, a da ti pravo kazem i ne znam gdje su ti bageri.

Izlazilo se neko vrijeme u Palanku, naravno na popularnu Cardu na Dunavu, onda Aleksandrija (no tamo previse mladjarije) i neki disko koji je na katu no nikako se imena ne mogu sjetiti. I tamo blizu Aleksandrije ima jedan kafic gdje se islo ali ni to se imena ne mogu sjetiti, znam da je dosta popularan, uff kako se tamo znalo napiti :nuts: Pa vrijeme Hacijende..uff stvarno lijepe uspomene, a i znam dosta Kalošana i druzio sam se neko vrijeme sa njima, zakon decki, uvijek za salu i zezanje.
 

·
Registered
Joined
·
27 Posts
Inace da ne trolam, jos samo da napisem, prije rata je u Celarevu bio i jako popularan bazen, ne znam da li je u sklopu hotela nekog bio ili cega vec, ali svi su tamo isli pa i iz moje porodice.

A najvise sam volio kad se izlazilo u Novi Sad, pa onda kao zagrijavanje bas dobro dodje onaj miris piva koji se kod vas osjeti iz tvornice :)
 

·
Registered
Joined
·
262 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Обожавам да читам кад неко уме тако лепо да пише. Опрости што нисам раније одговорио, нисам уопште пратио тему.

Тај диско у крову је претпостављам ноћни клуб Руф, у преводу кров :D а и налази се у поткровљу.

Што се тиче кафића Хард Рок нисам никад ни чуо, испада да боље знаш БП од мене, ја нисам често у граду, одем да гледам фудбал кад игра Бачка, сад лети али на плаже и викедном увече и 2-3 кафића где одувек излазим. Не познајем баш превише град.

Калошани су добри али познајем и неку групу из блока Калош, само проблеме праве ко и Старопаланчани и Синајчани и момци из Блока Партизан. Једино Нова Паланка може се рећи да је миран крај и крај за сваку похвалу уз центар наравно.

Слободно напиши шта год желиш или ако имаш неко питање, бићу мало ажурнији на теми.
 

·
Registered
Joined
·
262 Posts
Discussion Starter · #15 · (Edited)
Како изместити пругу из града


БАЧКА ПАЛАНКА: Још средином јануара ове године у Београду је одржан састанак представника „Железница Србије“ делегациjе Бачкопаланачке општине, а тема је била „Стратегија развоја и имплементација железничког саобраћаја на простору општине Бачка Паланка за период 2014. – 2024. године.
Овај састанак је уследио после вишегодишњег настојања неколико гарнитура челних људи општине да се из скоро центра Бачке Паланке измести некадашња пруга која више од три деценије није у функцији, а која неприродно дели овај град на два дела. Објекти и земљиште куда су некада тутњали возови, а сада нема ни шина и све је зарасло у коров, отежавају живот за око 12.000 становника нове Паланке и три стамбена насеља „Синај“. Веза са центром града, али једина, у дужини преко два километра своди се на пешачку стазу којом у центар града дневно пролази на хиљаде и хиљаде житеља овог дела Бачке Паланке, а туда се крећу и бициклисти и мотори. Четвороточкаши иду около наоколо и све делује бесмислено и скупо, јер због изградње неколико десетина метара нове улице деценијама трпе сви и прозивају преговараче због инертности. Предложено је скраћење железничке пруге од Железничке станице „Стара Паланка“ (до укрштања железничке пруге и Шафарикове улице алтернативно до Улице Жарка Зрењанина). То би значило могућност повезивања два дела града формирањем друмског коридора на земљишту демонтиране пруге и Железничке станице „Бачка Паланка“ - каже Милорад Париповић, члан Општинског већа задужен за саобраћај и члан преговарачког тима испред општине.

Паланчани желе да прошире Луку „Бачка Паланка“ на Дунаву и да изграде три радне зоне за шта је потребна могућност повезивања на железничку пругу Бачка Паланка – Гајдобра, као и изградња оптималног броја ранжирно – претоварних стани*ца на овом потезу. Тема разгова мораће бити и изградња колосека „Југ“ и „Запад“ као и израда, односно измена планске документације. Такође, кажу надлежни у општини, потребна је трансформација Железничке стани*це „Стара Паланка“ (сада је само за теретни саобраћај) у теретно – путничку станицу од које се одваја индустријски колосек за Луку „Бачка Паланка“ и друге планиране радне зоне.

http://www.dnevnik.rs/vojvodina/ka­ko-iz­me­sti­ti-pru­gu-iz-gra­da
 

·
Registered
Joined
·
27 Posts
Обожавам да читам кад неко уме тако лепо да пише. Опрости што нисам раније одговорио, нисам уопште пратио тему.

Тај диско у крову је претпостављам ноћни клуб Руф, у преводу кров :D а и налази се у поткровљу.

Што се тиче кафића Хард Рок нисам никад ни чуо, испада да боље знаш БП од мене, ја нисам често у граду, одем да гледам фудбал кад игра Бачка, сад лети али на плаже и викедном увече и 2-3 кафића где одувек излазим. Не познајем баш превише град.

Калошани су добри али познајем и неку групу из блока Калош, само проблеме праве ко и Старопаланчани и Синајчани и момци из Блока Партизан. Једино Нова Паланка може се рећи да је миран крај и крај за сваку похвалу уз центар наравно.

Слободно напиши шта год желиш или ако имаш неко питање, бићу мало ажурнији на теми.
Eto ni mene nije bilo neko vrijeme, stisle obaveze..
Tako je, Roof se zove. A onaj kafic kod centra sto sam spominjao gdje se znalo dobro napisi se zove Orhideja, radio je jedan decko zvao se Atila pa smo se bas znali dobro napiti:)

Za Hard Rock me nisi razumio, ne mislim na Palanku vec u Celarevu, jako ugodno mjesto, a preko puta malo dalje se nalazi neki narodnjacki, ne znam kako se zove.

U pravu si za Kalosane i Sinajcane haha, no sa njima je zabava uvijek zagarantirana.

Mozes li mi reci koji dio spada pod staru i novu Palanku, cesto cujem za to a ne znam gdje je sta.

A sta reci jos za Palanku, kao psu mi je bilo krivo kad su posjekli one krosnje kod pijace, u toj ulici, ta drveca su davala neki poseban šarm, nisam neki fan novotarija koliko god to cudno zvuci haha, pa mi nije bilo svejedno ni kad su pijacu malo osuvremenili, jbga sta cu kad sam nostalgican:) Uglavnom volim jako taj grad i volim kad sam tamo i iz djetinjstva imam jako lijepe uspomene.
 

·
Registered
Joined
·
262 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Бачка Паланка на води :D

Визија Bачке вароши на води


БАЧКА ПАЛАНКА: Крајем прошле године локална самоуправа у Бачкој Паланци донела је одлуку о изради Генералног пројекта уређења Спортско рекреационог центра и заштићеног Парка природе „Тиквара“, као и градског приобаља Дунава.
Цео посао, кажу надлежни, ради се у складу са Законом о просторном планирању и изградњи и претходном студијом о оправданости, а Генерални пројекат биће на јавној расправи до краја године. Поред струке и науке своју реч даће и грађани, спортисти, туристички радници, еколози, љубитељи природе, спортски риболовци...

- Реч је о скупу документације на највишем нивоу коју закон познаје и која представља анализу постојећег стања и будућу пројекцију, изглед приобаља којом је обухваћена Цврцина бара (некадашњи Дунавац), језеро Тиквара и Дунав (дели их 50-так метара) и простор од Великог лимана до моста према Илоку (Хрватска) – каже Бојан Радман, заменик председника општине.

Пројекат обухвата дужину обале од око три километра, као и простор од Дунава до Дунавске улице ширине километра, а све је то „упаковано“ у једну функциоалну, лепу и атрактивну целину на рубу града. Радман додаје да се прво морају решити ургентни проблеми на терену, а пре свега обалоутврде, јер Дунав опасно поткопава обале, посебно у делу до језера Тикваре. Стручњаци процењују да би временом, а то значи веома брзо, Дунав уништио обалу и спојио се са језером.

- Проблем је и то што се комплетна атмосферска канализација испушта у Цврцину бару која је тик уз прве куће и вишеспратнице – упозорава Радман. - На тај начин од природних бисера ствара се неконтролисани простор, легло комараца, извор заразе. Садашње стање саобраћаја у приобаљу и Парку природе, посебно у летњем периоду, јако је лоше. То се хитно мора решавати, јер смо већ увелико кренули са изградњом бањско-базенског комплекса, а радови ће брзо бити настављени. Носилац пројекта је Дирекција за изградњу општине док су сам пројекат израдили новосадски „Хидрозавод ДТД“ и Пројектни биро ДБА, а ове фирме ангажују 60-так инжењера и архитеката, па су компетентни за овакве послове, тврде у бачкопаланачкој општини.

- Пројекат за Бачку Паланку нуди три варијанте које су и финансијски детаљно обрађене, а наша општина ће одабрати ону коју јавност буде највише подржала – констатује Радман. - Почетком идуће године бићемо спремни да кренемо са изградњом обалоутврда и припремати детаљну документацију чију ће израду финансирати држава, јер се ради о Дунаву као државном и речном коридору. Нас чека и изградња колектора за атмосферску канализацију у Дунавској улици. У Бачкој Паланци су свесни да ће реализација овог пројекта изузетно пуно коштати, а то ова општина не може, нити је планирано да ради својим средствима. - Конкурисаћемо према ИПА фондовима ЕУ, Дунавској стратегији и њеним органима, међународним институцијама које су својим плановима обухватиле овај део приобаља Дунава - каже Радман. - Све то финансираће ЕУ у наредних пет година , јер ће приступни фондови земљама кандидатима у 2015. години бити много већи него сада, а већи део пројекта могао би бити завршен у наредних пет година - констатује заменик председника бачкопаланачке општине.

М. СуџумМарина, регатна стаза, викенд насеља...

Пројекат предвиђа изградњу међународне веслачке регатне стазе на Цврциној бари, марину за чамце и јахте, а предвиђена је на Дунаву код моста који спаја Бачку Паланку и Илок. Такође, у пројекту су, поред постојећих, нови отворени спортски терени, хотелски смештај различитих категорија, викед насеља , шеталишта, терени за пецање, плаже, саобраћајнице за бициклисте и пешаке, спа и велнес центар са могућом градњом забавног и аква парка...
 

·
Registered
Joined
·
262 Posts
Discussion Starter · #18 · (Edited)
Nostalgičar;115761649 said:
Eto ni mene nije bilo neko vrijeme, stisle obaveze..
Tako je, Roof se zove. A onaj kafic kod centra sto sam spominjao gdje se znalo dobro napisi se zove Orhideja, radio je jedan decko zvao se Atila pa smo se bas znali dobro napiti:)

Za Hard Rock me nisi razumio, ne mislim na Palanku vec u Celarevu, jako ugodno mjesto, a preko puta malo dalje se nalazi neki narodnjacki, ne znam kako se zove.

U pravu si za Kalosane i Sinajcane haha, no sa njima je zabava uvijek zagarantirana.

Mozes li mi reci koji dio spada pod staru i novu Palanku, cesto cujem za to a ne znam gdje je sta.

A sta reci jos za Palanku, kao psu mi je bilo krivo kad su posjekli one krosnje kod pijace, u toj ulici, ta drveca su davala neki poseban šarm, nisam neki fan novotarija koliko god to cudno zvuci haha, pa mi nije bilo svejedno ni kad su pijacu malo osuvremenili, jbga sta cu kad sam nostalgican:) Uglavnom volim jako taj grad i volim kad sam tamo i iz djetinjstva imam jako lijepe uspomene.
Хард Рок у Челареву ту сам раније био редован, ја реко у БП за тако нешто не знам :lol:

И мени је било криво што су посекли гране али израсле су нове мада не толико велике као некад али морале су јер су биле опасност за кола и пролазнике чим буде јачег ветра. За пијацу мени некако драго :)

Што се тиче Старе и Нове Паланке ево. Стара Паланке је све северно од Калоша а Нова Паланка је све јужно од Синаја. Стара и Нова Паланка имају сличне дугачке улице док су Калош и Синај и блок насеља успут. Највише становника има Стара Паланка па Синај, онда иде Калош, Нова Паланка, Блок Партизан па Железничко насеље. Шири центар не рачунам и делове Старе Паланке као што је Расадник итд.

Ево једна слика што је неки клинац цртао у Пеинту, мада доста је прецизна :lol: Ове дебеле линије су регионални путеви а испрекидане су границе квартова.

 

·
Registered
Joined
·
27 Posts
Hvala ti na detaljnom pojasnjenju.

Ma drago je i meni da se radi i da se mijenjaju stvari, da se modernizira, ali eto nostalgija..:)

U clanku sto si stavio pise ovo?

То се хитно мора решавати, јер смо већ увелико кренули са изградњом бањско-базенског комплекса, а радови ће брзо бити настављени
Gdje se to tocno nalazi i imas li saznanja kad ce biti gotovo?

Inace jucer sam bio u Palanci pa sam citao novine za vase podrucje i bas sam naletio na clanak o Mostu i da nisu od njega odustali.
 

·
Registered
Joined
·
262 Posts
Discussion Starter · #20 ·
Nostalgičar;115873665 said:
Hvala ti na detaljnom pojasnjenju.

Ma drago je i meni da se radi i da se mijenjaju stvari, da se modernizira, ali eto nostalgija..:)

U clanku sto si stavio pise ovo?Gdje se to tocno nalazi i imas li saznanja kad ce biti gotovo?

Inace jucer sam bio u Palanci pa sam citao novine za vase podrucje i bas sam naletio na clanak o Mostu i da nisu od njega odustali.
Базен се налази код хале Тиквара, завршено је 90 % радова али ко зна кад ће бити то готово, код нас се ништа не зна :lol: Требао би да буде то отворено-затворени базен по плану па да може да ради целе године мада по мени поред толико плажа и нема потребе за базеном, боље да су плаже уредили али пошто ће радити целе године онда ок.

И ја сам читао то за мост, надамо се сви да ће бити готов јер ће онда Паланци поново гравирати добар део Срема, односно општина Шид и Беочин то јест нека њихова села али и Шид као место, Беочин је мало даљи и гравира Новом Саду.

Шта год треба друже само питај, о Паланци сам доста упознат јер припадам тој општини.

Којим добром долазиш у Паланку ако није тајна? :lol:
 
1 - 20 of 46 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top