Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 21 Posts

·
Registered
Joined
·
224 Posts
Discussion Starter · #1 ·
БЕОГРАД - Банка Интеза | BELGRADE - Banca IntesaU poslednjih par godina, blok 11a je građevinski jedan od najaktivnijih blokova na Novom Beogradu, a samim tim i jedno od značajnijih gradilišta u celom gradu. Pokrenuto je nekoliko jako zanimljivih projekata kombinovane namene koji se prostiru na preko 100.000 kvadrata i koji svojim modernim izrazom predstavljaju lice Novog Beograda u novom milenijumu.
U ovom ekskluzivnom novobeogradskom bloku je, pored već zavrsenog objekta VIG Plaza, započeta i izgradnja hotela iz lanca Falkensteiner, dok je prošle nedelje i parcela nekadašnje kineske ambasade data u zakup domaćem investitoru, još nepoznatom široj javnosti. Pored pomenutih projekata nedavno je najavljen još jedan značajan objekat u ovom bloku. Radi se novoj poslovnoj centrali Banke Inteza, na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ulice trešnjinog cveta, koja će se prostirati na 30.000 kvadrata dok je vrednost cele investicije procenjena na 45 miliona evra. Zgrada će biti građena po najvišim LEED ekološkim standardima, a projekat je radio poznati beogradski arhitekta Vladimir Lojanica u koautorstvu sa Anjom Ivanom Milić d.i.a., ispred firme Arhipro.
Za ovu priliku razgovarali smo sa gospodinom Lojanicom koji nam je predstavio koncept i zahteve jednog ovakvog objekta.
Možete li nas ukratko upoznati sa glavnim odlikama ovog objekta?
Poslovni objekat banke je ugaoni objekat, približne kvadrature oko 30.000 m2, podzemno i nadzemno. Oko 200 parking mesta u podzemnim nivoima. ukupna spratnost prizemlje i 12 spratova. Od bitnijih sadržaja u objektu može se izdvojiti prošireni, višeetažni ulazni hol sa galerijom umetničkih dela i kafeom za posetioce sa mogućnošću izlaska u letnju baštu, vrtić za decu zaposlenih, višefunkcionalna sala sa 200 mesta, restoran za goste i zaposlene sa krovnom terasom, rekreativni sadržaji i poslovni apartmani.

Da li je bilo nekih specifičnih zahteva od strane investitora, koji su u dizajnu predstavljali poseban izazov?
Specifičan zahtev investitora odnosio se na projektovanje reprezentativnog, prepoznatljivog savremenog poslovnog objekta, transparentnog koncepta koji će omogućiti maksimalni radni komfor zaposlenima i udoban boravak gostima i poslovnim partnerima. Ovo je bilo moguće ostvariti kroz uvođenje novih komplementarnih sadržaja uz poslovne prostore i njihovom pravilnom funkcionalnom integracijom. Zahtev je bio da objekat svojim funkcionalnim i oblikovnim, likovnim karakteristikama reprezentuje koncept i imidž kompanije kao fleksibilne, dinamične, moderne, otvorene, fleksibilne kuće koja svojim zaposlenima i klijentima nudi prijatan i udoban boravak i saradnju.

Ovaj objekat treba da ispunjava LEED standard i da bude sertifikovan, možete li nam reći o kojoj je kategoriji reč i kakve će tehnologije posedovati sam objekat kako bi dosegao kriterijume održivosti?
Radi se o standardima koji pretpostavljaju upotrebu odgovarajućih materijala kod projektovanja naročito fasadnih elementa koji svojim karakteristikama pomažu što racionalnijem utrošku energije, primeni savremenih, automatizovanih sistema kontrole i menadžmenta zagrevanja i ventilacije prostora objekta i konačno primeni obnovljivih energetskih resursa, geotermalnih izvora i sunčeve energije.

Najavljeno je da će zgrada biti humana, sa velikim i lepo organizovanim javnim delovima. Trebalo bi da poseduje i zatvorene oaze, pa ako možete da opišete strukturu javnog prostora unutar zgrade i rešenjima za ozelenjavanje unutrašnjosti?
Centralni višeetažni holski prostori objekta predstavljaju svojevrsne vertikalne zelene vrtove na kojima se prepliću odgovarajući poslovni i javni sadržaji. Krovovi naizmenično postavljenih sala za sastanke su ujedno i zelene palube, odmorišta i prostori relaksa udobnog ambijenta sa dubokim vizurama niz bulevar ka starom delu grada. Naizmenično postavljeni volumeni sala u vazdušnom prostoru omogućavaju aplikaciju sadnica višeg rasta. Ova zona u izvesnom smislu predstavlja produžetak zelenih površina dvorišta u prizemlju sve do ozelenjenih terasa restorana na krovnoj etaži.

Koji je vaš lični pečat na ovom projektu?
Konceptualizacija rešenja, proistekla iz uslova zadatka i kontekstualnih karakteristika mesta, savremeni arhitektonski jezik kao odgovor slojevitom kontinuitetu građenja gradskih prostora.

Početak pripremnih radova na izgradnji počeće već na jesen ove godine, dok se zavrsetak čitavog projekta očekuje tokom poslednjeg kvartala 2013.
 

·
Registered
Joined
·
212 Posts
I meni. Već godinama gledam ovaj projekat i ni za dlaku nisam promenio mišljenje: svaki put osetim blago gađenje kad se sretnem s njim. Usput mi se javi i stara žal za propuštenom šansom - s ovolikim brojem kvadrata, mogao je to da bude lep oblakoder.
 

·
Registered
Joined
·
1,515 Posts
Мени је овај пројекат као и сви који се граде на НБ. Срање!
 

·
Registered
Joined
·
8,691 Posts
Pobednički projekat kao da je izašao iz prošlog veka, nije loš, ali su daleko lepši i estetski moderniji ovi koje je okačiobezimeni, stvano mi nije jasno kako je pored takvih projekata pobedio ovaj izabrani...
 

·
Chicha was here
Joined
·
9,897 Posts
Мени је победнички доста бољи од та два.
 

·
It is I, LeClerc.
Joined
·
1,822 Posts
Meni se najvise svidja poslednji,ali pobednickom apsolutno nista ne fali..
Bez uvrede forumu,ali zasto mora ostro i negativno da se iskritikuje svaki projekat koji se ovde objavi?Pored onoga u bloku 11 i Centra za promociju nauke ne znam kada sam video da je neko napisao nesto dobro za bilo koji projekat koji je ovde objavljen u poslednjih par meseci.
 

·
primeval ooze
Joined
·
1,428 Posts
Pobednički projekat je super. Prvi neprihvaćeni mi je ubedljivo najgori - izgleda prosečno i bezveze, jedino što mi se dopada kod njega je zelenilo na krovu. Drugi pobednički je odličan, mada mi se pobednički projekat više sviđa.

Videćemo kako će izgledati kad se završi.
 

·
It is I, LeClerc.
Joined
·
1,822 Posts
E bas sam danas prosao pored NLB banke i isto pomislio.
 
1 - 20 of 21 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top