Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 9958 Posts

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
38,914 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
This is my first thread in here.

So I will show you some pictures of the Belgrade old city restauration. :applause:

Already dozens of buildings have been renovated , and current ongoing project is that the city will give 70% of money needed for renovating all buildings , whether they are protected or not.

Stara means OLD and Nova means NEW.

Crnogorska 2-prewar(WW II) building


Decanska 23-academist style prewar building


Kralja Milana 24


Kralja Milutina 5-XIX century


Knez Mihailova 17-Leon Talvi prewar project


Knez Mihailova 24 - Argentina embassy 1939.


Knez Mihailova 28


Knez Mihailova 47-prewar-Nikola Spasic


Knez Mihailova 49-1906.


Knez Mihailova 52-XIX century


Nebojsina 53-protected area Kotez Neimar built between two wars in the most simple style


Njegoseva 51 - built 1904.


Obilicev venac 16-1912.


Palmoticeva 2 - prewar building


Patrijarsija-Building of Serbian Partiarchy


Svetosavska 22-Zemun-1907-9


Svetozara Markovica 2-prewar


Svetozara Markovica 6-prewar, built for Bozic engineer, in Stari Grad protected area


Terazije 39, built in 1912. for Smederevska Banka


Vuka Karadzica 9,three stories built in 1923, one more added in 1925.


Zmaj Jovina 5, academism with elements of art deco


Zmaj Jovina 7-House of Savka Maksimovic


Zmaj Jovina 9, analogy to Openhajm Gotfrid Semper Palace built in XIX century


Zmaj Jovina 15-built in 1928., exceptional marble hall inside of this building


I hope that you liked this thread. I was reading Skyscraper city(Grad Nebodera, Oblakodera on Serbian) for some time and now I decided to participate. :)
 

·
Torontonian 4ever
Joined
·
9,891 Posts
Welcome to the forums brate!!!!!!!!!!!!!!!!!! Great thread, one building that needs renovations badly is 7 Prizrenska. The mortar is falling off the facade, it could kill someone.
 

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
38,914 Posts
Discussion Starter · #3 ·
filipvlasak said:
Welcome to the forums brate!!!!!!!!!!!!!!!!!! Great thread, one building that needs renovations badly is 7 Prizrenska. The mortar is falling off the facade, it could kill someone.
Hvala! Thank You. There are still a lot of buildings to renovate. There is hotel Beograd for an example where windows are falling off. But City government is giving really a lot of money for renovation so I think it is not going to be a problem, all we need is time.
 

·
Registered
Joined
·
8,406 Posts
Dobradosao i odlicna tema.
 

·
Registered
Joined
·
579 Posts
Welcome man! these are from city official site, really god idea to show them here. But there are even more facades done after these but they are not yet uploaded on the site.
 

·
Banned
Joined
·
67 Posts
Here's an article on the renovation of Belgrade streets:

http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/BG04080901.shtml

DO KRAJA GODINE DIREKCIJU ZA PUTEVE OČEKUJE VELIKI POSAO NA REKONSTRUKCIJI OKO 200 KILOMETARA PUTEVA

Evropa daje pare za uređenje ulica i tramvajskih šina

Do kraja narednog meseca biće završeno tridesetak ulica u Jakovu, Progaru, Petrovčiću, Batajnici, i biciklistička staza od Bloka 45 do Gardoša

Putna mreža u Beogradu je katastrofalna, to je svima jasno, ali veliki posao nas čeka do kraja godine i za sada sve ide dobro - rekao je juče predsednik Izvršnog odbora Skupštine grada Nenad Bogdanović.

Rekonstrukcija putne infrastrukture i vertikalne i horizontalne signalizacije biće finansirana iz kredita Evropske investicione banke. Do kraja godine biće završeno više od 400 ulica i puteva, od kojih su neke već rekonstruisane. U Direkciji za puteve planiraju da urade oko 200 kilometara puta na širem gradskom području.

NJEGOŠEVA ULICA

Ovakva je bila


Ovakva će biti- Tokom ovog i narednog meseca u Zemunu ćemo uraditi tridesetak ulica, u naseljima Jakovo, Progar, Petrovčić, Batajnica... Od Bloka 45, pa do starog jezgra Zemuna, tačnije do Gardoša, izgradićemo biciklističku stazu - najavio je juče Branko Smiljanić, direktor Direkcije za puteve. - I na Savskom vencu uradićemo oko 30 ulica, dok će na Paliluli prednost ove godine imati naselje Ovča. Njegoševa ulica, kada je završimo, biće jedna od najlepših - smatra Smiljanić.

- A za to je zaslužan i Arhitektonski fakultet koji je uradio projekat ulice. Od kneginje Zorke do Beogradske "Zelenilo - Beograd" formiraće drvored najesen kada nema vegetacije. Postavićemo i žardinjere koje će, osim estetske, imati ulogu prepreka za parkiranje kola. Ova ulica zamišljena je kao pešačka zona i interna saobraćajnica. Katanićevu ulicu smo završili, uskoro će i Ulica Svetog Save biti završena, tako da kraj oko hrama Svetog Save polako dobija novu formu. Slično je i sa Ulicom gospodar Jovanovom - kaže Smiljanić.

- Rešili smo kompletan problem i pešaka i parkiranja, a i drvored će tu naći svoje mesto. Tako da pešačku zonu od Knez Mihailove do Dušanove polako dovodimo u red.

Da ne bude da su privilegovani samo građani koji žive u centru, i Rakovičani će posle 15 godina konačno moći da vide uređenu Ulicu 13. oktobra. U Direkciji kažu da bi radovi trebalo da budu završeni polovinom septembra.
- Rad na rekonstrukciji tramvajske pruge u Karađorđevoj je u toku. A planiramo da odradimo i veće tramvajske baštice: u Nemanjinoj, Bulevaru kralja Aleksandra, Milentija Popovića... - kaže Smiljanić. - Vek tramvajske pruge je desetak godina, a kod nas premašuju i 30.

- Radovi na tramvajskim šinama koji se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke trebalo bi da budu gotovi za dve godine - rekao je Nenad Bogdanović. - Do sredine 2007. godine cela putna infrastruktura u gradu trebalo bi da bude renovirana. A u Beogradu će biti sve više pločnika poput onog u Bulevaru kralja Milana, jer su mnogo lakši za održavanje.


Pešačka faza

Do kraja septembra mogla bi na uglu Ulica Dečanske i Makedonske kod Doma omladine, da profunkcioniše "ekskluzivna pešačka faza", najavio je juče načelnik za signalizaciju Direkcije za puteve Ljubiša Ljubić.
- Zeleni talas za pešake trajao bi nešto malo duže nego do sada, a pešaci će moći da prelaze ulicu čak i dijagonalno. Videli ste to možda u američkim filmovima - rekao je Ljubić, na šta je Nenad Bogdanović prokomentarisao da je situacija na toj lokaciji i sada slična, odnosno da sugrađani prelaze ulicu kako se kome sviđa.
- Stavićemo i displeje koji će pešacima pokazivati koliko vremena imaju za prelazak ulice - navodi Ljubić. Pre nekoliko godina je postavljena slična spravica u najzagađenijim gradskim ulicama, ali za vozače. Displej pokazuje preostale sekunde do paljenja zelenog svetla. Ali, nažalost, niko nije koristio pauzu na semaforu da odmori motor i manje zagadi okolinu.
 

·
Registered
Joined
·
8,406 Posts
You should see the renovations in my street. I live in Njegoseva.
 

·
Registered
Joined
·
8,406 Posts
Njegoseva 51 - built 1904.

Live across there - Beautiful the nature museum - There’s also one at Kalimegdan.
 
1 - 20 of 9958 Posts
Top