SkyscraperCity banner

1 - 20 of 184 Posts

·
Registered
Joined
·
5,502 Posts
Discussion Starter #1
Уз благослов Великог Админа, отварам засебну тему о београдским тролејбусима која већ одавно недостаје. Изволте~

Да почнемо:

HTEO DA VOZI BEZ STRUJE
Vozač trolejbusa zalutao u Dunavskoj ulici


Vozači gradskog prevoza često ističu da rade u nemogućim uslovima, a radnik GSP “Beograd” za volanom trolejbusa baš i ne može da se pohvali time iako je pokušao nešto nadrealno - da vozi mimo žica.Naime, umesto da skrene iz Dunavske u Dobračinu ulicu zaneseni trolejbušdžija nastavio je pravo, tamo gde nema žica i zaustavio se tačno ispred redakcije “Blica”. Kada je shvatio šta se desilo, vozač je pozvao službu koja je vrlo brzo izašla na teren kako bi trolejbus pomerila sa puta. Na sreću, ovaj mali propust nije izazvao veću saobraćajnu gužvu u Dunavskoj ulici.

http://www.blic.rs/vesti/beograd/hteo-da-vozi-bez-struje-vozac-trolejbusa-zalutao-u-dunavskoj-ulici/nw0l0cn
 

·
Registered
Joined
·
3,413 Posts
Вучни акумулатори постоје (требало би уосталом), е сад лутрија колико ћеш метара проћи на њима.

Браво за тему!
 

·
Registered
Joined
·
5,502 Posts
Discussion Starter #5
То је последња генерација Тролзи које је Београд купио. 2001. или 2002. годиште. Ентеријер им је као у Т34 отприлике.
 

·
Registered
Joined
·
8,703 Posts
Izmeštanje linija kroz Francusku uznemirilo stanare : Selićemo se ako nam dođu i TROLEJBUSI !

I ovako leti ne možemo da otvorimo prozore, ne spavamo ni danju ni noću, čuje se stalno kočenje autobusa, tvrdi sugrađanka Tanja Tasić.

Kliknuti ovde
 

·
Registered
Joined
·
8,703 Posts
Prvi trolejbus MAZ Balkana stiže u Beograd

Firma MAZ Balkan iz Kragujevca najavljuje skorašnji početak sklapanja trolejbusa.

Kliknuti ovde
 

·
Registered
Joined
·
1,238 Posts
Malo je nejasno da im je MAZ dao licencu za trolejbuse, kada je glavni proizvodjac trola Belkomunmaš?

Postoji u Krasnodaru i Moskvi SVARZ trolejbusi koji su na njihovim karoserijama

http://transphoto.ru/vehicle/338333/


http://transphoto.ru/photo/749098/

Ali to nije Mazova tehnika, sem karoserije.

2005. su pravili na bazi MAZ-a 103, ali to stajalo isto na BKM-ovom sajtu kao BKM 221
http://web.archive.org/web/20101108015647/http://bkm.by/?id_page=8&id_category=1&path=8_1

Dok je sama fabrika samostalno napravila 1 (slovima jedan) MAZ 203T 2009. godine
Izvor: http://transphoto.ru/model/1266/


http://transphoto.ru/photo/295310/
 

·
Registered
Joined
·
5,502 Posts
Discussion Starter #12
Vozićemo se i ruskim trolama?
M. Beljan | 04. 05. 2016 - 19:00h

Srpska prestonica bi uskoro mogla da dobije nove autobuse na struju, i to iz - Rusije. Obavljeni su razgovori sa tamošnjim najvećim proizvođačem "Trolzom".

U sklopu pripreme za eventualnu kupovinu ovih vozila za potrebe Beograda, rukovodstvo ruske kompanije "Trolza" razgovaralo je sredinom aprila sa predstavnicima Grada Beograda, navodi Rusko trgovinsko predstavništvo. U pregovorima su, kako se ističe, učestvovali generalni direktor "Trolze" Ivan Kotvickij, trgovinski predstavnik Rusije u Srbiji Andrej Hripunov, pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević i direktor GSP-a Željko Milković.

- Srpsko tržište je perspektivno za ruske kompanije i "Trolza", kao najveći prozvođač trolejbusa u Rusiji, ima dobre izglede da u Srbiji stekne uporište - rekao je Hripunov, uz dodatak da se nada će se u "bliskoj budućnosti savremeni i komforni trolejbusi pojaviti na linijama u Beogradu i u drugim gradovima Srbije".

S obzirom na to da je Beograd jedini grad u Srbiji sa trolejbuskim linijama, postavlja se pitanje da li je reč o omašci ruskog trgovinskog predstavnika, ili znak većih ambicija ruske strane.

Većina postojećih trolejbusa u Beogradu su beloruske proizvodnje, dok su stare ruske "trolze", koje su dopremljene od 2001. do 2003. praktično otišle u istoriju i na ulicama je moguće videti tek poneko zglobno vozilo ove marke. Nedavno je direktor GSP-a Željko Milković za "Blic" najavio i dolazak trolejbusa beloruskog proizvođača MAZ na testiranje, a spominjao je i da "Trolza" ima u ponudi vozilo koje može da radi i bez kontaktne mreže na delovima trase dugim 15 do 20 kilometara.

SEDAM LINIJA U PRESTONICI

U Beogradu trenutno funkcioniše sedam trolejbuskih linija, od kojih čak šest kreću sa Studentskog trga. To su 19, 21, 22, 28, 29 i 41, a jedini izuzetak je 40 koja vozi od Zvezdare do Banjice 2.

POSLEDNJI IZ 2010. GODINE

Poslednji trolejbusi nabavljeni su 2010. godine od beloruskog "Belkomunaša". Ugovor je bio vredan 18 miliona evra, a na tenderu su još bile ponude ukrajinske firme "Laz" i kineske "Globus auto".

PRVI TROLEJBUS KRENUO JOŠ 1947.

Prvi trolejbus u prestonici marke "fijat" pušten je u saobraćaj 1947. godine i vozio je od Kalemegdana do Slavije. U voznom parku GSP "Beograd" ima više od 130 trolejbusa.

OD TURSKIH DO IRANSKIH VOZILA

I privatni prevoznici imaju veliki broj stranih vozila. U njihovim garažama su vozila "Liaz" (Rusija), "Maz" (Belorusija), "Kobra" (Turska), "Akija" (Turska/Iran)...

SELE OKRETNICU SA STUDENJAKA

Trolejbuski saobraćaj bi uskoro mogao da pretrpi velike promene. Glavna okretnica sa Studentskog trga trebalo bi da bude izmeštena u Dunavsku ulicu, a mreža bi prolazila kroz Francusku.

SADA SAMO "LASTA" VOZI DO OBRENOVCA

Od 1. maja, posle povlačenja "Banbusa", "Lasta" je ostala jedini prevoznik na liniji 860 između Obrenovca i Beograda. Međutim, putnike je sačekalo i neprijatno iznenađenje u vidu delimično redukovanog broja polazaka.
http://www.blic.rs/vesti/beograd/vozicemo-se-i-ruskim-trolama/r9gdj11
 

·
Registered
Joined
·
5,502 Posts
Discussion Starter #14
БКМ су најбољи тролејбуси кји су икада возили Београдом без премца. Одлично се држе узимајући у обзир ГСП одржавање, темпо и оптерећеност. Заиста не знам чему је то прича са Тролзом (која је била и остала крш). Можда неки дил у пакету са 500Л. Ми њима Фијата кога неће, а они нама Ладе, Тролзе, Камазе...
 

·
Registered
Joined
·
8,703 Posts
Beogradski trolejbusi idu u istoriju ?

Željko Milković, direktor GSP "Beograd", o planovima novih nabavki i modernizaciji. Za bolji prevoz 200 miliona mesečno. Radnici GSP neće biti otpuštani.

Kliknuti ovde
 

·
Registered
Joined
·
1,653 Posts

·
Jovan User
Joined
·
1 Posts
Ja, lično, obožavam trolejbuse i obožavam da se vozim njima. Zavoleo sam ih još kao mali, zato što mi u njima, za razliku od običnih autobusa, nije bilo muka. A nije mi bilo muka zato što ne troše (ne rade) na naftne derivate, pa nema onog odvratnog smrada benzina koji se uvuče u autobus, pa se pomeša sa ionako groznim smradom sintetike na sedištima, pepela-pura iz pepeljara, plastike na njima, lažnog krzna na plafonu, pored ventilatora i radija, i ustajalim vazduhom punim ugljen-dioksida, nastalog nemogućnošću da se autobus provetri, jer prozori ili ne mogu da se otvore, ili mogu (kao na starim modelima autobusa, koji su saobraćali sve negde do kraja devedesetih i početka novog veka i novog milenijuma). Tu izuzimam gradske autobuse, njihova sedišta su čvrsta, tvrda, drvena ili plastična i ne zadržavaju smrad. Pri tom su i dosta širi, pa smrad nestaje, a imaju i onaj otvor na krovu, za koji sam ja godinama mislio da služi za ventilaciju i otvaranje kad je baš vrućina, a za koji se ispostavilo da je, zapravo, otvor za slučaj opasnosti.
Glavni razlog što volim trolejbuse je, dakle, što mi u njima nije muka.
Zatim, volim ih zato što ne zagađuju životnu sredinu. Volim ih i jer su dosta tiši od prevoznih sredstava na fosilna goriva, a meni se čini i da su brži od gradskih autobusa i da su najbrži vid prevoza po gradu. Brzinomeri tvrde suprotno, ukoliko ćemo da se oslonimo na njih, tramvaji su najbrži, i neki modeli tramvaja mogu da dostignu brzinu od 80 km/h, ali ja to nigde ne vidim. Jedina mana koju ja primećujem kod trolejbusa je ta što je bi mogli da se koriste za međugradski prevoz, iako ne zagađuju i i ako su mnogo tiđi, zato đto su vezani za žice, ali, Bože moj, tu nastupa električni autobus, a on je još bolje rešenje.
Prvi trolejbus se u Beoradu pojavio 1947. godine. Te godine, ti prvi trlejbusi su mogli da razviju maksimalnu brzinu od 40 km/h. Obnova trolejbusa je došla šezdesetih, kada su te stare trole zamenjene novim ZIU-9, koje su tada bile čudo tehnike i koje su mogle da razviju brzinu od 50 do 55 km/h. Najnovija obnova trolejbuskog voznog parka je trajala nekoliko godina i započela je još negde u prvom mandatu Bprisa Tadića, ne pre 2005. godine, a završena je pod SNS-om, pre 2 godine, tačnije, 2014. Stare zijače su zamenjene novim trolama belpooruske firme Belkomunmaš. Te nove trole su crvene, aerodinamične, sa dvoja vrata, niskopodne, plastičnih sedišta i sa velikim displejom u svojoj unutrašjnosti, koji pokazuje koja je sledeća stanica. Takođe, neke linije su ukinuta, među njima i lokalne, kao što je 22L. Nove trole su neočekivano i neobično brze (mogu da postignu čak 65 km/h) i startne (što znači da im treba malo, ili im ne treba uopšte vremena da se pokrenu). Takođe, usporenje i ubrzanje im je veliko, što je jako korisno kada se radi o gradskom prevozu, jer mora da se koči pošto su stanice na nekoliko stotina metara jedna od druge (minimum je 500 m), a mora i da se postigne veliko ubrzanje, zbog toga što se gradskim prevozima voze građani, ljudi koji žive u gradu i koji će inače zakasniti u vrtić, u školu, na fakultet, na posao, u banku, u bolnicu...
Pre par godina, ja mislim da je to bila 2006. ili 2007., možda čak i 2008., mada ne verujem, vozio sam se jednom novom aerodinamičnom trolom na liniji 22, od Kruševačke, pa do Studentskog trga. Ušao sam u trolejbus iocečjući da će ići kao i po danu, a bilo je negde oko 10 uveče. Kako smo ušli nas troje u trolu, a bilo ih je untra još možda nekoliko, troje u vrh glave, sa šoferom nas nije bilo više od sedam, šofer je automatski zatvorio vrata i dao gas. Nisam stigao ni da sednem kako treba, a leđa su mi se zalepila za sedište. Nisam mogao da verujem! Trolejbuse sam znao kao spora prevozna sredstva, nikako kao brza. On je iz mesta postigao neku veliku brzinu i sve vreme je ubrzavao. Ako se nismo vozili tom maksimalnom brzinom od 65, manje nismo. A još nizbrdo, ja mislim da je išao i brže.
 
1 - 20 of 184 Posts
Top