Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 28 Posts

·
Дреница
Joined
·
15,994 Posts
Заблистаће три торња на цркви

БЕЧЕЈ
: Један од симбола Бечеја, Српски православни храм посвећен Светом великомученику Георгију, обележио је 2008. године вредан јубилеј – век и по постојања и тим поводом је почела реконструкција изузетно вредног

С обзиром на дотрајалост објекта и обимност послова, који захтевају изузетно висока средства, реконструкција се одвија фазно, а радови се изводе по пројекту Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

- Санација крова је успешно завршена крајем 2009. године. Подашчен је кров, стављен је нови цреп и опшивени су нови олуци... У међувремену је било још неколико значајних радова којима су поправљени електроинсталација храма, односно звона и сат на централном торњу су доведени у функцију. Сада смо ушли у нову значајну фазу, где ће се санирати три торња. Вредност актуелних радова износи 16,5 милиона динара и обезбеђена су из буџета Црквене општине.

После добијеног благослова од његовог преосвештенства епископа Бачког Иринеја, радове је започела фирма „Блашко“ из Куле, за коју се, у конкуренцији шест фирми на тендеру, одлучио Управни одбор бечејске Црквене општине. Динамика реконструкције зависи од финансијске моћи Црквене општине и временских услова - рекао је протонамесник бечејског храма Дејан Станојев.

Према подацима, последња санација торњева на бечејском храму рађена је 1950. године. Надзор актуелних конзерваторских радова поверен је реномираном стручњаку Сави Стражмештерову, који је челни човек тима који је урадио пројекат реконструкције торњева, а надзор грађевинских радова вршиће овдашњи грађевински инжењер Александар Панић.

- Приликом обележавања јубилеја од 150 година храма, одлучено је да се приступи генералној обнови објекта који је, због слабе бриге у прошлости, у великој мери оронуо. Пошто се заврше радови на горњем делу објекта, спуштаћемо се ка приземљу. Прво треба урадити настрешницу испод торњева, заменити дотрајали бакарни лим и поставити нове олуке, пукотине санирати, па приступити извлачењу влаге из зидова...

Очекују нас и бројни радови у унутрашњости храма, где је примарни посао рестаурација и конзервација иконостаса. Када се све то заврши, планирамо да поставимо видео надзор ради безбедности и естетско осветљење у циљу да се архитектонска лепота храма и у ноћном амбијенту види, закључује свештеник Дејан Станојев.
http://www.dnevnik.rs/vojvodina/zablistace-tri-tornja-na-crkvi
 

·
Дреница
Joined
·
15,994 Posts
Бечеј нова бања
01. фебруар 2013.


Наша земља добила још једно лечилиште - статус бање добио је и Бечеј, који га је већ имао двадесетих година прошлог века. Анализе показале да бечејске вода лечи реумуСРБИЈА је од прошле недеље богатија за још једну бању - Бечеј. Влада Србије је усвојила захтев овог града који је, иначе, имао статус бање и двадесетих година прошлог века.

Овај град ће сада моћи да ради истраживања, користи лековити фактор, пружа здравствене услуге, уведе велнес и спа, гради објекте и отвара нова радна места.
- Добили смо бањски статус, али изградњу велнес центра не треба доводити у везу са тим - каже Миклош Ђурчик, члан Општинског већа за регионалну сарадњу. - Нама је циљ да добијемо хотел и велнес центар. Општина је посао писања студије оправданости доделила „Хорват консалтингу“, који сарађује са мађарским „Мерсегом“. Тако ћемо, пре него што затражимо инвеститоре, знати величину, ко је наша циљна група и слично. Иза пројекта је стала и мађарска држава за повољан кредит код „Ексим банке“.

Општини Бечеј ће из Фонда за капитална улагања бити додељено више од 290 милиона динара, од чега око 40 милиона за изградњу бање у том граду. Вода из бушотине послата је на анализу, која је показала да бечејска води лечи реуму и има исте карактеристике попут Меленаца, Бање Јунаковић и мађарских бања.
Србија сада има 40 бања, од којих само половина послује добро.
http://www.novosti.rs/vesti/turizam.90.html:417627-Becej-nova-banja
 

·
Дреница
Joined
·
15,994 Posts
09. април 2013.
Бечејска бања добила студију изводљивости


БЕЧЕЈ
- Коначно су познати параметри и услови за будућу бању у Бечеју. Студија о изводљивости и оправданости, коштала је локалну самоуправу око 23 хиљаде евра али је била неопходан корак ка привлачењу будућих инвеститора.

Након више произвољности око бечејске бање, потрошених пара, политичких препуцавања коначно је локална самоуправа учинила оно што је требало прво урадити. Наручили су и добили, од мађарске "Хорват компани", реномиране консултантске куће у области туризма и хотелијерства, Студију изводљивости и оправданости градње бање у Бечеју.

"Закључили су да је на овој територији могуће изградити велнес центар са хотелом", каже Миклош Ђурчик, члан Општинског већа, задужен за регионалне и међуграничне сарадње.

Студија предвиђа да будућа бања има делом покривен велнес и спа центар као и аква парк који би примали госте 365 дана.

Капацитет будућег хотела са најмање четири звездице био би око 150, углавном, двокреветних соба, неколико апартмана и десетак једнокреветних соба.

Ђурчик наводи да студија предлаже тежиште на конференцијском и високом спортском туризму, и да су интересовање показали инвеститори из Аустрије, Мађарске и Русије али конкретних разговора још није било.
http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/becej/becejska-banja-dobila-studiju-izvodljivosti_384124.html
 

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
38,951 Posts
Opština Bečej učestvovala na Srpsko-ruskoj investicionoj konferenciji u Moskvi i zainteresovanim investitorima prezentovala projekat „Hotel i Wellness-Spa Centar u Bečeju“
Opština Bečej učestvovala je na Srpsko-ruskoj investicionoj konferenciji,koja je održana u Moskvi 30. oktobra 2013. godine,pod pokroviteljstvom Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije. Na konferenciji je bilo prisutno ukupno 179 zainteresovanih investitora,a Opština Bečej se po pozivu PKS (privredne komore Srbije),svojim projektom „Hotel i Wellness-Spa Centar u Bečeju“,kvalifikovala za učešće i prezentaciju projekta u oblasti turizma i građevine (među 23 projekta iz oblasti turizma i građevine iz cele Srbije).Samim tim, Opština Bečej uvrštena je u zvaničan katalog konferencije koji je sadržao: oblast energetike……………15 projekata oblast poljoprivrede………..11 projekata oblast industrije……………35 projekata oblast turizma i građevine….23 projekta U plenarnom delu,uvodne reči održali su predsednik Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije Sergej Nikolajevič Katirin,predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić,predsednik PKS (Privredne Komore Srbije) Željko Sertić,ambasador Republike Srbije Slavenko Terzić i resorni ministri Republike Srbije i Ruske Federacije. Predsednik opštine Vuk Radojević i zamenica predsednika Tamara Ivanišević uzeli su ušešće na konferenciji i pred 55 zainteresovanih investitora za ovu oblast,predstavili projekat „Hotel i Wellness-Spa centar u Bečeju“.Projekat je ocenjen kao povoljan za ulaganje s obzirom da su rešeni vlasnički odnosi,izbušena geo-termalna bušotina,te urađene tržišna analiza,finansijska studija i idejno rešenje,kao i da postoji mogućnost povoljnog kreditiranja. Nakon prezentacije,predstavnici bečejske opštine ostvarili su kontakte sa zainteresovanim investitorima,sa direktorom PKS u Rusiji gospodinom Svetom Vasiljevićem,ambasadorom Srbije u Rusiji Slavenkom Terzićem,te njegovim zamenicima i savetnicima gospodom Đurovićem, Zekovićem,Srećkovićem i drugima, uz obećanje za punu saradnju i posredovanje u iznalaženju investitora za bečejski projekat. Takođe, sa predsednikom PKS Željkom Sertićem, dogovoreno je da ovaj projekat bude prezentovan i investitorima iz drugih zemalja (putem PKS) i to investitorima iz Italije, Nemačke, Austrije,Kazahstana,Azerbejdžana,Belorusije,Sirije,UAE i drugima.
Postavljeno:08/11/2013
 

·
Registered
Joined
·
4,240 Posts
Delovi trotoara u Zelenoj ulici, Tančić Mihalja i u Proleterskoj ulici ispred vrtića „Duga“ u Novom selu biće rekonstruisani u narednih mesec i po dana.

Trenutno se radi rekonstrukcija trotoara u Zelenoj ulici od ugla Novosadske do Uroša Predića i tom prilikom oko 700 metara kvadratnih biće pokriveno behatonom. Završetak ovog poteza u centru grada očekuje se za dvadesetak dana.

JP „Direkcija za izgradnju“ u dogovoru sa Opštinskom upravom definisala prioritetne lokacije za realizaciju ovih investicionih aktivnosti. Ulica Tančić Mihalja rekonstruisaće se na potezu od Prvomajske ulice do Đure Jakšića u ukupnoj površini od 120 kvadratnih metara, i 460 metara kvadratnih u Proleterskoj ulici od Udarničke do Miloša Bugarskog.

Kada je reč o rekonstrukciji gradskog Trga, od Republičke komisije za zaštitu prava stigao je odgovor kojim se usvaja žalba konzorcijuma firmi na čelu sa „Vojvodinaputem“ iz Pančeva. To znači da Opštinska komisija ponovo mora da ocenjuje tri ponude koje su stigle po osnovu raspisane javne nabavke.

Procenjena vrednost radova za rekonstrukciju trotoara je oko 4,3 miliona dinara bez PDV-a, međutim, za ovaj posao prijavio se jedan izvođač koji je ponudio 2,7 miliona dinara. Time je lokalna samouprava ostvarila uštedu od oko milion i po dinara, koje će Direkcija rebalansom uvrstiti u svoj plan aktivnosti za ovu godinu i novac u dogovoru sa Opštinskom upravom usmeriti na prioritete koje će ponovo zajednički definisati.

Vreme za izvođenje celokupnih radova je 45 kalendarskih dana.


http://tvbecej.rs/index.php?c=vest&lg=sr&vestid=1131&slider=off
 

·
Registered
Joined
·
34 Posts
„Lidl“ dolazi u Bečej, premešta se autobuska stanica
Redakcija TV Bečej | 10. novembar. 2016. | 19:03 | Društvo


Trgovačka kompanija "Lidl" iz Nemačke izgradiće objekat kod autobuske stanice u Bečeju, za TV Bečej potvrdio je predsednik opštine Dragan Tošić. Gradnja se planira na delu parcele prema tržnom centru, koja je u vlasništvu „Bečejprevoza“, rekao je Tošić i dodao da još uvek nije poznato hoće li aktuelna autobuska stanica biti izmeštena na drugu lokaciju.

„Bečejprevoz“ je opštini Bečej uputio pismo o namerama u kojem je izražena želja kompanije da stanicu premesti na obod grada, konkretno kod garaža u Industrijskoj zoni, za TV Bečej rekao je direktor „Bečejprevoza“ Bojan Đurović. On je kazao da će u tom slučaju u centru će biti postavljena autobuska stajališta.
 
1 - 20 of 28 Posts
Top