SkyscraperCity banner

1 - 20 of 2478 Posts

·
Banned
Joined
·
20,777 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Iz najnovijeg "DAN"-a:


BUDVANI NEZAINTERESOVANI ZA JAVNI UVID DUP CENTAR BUDVA

Budući grad oblakodera

~Od plaže Mogren do hotela "Park" gradiće se 18 kula-oblakodera od 13 do 20 spratova


BUDVA – Stanovnici Budve, bar oni koji žive od poteza Stare Budve pa do kraja Slovenske plaže, nijesu zainteresovani za novi ponuđeni Detaljni urbanistički plan Budva centar, koji je prethodnih petnaest dana bio na javni uvid građanima. Samo je njih pedesetak dalo svoje primjedbe i sugestije na novi Detaljni urbanistički plan, rekli su nam zaduženi za prikupljanje sugestija, predloga građana. Novi DUP na potezu od plaže Mogren do sadašnjeg hotela "Park" nudi nevjerovatnih 18 kula-oblakodera od 13 do 20 spratova. Razgovarali smo sa idejnim tvorcem ovog za mnoge Budvane neprihvatljivog DUP-a, Miodragom Ralevićem, profesorom Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.
– Niko od nas nije crtao kule-oblakodere. To nije bio cilj. Prvo smo provjeravali nama dostupna svjetska iskustva, kao što je Palm bič, Dubai, Marbelja i druga turistička mjesta na obalama okeana ili mora. Naša ideja je bila da se ova ljepota koju Budva ima još bolje profiliše, istakne i preporuči svijetu. Tragali smo za budućim snažnijim brendom Budve, jer Budva ima potencijal da postane važna svjetska turistička metropola, iako ona odavno nosi epitet "kraljica turizma". Uvidjeli smo, da zona Slovenske plaže od hiljadu i šesto metara mora da pretrpi neke izmjene. Pješčani dio biće proširen do sadašnjeg šetališta, a odatle se uklanjaju svi privremeni objekti. To je preduslov da se poslije izgradnje Budva centra prihvati veći broj turista.
Na osnovu čega ste došli do ideje, da se sagradi na ovom relativno malom prostoru 18 kula?
– Sve smo crpjeli iz inostranih iskustava. Sublimirali smo četiri vizije razvoja centra Budve. Prvi je primorski model, drugi je takozvani kompakt grad, a to znači, da se izgradi maksimalna moguća koncentracija blokovske gradnje, a za to smo uzeli primjer Barselonu, treći je vrtni grad, a četvrti je bio grad kula. Sublimirajući sva četiri modela izradili smo i ponudili na javnu raspravu ovaj ponuđeni DUP centra Budve. Da li će se on dopasti nekome ili neće ne znam. Uvijek kada su u pitanju ovakvi projekti dolazi do omalovažavanja jednih, do pohvala drugih – rekao je za "Dan" profesor Ralević. Da li će ovaj koncept koji je ponudio profesor Ralević zaustaviti haotično stanje u urbanizmu Budve, koje je počelo poslije katastrofalnog zemljotresa 1979. godine veliko je pitanje, jer na području Budve, baš na potezu za koji je izrađen DUP, nalazi se na stotine divlje sagrađenih objekata, koji su se kasnije ucrtavali. Najdrastičniji je sadašnji primjer hotela "Avala". Miroslav Ivanović, bivši gradonačelnik Budve nam je povodom ponuđenog DUP-a centra Budve rekao: "Imajući u vidu da je danas u Crnoj Gori posebno na Crnogorskom primorju gradnja unosnija od trgovine oružjem, naftom i drogom, jer se ostvaruje veliki profit koji se i ne oporezuje, onda je jasno zašto će moj grad postati, kako to novi planeri kažu "grad turističkih stanova". Budva očito neće više biti mediteranski grad. Neće više biti crvenih krovova pokrivenih tiglom kanalicom. Ovim DUP-om Budva, ako se usvoji, gubi i ovo malo duše, koja joj je ostala.
Saša Tičić, glavni menadžer u Skupštini opštine Budva bio je kratak.
- Vidjeće se da je ovo kolosalno djelo urbanista. Zašto da Budva ne liči na Dubai? Biće posebna turistička destinacija u kojoj će dolaziti sve važne ličnosti svijeta, kao što je prošle godine bila rok grupa Rolingstonsi i drugi – kazao je Tičić. Možda nije kasno da opštinski oci još malo razmisle i da vide da li je potrebno na pomenutom potezu izgraditi osamnaest kula od 13 do 20 spratova, a ako se tome doda i hotel grupe "Miraks" iz Moskve i Petrograda na samo stotinak metara dalje od hotela "Park" na rtu Zavala gdje se već gradi hotel sa 27 spratova, onda sve to kaže da će Budva prije ličiti na Njujork, a ne na lijepi primorski grad u koji se rado dolazi i bez "postavljenih" oblakodera. Nijesmo zaboravili da profesora Ralevića pitamo, gdje će se smjestiti automobili, ako se ima pri tom u vidu da će grad porasti za oko desetak hiljada stanovnika, a ti stanovnici obično dolaze sa svojim automobilima.
- Mislili smo i na to. Svaka kula, nova zgrada ubuduće će imati obezbijeđenu garažu ili parking na otvorenom – odgovorio je profesor Ralević. Odavno je Igalo postalo mjesto solitera i to se uvidjelo da je bila velika pogreška.
- Zašto Budva hoće da pravi tu grešku, teško je objasniti, jer stanovnike prije ulaska u "igru" novog DUP- a niko nije konsultovao. Ovaj DUP će poslužiti prije svega budućim vlanicima tih zgradurina za ekstra profit – naglasio je Miroslav Ivanović.

S.Papović

Ne znam kako ce to sve da izgleda ali imam neki los osecaj da ce to da izgleda vise kao Benidorm nego Barcelona:eek:hno:

 

·
Banned
Joined
·
4,907 Posts
ovo bi bio uzas!!! nikako se ne bi uklopilo. smatram takodjer da je HN jos gori za takve projekte, jer se nalazi direktno u brdu, zamislite na brda penjati neboder.
jedini grad koji bi evetualno bio odgovarajuci za ovakvo nesto je bar. zbog sirine prostora, odsustva starog grada, nema sta da se naruis.
 

·
Banned
Joined
·
862 Posts
Koliko ja znam prof. Uros Martinovic je dobio na konkursu za rekonstrukciju Budve posle zemljotresa, koji je podrazumevao strukturu slicnu baru. Ovo je jedan od projekata koji ce Budvu stvarno da izdignu na vishi nivo atraktivnosti, nadam se... Osim toga, sta fali igalu ili ti HNu? Te kule u HNu su danas meni nesto najlepse na primorju, doduse, nisu nikada od izgradnje rekonstruisane, a predvidjene su da budu bele, a ne crne. One bas daju neki shmek gradu, sa svim parkovskim i zelenim povrsinama izmedju. Dobro su se setili da nesto naprave od budve. Inace, prema GUP-u budve, planiran je bulevar na mestu vodoodvodnog kanala koji prolazi pored hotela sl. plaza i nove sportske hale, a sece danasnji glavni bulevar. Ne znam kada ce to da bude, ali meni se cini da bulevar od poste do sajma, koji je poceo da se gradi pre neki dan ici skroz do kanala pa ce odatle da zavije i ici ce skroz prema mainama, presavsi obilaznicu... U tom slucaju, pretpostavljam da je u pitanju niz zgrada koji ce da se formira na prostoru izmedju setalista i novog bulevara.

Posebno sam odusevljen idejom da se prosiri plaza do glavnog setalista.
 

·
is Loading! Please wait..
Joined
·
4,555 Posts
dobra ideja je prosirenje plaze, al se na tome i zavrsi. neboderi u budvi pored starog grada su najveca moguca glupost. nasi i dalje svrsavaju na staklo i solitere, izgleda. seljacine
sto neko rece, to mi je ok za bar ili igalo, eventualno i becici, ali budva nikako
 

·
Banned
Joined
·
862 Posts
Becici? Nema bolje lokacije za to u Crnog gori od Barskog i Budvanskog polja. Uporedi Budvu i uzice recimo, konfiguracija terena je slicna, s tim sto je more presek uzickog reljefa koji doprinosi atraktivnijoj vizuri na grad. Ali ne pricam o projektima poput onih u dracu ili djirokastri, vec o projektima koji mogu stvarno da doprinesu poboljsanju estetike propale budve. To ne znaci ona plava ili zelena stakla, kakva su na interkontinentalu i delti u BGu, to znaci mnogo veci kvalitet materijala i kolorita koji bi doprineo opstem skladu formi grada. Na zalost MOZDA nemamo ljude u urbanizmu koji bi taj posao dobro odradili, ali se NADAM slucajnom skladu planiranih projekata. Osim toga, mislim da su ovi nesposobni da dovedu estetske kriterijume na neki nivo, kakav god blok se planirao, bile to kule, barselona ili tipican cetvorougaoni gradski blok. I ne mislim da je stari grad u budvi glavni i jedini reper sa kojim gradska arhitektura treba da se unifikuje. To je bilo moguce u Barseloni, koja je bila milionski grad sa tome prilagodjenom matricom. A stara Budva nema ni 2HA u povrsini, a da bi se takav koncept grada formirao, potrebno je koristiti i gradsku matricu, sto podrazumeva one sokacice i male ulicice. Malo bezveze, vise mi se svidja Bar u Budvi od toga.
To nije bilo slucaj, na srecu, ni u HNu, pa je nastao jedan od najlepsih gradova u crnoj gori (i srbiji).
 

·
Banned
Joined
·
798 Posts
POSTO JE BUDVE UNISTENA U PROTEKLIH 15 GODINA, SAD JE JEDINI IZLAZ DA NAPRAVE NEKE MODERNE VISOKE ZGRADE, DA VISE NE GLEDAMO ONAJ BUVLJAK NA SLOVENSKOJ PLAZI. BILO BI LEPO DA SE NESTO PROMENI, JER OVAKO SE SAMO SELJACI. MODERNE LEPE ZGREDE CE SPASITI BUDVU, A NE KUCE OD 5 SPRATOVA SA 50 GARSONJERICA.....
 

·
Registered
Joined
·
362 Posts
Meni se to nikako ne uklapa u ambijent gradica smjestenih na Jadranskoj obali...Jednostavno nije prikladno za ove male sarmantne gradice tipa Budva,Herceg Novi koji imaju jako lijepe stare dijelove grada ...To ostavite Dubaji-u koji "oblakoderima" nadomjescuje nedostatak bilo kakve tradicije,kulture i nekih istorijskih dijelova grada...
 

·
Banned
Joined
·
862 Posts
Budva odavno ne spada u kategoriju takvih malih, sarmantnih gradova. osim toga, kultura i tradicija su izgubljeni u masi dosljaka koji su se svim sredstvima trudili da taj duh pretoce u duh mesta iz kojih dolaze.
 

·
Banned
Joined
·
20,777 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Rusi podižu As na 16 spratova


Budva - Izgradnja hotela As u Perazića dolu trebalo bi napokon da bude završena do sezone 2009, kada bi ovaj kompleks, nakon sedam godina obimne rekonstrukcije te papiroloških zavrzlama, trebalo da primi prve goste .
Ruska kompanija Njega turs kupila je As u februaru 2002. od hotelsko-turističkog preduzeća Budvanska rivijera plativši 2,2 miliona eura u gotovini, uz obavezu da će u njegovu rekonstrukciju uložiti još 11,2 miliona.
Prema riječima menadžera kompnije Dejana Gardaševića, dobili su građevinsku dozvolu i u toku su radovi na izgradnnji novog hotela.
- Izgradili smo petospratnu gražu koja je površine 10 hiljada kvadrata i ima 320 mjesta, urađeni su grubi radovi na starom objektu, a u toku je i izgradnja novog hotela u nastavku postojećeg. Očekujemo da ćemo sve radove završiti do početka ove sezone, kad nam predstoji opremanje hotela - kazao je Gardašević
Mada je predračunska vrijednost projekta procijenjena na 50 miliona eura, investitori očekuju da će biti premašena.
Samo prva faza izgradnje luksuznog hotela, kako je ranije najavljeno iz ruske kompanije, koštaće oko 20 miliona eura.
Gradi se jedna od najsavremenijih marina na Jadranu sa 50 vezova za brodove do 25 metara, i tri heliodroma. Projektom je predviđena izgradnja novog dijela hotela u produžetku postojećeg objekta sa ukupno 25.000 kvadrata. Nova građevina biće u dužini 110 metara od ivice sadašnjeg hotela, a rušenjem dijela brda stvoren je prostor za njenu izgradnju.
Novi hotel, će imati 16 spratova, čime će biti najviša građevina na Budvanskoj rivijeri, a na njegovom vrhu pedviđen je ulazni hol sa recepcijom nalik ambijentu Staroga grada.
U tom dijelu hotela, kako je planom predviđeno, biće izgrađen zatvoreni bazen sa velnes centrom, opremljen saunama, fitnes centrom, džakuzijem. Sprat niže biće velika kongresna dvorana. Hotel će imati ukupno šest bazena, a predviđena je izgradnja sportske dvorane, kao i tri otvorena teniska terena. Poseban dio hotela odnosi se na kazino centar, koji će biti jedan od većih na Jadranu.
Gardašević je rekao da je Njega turs već zaključila ugovor o menadžmentu sa poznatom kiparskom kompanijom Kipar hotels.
- Kiprani će preuzeti menadžment nad hotelskim kompleksom. U toku su pregovori i sa američkom kućom koja bi preuzela da vodi kazino, a u toku su i pregovori da se i menadžment nad spa centrom ustupi poznatoj internacionalnoj medicinskoj kući - kazao je on.
Opština je uradila studije lokacije za Perazića do i hotelski kompleks As, čime je ovo područje pokriveno planskom dokumentacijom. Ruska kompanija je uplatila komunalije Opštini Budva uoči lokalnih izbora 2005. u iznosu od 2,8 miliona.

V.
:cheers:
 

·
Banned
Joined
·
4,907 Posts
Budva odavno ne spada u kategoriju takvih malih, sarmantnih gradova. osim toga, kultura i tradicija su izgubljeni u masi dosljaka koji su se svim sredstvima trudili da taj duh pretoce u duh mesta iz kojih dolaze.
a kad bi se ovo napravilo ne bi vise spadala ni u sta, a mogucnost da spada u sarmantan grad bi bila nepovratno izgubljena. hajde mi nadji jedan primjer u svijetu gdje je ova kombinacija uspjesna. Zaista CG ne trreba takva glupost.
 

·
Banned
Joined
·
862 Posts
Moja, zasto mislis da samo 13 ti vek nosi sa sobom sarm? Uzice je jedan od takvih primera, kule od 10-15 spratova implementirale su grad, danas vise niko ne moze da ga zamisli bez njih. One su takodje faktor koji daje neki malo drugaciji sarm od orjentalne kasabe iz 18 i 19 tog veka. U uzicu je cak vidljiva i sinteza izmedju starog i novog, elementi su medjusobno prozeti, a u budvi e stari grad kompaktna celina, koja nema komunikaciju sa okruzenjem, osim najlokalnijeg. To bi bilo kao kada bi rekli, necemo da pravimo novi Beograd, nije u skladu sa starim, sad cemo preko reke da pravimo renesansne palate da bi se slozile sa onim sto imamo-nemamo preko reke. Osim toga, kao sto rekoh, stari grad ima uzane ulicice, a van njega su siroki bulevari, jedan bulevar je sirine cetvrtine starog grada. Nema takvog sarma. Treba stvarati novi
 

·
Registered
Joined
·
1,335 Posts
evo ti jedan: zato sto vizuelno djeluje uzasno. dno najgoreg dna.

I Benidorm je bljak, a zamisli tek kako ce to da izgleda kad se nasi planeri, lokalni politicari i lihvari pocnu igrati ultramoderne arhitekture na primorju.

donekle se slazem sa tezom da Budvi sta god da urade tesko da je mogu jos vise nagrdit', ali ejjjj - oblakoderi. mislim, sta reci vise....

u poredjenju s ovom sprdnjom, urbanisticke fiks-ideje Caneta Subotica (most od starog grada do ostrva Sv. Nikola i sl...) zvuce skoro pa normalno.
 

·
Banned
Joined
·
862 Posts
Da si video fix ideje Urosa Martinovica za Budvu 70tih, tek bi se onda zaprepastio. Ali ipak, hteo ne hteo da prihvatis, to je bila arhitektura i to su bili arhitekti. I budvani treba da zale sto taj projekat nije izveden. A sto se tice nasih arhitekata, u potpunosti se slazem. I bile to kule ili klasicni blokovi, tako ce na kraju i da ispadne, i nece cak ni Benidorm da bude vizija, nego jos gore, Skadar, Drac i slicno. A znate kakvi su tamo blokovi? A tek arhitektura... Prsnuce... Jos uvek me niste razuverili zasto se treba okrenuti ka tradicionalizmu u arhitekturi. Jel to onaj tradicionalizam koji je iznedren novim "vrhunskim" hotelom splendid u becicima? Smesno...
 
1 - 20 of 2478 Posts
Top