SkyscraperCity banner

2401 - 2420 of 2458 Posts

·
Registered
Joined
·
8,301 Posts


Pogledajte DUP Budva centar

Pogledajte kako će izgledati prostor od “Zavale do Avale” ukoliko bude realizovan Detaljni urbanistički plan “Budva centar” - Budva postaje betonski grad, grad kula.
Primorske novine

Snimak : kliknuti ovde
 

·
Registered
Joined
·
8,301 Posts


Ništa od gradnje hotela u centru Budve ?

Sekretarijat koji vode Demokrate dobio svojstvo stranke u postupku izdavanja saglasnosti na idejno rješenje šestospratnog kondo hotela sa pet zvjezdica, DF čeka procjenu katastra.
VijestiPejoviću stopirani radovi na "Budvi"

Glavna budvanska arhitektica odbila zahtjev nikšićke kompanije „Uniprom hoteli“ da zastakli i izgradi kosi krov na otvorenom bazenu na zapadnom krilu hotela na gradskom šetalištu.
Vijesti
 

·
Registered
Joined
·
8,301 Posts
Promenada od Staroga grada do Rafailovića biće novo obilježje Budve

Međunarodni konkurs za uređenje najatraktivnijeg dijela metropole turizma biće raspisan u septembru, a taj infrastrukturni projekat potpuno će promijeniti sadašnji izgled šetališta.
Vijesti
 

·
Registered
Joined
·
8,301 Posts
Mogu da dograde “Mogren”

Glavna budvanska arhitektica Ana Samardžić dala je saglasnost državnoj hotelskoj grupi Budvanska rivijera da rekonstruiše i dogradi hotel “Mogren”, s ciljem da ovaj zaštitni znak metropole turizma dobije prestižnu petu zvjezdicu za kvalitet.

Idejnim rješenjem za “Mogren”, koji je naspram Staroga grada sa kojim čini jedinstvenu cjelinu, praktično bi zadržao prepoznatljivi izgled, nadograđuje se samo jedna etaža, iako je planskim dokumentom na toj lokaciji moguće da se nadograde tri sprata.

Gradi se i otvoreni bazen, spa-centar, a hotel će imati i luksuzni predsjednički apartman, dok će svi sadržaji u njemu biti prilagođeni standardima koje hotel sa pet zvjezdica treba da ima. Ovim se zatvara desetogodišnji inevesticoni ciklus vrijedan skoro 50 miliona eura tokom koga je hotelska grupa renovirale sve hotele od petrovačkih „Palasa“ i „Castellastve“, budvanskog „Aleksandra“ i turističkog naselja „Slovenska plaža“. Najnovija investicija, čija realizacija se očekuje da započne tokom ove godine, događa se u vrijeme kada je došlo do podjele nekada najveće hotelske kompanije u većinskom vlasništvu države, iz koje se izdvojila firma „Sveti Stefan hoteli“ i na upravljanje i vlasništvo joj dati grad hotel „Sveti Stefan“ i vila “Miločer”.

Samardžićeva je obavezala HG Budvanska rivijera da prije izrade glavnog projekta izradi studiju vizuelnog uticaja na kulturno dobro “Bedemi sa bašticnima i Stari grad“. “Vijesti” su imale uvid u idejno rješenje.

„Dograđeni i nadzidani djelovi u okviru rekonstrukcije postojećeg hotela ‘Mogren’ predstavljaju jedinstvenu građevinsku, funkcionalnu i tehničku cjelinu, pri tom poštujući zatečeni urbanistički i arhitektonski kontekst zone hotelskog kompleksa ‘Avala-Mogren’, uz očuvanje i unapređenje vrijednosti ambijentalne cjeline i prepoznatljive autorske arhitekture“, navodi se u projektnoj dokumentaciji.

Hotelska grupa je prije godinu i po već rekonstruisala prizemlje hotela i gradsku kafanu, u šta je uloženo milion i po eura.

U idejnom rješenju piše, između ostalog, da su u postojećem, prethodno već adaptiranom prizemlju, pored recepcije u foajeu, smješteni bar, restoran, picerija, poslastičarnica i poslovni prostor sa administracijom.

Na prvom spratu smješteni su restoran i bar, čija je površina proširena za oko 80 kvadrata u odnosu na postojeće stanje. Takođe, na ovoj etaži se nalaze sale za sastanke i konferencije.

Na drugom spratu nalazi se sedam apartmana i 15 dvokrevetnih soba i površina etaža povećena je za 90 kvadrata.

„Proširenje drugog sprata ne istupa iz projekcije gabarita trećeg sprata. Na trećem spratu planirani su teretana sa svojim sanitarnim blokom, tri apartmana i 21 dvokrevetna soba. Između trećeg sprata i četvrte povučene etaže je smještena tehnička etaža. Na četvrtoj - povučenoj etaži, pored zajedničkih komunikacija i terase koja povezuje sve apartmane, nalazi se jedan predsjednički apartman kao i još četiri luksuzna apartmana“, navodi se u projektu.
Vijesti
 

·
Registered
Joined
·
8,301 Posts


Peković bi sada da gradi dvije zgrade u Bečićima

Podgorička kompanija „Spencer & Hill“ nekadašnjeg košarkaša Nikole Pekovića, smanjila je za petinu gabarite budućeg hotela i kondo hotela sa apartmanima za tržište, koje namjerava da gradi na mjestu akva parka, garaže i dvorišta hotelskog kompleksa „Mediteran“ u Bečićima.

Novo idejno rješenje dostavljeno je glavnoj gradskoj arhitektici Budve Ani Samardžić, koja je prije pola godine odbila da izda saglasnost Pekovićevoj firmi na idejno rješenje luksuznog hotela. Peković je namjeravao da gradi tri kule od po 11 do 15 spratova.

Nakon što mu je predočeno da ne može da gradi solitere koji su protivni mediteranskom duhu, Pekovićeva firma je uradila ekspresne promjene i na stolu Samardžićeve našlo se novo idejno rješenje, koje sada predviđa gradnju dvije zgrade, krila A i B, od po devet spratova, koje na sredini povezuje atraktivni stakleni most.

"Definitivna ostvarena bruto građevinska površina je 30.999 kvadrata, što je za 20 odsto manje od planom dozvoljene koja iznosi 38483 kvadrata. Hotel je visoke kategorije sa pet zvjezdica. U krilu A su predviđene hotelske sobe i penthaus apartmani na završnoj etaži, dok su u krilu B predviđeni kondo apartmani i VIP apartmani na tri završne etaže. Oba krila imaju po jedno unutrašnje i jedno spoljno jezgro vertikalne komunikacije“, piše u idejnom rješenju u koje su „Vijesti“ imale uvid.

Budući hotel u krilu A na nivou suterena i prizemlja obuhvata prostrani foaje.

"Na nivou mezanina je predviđen poslovni blok sa konferens salama, uz restoran sa terasom. Spa i wellness centar sa kafe-barom i palubom sa bazenom su pozicionirani na osmom spratu. Krilo ‘B’ na nivou prizemlja obuhvata kuhinju i glavni restoran sa izlazom na palubu sa bazenima, dok je na nivou mezanina pored apartmana, predviđen i kafe-bar sa terasom i baštom. Na šestom spratu se nalazi panoramski kafe-bar sa terasom, palubom i bazenom. Tehničke i magacinske prostorije, kao i parking prostor, obezbijeđeni su na tri podrumske etaže“, piše u idejnom rješenju.

Ukupan smještajni kapacitet hotela iznosi 238 jedinica sa do 500 ležaja, a pri ukupnom garažnom kapacitetu od 178 parking mjesta, od čega su 82 parking mesta namijenjena za ukupno 74 apartmanske jedinice.

Košarkaš je prije dvije godine trgovao "Mediteran" sa zemljištem za osam i po miliona eura.

Njegova firma je početkom godine dobila saglasnost od glavne budvanske arhitektice da rekonstruiše i dogradi hotel "Mediteran“.

Ukoliko bude sve realizovano, onako kako je ova firma planirala, hotelski kompleks „Mediteran“ biće najluksuzniji na budvanskoj rivijeri.

Peković je osim hotela, i vlasnik dvije najpopularnije diskoteke u Crnoj Gori, budvanskog „Top Hilla“ i kotorskog „Maximusa“, koje je takođe, po sopstvenom priznaju kupio nakon što je u firmama koje su njima upravljale bio uveden stečaj.

Osnovao i firmu za građevinski biznis

Da namjerava da se bavi građevinskim biznisom, proslavljeni košarkaš jasno je stavio do znanja kada je početkom godine osnovao kompaniju „Spencer& Hill construction“, čija je osnovna djelatnost izgradnja stambenih i nestambenih zgrada.

Ovo je treća po redu firma koju je Peković osnovao u Crnoj Gori od kada je kupio bečićki hotel „Mediteran“.

Prve dvije kompanije „Spencer & Hill“ i “Spencer & Hill team“, osnovane su za hotelski biznis, a novoosnovana kompanija, po svoj prilici, Pekoviću će rukovoditi izgradnjom novog hotelskog kompleksa i rekonstrukciju „Mediterana“. Kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, Peković je stoodstotni vlasnik firme.
Vijesti
 

·
Registered
Joined
·
8,301 Posts


Budvanski bedemi popuštaju pod udarima talasa

Najveća spomenička dragocjenost Budve, starogradski bedemi iz 15. vijeka, tri decenije su prepušteni sami sebi, a oštećenja nastala na tom kulturnom dobru predstavljaju ozbiljno upozorenje da je krajnje vrijeme da se krene u njihovu zaštitu, jer im prijeti urušavanje.

To je u razgovoru za “Vijesti“ kazala članica Savjeta Mjesne zajednice (MZ) “Stari grad“ Laura Šuljak, navodeći da je MZ ozbiljno zabrinuta stanjem u kome se nalaze bedemi, jer na pojedinim mjestima nedostaje i po nekoliko kvadrata kamena koje je more odnijelo.

“Mora se hitno djelovati. Punih 30 godina, od kada su rekonstruisani nakon razgornog zemljotresa, ništa nije rađeno. Bilo ko je bio u Dubrovniku možete vidjeti postavljene skele i da se zidine održavaju. Naši stari su održavali bedeme, posebno sa morske strane, i to se uvijek radilo isključivo sredinom januara i u februaru, iz razloga jer su to vrijeme su velike bure i oseke. Nivo vode je tada niži i oni su mogli da poriđu zidinama i da saniraju oštećenja koja su nastala tokom godine. Međutim, to se nije radilo tri decenije, bedemi su zapušteni, a njihovo stanje sa morske strane je zaista zabranjivajuće“, kazala je ona.

Šuljak navodi da postoje mjesta na bedemima gdje nedostaje i po dva – tri kvadrata kamena, koje je more odnijelo, i ističe da MZ zahtijeva sanaciju bedema, ali i da se očiste sa morske strane i “premažu nekim vodootpornim sredstvima”.

“I da se svake godine vrši njihova zaštita. Takođe, inicirali smo kod Opštine da se uradi projekat osvjetljenja bedema sa morske strane. Jednostano, tražimo da se zaustavi ovakav nemarni odnos jer bedemi Starog grada imaju, pored izuzetne istorijske, i arhitektonsku, urbanističku i nadasve spomeničku vrijednost. Njihov značaj čini nas danas odgovornim za njihovo čuvanje i predstavljanje javnosti. Uzevši u obzir kulturni i istorijski značaj bedema, nalazimo da je neophdono da se svi uključimo u njihovu zaštitu i da grad kao prioritet uvrsti naše zahtjeve da se što prije saniraju oštećenja i zidine zaštite“, kazala je Šuljak.

Ona je rekla da je spoljna strana bedema praktično crna, te da je potrebno da se ukloni memla i uradi zaštita i spriječi da vlaga prodire u unutrašnjost.

“Da se očiste bedemi od grafita, jer može vidjeti da je neko sa morske strane ispisivao razne poruke - od kukastih krstova, do navijačkih parola. Jednostavno, ima dosta posla i treba zato što prije krenuti u akciju, a MZ je tu da pomogne. To svi u svijetu rade, stari gradovi se konstatno sređuju. Planirali smo da predstavnici MZ odu u Dubrovnik i... upoznaju se sa aktivnostima koje preduzimaju u zaštiti bedema i načinima sanacije oštećenja.“

Šuljak je navela da su opštinske sekretarijate upoznali sa problemima sa kojima se suočava Stari grad.
Vijesti
 

·
Registered
Joined
·
8,301 Posts
Turci požurili, plaše se obaranja plana

Kompanija „Mia investments“, koju formalno zastupaju turski biznismeni, ekspresno je izmijenila idejno rješenje budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa „Mia Budva“, i ponovo zatražila od glavne budvanske arhitektice Ane Samardžić da im izda saglasnost kako bi na prostoru ispred Jadranskog sajma započeli realizaciju 50 miliona eura vrijednog projekta.

Nakon što je Samardžićeva osporila izgled „Mia Budva“ sa dvije kule od po 15 spratova, uz ocjenu da to nije u duhu Mediterana, a to potvrdilo i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, koje je početkom avgusta odbilo žalbu turskih investitora, uslijedila je brza izmjena idejnog rješenja. Turci će, međutim, morati da sačekaju da dobiju saglasnost jer je Sekretarijat za pravnu zaštitu ponovo zatražio da dobije svojstvo stranke u postupku. Ostaje da se vidi kako će se glavna gradska arhitektica sada izjasniti, ali sudeći po atmosferi koja vlada u vladajućoj koaliciji i jasnoj podjeli i razmimoilaženja DF i Demokrata, malo je vjerovati da će turski investitori dobiti zeleno svjetlo.

Samardžić je ranije odbila da izda saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela sa pet zvjezdica, smatrajući da „u odnosu na vizuelni i identitetski značaj samoga objekta ne doprinosi se stvaranju utiska primorskog grada”.

...
Vijesti
 

·
Registered
Joined
·
8,301 Posts
Diskoteke na šetalištu u Budvi odlaze u zaborav

Vlasnici nekoliko diskoteka na šetalištu u Budvi počeli su rušenje svojih privremenih objekata, čiji je rok za uklanjanje 20. oktobar.

Ukoliko privremeni objekti ne budu uklonjeni do predviđenog roka, kako je Morsko dobro ranije obavijestilo zakupce šest diskoteka na budvanskom šetalištu, biće aktivirane bankarske garancije i angažovana služba koja će to obaviti.

Radnici koje smo zatekli na licu mjesta, kazali su da je rušenje trebalo ostaviti za novembar, jer u Budvi ima još turista, te da ovakva slika nije prikladna, upravo zbog gostiju koji borave na našoj rivijeri.
RTV Budva
 

·
Registered
Joined
·
229 Posts
Na kraju kada budu gotovi biće po cijeni koju neće moći priuštiti... a onda izvođač ima pravo te stanove da da na tržište... no to je samo jedan dio priče. Drugi (zapravo prvi jer je sve odatle proisteklo) je nestručno projektivanje...
 

·
Registered
Joined
·
8,301 Posts


Budvanske diskoteke i lokali brze hrane nestali pred buldožerima

Šest budvanskih diskoteka na otvorenom, "Trokadero", "Paris", "Ambiente", "Rafaelo", "Maltez" i "Miami" i još 14 ugostiteljskih objekata lokala brze hrane i trgovačkih radnji porušeni su, a gomile šuta, gvožđa betonskih blokova se uklanjaju.

Porušeni objekti u Planu privremenih objekata označeni su kao crvena zona, sa rokom da budu uklonjeni zaključno sa 31. oktobrom.

Izmjenama i dopunama Plana privremenih objekata za period od 2019. do 2023. koje je aminovalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT), za dvadesetak privremenih objekata data je dozvola da rade ovoga ljeta, a JP Morsko dobro je dozvolu izdalo nakon što su priložene od zakupaca bankarske i gotovinske garancije da će objekte nakon sezone ukloniti.

Zakupci diskoteka pozvali su danas ponovo nadležne u MORT-u i Opštini Budva da ispune obećanje koje su javno dali, da će obezbijediti novu lokaciju na kojoj će diskoteke biti premještene i ova ponuda zabave i provoda i narednog ljeta biti turistima i posjetiocima moguća da je konzumiraju.
Vijesti (video snimak I foto galerija u prilogu)

Supermarket preči od dostojanstva pokojnika

Projektant gradske kapele u Budvi, arhitekta Slobodan Bobo Mitrović, uputio je protestno pismo gradonačelniku Budve Marku Batu Careviću i šefu parlamenta Krstu Radoviću zbog namjere da se kapela poruši, a sve zarad toga da se na crkvenoj parceli izgradi supermarket.

Mitrović smatra da se takvim postupcima prednost privatnog komercijalnog biznisa daje u odnosu na dostojanstvo i pijetet pokojnicima Budve.

Kapela se nalazi na crkvenoj zemlji, dobru crkve Sveta Petka, na gradskoj zaobilaznici, ali zbog odluke Mitropolije-crnogorsko primorske, koja je susjednu parcelu, tik uz kapelu, izdala da se gradi supermarket HDL, sada prostora sa gradnju novog hrama posvećenom Svetom apostolu Marku nema, zbog čega su u Srpskoj pravoslavnoj crkvi odlučili da se kapela poruši, odnosno izmjesti na groblje, koje se nalazi stotinak metara od sadašnje lokacije.
Vijesti

Carević : Mitropolija ima pravo da raspolaže svojom imovinom

HDL je kompanija koja je preuzela obavezu da izgrađuje hram Svetog apostola Marka, a Mitropolija crnogorsko-primorska je jasno vidjela interes da se na njenoj imovini izgradi poslovno-stambeni objekat. Mitropolija, kao svi ostali, ima pravo da raspolaže svojom imovinom kako ona misli da je najbolje.

Tim riječima gradonačelnik Budve Marko Bato Carević je prokomentarisao otvoreno pismo projektanta gradske kapele u Budvi, arhitekte Slobodana Boba Mitrovića zbog namjere da se kapela poruši, a sve zarad toga da se na crkvenoj parceli izgradi supermarket HDL.

Mitrović je ocijenio da je hram trebalo da se gradi na mjestu supermarketa, a da se kapela ostavi, jer lokalna uprava nije sprovela dogovor od prije dvije i po decenije, gdje je trebalo da izuzme zemlju od crkve.
Vijesti
 
2401 - 2420 of 2458 Posts
Top