SkyscraperCity banner

2441 - 2460 of 2478 Posts

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Mia Budva

Stopirajte gradnju kula na Slovenskoj plaži

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva podnio je tužbu Upravnom sudu protiv rješenja Ministarstva održivog razvoja - Direktorata glavnog državnog arhitekte, kojim je data saglasnost turskoj kompaniji “Mia investments” - da gradi hotel sa pet zvjezdica sa apartmanima za tržište „Mia Budva“ - dvije kule od po 15 i 16 spratova na prostoru ispred Jadranskog sajma.
Vijesti

Kondo hotel


Hotel Falcons


Hotelski kompleks "Sea Star"


Rafailovići


HDL Laković

 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Plaža Jaz

Počelo popločavanje staze na Jazu

Nakon završetka zemljanih radova i uklanjanja viška betonskih površina, te postavljanja vodovodne i telekomunikacione mrže u podnožju pješačke staze duž plaže Jaz, ove sedmice su počeli radovi na njenom popločavanju.

"Trenutno se poločava potez dug 380 metara od hotela “Posejdon” do kuće porodice Kunjić, što ujedno predstavlja I fazu izgradnje staze", navodi se u saopštenju iz JPMD.

Popločavanje se vrši prefabrikovanim betonskim pločama u boji terakote, debljine čest cm, sa podužnim rigolama i ivičnim trakama.

Kompletno uređenje staze podrazumjeva i rekonstruisanje postojećeg obalnog zida prema plaži, postavljenje urbanog mobilijara (klupe za sjedenje i kante za otpatke) i stubića za spječavanje ulaska vozila, a planirano je i hortikulturno uređenje staze.

Pri kraju radova biće rekonstruisani stubovi javne rasvjete, ugrađene dvostruke lire i postavljena led tehnologija.

Izvođač radova na ovom poslu je “Incom” d.o.o. iz Podgorice, a rok za završetak radova je februar 2020. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je za ovaj posao opredjelilo 150.000,00 €, dok je za nove stubove javne rasvjete ugovoreno dodatnih 12.000,00 €.

"Trenutno je u toku projektovanje II faze izgradnje pješačke staze dužine 226 metara, od kuće porodice Kunjić do ušća rijeke na zapadnom kraju plaže Jaz", zaključuju u saopštenju.
RTV Budva

Kondo hotel


Hotel Falcons


Hotelski kompleks "Sea Star"


Rafailovići


HDL Laković

 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Hotel naspram Starog gradaSamardžić blokirala gradnju hotela naspram Starog grada Budve : Izgledom odudara od okolnog prostora

Glavna gradska arhitektica Budve Ana Samardžić odbila je da da saglasnost na idejno rješenje budućeg devetospratnog luksuznog hotela sa pet zvjezdica, koji nikšićka kompanija “Roaming Montenegro“ namjerava da gradi na mjestu oronulog poslovnog centra preko puta hotela „Mogren“ naspram Staroga grada.

Ona smatra da budući hotel svojim izgledom i veličinom odudara od okolnog prostora.

“Svojom volumetrijom se nameće u prostoru, zaklanja vizure Staroga grada, te na neadekvatan način „parira“ Starom gradu u smislu gradskih repera. Nije skladan međuodnos objekta sa susjednim hotelom “Mogren“, kao ni sa hotelom “Avala“. Uočljiva je nesrazmjera u volumetriji, kao i u vertikalnoj interpretaciji sa okolnim strukturama“, navela je Samardžićka u rješenju o odbijanju u koje su “Vijesti“ imale uvid.

...
Vijesti

Mia BudvaOpština Budva uputila urgentan dopis službama da ne postupaju po zahtjevima turske kompanije

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva obavijestio je budvanski Vodovod, Sekretarijat za komunalno-stambene poslove kao i Službi za naplatu komunalija da ne postupaju po zahtjevima turske kompanije “Mia investments”, jer se vodi sudski spor, kako ne bi dobili saglasnost i mogli da započnu gradnju hotela sa pet zvjezdica sa aprtmanima za tržište “Mia Budva“ - dvije kule od po 15 i 16 spratova na prostoru ispred Jadranskog sajma.

“Sekretarijat za zaštitu imovine podnio je tužbu Upravnom sudu protiv rješenja Ministarstva održivog razvoja - Direktorata glavnog državnog arhitekte, kojim je data saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela. Dostavljamo vam predatu tužbu radi postupanja po eventulnim zahtjevima u cilju prijave gradnje i zaštite interesa Opštine Budva“, navodi se u urgentnom dopisu sekretara za zaštitu imovine Nikole Plamenca.

Dopis je uslijedio kako se ne bi ponovio propust sa hotelom „Kraljičina plaža“, gdje resorni sekretarijat takođe vodi sudski proces i osporava saglasnost MORT-a, a na drugoj strani investitor, kompanija “Adriatic properties“ je od Sekretarijata za komunalno-stambene poslove i Vodovoda dobila saglasnost i ovjerila idejni projekta, a potom i prijavila gradnju u Miločerskom parku.

...
Vijesti

Hotelski kompleks "Sea Star"


Hotel Kraljičina plažaKondo hotelHotel Falcons


Rafailovići


HDL Laković

 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Sveti StefanSveti Stefan : Bager na plaži, mještani zovu nadležne da reaguju

Mještani Svetog Stefana pozvali su danas nadležne da hitno reaguju, nakon što su jutros na istočnoj svetostefanskoj plaži zatekli bager ispod turističkih vila.

Iz "Morskog dobra" su nezvanično "Vijestima" kazali da je sačinjena službena zabilješka jer se obrušio zid i zakupac kupališta sanira oštećenja u okviru pripreme sezone.
VijestiURA : Šta rade bageri na plaži Svetog Stefana ?

Budvanski odbor URA Budva pozvao je građevinsku inspekciju i Morsko dobro da hitno i neizostavno izađu na lijevu svetostefansku plažu i informišu javnost o kakvoj je gradnji tamo riječ.

“Kao što smo mogli vidjeti sa portala, na toj plaži se uveliko odvijaju građevinski radovi i evidentno je prisustvo velikih građevinskih mašina. Poznato je da za Sveti Stefan ne postoji DUP, ali to očito ne smeta pojedinim nesavjesnim, a javnosti dobro poznatim graditeljima da uveliko izvode radove. Tako seod ulaza u naselje Šumet pa do same obale mogu izreda vidjeti divlji objekti bez i jednog papira o legalnoj gradnji. Zato se opravdano pitamo da li je i ovo što se upravo odvija još jedno u nizu nelegalnih izvođenja radova i ako jeste šta su Ministarstvo turizma i Morsko dobro preduzeli da počinioce sankcionišu ?“, poručili su iz URA

Kako navode mještani Svetog Stefana imaju veliki deficit prostora za kupanje, kako za njih same, tako još više za goste i turističku djelatnost kojom se decenijama bave, a što je sada ozbiljno dovedeno u pitanje.

“To traje od 2007, tačnije od kada hotelima Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža gazduje firma "Adriatic properties" vlasništvo grčkog bizmismena Petrosa Statisa, koja je u zakup na 40 godina dobila najatraktivnije crnogorske hotele. Takođe koristimo priliku da pitamo JP Morsko dobro sta je sa stazom "Lungo mare" na Svetom Stefanu, koja je planirana jo[ prije 15 godina i od koje se, kako stvari stoje, ne nazire ni početak. Kakvo je stanje na terenu moglo se vidjeti iz videa poslatog na portal od strane jednog mještanina. Prema onomekoliko je uzurpirana i protivzakonito prisvojena plaža od nepoznatih lica, očito je da više nema mjesta ni za peškire turista, a kamoli za planirano šetalište”, ističu iz ove partije.

Dodaju da je Komunalna inspekcija i policija opštine Budva juče izašla na teren i napravila službeni zapisnik.

“Pozivamo da isto urade građevinska inspekcija i Morsko dobro. Posebno pozivamo Morsko dobro da konačno počne da vodI računa i o mještanima koji višedecenijski uspješno učestvuju u stvaranju jednog vrijednog turističkog proizvoda, od koga žive i oni i administracija koju plaćaju”, zaključuju u URA.
VijestiBudva : Radovi na lijevoj svetostefanskoj plaži

Kontrolori Javnog preduzeća “Morsko dobro” izašli su odmah danas na teren kako bi utvrdili kakvi se radovi izvode na lijevoj svetostefanskoj plaži, gdje postoji odobrenje za sanaciju zida pješačke staze.

“Komunalna inspekcija opštine Budva je izvršila pregled oštećenja i zapisnikom broj UPIN-09-714/20 od 24.februara godine naložila da se izvrši sanacija obrušenog zida na pješačkoj stazi i nasipu na krajnjem istočnom dijelu plaže Sv. Stefan. Navedena škarpa i plato su oštećeni tokom nevremena u oktobru 2019. godine, o čemu je ovo Javno preduzeće ranije sačinilo službenu zabilješku”, naveli su u javnom preduzeću.

Dodaju da se u vezi navedenih oštećenja Javnom preduzeću 27. februara obratio i vlasnik objekata u neposrednom zaleđu plaže sa zahtjevom da o svom trošku sanira predmetna oštećenja, jer ista ugrožavaju bezbjednost staze i objekata iznad kupališta plaže 21F.

“Postupajući po prijavi građana, kontrolori morskog dobra danas su konstatovali da su na krajnjem istočnom dijelu svetostefanske plaže, tokom vikenda izvedeni radovi na mašinskom rušenju dijela oštećene betonske škarpe i u postupku je utvrđivanje načina na koji će se dalje postupiti po nalogu Komunalne inspekcije opštine Budva”, ističu iz Morskog dobra.
Vijesti

HDL Laković


Hotelski kompleks "Sea Star"


Hotel Kraljičina plaža


Kondo hotel


Hotel Falcons


Rafailovići

 
  • Like
Reactions: KALENIC

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
BečićiNa bečićkoj plaži niče mali grad

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je kompaniji “Adriatic estate investments“ urbanističko-tehničke uslove za izgradnju luksuznog hotelskog rizorta “Capital estate“ na samoj bečićkoj plaži. Riječ je o zemljišnom kompleksu od šest hektara, između hotela „Splendid“ i “Naftagas“ na kome je urbanističko-arhitektonskim rješenjem, koje je prije nekoliko godina usvojila Vlada, predviđena gradnja hotela sa depadansima, vilama, apartmanima i pratećim sadržajima.

...
Vijesti

Kondo hotel

 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Projekat porodice Petković i BožovićPonovo o gradnji mještana u Budvi

Ministarstvo održivog razvoja i turizma poništilo je rješenje glavne budvanske arhitektice Ane Samardžić i vratilo joj na ponovno odlučivanje o izdavanju saglasnosti na idejna rješenja za hotele sa 4 plus i pet zvjezdica, koje u samom centru Budve na 50 metara od Slovenske plaže namjeravaju da grade predstavnici budvanskih porodica Petković i Božović.

Samardžićka je odbila da da saglasnost, na šta su se Petkovići i Božovići žalili.

“Navode da su više puta korigovali idejno rješenje turističkog objekta hotela sa garažom, prizemlje, mezaninom i šest spratova, kao i idejno rješenje hotelskog kompleksa sa pet zvjezdica, te da su idejna rješenja u potpunosti u skladu sa planskim rješenjem Detaljnog urbanističkog plana ‘Budva centar’”, navodi se u rješenju MORT-a.

Mještani koji planiraju da grade na svojoj đedovini, još u julu su podnijeli prvi zahtjev za dobijanje saglasnosti na idejno rješenje hotela. Oni su još tada predočili opštinskoj službi da namjeravaju da grade hotele visoke kategorije, navodeći primjere da su na parcelama u okruženju nikli soliteri sa stanovima za tržište.

Zemlja mještana se nalazi na jednoj od najatraktivnijih preostalih neizgrađenih lokacija uz samo more u centru Budvu. Potez od “Avale“ do Zavale uz more, koji je trenutno jedno od najvećih gradilišta, pretvoren je u stambeni kompleks višespratnica i kula, gdje cijena stanova dostiže i do šest hiljada eura za kvadrat poslovnog prostora i više od toga. Upravo to su najtraženije lokacije za stanogradnju, pa je i slučaj mještana koji namjeravaju da grade hotele prava rijetkost.

Zahtjev mještana doveo je ljetos i do zahlađenja unutar vladajuće koalicije, jer je lično gradonačelnik Marko Bato Carević, nakon što su se mještani pobunili jer im se ne omogućava da započnu gradnju i pored činjenice da su mijenjali idjeno rješenje onako kako im je glavna arhitektica tražila, htio da potpiše saglasnost, kako bi im dozvolio da grade hotele.

MORT je u svom rješenju jasno predočio da se o svakom zahtjvu mora pojedinačno odlučivati, a ne kako je to urađeno, spajanjem postupaka.

“Glavni gradski arhitekta je potrebno u skladu sa zakonom da pruži valjane razloge i pravne propise koji upućuju na nedvosmislen zaključak da se nisu stekli uslovi za davanje saglasnosti na idejno rješenje prema smjernicama planskog dokumenta u odnosu na oblikovnost i materijalizaciju“, navodi se u rješenju MORT-a.
Vijesti

HDL Laković


Hotelski kompleks "Sea Star"


Hotel Kraljičina plaža


Hotel Falcons


Rafailovići

 
  • Like
Reactions: KALENIC

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts


Gradnja u Budvi cvjeta u doba korone

Dok su u Budvi svi hoteli zatvoreni u vrijeme kada bi trebalo da pristižu prve organizovane grupe gostiju, a turistički poslenici ocjenjuju da je jedna od najgorih predsezona u istoriji metropole turizma, građevinski biznis praktično je doživio ekspanziju. Vladine mjere za sprečavanje širenja koronavirusa očigledno još nisu pogodile građevinski biznis, jer se juče na dvadesetak gradilišta od Budve do Petrovca gradilo punom parom.

U Budvi se u sektoru gradnje već deceniju i po vrte milioni, a prodaja nekretnina jedan je od najunosnijih poslova. Godinama unazad su građevinske mašine dočekivale prve goste, a sada se gradi više nego ikad. Gradilišta su najintezivnija u samom centru Budve na stotinjak metara od Staroga grada, a ekipa “Vijesti“ juče se uvjerila da se gradilo intenzivno i na samoj Bečićkoj plaži, gdje niču veliki apartmansko-stambeni kompleksi.

Užurbano se gradi i u Rafailovićima na samom šetalištu, kranovi su i u Miločerskom parku, gdje se gradi novi hotel “Kraljičina plaža” sa depadansom od 66 stanova za tržište, a gradi se i u Budvanskom polju kao i Bečićima iznad magistrale gdje niče dvadesetak stambenih zgrada.

...
Vijesti

Demokrate Budva : Koliki rizik po javno zdravlje imaju aktivna gradilišta ?

Budvanske Demokrate pozvale su nadležne da još jednom razmotre koliki rizik po javno zdravlje imaju aktivna gradilišta.

...
Vijesti

Hotelski kompleks "Sea Star"


Hotel Falcons


Rafailovići


Kondo hotel


Hotel Kraljičina plaža


 
  • Like
Reactions: KALENIC

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts


Građevinski lobi u Budvi jači od zdravlja ljudi ?

Mjesne zajednice Bijeli do, Sveti Stefan i Stari grad zatražile su od gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića, te Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje, na čijem je on čelu da donese naredbu i zatvori na desetine gradilišta na području budvanske opštine gdje radi više od hiljadu radnika, zbog prijetnje po zdravlje ljudi i širenja epidemije novog koronavirusa.

Iako je Opštinski tim eskspresno prekjuče donio odluku, a Komunalna policija pečatirala sva sportska i dječja igrališta, šetališta uz more, parkove, te zabranili posjetu trgu ispred Staroga grada, na prekjučerašnjoj sjednici je izbjegnut predlog da se rampa stavi i na gradilišta.

Društvene mreže preplavljene su fotografijama sa gradilišta na kojima se vidi da se ne poštuje socijalna distanca, te da radnici nijesu zaštićeni.

VijestiSveti Stefan : Građevinska inspekcija MORT- a zatvorila gradilište

Urbanističko građevinska inspekcija Ministarstva održivog razvoja zatvorila je danas gradilište na Svetom Stefanu, nakon što su mještani i predstavnici MZ Sveti Stefan upozorili da se bez dozvole nadograđuje za sprat “Plava vila”.

Na licu mjesta bila je i budvanska Komunalna policija i inspekcija, koja je još 19. marta zapečatila gradilište, ali investitor je nastavio da gradi.

Komunalni inspektor Marjan Šćekić koji je prije šest dana zapečatio gradilište, kazao je jutros da je ovaj slučaj u nadležnosti Urbanističko građevinske inspekcije i da je Komunalna policija i inspekcija učinila sve što joj je zakonom omogućeno. Stanari zgrade su optužili državnu inspekciju da izbjegava da izađe na teren, te da se jedino odazvala Komunalna policija i inspekcija Opštine Budva.
Vijesti

Hotel FalconsHotel Kraljičina plaža


HDL Laković


Hotelski kompleks "Sea Star"


Rafailovići

 
2441 - 2460 of 2478 Posts
Top