SkyscraperCity banner

1 - 13 of 13 Posts

·
Registered
Joined
·
124,209 Posts
Discussion Starter #1
Белегиш је насеље у Србији у општини Стара Пазова у Сремском округу. Белегиш се налази у источном делу Срема, на десној обали Дунава, око 36 km северно од Београда. Смештено је на територији општине Стара Пазова. Белегишки риболовни терени спадају у познатије у региону.

У старом веку подручје Белегиша је вероватно спадало у територију Басијане. У близини села пронађен је велик фонд праисторијске и римске керамике.

Белегиш је настао у XVI веку, кад су се 23 породице доселиле на десној обали Дунава. Саградили су малу цркву од плетера, покривену трском. Године 1731. изграђена је друга, модернија црква. Тада је село већ бројало 230 кућа.

Пошто је Дунав односио брег на ком је била друга црква, зидови су почели да пуцају и тону у земљу. Садашња црква у Белегишу је трећа која је подигнута откако је село настало. Црква има два торња и највећа је у сремској епархији, изграђена 1927. године, у центру села. Црква је почела да пропада и санирање је почело 1998. године.
Црвка у Белегишу

Црква је посвећена преносу моштију светога оца Николаја и слави се 22. маја.

За време Другог светског рата Белегиш је био партизанска база. А 14. марта 1944. године у Белегишу је формиран Главни Народноослободилачки одбор Војводине.

У Белегишу је 1925. рођена Вера Мишчевић, партизанка и борац Треће војвођанске бригаде. Вера је погинула октобра 1944. године, код Обреновца, током борби у склопу Београдске операције. Године 1953. проглашена је за народног хероја, а 1974. у селу јој је подигнут споменик, испред Основне школе, која носи њено славно име.Sonja BGD
 
1 - 13 of 13 Posts
Top