Nakon par godina prvi put u BGD, pa bih zelio da podjelim s vama svoje utiske. Beograd je grad koji koliko god da poznajem i koliko god puta bio u njemu uvijek i iznova otkrivam i uvijek su drugačiji utisci što je posebno interesantno.
Prvi put sam u tom gradu bio
1989. i tada je grad na mene ostavio zaista snažan utisak, jer je nekako bio živ, progresivan, napredan. Drugi put sam bio za
vrijeme našeg rata u Bosni i grad je izgubio onaj sjaj, medjutim kad dodjes iz rata gdje nemaš struje po 40 dana onda ti i Šabac izgleda kao Las Vegas. Treći period je bio
nakon bombardovanja i grad me je potpuno deprimirao, sve što je nekad valjalo pocelo je da se raspada, a od onog nekadasnjeg grada iz mog sjećanja nije ostala čak ni blijeda sijenka.
Period nakon toga ću preskočiti i nastavljam sa ovim zadnjim posjetom gradu.
Put BL-BGD ako koga zanima traje autom otprilike 3 i po sata.
Dio od BL do granice kroz HR jako brze prodje zahvaljujuci novom auto-putu.
Autoput u HR je od Okučana do Sl. Broda ili do Županje čak u iznenadjujuće lošem stanju, dosta je propa zadnjih par godina, medjutim vidim da se neke dionice već sredjuju. Situacija se popravlja od Županje i AP do granice je u perfektnom stanju.
Ja sam imao sreću da zaglavim na ulasku u Srbiju, jer su bile ogromne kolone, Turci krenuli kući iz Z. Evrope. Hrvati nam nisu ni gledali papire, dok su na srbijanskoj granici bili začudjujuće ekspeditivni, što je prvi put otkako ja putujem u SRB, a putovao sam na desetine puta.
Ulazak u SRB izgleda jadno kao i prije, raspadnuti granični prelaz, izblijedele table, zahrdjali stubovi, zahrdjale kante za smeće, haotične mjenjačnice i ostala prateća infrastruktura.
Prva dionica AP od granice do skretanja za Kuzmin nekh 20km je u katastrofalnom stanju, uključujući u to i naplatnu rampu s koje se ljušti i boja i prilično jezivo izgleda. Poslije Kuzmina stanje se popravlja.
Šta mi je upalo u oči je broj stranih lanaca pumpi na AP starom 30 godina, ne mogu da vjerujem da naše kompanije nisu dobile te lokacije, ali dobro.
Table u Srbiji su već po defaultu loše, mada oko BGD ima nekih pomaka na bolje. Medjutim nedosljednost je hronična, kao da ne postoji nikakv pravilnik.