SkyscraperCity Forum banner

Брза пруга Београд - Ниш - граница са С. Македонијом | Belgrade - Niš - borderwith N. Macedonia HSR

32054 Views 216 Replies 44 Participants Last post by  dikile
Brzu prugu do Severne Makedonije Srbija će graditi uz grantove EU

Srbija će, u saradnji sa Evropskom unijom, graditi brzu železnicu od Beograda do Niša i od Niša do Severne Makedonije, obelodanio je danas u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je najavio da će Srbija od EU za taj projekat dobiti najmanje 35 odsto bespovratnih sredstava, a da ovi grantovi mogu da budu i 50 odsto, s obzirom da je reč o delu ekološke, zelene agende.

„To su sjajne vesti za građane Srbije i ponosan sam što sam predsednik Srbije koji donosi te vesti. Sada mogu da kažem da ćemo dobiti najmanje 35 odsto grantova od EU za taj projekat. To je i deo ekološke, zelene agende, tako da možemo da dobijemo čak i 50 odsto grantova, iako je i 35 odsto ogroman novac. To je između 600 do 700 miliona evra samo za potez od Beograda do Niša. Hvala puno, ne mogu da vam budem više zahvalan. To nas obavezuje da budemo uspešniji i u drugim oblastima, kao što je vladavina prava, hvala vam što ste mi omogućili priliku da se radujem u Briselu“, istakao je Vučić u obraćanju javnosti posle sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom.

EU je, kako je istaknuto, u prethodnih 14 godina izdvojila gotovo tri milijarde evra za Srbiju za poboljšanje života njenih građana, funkcionisanja države i sprovođenja reformi.

„Postoji konkretan program kome predsednik Vučić daje veliku važnoist, iz dobrih razloga, a to je koridor (železnički) do granice sa Severnom Makedonijom. I Grčka je rekla da je spremna da to podrži i mislim da je to dobra vest. Pozdravljam odluku Vučića da radi sa EU na tom važnom projektu. Mi ćemo ponuditi najbolje uslove za veliku investiciju u taj projekat a to je, kao što mi je pred sastanak Vučić objasnio, nešto što će promeniti situaciju iz različitih uglova naročito što se tiče percepcije EU i šta ona predstavlja za građane Srbije“, rekao je Borel.

Vučić je istakao da ne može da kaže kada će ugovor biti potpisan, ali da je već pozvao visokog predstavnika i Ursulu fon Der Lajon da posete Srbiju.

Vozovi će ići 200 na sat
Vučić je, obraćajući se nešto kasnije domaćim novinarima, a povodom tvrdnje o uspehu dogovora kojim će EU finansirati rekonstrukciju pruge od Beograda do granica sa Bugarskom i Severnom Makedonijom, ocenio da je to „fantastični projekat“ koji će Srbiju koštati 1,2 milijarde evra, a EU će učestvovati sa 35-50 odsto troškova, „a to je najmanje 600 miliona evra“.

Vozovi će ići 200 kilometara na čas, ne samo putnički, nego i teretni, što je za njih četiri do sedam puta kraće putovanje, objasnio je Vučić, pokazujući pred kamerama deonice te pruge na kojima će se raditi i navodeći imena pojedinih železničkih stanica.

Vučić je, ipak, ukazao da će se deonica od Niša do Preševa, granice sa Severnom Makedonijom, malo teže graditi, zbog konfiguracije terena, da će pregovori početi kad se završe projekti, ali da će Srbija insistirati da sve bude završeno do kraja 2025. ili početka 2026. godine.

On je, odgovarajući na pitanje o novim zaduženjima, naveo da je javni dug Srbije 26 milijardi evra, što za zemlju „ne predstavlja veliki problem“, jer je 2012. godine bio 20,1 milijardu, a to je bilo puno s obzirom na rast BDP.

Vučić je objasnio da javni dug Srbije dobro stoji jer ne prelazi 60 odsto BDP, ali da je zato njena ekonomija „800 puta bolja nego nemačka“, obzirom na pojedinačnu snagu privrede zemlje.
1 - 20 of 217 Posts
Интересантно ми је да је ЕУ решила да учествује са кинтом. Био сам убеђен да ће Кинези да улете
  • Like
Reactions: sergio-m
Blokada kineskog uticaja.
  • Like
Reactions: sergio-m
Malo vise o projektu:

Ili Srbija ne može da podnese dizanje
još milijardi kineskih kredita.
Blokada kineskog uticaja.
  • Like
Reactions: Trex11 and sergio-m
i jedno i drugo vidim razgalamili se po raznim eu medijima kako je balkan pod tihom a sve glasnijom opsadom rusa kineza i arapa...malo im doslo iz ozada ugalvu....pa kao sad setili se da pripomognu, a i sami rade sa njima ispod stola gas, medicina, automobili i sta sve ne....politika je prostitutka da ne kazem kurva a para vrti gde...i tako....naravno da treba da koristimo i jedne i druge za svoje interese! nije joska bio bas tako glup sa nesvrstanom pricom...pokazalo se to sad i u slucaju vakcina....al to je sad vec neka druga tema.... 🍻
Kineski ili evropski u cemu je razlika.
Ili Srbija ne može da podnese dizanje
još milijardi kineskih kredita.
U ovom konkretnom slučaju EU je obećala
bespovratna sredstva slična onima koja
dobijaju zemlje članice mada daj Bože
da išta bude od toga.
E majke im ga... evropske. Naravno uhvatili su se lakšeg dela a najkomplikovaniji od Prokopa do Plane naravno ništa. Vidim da će da se putuje 80 km/čas pre nego što stigneš do Malog Požarevca... Tek onda postaje brza pruga...
Bolje biti pod evropskim uticajem, nego kineska kolonija.

Inače, ako bude bila ista dinamika radova kao pruga BG-NS, završetak možemo očekivati oko 2045. godine.
Kineski ili evropski u cemu je razlika.
Ovo je potpuno nova pruga na cijeloj dionici Bg - Niš?

U osnovi da, cak i tamo gde mozda bude isla starom trasom, morace da se uradi iz osnova, od podloge pa na dalje, nista staro nece moci da bude iskoristeno.
  • Like
Reactions: The Wild Boy
Па што онда не би ишла паралелно са старом па да имамо две? :)
Pa ko ce da odrzava dve? Plus troskovi otkupa zemljista, razni prelaze preko pruge,...
Uostalom, da li ce biti saobracaja da i jedna bude ozbiljno uposlena?

Bilo bi lepo kad bi se dobar deo transporta iz male Azije prebacio na tu prugu, ali je to jos na dugom stapu.
Ma kave dve pruge, šta vam je? Postojeća se po objavljenom planu na više mesta ispravlja, i rade se denivelacije.
Уговара ли се нешто за пругу у Македонији?
Iz nase strane jedva se muce da naprave pruga Kumanovo - Beljakovce (Pruga ka Bugarskom), jedno 30+ godina i jos nemogu da zavrse taj deo.


Mi u MK ne pricamo o brzoj pruzi, jer sa ovim politicarima ne moze nista da bude kako treba.

Mislim da prije nekoliko godina premier je rekao da ce da ucestvuje u ta brza pruga sa Budimpesta do Soluna (Thessaloniki), ali od tome nista.
Samo mali deo iz Skoplja ka Kumanovo je bio "renoviran", ali brine i sve drugo su ostale iste. I mozda neki deo prema Miravci - Gevgelija da je bio renovisan.

Nece brza pruga u MK bar ne ovih iduce 10 godina, vidite i sami kakva je situacija sa pruga Kumanovo - Beljakovce.

Bicemo sretni ako isprave krivine na veci postojecki pruge, pa da moze vozovi da idu bar 130 km/h.
Уговара ли се нешто за пругу у Македонији?
130km/h bi bilo odlicno. U Srbiji se na vecini pruga ide ispod 80 ili cak ispod 50 na sat.
  • Like
Reactions: The Wild Boy
Јели, Дивљи дечаче, а они кинески ДМВ ја видео да шибају по равници. Како сте са њима задовољни?
1 - 20 of 217 Posts
Top