SkyscraperCity banner

1 - 20 of 121 Posts

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
36,249 Posts
Discussion Starter #2
Pri kraju obnova gradskih fasada
22. jul 2011. | 19:46 | Izvor: RTV
NOVI SAD -

Obnova fasada, uz sufinansiranje gradske uprave, privodi se kraju ili je završena na šest objekata, ali na Adamovićevoj palati, na Trgu mladenaca i dalje je u toku.
...

U "Poslovnom prostoru" najavljuju završetak radova kroz mesec dana, kao i da će ovogodišnji konkurs za obnovu, uz finansijsku pomoć grada, biti objavljen za dve nedelje.

 

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
36,249 Posts
Discussion Starter #3
Фасада под посебним светлом

СУБОТИЦА: Град*ска библиотека у центру Суботице је, на Светог Николу, у поподневним часовима засијала посебном декоративном расветом.


Засијала градска библиотека у Суботици

Oсветљење је коштало 2,3 милиона динара, а поставило га је суботичко предузеће „Расвета”.

- На фасади Градске библиотеке поставили смо 36 лед лампи и четири у поду. Ова светлећа тела су од 1.500 волти и знатно исплативија од обичног осветљења. Троше мање струје и можемо да кажемо да су енергетски ефикасне лампе. У будуће ћемо све објекте осветљавати са овим лампама, јер поред тога што објекти сијају посебним светлом, град доста штеди. Наредне године планирамо да осветлимо и Рајхлову палату - објашњава директор ЈП Дирекције за изградњу града Јосип Ковач Стрико.

Приликом пуштања у рад декоративне расвете, градоначелник Суботице Саша Вучинић је истакао да је баш 19. децембра 1896. године први пут у Суботици почело коришћење расвете и тада је било постављено 2.128 сијаличних места. Декоративну расвету раније је добила Градска кућа, као и поједини верски објекти.

- Од када се реконструише Народно позориште, приметили смо да је овај део центра мало мрачан, па смо одлучили да реализујемо овај пројекат. Наредне године ћемо поправити и фасаду на Музичкој школи - обећао је градоначелник Вучинић. С. И.
 

·
Дреница
Joined
·
15,927 Posts
При крају прва детаљна реконструкција зграде СО Кикинда
08.05.2012.


До краја месеца у потпуности ће се окончати реконструкција зграде Скупштине општине Кикинда која је под заштитом државе. Преостало је да неимари уреде фасаду десног дела зграде и поставе декоративно осветљење- потврдио је данас начелник Општинске управе Бранко Љубоја, и додао да се приводи крају и уређење фасаде дворишног дела. Средства захваљујући којима је репрезентативно здање први пут детаљно и комплетно сређено откако је подигнуто 1891. године, обезбеђена су из општинског буџета, али и других фондова попут средстава од игара на срећу Министарства за државну управу и локалну самоуправу:

- Само они који су злуради и склони демамогији, могу да говоре о томе да је зграда СО Кикинда „закречена“. Реконструкција је трајала непуне две године. Констатне критике како радови трају четири године нису тачне. Више пута сам изјављивао, али ћу поновити још једном да сам поносам што је у време мог мандата реконструисан доминантан симбол нашег града.
Зграда је заиста врхунски сређена, а обезбеђен је и видео надзором- рекао је Љубоја.
Динамику радова која се одвијала у две фазе, успорио је недостатак финансијских средстава. У марту временске прилике нису погодовале извођачу радова. Љубоја подсећа да је прва фаза обухватила комплетну измену кровне конструкције и куле, замену црепа и постављање бакра на крову и куполама. У другој фази санирана је фасада и замељена столарија. Наведени послови коштаће око 40 милиона динара. Тачан износ биће познат када преостали радови буду окончани:
-Знам да Кикинђани воле свој град и да ће са поносом показивати гостима ову зграду, да ће је чувати и пазити- навео је Љубоја.
http://sr-rs.facebook.com/media/set/?set=a.374426039272958.82324.193568180692079&type=1
 

·
Дреница
Joined
·
15,927 Posts
Кикинда

У току кречење фасаде Народне библиотеке
06.06.2012.
За уређење и кречење фасаде Народне библиотеке „Јован Поповић“ биће утрошено 3,8 милиона динара. До сада је у реконструкцију библиотеке уложено 15 милиона динара. Процењује се да је још толико средстава неопходно да се среди зграда која је подигнута још осамдесетих година 19. века. Под њеним кровом библиотека „Јован Поповић“ налази се од 1947. године. Садашњи назив добила је 1952.године:
-Реконструкција Народне библиотеке започела је пре скоро четири године. Прво је саниран кров. Након тога замењена је унутрашња и спољна столарија. Неопходно је замена свих инсталација-струје, грејања, интернета... Кречење фасаде поверено је фирми „Изградња Филиповић“ из Суботице-каже директорка ЈП „Дирекција за изградњу града“ Едита Дивковић.
http://www.kikinda.rs/
 

·
Дреница
Joined
·
15,927 Posts
Зрењанин
Санација фасаде ОШ “Вук Караџић” при крајуРадови на обнови зграде Основне школе “Вук Караџић” требали би да буду комплетно завршени ове јесени, наводи Завод за заштиту споменика културе Зрењанин који обавља конзерваторски надзор. Ова школа а некадашњи Дом сиромашних католичких школских сестара “Ла Нотре Даме” почела је да се санира у јесен прошле године и од тада је замењена дотрајала кровна грађа, постављен потпуно нов “бибер” цреп, а овог пролећа је завршена и улична фасада.Како Завод наводи, преостало је обновити столарију и завршити фасаду ка језеру и унутрашњем дворишту. Последњи радови пре ове велике санације изведени су пре 15 година али је тада зграда само делимично сређена. Вредност радова је 30 милиона динара који су обезбеђени из градског буџета.
http://www.ilovezrenjanin.com/2012/08/31/sanacija-fasade-os-vuk-karadzic-pri-kraju/
 

·
Дреница
Joined
·
15,927 Posts
Зрењанин

Како је рестаурација “оживела” Буковчеву палатуБуковчева плата је након недавно завршене рестаурације, постала једна, ако не и најрепрезентативнија зграда у главној градској улици. Ово је био први пут да су на њој изведени стручни конзерваторско – рестаураторски радови, иако је саграђена пре 120 година. До сада је било мањих интервенција типа санације крова или фасаде које су углавном биле нужне због лошег стања у којем се палата налазила. Током тих радова није се водило рачуна о архитектонској вредности грађевине и немарно су уклоњени многи елементи, у првом реду декоративни.

НА ОСНОВУ ЧЕГА ЈЕ ПАЛАТА РЕСТАУРИРАНА

“Првобитан изглед палате у великој мери је утврђен на основу архитектонско-стилске анализе” – објавио је Завод за заштиту споменика културе Зрењанин који је радио конзерваторски надзор. “С обзиром да нису пронађени оригинални планови који би нам открили каква је била изворна замисао пројектанта, ослонили смо се на сачуване старе фотографије које су нам послужиле као важан документациони извор, али и уз помоћ аналогије сличних грађевина из тог периода широм Европе”.КАКО ЈЕ БУКОВЧЕВА ПАЛАТА ДОБИЛА НОВИ ИЗГЛЕД

“Током јесени 2011. године изведени су радови на обнови крова - замењена је дотрајала кровна грађа и постављен комплетно нов бибер цреп. У пролеће 2012. године настављени су радови на обнови фасада палате – реконструисани су архитектонски елементи на петој фасади: кровни прозори (лукарне) који сада имају искључиво декоративну функцију (израђене су од дрвета), затим декоративна ограда и атика кровне терасе. Демонтирана је ограда балкона првог спрата и изведена је нова са балустерима, а балконским конзолама враћена је оригинална форма са волутама. Оштећени гипсани украси замењени су новим украсима који су урађени по калупу оригинала или су рестаурирани на фасади. Нови декоративни стубићи који су постављени између прозора бифора другог спрата, рађени су по узору на стубиће бифора првог спрата. На фасади је враћен солбанк, тј. хоризонталне траке које се протежу дуж фасада и повезују бифоре у доњој и горњој зони. Изведене су фугне дуж пиластара и у приземљу зграде. Обновљене су шембране на појединим прозорским отворима као и остала фасадна пластика.

Декоративни украси од кованог гвожђа су очишћени, обојени заштитном бојом и враћени на фасаду као и жардињере које су постављене на сваки прозор. Изведени су сви потребни лимарски радови: постављени су нови олуци, окапнице и иглице- као заштита од голубова, који представљају највећу претњу згради. Дрвенарија је обновљена и обојена у бело (слонову кост) – наводи се у објави Завода.

САРАДЊА СТАНАРА И ЗАКУПАЦА ПОСЛОВНОГ ПРОСТОРА

У Заводу наводе дас у имали добру сарадњу и помоћ од станара и закупаца пословног простора у Буковчевој палате. Уклоњени су сви елементи који нарушавају изглед зграде, од уклањања неадекватних реклама до фиксирања клима уређаја у оквире прозора и прозорских надсветала. Све рекламе које су постављене и које ће се убудуће постављати биће усклађене са прописаним условима Завода за заштиту споменика културе.ИСТОРИЈА “БУКОВЦА”

Палату је подигао бечкеречки трговац Иван Савић 1895. године, а од њега је купио Стеван Буковац, по коме и данас носи име. Раскошна двоспратна грађевина постављена је на Тргу слободе на месту са којег се рачвају две улице: краља Александра I Карађорђевића и Пупинова улица. Зграда са своје три фасаде излазила на регулацију Трга и две улице, и била је део непрекинутог уличног низа. Урбанистичким интервенцијама педесетих година 20. века срушене су суседне зграде (због изградње зграде ,,Текстила“), тако да је Буковчева палата постала слободностојећи објекат који је одсечен од свог залеђа. Грађевина је обрађена у неоренесансном духу, раскошно и репрезентативно.
http://www.ilovezrenjanin.com/2012/09/26/kako-je-restauracija-ozivela-bukovcevu-palatu/
 

·
Бачки пл
Joined
·
2,034 Posts
Јако лепо ово изгледа у Зрњанину,мало да и тај град живне.
 

·
Дреница
Joined
·
15,927 Posts
Петроварадин: Обновљена родна кућа бана Јелачића
16.10.2012
На дан рођења бана Јосипа Јелачића у Петроварадину је обновљена родна кућа овог војсковође. После више од сто година овај историјски споменик је сачуван од уништења.

После више деценија пропадања родна кућа хрватског бана Јосипа Јелачића у подграђу Петроварадинске тврђаве је обновљена. Због влаге и дотрајалости део фасаде обрушио се почетком марта ове године. Уз помоћ града Новог Сада она је сада реконструисана.

Члан Хрватског националног већа у Србији, Мато Грозница каже да овим потезом још није у потпуности испуњен циљ.

„Ово јесте свакако позитиван корак. У сарадњи Хрватског националог већа и градских власти Новог Сада у претходном мандату тај помак је започет и ја се надам да неће на овом стати. Наш циљ је да се та кућа коначно приведе правој намени: да се откупи и да буде седиште културних догађања“, наглашава Грозница.

Дирекор Завода за културу војвођанских Хрвата, Томислав Жигманов каже да је било крајње време да се културни споменици ове заједнице почну санирати.

“Србија до сада није показала већи интерес, и кад ово кажем не мислим само на санирање споменика већ и на то да се трајно реши питање оних зграда које се везују за колективну меморију хрватске заједнице у Војводини, то јест симболички на неки начин припадају тој мапи Хрвата у Војводини”, каже Жигманов.

Главна и одговорна уредница часописа „Интеркултуралност“, чији је циљ да афирмише и подстиче интеркултуралне комуникације, Александра Ђурић Боснић каже за РСЕ да је очување културне баштине заправо допринос заједничком културном идентитету у Војводини.

“Ми у Војводини ако о њој желимо да размишљамо као о једном отвореном и космополитском поретку онда морамо да кажемо да не постоји нека наша или њихова баштина. У том смислу све оно што доприноси једном таквом стању, дакле кондиционира пре свега овакав ментално и духовни став свакако је добро дошло”, сматра Ђурић Боснић.

Јелачићева родна кућа саграђена је 1745. и сматра се једном од најлепших барокних грађевина у подграђу Петроварадинске тврђаве.
http://www.slobodnaevropa.org/content/novi-sad-obnovljena-rodna-kuca-bana-jelacica/24740871.html
 
1 - 20 of 121 Posts
Top