SkyscraperCity Forum banner

ВОЖДОВАЦ - инфраструктура и развој | VOŽDOVAC - infrastructure and development

15383 Views 56 Replies 18 Participants Last post by  Mikalandjelo
НОВА АВАЛСКА


Нова авалска је планирана улица профила 2+2 траке, од укрштања Авалског (Булевар ослобођења кроз Јајинце) и Кружног пута до садашње Лакат кривине у Кумодражу 2.Јавни увид је од 7.4.2014. до 12.5.2014. Има много сулудих параметара, попут тог да су параметри пута као за мотопут за брзине 100км/с, да нема аутобуских ниша кроз сред великог насеља, нити прикључака на тај пут, да иако је трасирано као мотопут кроз пустару (а запрови руши неколико десетина кућа), дрворед је постављен близу пута као да је у питању булевар...

Удружење љубитеља железнице се залаже да се у трасу Нове авалске убаци трамвајска пруга. За трамвај се организује петиција, коју је могуће и електронски потписати.

Ради поређења, жутом бојом сам обележио трасу мотопута пројектованог за 100км/с кроз сафари (тако у Урбанистичком заводу и осталим институцијама доживљавају Кумодраж), а црвеном предложену трасу трамвајске пруге за брзине до 70км/с, без рушења и једне једине куће, и без приласка и једној јединој кући ближе од 10 метара. Чак и тамо где су куће на 10 метара од трамвајске пруге, могуће је посадити лигуструм живу ограду ради контроле буке. Уколико би пут прошао кроз оптималну деоницу за трамвајску пругу, заобишли би смо сељаке који кажу "само преко мене мртва". Опет би морало да се сруши пар кућа у правцу Титовог гаја због пута, а тек треба да проверим како се они односе према томе. Са том променом успон се ублажава, а брзина пута ограничава на 70км/с.Наравно, на овој теми би могли качити слике радова на Улици војводе Степе, који неће почети пре пролећа следеће године.

П.С. Уколико администратор ову тему обрише, а овај пост споји са темом Инфраструктура, обрисаћу садржај написаног, и више се нећу јављати на подфорум Београд нити га гледати изузев у случајевима када се каче званична саопштења УЉЖ везана за Београд. Са друге стране, уколико се промени назив теме, и у истој остане реч Вождовац, таква измена може бити конструктивна.
1 - 20 of 57 Posts
Петиција за сада има преко 350 потписа уживо, и око 200 електронски. Да би били схваћени озбиљно, потребно је најмање 1000. Замолио би свакога да потпише, и ко није са Вождовца, јер у питању је концепт градње градских праваца у којем:

- Постоји некакав шински превоз, трамвај, метро, ЛШС, приградска железница. У овом случају је трамвај са неким од одлика ЛШС више него довољан.

- Постојање бициклистичког коридора

- Дрвореди, неки минимум зеленила

- Ширина тротоара минимално да се двоје могу мимоићи, а да се не додирују. У зависности од промета пешака и више.

Приликом сакупљања потписа, имали смо прилике да разговарамо са Видиковчанима, Земунцима, Маломокролужанима, Миријевцима, који би такође хтели да имају овакве некакве иницијативе.
Потписах! Свака част за акцију и труд!
Јавна презентација Плана одржаће се у згради Градске општине Вождовац (Устаничка 53) у среду, 07. маја 2014. год. са почетком у 14 часова.

Ја ћу обавезно доћи.
Идемо мало у Источну Афику, која је самом чињеницом да није део НБГ лишена средстава за инфраструктуру која сви плаћају, планског урбаног развоја, комуналне инфраструктуре...

Ипак нешто невероватно се десило након неколико деценија препуштања урбаног развоја самом себи... Неко се сетио да ради Нову авалску, планску и модерну саобраћајницу. Ипак, занемарено је много чињеница, попут интереса становништва насеља кроз које пут пролази, као што су бочна комуникација различитих страна пута, јавног превоза, бициклистичке стазе, прикључака на тај пут, инсистирања на траси са којом се руши више стамбених објеката...

Идемо полако. За почетак, место где би требао да буде почетак тунела ка Авали гледано у правцу Браће Јерковић. На дну ове њиве тренутно засејане житом је улазак у тунел дужине око 600 метара. Кота тунела је углавном око 260 мнм, а врх брда је око 300мнм. На дну њиве је група кућа која би требала да буде порушена по свим варијантама, и ту нема среће. Поготову што ће због слабог терена растојање између тунелских цеви бити око 15 метара. Средина слике је место куда ће пут ићи према Кумодрашкој.


Ово је друга страна брда, где тунел излази према Авали. Преко долине би требао бити мост, па опет кратак тунел. Види се торањ на Авали, да имате оријентацију.


Ево како у овом делу града изгледа паркинг поред гробља.


Наставиће се...
Ипак, занемарено је много чињеница, попут интереса становништва насеља кроз које пут пролази, као што су бочна комуникација различитих страна пута, јавног превоза, бициклистичке стазе, прикључака на тај пут, инсистирања на траси са којом се руши више стамбених објеката...
Шта може да се уради по овом питању?
Да ли је неко изнео ове недостатке на тој јавној расправи? Да ли урбанистички завод заправо уважава разумне сугестије?

Поздрав
Шта може да се уради по овом питању?
Да ли је неко изнео ове недостатке на тој јавној расправи? Да ли урбанистички завод заправо уважава разумне сугестије?

Поздрав
Крајњи рок за жалбе је 12.5.2014. и ако до сада нисте послали поштом у Краљице Марије 1, дођите тамо у понедељак и предајте на писарници ујутру. Други начин је да предате брзом поштом, ако је она поуздана да ће све стићи у понедељак.

Прималац: Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове
Краљице Марије 1, 11 000 Београд
Примедба на: "План детаљне регулације Новог авалског пута од Кумодрашке улице до Кружног пута".


Ја сам предао следеће примедбе:
1) Пресецање насеља: Пут је постављен као бедем дужине 1200 метара у сред насеља. Минимум бочне комуникације насеља у односу на пут су пешачки прелази или пасареле сваких највише 500 метара.
2) Експропријација и рушење кућа: Према тренутно изложеном плану предвиђено је рушење великог броја кућа, иако се са одређеним варијантама решења број срушених кућа могао смањити на минимум. Конкретно, станари групе кућа непосредно поред садашњег гробља имају малтене консензус да им се не руше куће, а померањем трасе мало северније не би морао да се сруши ни један стамбени објекат. Без обзира што за експопријацију за путеве првог реда није потребна сагласност власника, сматрајте да ће ти људи ометати, или чак онемогућити пројекат по садашњем плану. Ово је велики пројекат, са вредношћу радова преко 50 милиона евра, а реално је очекивати да би се финансирање решило једино међународним кредитним линијама. Ни један међународни кредитор неће пристати да уложи у пројекат уколико постоје спорови са грађанима. А уколико би се кориговањем трасе број срушених кућа смањио за 40, то је уштеда бар 4 милиона евра на експропријацији. Врло је лако у јавности отворити питање зашто се инсистира на решењу које је скупље, а захтева уништавање више домова.
3) Вождовцу треба булевар, а не мотопут: Не постоје прикључни путеви ка огромном насељу кроз које пролази. Због стихијске градње, Вождовац урбанистички/функционално заостаје, и стога је јако важно да нова инфраструктура буде булеварска, око које би се градски садржаји развијали плански и уз одређену регулацију. У тренутном плану је са једне стране направљен пут са благим кривинама, физичким спречавањем левих и полукружних скретања (карактеристика путева резервисаних за саобраћај моторних возила), а са друге су дрвореди постављени сувише близу да би то могло бити мотопут. Сугеришем да се минимални полупречник кривине са 350 смањи на 225 метара, а да се успостави систем управљања саобраћајем и безбедности саобраћаја који би омогућио брзину од 70км/с. Разлика у времену путовања аутомобилом између мотопута за 100км/с и булевара за 70км/с би била само један минут, а ефекат на урбани и привредни развој захваљујући овој промени стандарда би био огроман, уз смањење трошкова градње.
4) Не постоје аутобуске нише: Нови пут се планира кроз огромно насеље, и делове истог у којима се грађани годинама боре за јавни превоз, и где пешаче до истог 15-20 минута. Најважнији разлог што немају јавни превоз је недостатак путева довољних габарита и носивости за исти. Нови пут би задовољавао и један и други услов, и утолико је сулудо на истом изоставити стајалишта у нишама. То је боље него да се аутобусима, као тешким возилима, оптерећују мање улице. Тежак друмски саобраћај је најрационалније концетрисати у одређене главне улице. Наравно, бициклисте не усмерити у тунеле већ изнад истих.
5) Непотпуно решење за индивидуални саобраћај: На највећем делу плана пута је изостављен бициклистички саобраћај, који је поред приградских железница и трамваја једино превозно средство које дугорочно може бити брзо, поуздано и економично на Вождовцу. Са обзиром на профиле садашњих улица, Нова авалска је једина шанса да у Кумодражу буде бар један бициклистички коридор са високим стандардима. Упозорићу вас и да ће вас одређени људи обмањивати како нема бициклиста по брдима, а управо је Авалски један од најпопуларнијих праваца међу бициклистима. Бициклиста би било далеко више да постоји безбедна издвојена стаза за њих, а много нарочито деце и младих у Кумодражу користи бицикл у нерекреативне сврхе.
Наравно, указао сам и на иницијативу за проширење трамвајске мреже у правцу Кумодража.

Што се тиче усвајања примедби, оне се врло ретко и тешко усвајају, не због добре или лоше воље људи у Урбанистичком заводу, него због врло сложеног система формалних тела, која отежавају и успоравају сваку измену. За део неповољних решења је одговоран Секретаријат за саобраћај, тако да би за аутобуске нише, бициклистичку стазу, и бар један прикључак пред улазак у тунел у Кумодражу њих требали притиснути. За померање трасе како би се смањило рушење кућа, смањивање категорије са мотопута на брзи булевар, и продужавање трамваја потребно је мењати Генерални урбанистички план, крут и дугорочан документ. Међутим, због "Београда на води" ускоро ће бити вршене измене ГУП-а, и то је прилика да искористимо тај тренутак да нешто променимо. Међутим, врло је важна МАСОВНОСТ :dance: и стога, молим вас из Кумодража да скупимо што више потписа, како би показали да захтеви за изменама нису хир неког појединца!
  • Like
Reactions: Kmdz
Сутра 3.јуна у 13:00 је јавна седница везана за Нову авалску.
2. JAVNA SEDNICA Komisije za planove Skupštine grada Beograda, održaće se u zgradi Gradske uprave grada Beograda, u Ulici 27. marta br. 43-45 (sala 2 u suterenu), 3. juna 2014. godine, u 13 časova. U toku javne sednice, sva prisutna fizička i pravna lica koja su podnela primedbe u vezi sa Nacrtom plana u pisanom obliku, mogu obrazložiti primedbe pred Komisijom za planove Skupštine grada Beograda.
Ево и моје фоторепортаже са радова у улици Војводе Степе. Сликано 15.8.2014.Испред Високе електротехничке школе струковних студија, са обе стране је разлупан и однесен горњи баластни и газећи слој бетона са асфалтом, а колосеци уклоњени. Доњи носећи слој бетона је разлупан само са једне стране, за сада. Иначе, ради се само у једној смени, што никако не разумем, са оволиком незапосленошћу и због штета због повећаних трошкова саобраћаја и пада промета у продавницама. По свему, пад промета у продавницама ће бити преко 50.000.000 евра, више од двоструке цене радова.Од Трошарине до испред Саобраћајног факултета је скинут горњи слој пута, али је припремљено за уградњу новог пута и колосека само од студентског дома 4.април до раскрснице са Љубе Вучковића, само на левој половини улице. По свему, највећи део инсталација би требао бити испод десне коловозне траке и испод тротоара. Широка површина испред Саобраћајног факултета је место где се налази највећи део радничких контејнера, и где се паркира механизација која се тренутно не користи.Испред саме Аутокуће Застава, са леве стране је започето, најпре сабијање земље ваљком, затим, тампон шљунка 20-25цм целом ширином леве стране, затим камен ситније гранулације испод места где треба да се поставе бетонска плоча и колосек. Занимљиво је да централну канализациону инсталацију, која иде средином улице, уопште не дирају! То ми улива неверицу, јер захваљујући смањивању зелених површина у приватним двориштима, знатно већи део кише заврши на улици приликом обилних пљускова него некад на Вождовцу.Од Трошарине до студентског дома 4.април се поставља и топловодна инсталација са леве стране, али бочна мањег капацитета од топловодне инсталације са десне стране.Сама стара окретница Трошарина је почела да се раскопава, али остављени су стари стубови, и све се ради на истомместу где је некада била окретница. Та окретница је минималног полупречника, и зато ми није јасно задржавање исте позиције окретнице као да су колосеци на истом месту у централном делу улице. Можда ће се открити мистерија у наредних пар месеци.У близини раскрснице са Мите Ценића је на једном месту врло дубоко одкопано између колосека уз канализациони отвор. На том месту је могуће видети технику којом је некада рађена улица Војводе Степе: Камен крупне неправилне гранулације око 20-30цм, шљунак око 15цм, гранитна коцка, и на крају асфалт. Пад ка ивици коловоза је већи од стандардних 4% уз ивицу, јер су тадашњи градитељи путева предвидели потоке, који настају од Вождовачких пљускова, а и поред тога улица је често била на кратко поплављена. Интересантно је да такав коловоз нигде није пропадао и поред безброј прелазака са претовареним грађевинским камионима и аутобусима, изузев на местима где се раскопавало због инсталација, а после траљаво сабијало.
Interesantno da niko nema pojma za javni uvid za Planove detaljne regulacije u zoni izmedju Kumodraza 2 i Banjice 2.

Ja cu predati primedbu da ce ovim planom zakovati Bulevar oslobodjenja od Save Maskovica do Paunove u profilu 1+1. Bez obzira sto nakon Paunove ka Avali ne postoje uslovi za lako i jednostavno sirenje ove ulice, makar u ovom delu gde je lako izvodljivo treba da se napravi normalan profil bulevara.

Druga primedba je vezana za biciklisticku infrastrukturu, odnosno zanemarivanje iste.
Javni uvid u nacrt plana detaljne regulacije područja Jajinci – celina A1, opština Voždovac sa izveštajem o strateškoj proceni uticaja plana na životnu sredinu


Komisija za planove Skupštine grada Beograda, na sednici održanoj 12. avgusta 2014. godine utvrdila je Nacrt plana detaljne regulacije područja Jajinci-celina A1, opština Voždovac, sa Izveštajem o strateškoj proceni uticaja predmetnog Plana na životnu sredinu, i na osnovu člana 50. Zakona o planiranju i izgradnji („Službeni glasnik RS”, br. 72/09, 81/09, 64/10, 24/11, 121/12, 42/13, 50/13 i 98/13)

oglašava

Javni uvid u nacrt plana detaljne regulacije područja Jajinci – celina A1, opština Voždovac sa izveštajem o strateškoj proceni uticaja plana na životnu sredinu

JAVNI UVID obaviće se u zgradi Gradske uprave grada Beograda, u Ulici 27. marta br. 43-45 (sala 2 u suterenu) u periodu od 18. avgusta do 18. septembra 2014. godine, svakog radnog dana od 9 do 18 časova.

JAVNA SEDNICA Komisije za planove Skupštine grada Beograda, održaće se u zgradi Gradske uprave grada Beograda, u Ulica 27. marta br. 43-45 (sala 2 u suterenu), 14. oktobra 2014. godine, u 13 časova. U toku javne sednice, sva prisutna fizička i pravna lica koja su podnela primedbe u vezi sa Nacrtom plana u pisanom obliku, mogu obrazložiti primedbe pred Komisijom za planove Skupštine grada Beograda.

Zainteresovana lica mogu, tokom javnog uvida, svoje primedbe na planirana rešenja, u pisanom obliku, da dostave Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, preko pisarnice u Ulici 27. marta br.43-45, najkasnije do 18. septembra 2014. godine.
Идемо, данас 14.12.2014. радову у Војводе Степе.

Поглед из правца Никшићке, постављање бетонских плоча стигло скоро до Никшићке. Са стране разрован тротоар такође, са постављањем туцаника, да се баш не би газило по блату.


Са постављањем шина се стигло скоро до Вера, са тим да су до Капетана Завишића оба колосека, са гуменим облогама и нивелисана.


Генијалци решили да трпају паркинг места и где треба и где не треба. Испред Високе Електротехничке мислим да је ово сужавање тротоара у супротности са прописима о противпожарној заштити и евакуацији оваквих објеката. И даље је тротоар врло узак, 1,1 метар, а требало би минимално 1,6. И то све ради паркинг места.


Овде се види докле је урађено постављање плоча на тротоару. До прекопута беле зграде, међу Вождовчанима познате као Лађа.
Идемо даље. На првој деоници између Саве Машковића и Љубе Вучковића још нису поставили асвалт, а нису завршили ни бетонирање између шина колосека. Није ми јасно да ли ће сипати бетон и са спољне стране колосека.


На самој окретници Трошарина још нису постављене шине. Није ни јасно да ли ће уградити скретницу за слепи колосек или не. Полако се раде тротоари око окретнице.


Охрабрује да је постављена нова бандера у правцу слепог колосека. Могуће да ће се тиме бавити тек на самом крају.


А тротоар ће бити обичан, асфалтиран са бетоном испод.
Идемо ка Бањици. Ту је завршен потпосрни зид, али не и све бетонске плоче. Није ми јасно зашто су ту бетонске плоче оставили у Бебеловој, а на Бањици их разлупали.


За сада постоји подлога за аутобуску траку за десно скретање. У даљини се виде гомиле истовареног туцаника.


За сада су туцаник ставили за део тротоара. Ваљда ће и ту ускоро почети да сабијају подлогу.

На самој окретници, само је све ископано и изблатњено. Ништа још конкретно није уграђено.
Kakvo lose resenje, postoji samo jedna zvanicna traka za automobile, a ovakav parking uglavnom iziskuje parkiranje u rikverc. Bice tu komplikacija.

  • Like
Reactions: dedonja
Ovo kod vise je idotizam tu nikad nije bio parking vec siroki totar i ograda trpanje parking mjesta gjde im mjesto nije
Биће весело када аутобус крене да претиче камион преко шина, а Стојадин покушава да се из рикверца угура на паркинг.
Биће весело када аутобус крене да претиче камион преко шина, а Стојадин покушава да се из рикверца угура на паркинг.
A bice i posla za autolimare...


....
Уместо паркинга фина бициклистичка стаза и крај :D
  • Like
Reactions: Rail_Serbia
Биће весело када аутобус крене да претиче камион преко шина, а Стојадин покушава да се из рикверца угура на паркинг.
Зашто се као аргумент за овако или онако уређење Војводе Степе вечито позивате на деликвенте? Очекујте да ће као и Булевар краља Александра, и Војводе Степе након реконструкције бити под камерама.

А када је у питању потенцијално заустављање са 4 мигавца, по саобраћајним прописима дужан си да зауставиш возило иза таквог, и тек када се увериш да то безбедно можеш да урадиш, искористиш трамвајску баштицу, након што си пропустио сва возила која су већ у истој. Извесно је да ако буду било какви радови на комуналној инфраструктури, опет ће возила бити усмеравана на трамвајску баштицу. Ако ћемо о кретању возила хитне помоћи и ватрогасаца, ово решење је боље него и једно друго, али ипак сам за ивичњаке од 10-так сантиметара.
Идемо даље са реконструкцијом Војводе Степе:

Почело се са скидањем асфалта и коцке, ископавањем Војводе Степе између Никшићке и Вождовачке цркве.


Са ископавањем се стигло до пекаре Краљица, односно 200 метара од Вождовачке цркве. Једино што не знам шта ће радити са гранитним коцкама? То је изузетно драгоцен грађевински материјал, у смислу естетског уређења башти ресторана, паркинга, пешачких зона и слично.


Са бетонирањем се стигло до близу Никшићке, али и са насипањем доњих носећих слојева пута.


Почело се са монтирањем бандера ка Никшићкој, а надамо се да ћемо ускоро добити и улично осветљење на средини. Изгледа да се сва трамвајска стајалишта померају мало ближе Аутокоманди, и надам се да ће бити бар неко мање за трамваје.


Изменађење, кренуло се са асвалтирањем даље ка Аутокоманди, стигло се до "Драгстора", познате Пекабете у овом крају, која је сада постала "Шоп енд гоу".
  • Like
Reactions: nikolanis
1 - 20 of 57 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top