SkyscraperCity Forum banner

Велоінфраструктура | Cycling Infrastructure

18348 Views 73 Replies 13 Participants Last post by  Viktor Khilchuk
5
Рівненські велосипедисти вимагають облаштувати комфортні та безпечні умови для них
26.06.2013

Саме для цього велосипедисти розробили проект концепції розвитку велосипедної інфраструктури, і хочуть, аби влада прийняла її у вигляді міської програми.

Документ не є остаточним, активісти пропонують усім охочим, у тому числі профільним чиновникам та депутатам, долучитися до його доопрацювання, а пізніше прийняти його на сесії міської ради.

- Під час «Велодня» ми розпочали збір підписів рівнян під зверненням до міського голови щодо необхідності покращення велоінфраструктури міста, потім продовжили цю акцію в Інтернеті, - розповідає громадський активіст Зураб Кантарія. - Активність підписантів показала, що проблема відсутності належної інфраструктури і справді дуже актуальна.

Варто відзначити, що представники виконавчої влади Рівного практично проігнорували цей захід. Лише представник управління транспорту знайшов час взяти участь у обговоренні проблем велосипедистів. Долучилися також двоє депутатів Рівнеради – Володимир Зиль та Антон Сачук.

У зверненні до міського голови велосипедисти вимагають:

1. Розробити концепцію розвитку велосипедної інфраструктури м. Рівного, опираючись на досвід інших міст, а також активно залучаючи активістів громадських організацій та громаду міста.

2. Облаштувати велопарковки та розробити технічні рекомендації, опираючись на:
- Технічні рекомендації "ОБЛАШТУВАННЯ ВЕЛОСИПЕДНИХ ПАРКОВОК в м. КИЄВІ" ГО “Асоціація велосипедистів Києва”;
- "Рекомендації з проектування та влаштування велосипедних стоянок в м. Полтаві" Управління з питань містобудування та архітектури Полтавської міської ради;
- на основі побажань велосипедистів Рівного та мешканців міста.

3. Сприяти облаштуванню велопарковок біля громадських закладів, торговельних закладів, держустанов тощо.

4. Забезпечити створення елементарних умов для зручного та безперешкодного пересування велосипедистів в місті (втоплені бордюри, з'їзди тощо).

5. У перспективі розробити схему велошляхів (веломережі) м. Рівне та враховувати її перед проведенням капітального ремонту, реконструкцією існуючих та будівництві нових вулиць та доріг на етапі подання технічного завдання.

6. Провести загальноміську кампанію із залучення мешканців міста до користування велосипедом (економічним, екологічним, загальнодоступним, корисним для здоров'я транспортом) для пересування по місту та інформування населення про правила безпечного користування велосипедом.

7. Встановити та проінформувати громаду про конкретні терміни виконання вказаних вище вимог.

Станом на 24 червня зібрано 370 підписів.

- Сьогодні приватні власники розуміють важливість велоруху та розвитку відповідної інфраструктури, - говорить депутат міської ради Володимир Зиль, - саме вони встановлюють більшість велопарковок у місті. На жаль, влада наразі залишалася осторонь. Я готовий підтримувати розвиток велоруху в місті на рівні фракції та депутатського корпусу, а також планую спільно з колегами домогтися виділення коштів для велопарковок біля комунальних закладів міста ще цього року.

Наслідком «круглого столу» стало рішення створити робочу групу з представників громадськості, виконавчої влади, депутатів та ДАІ для вироблення спільного документа, який планується винести на сесію міської ради наприкінці липня.
http://ogo.ua/articles/view/2013-06-26/41119.html

+кілька фото з Велодня 2013

За словами директора обласного центру фізичного здоров'я населення Рівненщини «Спорт для всіх» Миколи ПЕТРЕНЧУКА, щороку кількість бажаючих взяти участь у велозаїзді збільшується.

- Цьогоріч зареєтровано більше тисячі учасників. Для порівняння, у 2009 році їх було менше ста, - пояснює Микола Петренчук. - Особливо приємно, що до такого заходу приєднуються цілими сім`ями.

http://www.ogo.ua/articles/view/2013-05-27/40500.html
See less See more
1 - 20 of 74 Posts
8
Велосипедне Рівне. Рівненські велопарковки
Велосипед - це по-євпопейськи.

Дедалі більше велосипедів ми бачимо на дорогах, цілі сім’ї вибираються на велопрогулянки, пікніки, їздять у супермаркети, на ринок тощо.
Велосипеди стали не лише способом пересування, а й невід’ємною частиною життя.
У Європі та США велосипед популярний вже давно, його вподобали навіть політики та зірки.
Велосипед — це економія часу, можливість підтримувати тіло в тонусі, виклик дорожнім заторам і елемент стилю.
Для більшості — це активний відпочинок на вихідних або після роботи, але для декого це щоденний транспорт.

Щороку, 25 травня, вже традиційно, в місті відбувається велопробіг присвячений міжнародному Велодню, на підтримку всіх, хто любить їздити на двох колесах.

Фото деяких велопарковок Рівного:

велопарковка спортклубу "Фітнес-Порт"

велопарковка фітнес-центру "E.G.O Club"

стилізовано під герб міста:

велопарковка ТЦ галерея "Прем’єр"

велопарковка магазину "Хіт-Формат"

велопарковка ТЦ "ЗЛАТА ПЛАЗА"

http://infomisto.com/uk/rivne/idei/vsi/velosypedna-yevropa,
See less See more
3
велопарковка супермаркету "Фуршет"

велопарковка студії реклами "Чегевара"

велопарковка Рівненської державної обласної бібліотеки

See less See more
3
велопарковка Палацу дітей та молоді (перша в Рівному, встановлена у 2011р.)

велопарковка супермаркету "Еко-Маркет"

See less See more
нова велопарковка біля Аміго. Еххх не думаю, що вона буде популярною.
Добра велопарковка - це велопарковка на дла колеса. Я б не ризикнувби тут залишити велосипед((

Та ще й над бровкою зробили - все для людей)

http://vk.com/velo_rivne
рагулізм повний(((
See less See more
Стилізована велопарковка біля магазину алкогольних виробів "wine time" в Рівному.
Крута але знов таки не дуже зручна. Я б віддав би перевагу паркану ніж їй((

http://velomap.info/#50.6224;26.2516;r17;3376/wine_time
See less See more
Якщо все буде добре, то скоро в нашому місті з'являться перші велодоріжки. Активісти над цим уже працюють більше року. А поки обговорюємо велопарковки, заїзди на тротуари і тд.

Є певні результати:
Мер Рівного пообіцяв півмільйона гривень на велоінфраструктуру

У понеділок, 30 вересня у міській раді Рівного за участю міського голови Володимира Хомка відбулось ознайомче засідання робочої групи, яка займається розробкою велоінфраструктури.

- Ми донесли до міської влади інформацію про велотранспорт та велоспорт і свої побажання щодо розробки велоінфраструктури у Рівному. Наша велоконцепція включає чотири програми: створення велопарковок, велоагітація, створення веломережі та створення в’їздів з тротуарів. Найближчим часом ми маємо надіслати проекти, які ми розробили, - розповів велоактивіст та учасник робочої групи Сергій Ковальчук.

За словами велоактивіста, мер Рівного погодився, що створення велоінфраструктури потрібно місту і пообіцяв виділити кошти з бюджету близько півмільйона гривень в рік на впровадження велоконцепції.

Проте за словами члена координаційної ради молодих юристів Оксани Фурманець, цих коштів може не вистачити навіть на якісну розмітку доріг. Координаційна рада юристів допомагає у проведенні серії бесід для всіх учасників руху громадській організації "Спілка велосипедистів Рівного".

- Ми хочемо створити цикл заходів, які дадуть можливість співіснувати трьом основним категоріям учасників дорожнього руху – це пішоходи, велосипедисти та водії, і знайти оптимальні підходи до вирішення основних проблем прихильників велоспорту, - розповіла Оксана Фурманець.

Орієнтовно 9 жовтня громадська організація "Спілка велосипедистів Рівного" організовує флешмоб за участю студентів-юристів та любителів велотранспорту на майданчику біля "Злати Плази" щоб привернути увагу до проблем велосипедистів та зімітувати співіснування учасників руху.

Після цього планується проведення ряду "круглих столів" з метою узгодження дій з органами місцевого самоврядування.

Отож чи виконає мер Рівного свою обіцянку дізнаємось згодом. А тим часом частішають випадки, коли велосипедисти потрапляють у ДТП.
http://vse.rv.ua/news/1380547368-mer-rivnogo-poobicyav-pivmilyona-griven-na-veloinfrastrukturu.html

П.С: вже попросив модератора перенести пости, що стосуються велоінфраструктури із благоустрою сюди
  • Like
Reactions: 1
Запропонована карта розміщення майбутніх доріжок

http://4vlada.com/video/30954
See less See more
8

http://4vlada.com/video/30954

П.С: це ще не затверджений план, а лише пропозиція, яка ще буде обговорюватись та перероблятись, враховуючи відгуки пішоходів, автомобілістів та, звісно, велосипедистів.
See less See more
  • Like
Правда новина застара, ще до євромайдану і економічного колапсу:(

У 2014 році у Рівному побудують 2 велодоріжки

Таку думку висловив міський голова Рівного Володимир Хомко. За його словами, нині у місті розробляється концепція розвитку велосипедного руху. Уже наступного року у Рівному 100% збудують одну велодоріжку і розпочнуть будувати другу
"До мене звернулися активісти, школярі, громадські організації. Також звернулася київська фірма, яка хоче зробити нам велодоріжку. Одна велодоріжка буде біля стадіону, друга буде біля парку Ювілейний. Крім того ми хочемо зробити місто придатним для велотранспорту. Щороку поступово це робитимемо. Спочатку стоянки, далі доріжки, маршрути, знаки. Зараз цим займається кафедра міського будівництва на чолі з доктором наук",- сказав Володимир Хомко
http://takeinfo.net/news/view/u_2014_rotsi_u_rivnomu_pobuduyut_2_velodorijki
На мою думку, дуже добре, що творці того плану будівництва доріжок підійшли до роботи з розрахунком на те, щоби велодоріжка відігравала не розважальну та прогулянкову роль, а саме транспортну. Щоб велодоріжки змогли створити зручну альтернативу пересуванню автомобілями. Так, як це є в продвинутих європейських містах - Амстердамі, Копенгагені і ко.:cheers:

Єдиний мінус запропонованого плану - суттєве забирання простору у пішоходів, імхо.

Перед тим, як будувати велодоріжки, на мою думку, потрібно розширити тротуари. Не думаю, що це якимось чином спровокує транспортний колапс, адже мережа автомобільних доріг у Рівному хороша, набагато краща, ніж у більшості міст України. Яскравим доказом цьому є - практично абсолютна відсутність корків. А з розвиненою велоінфраструктурою (коли багато автомобілістів, як це зробили у Європі, пересядуть на велосипеди) корків буде лише меньшати:cheers:
See less See more
Ті, хто просто читають форум і не зареєстровані - долучайтесь до обговорення. Не бійтесь. Чим більше думок, тим краще:)
Львів
На відео форумери з львівської секції
Документалка від БіБіСі "Чому так багато нідерландців пересуваються на велосипеді" (англ. мова)
По карті якій ти вказав в першому пості показано, що буде в Рівному розвинена велоінфраструктура.
Треба зробити карту з Велостоянками, які вже реалізовані в місті Рівне....
От наприклад:
Проект велодоріжки по вулиці Відінська

Я б зробивби не так, а замість от того маленького тротуарчика , зробивби велодорідку і відділив би від проїжої частини, щоб не було наїздів на велолюбителів.....
Так само і на інших фотографіях попереробляв би, щоб було комфортно для велолюбителів, пішоходів і автомобілістів....

В кого з Вас є велосипед?????
Бо я собі хочу також купити, бо вже задрася купувати дороге пальне для власного автомобіля, а так на волосипеді дешево і щей здоровя буде міцнішим.......
See less See more
3
Я б зробивби не так, а замість от того маленького тротуарчика , зробивби велодорідку і відділив би від проїжої частини, щоб не було наїздів на велолюбителів.....
Згоден, так буде зручніше та безпечніше. Мені теж не дуже подаються ті візуалізації доріжок. Пропоную тут на форумі їх обговорити та переробити з побажаннями, а потім відіслати тим громадським активістам, що створили цю карту:cheers: От нехай тільки свята закінчуться, візьмусь за це.

В кого з Вас є велосипед?????
Бо я собі хочу також купити, бо вже задрася купувати дороге пальне для власного автомобіля, а так на волосипеді дешево і щей здоровя буде міцнішим.......
В мене наразі дірт байк подібний до цього

Правда він дуже не зручний для міста (важкий, велика кількість передач, великогабаритний) + на ньому дуже швидко виснажуєшся. Це поганий велосипед для міста. Він ідеальний для лісу, гір, грунтових доріг, але для асфальтового покриття - абсолютно не раціональний. Хоча я на ньому виїздив ціле літо по місту того року.

Тому я зараз планую закупити ось такий ровер (або щось подібне) http://www.fixcycles.ru/fixed-gear/the-quebec/#cc-m-product-7420698094

Він ідеальний для міста - дуже легкий, відсутні передачі (це економить енергію і ви напряму взаємодієте із велосипедом), є можливість переходу двох режимів - pure fix (коли не має вільного ходу і потрібно крутити передачі весь час) та single speed (коли наявний вільний хід).
Правда коштує він дорого - 5000 гривень. Можна подібне знайти і дешневше (в районі 3000 - 4000), або зв'язатись з людьми, що складають велосипеди із б/у деталей - так також вийде непоганий байк такого виду з ціною ~ 1500-2000 грн.
:cheers:
See less See more
  • Like
новина за 13.11.13
Сергій Шевчук, начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Рівненського міськвиконкому:

- Концепція містить чотири напрямки – це велопарковки, велошляхи, велосервіс і велопропаганда. Концепція заснована на таких твердженнях: велоінфраструктура повинна бути доступна для всіх верств населення; велоінфраструктура не повинна перешкоджати іншим учасникам руху і велоінфраструктура повинна гарантувати безпеку та зручність користувачів.

Таку концепцію розвитку велоінфраструктури затвердили і члени Рівненського міськвиконкому. Нині у планах розробити відповідний проект. Його за сімома замками ховати не будуть, а викладуть на обговорення у Всесвітній павутині. А незабаром з’являться і дві велодоріжки.ві велодоріжки.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

- В цьому році ми закладемо кошти і зробимо в районі палацу "Хіміків", там де парк, велодоріжку, аби люди мали де покататися. Другу нам зроблять біля стадіону "Авангард" за кошти від гранту з Києва.

Готові у Рівному на розвиток велоінфраструктури викласти кошти й з міської кишені. Щороку на велодоріжки та парковки планують виділяти півмільйона гривень. Популяризувати двоколісний транспорт серед рівнян обіцяє і очільник міста Володимир Хомко. Каже, що на велосипеді кататися любить, тому готовий час від часу брати участь у велопробігах та змаганнях.
http://sfera-tv.com.ua/index.php?m=news&d=view&nid=20224&commentsuccess=1
Де ти знайшов цю карту з велодоріжками, і яка організація займається проектуванням велодоріжок, бо я також не проти допомогти в обговорені тої чи іншої проектної зони, де і як краще облаштувати велодоріжку, інфраструктуру для велосипедистів. Чесно скажу, що за велосипедами майбутнє, дешево, швидко і потрібно популяризувати цей транспорт пересування в місті.
Потрібно розробити правильну програму розвитку для велоінфраструктури, бо в нас тільки розпочинається дана концепція розвитку міста....

Я не розумію міську владу навіщо робити велодоріжки в районі авангарду і хіміка, якщо там парк і там можна і без того іздити на волосипеді, потрібно робити там де немає таких парків, от наприклад на Автовокзалі, там знайти місце для велодоріжок чи на школі, чи в Районі Чайки і тому подібне, а там де є великі парки і території з асфальтовим покриттям, цього робити не потрібно.

Тут попахує, відмиванням грошей, гроші дадуть, а зроблено майже нічого не буде....
Тому і тут також потрібний громадський контроль, як будуть використовуватися гроші міста, не інвестора, а міста?????
Як ви думаєте?????
See less See more
Де ти знайшов цю карту з велодоріжками, і яка організація займається проектуванням велодоріжок, бо я також не проти допомогти в обговорені тої чи іншої проектної зони, де і як краще облаштувати велодоріжку, інфраструктуру для велосипедистів. Чесно скажу, що за велосипедами майбутнє, дешево, швидко і потрібно популяризувати цей транспорт пересування в місті.
Потрібно розробити правильну програму розвитку для велоінфраструктури, бо в нас тільки розпочинається дана концепція розвитку міста....

Я не розумію міську владу навіщо робити велодоріжки в районі авангарду і хіміка, якщо там парк і там можна і без того іздити на волосипеді, потрібно робити там де немає таких парків, от наприклад на Автовокзалі, там знайти місце для велодоріжок чи на школі, чи в Районі Чайки і тому подібне, а там де є великі парки і території з асфальтовим покриттям, цього робити не потрібно.

Тут попахує, відмиванням грошей, гроші дадуть, а зроблено майже нічого не буде....
Тому і тут також потрібний громадський контроль, як будуть використовуватися гроші міста, не інвестора, а міста?????
Як ви думаєте?????
Думаю тут просто совкове мислення, типу "хай в парках катаються". Тобто влада абсолютно не розуміє, що велосипедисти це такі ж учасники руху як автомобілісти та рішеходи для яких повсюду потрібно робити інфраструктуру. Тим більше у Рівному всюду майже широкі тротуари і є де робити доріжки
1 - 20 of 74 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.