SkyscraperCity banner

1 - 20 of 2827 Posts

·
Registered
Joined
·
34,677 Posts
Discussion Starter #1
Очевидно тази тема тепърва ще се развие след като години наред се чудим къде да пишем за винетките и за предстоящата Тол система.
Предлагам тук да се поместват всички новини за Винетки, цени на винетките, Тол системата, цените и т.н., за да не спамим в други теми...

Инж. Атанасов, АПИ: Започваме изграждането на държавно предприятие за опериране на тол системата

Започваме изграждането на държавно предприятие за опериране на тол системата, каза пред журналисти в Добрич председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.

Тол системата е важна, за да може една от най-публичните услуги в държавата каквито са поддържането и строителството на републиканските пътища да се самофинансира, обясни инж. Атанасов. Той каза, че това ще е първата система, която ще се самофинансира без да се разчита на държавния бюджет. Средно на денонощие тежкотоварният транзитен трафик е между 8 и 10 хил. камиона, а те рушат най-много пътната мрежа и съответно ще плащат повече, каза инж. Атанасов.

Председателят на УС на АПИ подчерта, че се надява през следващата година тол системата да заработи и да акумулира средства. Очакваните приходи са между 800 млн. лв. и 1 млрд. лв. годишно. В момента приходите от винетки са около 320 млн. лв. и са крайно недостатъчни за поддържането на републиканските пътища.
http://vestnikstroitel.bg/news/162946_inzh-atanasov-api-zapochvame-izgrazhdaneto-na-drzhavno-predpriyatie-za-operirane-na-tol-sistemata/
 

·
Registered
Joined
·
1,432 Posts
Мале-мале, щом ще го правят държавно, голям положителен финансов резултат от цялата дандания няма да имаме.
И си мисля, че е добре заглавието да е и на английски както с другите теми :)
 

·
Registered
Joined
·
7,498 Posts
Недей така, сега 90% от постовете на СБТ2 ще трябва да се преместят от модераторите в тази тема.
 

·
Bulgaria
Joined
·
7,969 Posts
Гледам никъде го няма в новините, но АПИ са пуснали съобщение, че на 16 август отварят офертите по обществената поръчка:
http://www.api.bg:8080/easytender/bg/orange/public/download.jsp?_json={path:'proc\x2F749\x2F59873',name:'0000006896-53-00-6219-14082017.pdf',digest:'SHA1:49FB430808C1B4ADF410EFE15F8DEFA6C83B3870'}

Т.е. процедурата просто малко се пришпорва и няма да чакат първо да приключат всички обжалвания (през октомври делото ще се гледа във ВАС).

Освен това забележете, че Атанасов говори за държавно предприятие, което ще оперира система, а не че това дружество ще я изгражда, както говореше ББ преди ден-два. Ако е вярно, мисля, че това са добри новини. Няма смисъл да се давим накрая на Дунава.

Бих казал, добри новини.
 

·
Registered
Joined
·
3,652 Posts
^^
Аз гледах в сайта на КЗК и нямаше жалби.
Последната е отхвърлена на 10-ти

Наименование на жалбоподателя: "АЛТИМА БЪЛГАРИЯ" ЕООД
Ответник(ници): АГЕНЦИЯ ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА /АПИ/
Обжалван акт № -
Дата на жалбата: 03.07.2017 г.
Статус: приключено производство
Номер на производството пред КЗК: КЗК/644/2017
Искани временни мерки: Има искане за ВМ
Предмет: Жалба - "Алтима България" ЕООД с/у бездействие на АПИ;„Проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т. (Тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т. (електронна винетка)”

Дата на определение: 10.08.2017 г.
Произнасяне: оставя жалбата без разглеждане() - "АЛТИМА БЪЛГАРИЯ" ЕООД;
Какво е това дело във ВАС?

Не съм убеден, че трябва да е отделно дружество.
Винетките сега ги продава АПИ и директно парите от тях би следвало да отиват в АПИ.

Дали няма да се създаде поредния посредник, който да връща пари в бюджета и оттам да дават на АПИ една малка част.
 

·
Blow the Horn!
Joined
·
5,430 Posts
^^
^^ И после пак да ми обясняват как нямат средства да окастрят храстите край път за който събират пари...
 

·
Registered
Joined
·
3,652 Posts
В интерес на истината не го намерих в деловодната система на ВАС. Бях го чул по някоя от телевизиите..
В едно от клипчетата гледах следната смешка при коментарите за Г10.5 от АМ Струма, горе-долу следното беше:

водещият: - А в дефилето как стои въпроса с мечките?
от Асоциацията на пострадалите: - За всичко е помислено. Има си проходи за костенурки през които да минават
водещият шокиран: - Дяли няма да са им тесни?


Е, оказва се, че в дефилето мечки няма, но нито единия е проверил, нито другия. Остава да се види за пешеходци, дали и те ще трябва да прелазват под пътя, защото ако е магистрала не трябва да има пешеходци, а ако не е магистрала, то тогава как така се признава за изпълнение на ангажимента за построяване на магистралата.

Може с приходите от ТОЛ системата над винетките, да ги заделят за 1 година и да дофинансират Г20 по билото или къс тунел.

Очаквам сряда с интерес :)
 

·
Banned
Joined
·
11,681 Posts
Искрени благодарности на kraxx за създадената тема. На някои субекти още малко пяна ще им излезе от устата, за да бълват глупости по мой адрес... :lol:

По същество: ето планираната тол система за МПС > 3.5 тона в Словения. Покрива магистралите и скоростните им пътища. Който се интересува, да пита словенците дали и как таксуват въпросните МПС по другите двулентови национални пътища ;). Останалите под 3.5 тона са на винетки, като се обсъждат идеи в бъдеще и те да минат на електронен тол. Както се вижда от картата, се включва цялото околовръстно на Любляна, а също така и един участък през Марибор.

DARS motorway company has issued a map of 126 tolling points on new free-flow tolling system for vehicles above 3.5 t, involving DSRC microwave technology, similar to Austrian, but (of course) not compatible.

https://www.dars.si/Novice/Nadaljevanje_aktivnosti_za_vzpostavitev_elektronskega_cestninskega_sistema_1562.aspx
yellow points are locations of tolling portals
red points are locations of toll control portals - they should register vehicles that are not correctly tolled.

Works are already in progress with portal foundations, new guardrails and cables. In next few days first two portals will be erected, primarily for testing purposes. Other portals will follow in next three months. Cost of developing, building and maintaining the whole system for 10 years will be 90,6 million euro.

Tolling will commence in beginning 2018.
 

·
Registered
Joined
·
19 Posts
Много интересно е как ще се таксуват товарните автомобили и по другите пътища. Ако стоката не е хладилна, спокойно някой може да мине метър и да не се качва въобще на магистралата. Все пак сме на Балканите :lol:
 

·
Bulgaria
Joined
·
7,969 Posts
Тол-системата: ще я строи ли държавата или само ще я управлява
От изказвания на Бойко Борисов и МРРБ излиза, че създаването на системата за 200 млн. лв. може и да не бъде дадено на частна фирма

Започва изграждането на държавно предприятие за опериране на тол-системата, обяви днес председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Дончо Атанасов пред журналисти. Това потвърди и регионалният министър Николай Нанков във Варна.

Създаването на държавно дружество, което да управлява системата е отдавна изяснен въпрос. Но МРРБ продължи да задълбава в посока, зададена от премиера Бойко Борисов - че дружеството не само ще управлява, но и ще изгради тол-системата заради забавянията по поръчката. Как ще стане това, никой никъде не е изяснил. Поръчката беше обявена през април 2016 г., но беше многократно обжалвана и обявявана наново с все по-кратки срокове.

Преди броени дни пък Комисията за защита на конкуренцията отхвърли и последната подадена жалба. Сега пътната агенция е обявила, че ще отвори подадените в търга оферти на 16 август.

Страстите за тола

Планът винаги е бил държавата да оперира тол-системата, след като тя бъде изградена от избран чрез търг изпълнител. "От две години не можем да почнем тол-системата и по 1.5 млн. лв. на ден губим. Ако в понеделник не стартира след 2-годишни кански усилия, които водим, имаме готовност, ще направим от държавата", заяви премиерът, цитиран от агенция "Фокус", в събота във Варна. Тогава не стана ясно защо точно понеделник е ключов ден в развитието на търга за тол-системата, дали ще бъде прекратен търгът или как точно държавата ще осигури експертиза да изгради системата. "Капитал" изпрати въпроси до АПИ и регионалното министерство доколко е възможно това и какво предстои.

От изказването на Борисов не става и съвсем ясно какви биха били последствията, ако в понеделник няма движение по поръчката. Затова пък регионалният министър днес е обяснил, че търгът няма да бъде прекратен. "Oт днес стартираме структурирането на държавна компания, която ще оперира тол-системата, но няма да прекратим обществената поръчка за избор на изпълнител и двата процеса ще са паралелни. Ако успеем да класираме кандидат чрез обществената поръчка, ще продължим по стария ред", казва той. Не е ясно какъв би бил "новият ред", но е добавил: "Чрез създаването на държавна компания ще се сложи край на всички "нездрави опити" за обжалване, бламиране и саботиране на тол-системата."

Идеята държавна компания, а не частна, да изгражда тол-системата не изглежда реалистично на този етап, тъй като не е ясно колко и кога ще бъдат наети хора, както и кой ще го управлява. Освен това не е ясно как държавата ще осигури експертиза в изграждането на тол-система, след като кандидатите в търга са предимно чужди фирми с опит или големи IT компании у нас.

Въпреки това изказванията на Борисов изглеждат като продължение на заканите на министър Нанков от миналия месец. Той обясни, че ще се заведе дело за пропуснати ползи срещу редовните жалбоподатели по поръчката, които забавиха развитието на търга. Ден по-късно той намекна, че е възможно през следващата година да се увеличи цената на винетките за тежкотоварни автомобили.

Движение в понеделник

Днес донякъде стана ясно защо през уикенда и в понеделник е засилена реториката. На 10 август КЗК е отхвърлила и последната жалба по търга. Впоследствие АПИ обяви, че ще отвори офертите (събрани през май в рамките на невероятно краткия срок от 24 часа) в сряда.

Последната жалба, на "Алтима България", беше срещу бездействие на АПИ, довело до забавяне на последното спиране на процедурата, а именно че не са спрели поръчката още на 19 май, когато са подадени жалбите, а чак на 22 май. Производството обаче е отхвърлено, тъй като в жалбата е липсвал посочен имейл за контакт и така тя е "процесуално недопустима". "Сезирали сме прокуратурата и ДАНС за начина, по който последната жалба бе входирана – с пощенско клеймо от 26 май", съобщи още министърът и уточни, че тя е постъпила в КЗК на 3 юли, когато ВАС се е произнесъл отново в полза на възложителя и е трябвало да бъдат отворени офертите.

"Обжалване, обжалване, обжалване, обжалване от "Суходолска" №3, обжалване от "Суходолска" №3. Проверихме жалбоподателя, той мете пред "Пирогов", нали разбирате", каза премиерът Бойко Борисов по време на заседание на Министерския съвет на 26 юли.

Всъщност "Алтима България" е собственост на хърватско IT дружество "Мрезне технология Версо". Според сайта на хърватската фирма сред техните клиенти са Raiffaisen Bank, DHL, Т-Mobile и т.н. Предпоследният жалбоподател - "Толлнет", пък е чешка компания, която дори е подала оферта в търга за тол-системата.

"Целта ни е юли-август догодина тол системата да работи", казва още Борисов по време на заседанието. Заявките на регионалния министър са, че до края на 2018 г. системата ще е в експлоатация. Срокът за проектиране и изграждане на системата е седем месеца, тоест изпълнител трябва да бъде избран до края на годината, както и да са минали потенциалните обжалвания пред КЗК, за да се вмести АПИ в заявките на правителството.
Кой иска да изгради тол-системата


Шест оферти бяха подадени в търга през май. Те ще бъдат отворени в сряда, като тогава ще станат официално известни и имената на кандидатите, но по неофициална информация на "Капитал" участниците са следните:

- "Телелинк" на Любомир Минчев като водещ партньор в консорциум с българските "Сирма груп" и "Сиенсис"
- българската "Контракс" в обединение с унгарската I-Cell
- БТК, "Нованор" и Eurogps
- "Сиела" на Веселин Тодоров
- чешката "Толлнет"
- австрийската фирма Kapsch.
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/08/14/3024142_tol-sistemata_shte_ia_stroi_li_durjavata_ili_samo_shte/
 

·
Registered
Joined
·
1,900 Posts
Коментира ли се какъв тип ТОЛ система ще се използва? Силно се надявам да не направят само ТОЛ-бут с касиери вътре, а да има бързи ленти с устройство, което да го засича системата. Ето пример за ТОЛ плаца, която има тол-бут и експрес лента.

https://travel.thefuntimesguide.com/files/toll-plaza-passes.jpg


Аз имам такъв И-зи Пас монтиран скрит зад огледалото за обратно виждане.


https://bloximages.newyork1.vip.townnews.com/pilotonline.com/content/tncms/assets/v3/editorial/8/d1/8d139dc1-0c5e-57d0-9f0e-ae358f5d2690/563bf13acdbc2.image.jpg?resize=760,507


Самото устройство е свързано с профил в сайта на И-зи пас и съм го възрзал с кредитната ми карта. Системата еднократно таксува кредитната карта $25 и ги превежда по моя И-зи пас акаунт. Когато баланса в И-зи пас сметката достигне до $10, системата го презарежда отново до $25 като таксува кредитната карта. Много е удобно и се надявам да се направи подобен вид система и в България ако въобще се прави ТОЛ.

Отдело, над всеки четец на П-образната рамка на експрес лентите, както и на тол-бута има камери, които заснемат номера на автомобила за допълнитена сигурност. Няма какво да откриватме топлата вода. Примери по света много, нека направо да изкопират нещо, което е доказано, че работи и да започва да функционира.

Само да добавя, че вече има четци, които да таксуват устройствата дори и при скорост от 60 мили - 100 километра. Това прави ТОЛ системата съвсем незабележима при нормално шофиране.
 

·
Blow the Horn!
Joined
·
5,430 Posts
^^ Изобщо не става въпрос за подобно нещо в България. Пътнина на изминато разстояние ще се събира само от МПС над 3,5т.
 

·
Registered
Joined
·
1,900 Posts
^^ Изобщо не става въпрос за подобно нещо в България. Пътнина на изминато разстояние ще се събира само от МПС над 3,5т.
Това е ок, то не трябва да се прави различна система спрямо теглото на МПС-то. Колите ще преминават през експрес лентата на ТОЛ плацата без да бъдат засичани, а тези които надвишават 3,5 тона ще имат такива предаватели на предното стъкло и ще бъдат засичани. Ако един ден решат, че няма да има винетки или пък цената ще се намали на половина, но пък ще има задължителен ТОЛ за всички по автомагистралите, то тогава същата система може да се използва, а не да се дават още една камара пари за преправяне.
 

·
Registered
Joined
·
2,274 Posts
^^ Не виждам защо е нужно да преминават през някакви кабинки, може просто да им снимат номерата. А може и на границата да им дават някакъв GPS тракер, а на другата граница да го връщат (като си платят използваното). Това за транзитните. Родните трябва да си имат нон-стоп тракер.
 

·
Registered
Joined
·
13,656 Posts
Изобщо не става въпрос за подобно нещо в България. Пътнина на изминато разстояние ще се събира само от МПС над 3,5т.
Няма ли кой да каже на Боко и умниците край него, а и на всички софийски журналистки, повтарящи като безмозъчни папагали глупостите на полуграмотни бюрократи ТОЛ, ТОЛ ,ТОЛ, че си има българска дума за пътната такса:

пътнина
 

·
Registered
Joined
·
1,900 Posts
^^ Не виждам защо е нужно да преминават през някакви кабинки, може просто да им снимат номерата. А може и на границата да им дават някакъв GPS тракер, а на другата граница да го връщат (като си платят използваното). Това за транзитните. Родните трябва да си имат нон-стоп тракер.
Кабинките са за тези, които плащат в брой. В експрес лентата няма никакви кабинки и може да минеш с висока скорост. Скенерите са на П-образна рамка над пътя.

https://i.ytimg.com/vi/xm5n15PkZeI/hqdefault.jpg


Колите биха минавали от там без да бъдат засичани тъй като правилата са за над 3,5т тегло. Само тежките МПС-та биват скенирани докато минават стига да имат предавател на стъклото. Който няма предавател (чужди тирове), само те отбиват в страни да минават през кеш кабинки.

Дали 200 млн. са много за изграждане на такава система, нямам идея.
 

·
Registered
Joined
·
2,238 Posts
^^ В България няма да се правят разширения за тол станции, на които да се спира или да се намаля скоростта, а ще има рамки над платната, от които ще се контролират електронните винетки на колите и устройствата на тежкотоварните.
 

·
Registered
Joined
·
1,256 Posts
Против пътнината съм с изключение на транзитния трафик!
Ако трябва да спазваме принципа че който ползва - плаща и за да избегнем баба Гица от село която няма кола да плаща чрез бюджета, няма по-добро средство от акциза за горивата! Поне част обаче задължително трябва да отива целево за пътища, а не в общата каца!
 
1 - 20 of 2827 Posts
Top