SkyscraperCity banner

1 - 20 of 108 Posts

·
Registered
Joined
·
5,027 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Почећу са старијим вијестима, у нади да ће се скоро прикључити неко из Гацка.

 

·
Registered
Joined
·
5,027 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Gacko: Izgradnja tunela i preko zime


Dužina tunela 2.109 metara

Probijanje nove trase puta Gacko - Tjentište, preko planinskog prevoja Čemerno, biće nastavljeno i tokom zime bez obzira na niske temperature, izjavio je Mihajlo Čobelić, rukovodilac gradilišta preduzeća "Integral inženjering", koje je nosilac poslova.

Čobelić je objasnio da će samo pauzirati radnici koji rade na vanjskom dijelu gradilišta zbog velikog blata koje onemogućava obavljanje poslova, tako da će se, kako je rekao, zima iskoristiti za servisiranje mašina da bi na proljeće spremno nastavili sa zemljanim radovima.

"Do sada je urađeno oko 64 odsto radova. Trenutno su u toku radovi na velikom tunelu, gdje će mašine i ljudi raditi neprestano 24 časa, jer imamo vrlo savremenu betonaru koja može spravljati beton na temperaturi od minus 30 stepeni", naglasio je Čobelić, napominjući da je dužina tunela 2.109 metara, te da će to biti najduži saobraćajni tunel u BiH.

http://www.sa-c.info/readNews/4185-gacko-izgradnja-tunela-i-preko-zime.html
 

·
Registered
Joined
·
5,027 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Kapitalne investicije opštine Gacko (односи се на 2009.)

Zamjenik Načelnika opštine Gacko -Radoica Antunović, govorio je za lokalni radio o realizaciji kapitalnih investicija u opštini Gacko u tekućoj godini.

Antunović je istakao, da je preko 1,5 miliona KM uloženo u nove kapitalne investicije i da je 800.000 KM uloženo kao pokriće deficita iz prošle godine.

Kao najbitnije investicije naveo je:

• Završetak asfaltiranja i kompletne infrastrukture, jedne od najljepših ulica u gradu, ulice Alekse Šantića,

• Izgradnja trotoara i ulične rasvjete od Doma zdravlja do RiTE Gacko,

• Završetak i otvaranje gradske kapele,

• Izgradnja spomenika Grofu Savi Vladislaviću,

• Asfaltiranje više manjih ulica u gradu,

• Projekti mjesnih zajednica i dr.

Antunović je govorio i o investicijama u toku.

Kao prvo, da je Opština zaključila sporazum o sudskom poravnanju sa RiTE Gacko, a u vezi nastavka i završetka gradnje zgrade SP 70.

U fazi izgradnje je i zgrada za porodice poginulih boraca.

Tu je naveo i projekat zapošljavanja 15 pripravnika sa VSS, kao i stipendiranje studenata i podsticaji poljoprivrednim proizvođačima.

“S obzirom na ekonomsku krizu, koja se odrazila i na našu Opštinu, ovu godinu možemo ocijeniti kao relativno uspješnu“- istako je na kraju Zamjenik načelnika opštine Gacko - Radoica Antunović.

http://www.gacko-rs.info/bh/Kapitalne-investicije-Opštine-Gacko.html
 

·
Registered
Joined
·
1,530 Posts
Када сам био у Гацку прије неколико мјесеци код термоелектране се уређивао велики парк. Ваљда да би тај призор електране, димњака и свега около изгледао мало опуштеније.

A на другој слици је кафић, мада ту можда и има неки хотел иза, нисам сигуран.
 

·
Registered
Joined
·
3,824 Posts
@RBRS Прије неких 5-6 година сам био у Гацку и мислим да се хотел у којем смо били зове Метохија...
Али испод ове слике на сајту је писало хотел, па сам зато и ја поставио...
 

·
Registered
Joined
·
3,824 Posts
Вијест која нема везе са изградњом, али има са великим(можда и највећим) проблемом у Херцеговини... Овај пут добра вијест! :cheers:

Vratile se rode u Gacko

Opština Gacko je, nakon decenijske negativne demografske slike, prvi put u 2010. godini zabilježila pozitivan prirodni priraštaj.
Da su se "vratile rode" u Gacko, govore podaci Centra za socijalni rad i matičnih ureda po kojima je u prošloj godini rođeno 90 beba. U istom periodu za 71 osobu su izdate umrlice.
U matičnim uredima i Centru za socijalni rad Gacko potvrđeno je da ovakva slika nije bila u proteklom periodu, jer je samo godinu dana ranije svijet ugledalo 87 novorođenčadi, dok je u istom periodu 89 osoba ispisano iz matičnih ureda.
"Značajan pozitivan prirodni priraštaj u Gacku zabilježen je prije petnaestak godina, kada smo imali čak 150 novorođenčadi, ali treba imati u vidu i da su to u pitanju poslijeratne godine, kada je u Gacku bio i veliki broj izbjeglica, a ponovno vraćanje na pozitivnu stopu prirodnog priraštaja sada možemo povezati sa stabilnijom ekonomskom moći porodica", kaže Ranko Mastilović, direktor Centra za socijalni rad Gacko.
U protekloj godini zabilježeno je i više sklopljenih brakova nego što ih je bilo u prethodnoj, a u cilju povećanja nataliteta i borbe sa bijelom kugom opština Gacko nastoji stimulativno da djeluje i svaki brak nagrađuje sa 500 KM.
Po ovom osnovu u prošloj godini nagrađeno je 35 parova mladenaca, dok je pravo na ovaj iznos u 2009. god. iskoristilo 29 parova.
Shodno odluci Skupštine opštine Gacko, oni dodjeljuju roditeljima trećeg djeteta nagradu od 1.000 KM, dok za četvrto i svako naredno dijete iz opštinske kase isplaćuju 1.500 KM.
"Svjesni smo da ove stimulativne mjere nisu dovoljne za povećanje prirodnog priraštaja, ali se isto tako nadamo da će i Vlada povećati dječje doplatke, kao i jednokratne novčane pomoći, posebno za prvo dijete", kaže Mastilović.
Opština finansijski pomaže i Udruženju roditelja sa četvoro i više djece "Kolijevka", koje broji 120 članova, a pojedini odbornici spremaju se da pokrenu inicijativu da u Skupštini opštine bude izglasana odluka za uručenje novčane pomoći za drugi i treći pokušaj vantjelesne oplodnje gatačkim bračnim parovima bez mališana.
U centru za Socijalni rad potvrdili su da je za svaku novorođenu bebu isplaćena novčana naknada, zahvaljujući Fondu dječje zaštite i Vladi RS, a najveće preduzeće u opštini Gacko Rudnik i Termoelektrana, prema važećem kolektivnom ugovoru, daje jednu prosječnu platu za svaku prinovu radnika koji su zaposleni u ovom kolektivu.
Posao u Gacku čeka blizu 1.200 osoba, uglavnom mladih ljudi, čije materijalno stanje utiče na teže odlučivanje na brak.
http://www.nezavisne.com/novosti/gradovi/Vratile-se-rode-u-Gacko-78947.html
 

·
Maks
Joined
·
8,851 Posts
Znam, vidio sam...

Uglavnom, nema potrebe da spemujemo temu sa demografijom i negrađevinskim stvarima. ;) Ima i kafana za to i tema o demografiji, pa čak i privredna tema. ;)
 

·
Registered
Joined
·
3,824 Posts
Gacko: Počela rekonstrukcija vodovodne mreže

GACKO- U Gacku je počela rekonstrukcija vodovodne mreže u gradskom jezgru i Avtovcu za šta će biti utrošeno 750.000 KM.
U "Vodovodu" je potvrđeno da će radovi trajati tri godine, te da je do sada je iz opštinskog budžeta izdvojeno oko 220.000 KM.
Direktor gatačkog "Vodovoda" Radivoje Supić kaže da su najveći problemi u vodosnabdijevanju u ovoj opštini ljeti, kada seoska područja ostaju bez vode.
Supić navodi da zbog razuđene vodovodne mreže od 250 kilometara dolazi do velikih gubitaka vode, te dodaje da su i analize pokazale da u ljetnim mjesecima izvor Vratlo ne može da snabdije cijelu opštinu vodom.
"Moguće rešenje ovog problema je obezbeđivanje dodatnog snabdijevanja iz postojećih akumulacija jezera Klinje i Vrba prečišćavanjem vode, što je skupo, ili obezbjeđivanje vode iz hidranata koja nije za piće za seoska područja", kaže Supić i dodaje da je za oba rješenje potreban novac koji opština pokušava da obezbijedi kreditom kod Evropske banke.
Извор
 

·
Дреница
Joined
·
15,972 Posts
Санирање и асфалтирање улица се наставља
20 октобар 2011


Повољне временске прилике ишле су на руку радницима ангажованим на асфалтирању тако да су градске улице Српских ратника и Петка Ковачевића коначно добиле "ново рухо". Урађени су потпорни зидови и комплетна оборинска канализација. Вриједност ових пројеката је око 400.000 КМ а пројекте у потпуности финансира Општина Гацко - истакао је замјеник начелника Општине Гацко Радоица Антуновић.
У плану је да се током дана транспортује механизација и отпочне асвалтирање 4 км сеоских путева у Наданићима и на Рудој Главици гдје је протеклих дана вршено насипање и припрема трасе за завршни слој. Ако не буде тешкоћа, планирано је да ови радови трају недељу дана. Након тога ће се прећи на асвалтирање више од 5 км путева у Вратковићима, гдје се ових дана припрема траса.
Ако грађевинска сезона потраје, асфалтом ће бити пресвучени путеви у Домркама и на Љескову Дубу. У плану је и асвалтирање паркинга код основне школе „Сети Сава“. Према ријечима Антуновића, новац за ову сврху је обезбјеђен, само је питање колико ће временске прилике ићи на руку извођачима. За асвалтирање сеоских путева планирано је око 1.300.000 КМ, а носилац послова је Антикорозија Гацко.
http://www.gacko-rs.info/bh/Saniranje-i-asfaltiranje-ulica-se-nastavlja.html
 

·
Дреница
Joined
·
15,972 Posts
Радови на Чемерну теку предвиђеном динамиком
14 октобар 2011

Гацко - Радови на пројекту „Трајно рјешење клизишта Чемерно“ одвијају се предвиђеном динамиком, изјавила је за наш радио, Наталија Кострешевић, портпарол ЈП Путеви РС. До сада је пробијено 1930 метара тунела Чемерно из правца Гацка и 38 метара из правца Фоче, тако да је још преостало 84 метра да се овај тунел, чија је укупна дужина 2109 метара, у потпуности пробије.

Из ЈП Путеви Српске предвиђају да ће ови радови бити окончани почетком новембра ове године. Радови теку и на тунелу Сурдуп.
До сада је пробијено 60 м од 196 метара колика је укупна дужина овог тунела. Иначе, радови на овом пројекту су подјељени у неколико фаза и, према ријечима Кострешевићеве, прва дионица дужине 634 м, од мјеста Врба до одвајања за превој Чемерно, у потпуности је завршена и пуштена у саобраћај.
Готово у потпуности је завршена и друга дионица која се протеже у дужини 1039 метара до улаза у тунел Чемерно.
Остало је да се уради хабајући слој асфалта и хоризонтална и вертикална сигнализација. У оквиру ове дионице, завршен је и 22 и по метра дуг мост Хрштица.
Радови се несметано одвијају и на 796 метара дугој дионици између два тунела, као и наскоро три километра пута од тунала Сурдуп до моста Трнова Лука који је у потпуности завршен.
Посљедња дионица је 760 метара и обухвата радове од краја моста до уклапања са постојећим путем за Фочу и до сада је у потпуности завршено 650 метара.
Да подсјетимо, радови на овом пројекту званично су почели 14. септембра 2008. У потпуности се финансирају из Развојног програма Владе РС, а према проценама коштаће 72 милиона КМ. Рок за завршетак радова је истекао у септембру ове године.
http://www.virtualnahercegovina.com/index.php/vijesti/gacko/1206-radovi-na-cemernu-teku-predvidjenom-dinamikom
 

·
Дреница
Joined
·
15,972 Posts
Адаптација Дјечијег вртића
03 новембар 2011

Један од најљепших објеката у нашем граду, Дјечији вртић, од ове јесени биће још љепши, а и постојећи фонд спортских реквизита и дидактичких играчака биће знатно богатији.
Како је потврдила за Радио Гацко директорица ове установе, Бранка Миљуш, у току су радови у дворишту Вртића, а планирно је да се ураде парапети на постојећој огради, адаптирање стазе, вањски хидрати као и дренажа објека.
Планирано је да се изврши и фарбање фасаде, а што се унутрашњости објекта тиче радиће се и неопходне поправке у купатилима.
Малишани у Вртићу већ од прољећа уживаће на новим љуљашкама, тобоганима и другим реквизитима за игру и забаву.


http://www.gacko-rs.info/bh/Adaptacija-Dje%C4%8Dijeg-vrti%C4%87a.html
 

·
Дреница
Joined
·
15,972 Posts
Криза заобилази Гацко
01. децембар 2011.


ГАЦКО - Иако економска криза доноси свима потешкоће, Гацко успешно одолева и већ неколико година заредом бележи успехе у развоју. Троши се онолико колико се има и води рачуна о томе да свака марка стигне тамо где је и најпотребније.
Први човек општине Милан Радмиловић истиче да су висока стопа запослености са око три и по хиљаде радника и успешна пољопривреда, главни разлог што се Гацко нашло у самом врху градова повољних за живот!

- Укупне капиталне инвестиције су више од два милиона конвертибилних марака - додаје Радмиловић. Највише ће бити издвојено за асфалтирање сеоских путева (око 1.200.000 КМ). У последњих десет година асфалтирано је око стотину километара, а у кратком року готово све сеоске саобраћајнице биће под асфалтом. Само до краја године за ту намену планирано је да се уложи око 300.000 КМ. Око 200.000 марака предвиђено је за реконструкцију водоводне и канализационе мреже.

СТИПЕНДИЈЕ ПОСЛЕДЊИХ неколико година стипендирају се сви редовни студенти из тог краја, а незапосленима се обезбеђују кредити за покретање властитог бизниса.

Радмиловић истиче да је у плану већ одобрени пројекат јужне обилазнице, за шта је из Развојног програма РС одобрено 1.100.000 конвертибилних марака. А у фокусу је развој пољопривреде, како би се становништво задржало на селу.

- Из буџета дајемо подстицаје за пољопривредне произвођаче, а омогућавамо врло повољне кредите с каматном стопом од 1,5 одсто. О успешном пословању сеоских домаћинстава, која се углавном баве сточарством, сведочи и неколико отворених мини-фарми - каже начелник Радмиловић.

Општина Гацко у развојним програмима знатну пажњу посвећује и туризму. Језеро Клиње је свакако њихов главни адут, па ће уследити и значајна улагања која би ово подручје претворила у окосницу привредног развоја.
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:355761-Kriza-zaobilazi-Gacko
 
1 - 20 of 108 Posts
Top