SkyscraperCity Forum banner

Гостивар - Проекти и изградба | Gostivar - Projects & Construction

9999 Views 38 Replies 4 Participants Last post by  Srdjan Adamovic
  • Like
Reactions: 1
1 - 20 of 39 Posts
2
Стамбен Објект – Ресторант Ловец, ГостиварSee less See more
  • Like
Reactions: 1
Se gradi na golemo, bravoo! Fala ti srdjan, gi posetuvas skoro site gradovi na Makedonija:)
8
Реконструкција на булеварот „Браќа Ѓиновски“ / Reconstruction of the "Brakja Gjinovski" blvd.

gostivari.gov.mk
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Гостивар доби филтер станица за вода

Граѓаните на Гостивар ќе пијат филтрирана и здрава вода. Заврши изградбата на филтер-станицата на гостиварскиот водовод, со што се реши долгогодишниот проблем за користење на квалитетна вода за пиење во градот и околните населени места. „Проектот чинеше 2.000.000 евра и се инвестираше од страна на Министерството за животна средина и просторно планирање. Гостивар го купи земјиштето каде што се изгради пречистителната станица, како и учествуваше во изградбата на трафо-станицата од каде што објектот се снабдува со електрична енергија. Јавното комунално претпријатие ги поврза водоводните цевки со филтер-станицата“, вели гостиварскиот градоначалник Невзат Бејта. Реализацијата на проектот доцни речиси три години.


* Извор на фотографија: Општина Гостивар

Дополнителни финансисии во висина од 100.000 евра вложија Општина Гостивар и јавното комунално претпријатие. Во претстојниот период е предвидено проширување на водоводната мрежа кон селата Чегране и Форино. Во Гостивар се спроведува и проект за замена на азбестните со ПВЦ цевки, кој треба да се заокружи во текот на 2016 година. Овој проект претставува соработка меѓу централната власт, Општина Гостивар, Швајцарската агенција СЕЦО и Германската КфВ банка.

http://www.build.mk/?p=47962
See less See more
Пуштени во употреба „Мостот на демократијата“ и нова улица во Гостивар
Новиот мост кој се изгради во Гостивар и улицата „101“ денеска беа пуштени во употреба на пригодна свеченост на која присустваа повеќе граѓани и претставници на локалната самоуправа.

Новиот мост и улицата беа претставени како сообраќајно решение и поврзување на улиците „ЈНА“ и „Живко Брајковски“ и две населби на бреговите на Вардар. Со него се растоваруваат градските улици, а обезбедува и побрз проток на возила, со што ќе се избегнат честите застои низ центарот.

Гостиварскиот градоначалник Невзат Бејта искажа задоволство од завршетокот на работите на еден од најкрупните инфраструктрни зафати во општина Гостивар што започна минатата година.

- Од сите проекти што ги имаме реализирано најзначаен проект е мостот и отворањето на новата улица. Овој проект на кој нашите сограѓани чекааа со со децении, сега стана реалност. Ме радува што успеавме да ги завршиме и мостот и улицата кои во иднина ќе им бидат голема корист. Со оваа улица се поврзуваат најважните институции на нашата општина и училиштата, рече Бејта.

Изградбата на „Мостот на демократијата“ почна лани во мај, кога со поставување камен-темелник беше означен почетокот на работите. Со него сообраќајно ќе се поврзе западниот дел од градот со населбата Дутлок, селата Горна и Долна Бањица и населените места кои се на другиот брег од Вардар.

Мостот е долг 42 метри и широк 20 метри. На него има четири коловозни ленти, велосипедски патеки и тротоари. Проектираната вредност на мостот е 23,6 милиони денари (околу 380 илјади евра). Финансиската поддршка е обезбедена преку меѓународна соработка со Фондот за развој на инфраструктурата на општините со седиште во Луксембург.
See less See more
1 - 20 of 39 Posts
Top