SkyscraperCity banner

1 - 20 of 31 Posts

·
Registered
Joined
·
5,997 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Mislim da je korisno da Gradiška ima svoju temu. Relativno dosta stvari se tamo dešava u sektoru građevinarstva i mislim da može biti interesantno. Nadam se da će se javiti i ljudi koji tamo žive. Ja sam u Gradiški samo povremeno poslom pa sumnjam da ću baš iz prve ruke moći da obezbijedim fotke.
 

·
Registered
Joined
·
5,997 Posts
Discussion Starter · #3 · (Edited)
Jedna fora ne tako česta kod nas. Fontana od abonos hrasta. Ne znam kako će to ispasti na kraju ili da li se to inače radi u pejzažnoj arhitekturi. Članak je poglup ali eto jedino to sam našao na ovu temu.

"U neposrednoj blizini staroga hrasta na Senjaku u Gradišci uskoro će nići novi park s botaničkom baštom i fontanom kakve neće biti u cijelom regionu.

Riječ je o fontani od drveta, od abonosa crnog hrasta. Diplomirani inženjer šumarstva Tomislav Kovačević kaže da se radi o rijetkom primjerku drveta."

 

·
Moderator
Joined
·
46,266 Posts
U Gradišci počinje izgradnja ambulante porodične medicineV.d. direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, Dr Marko Aćić, je sa gradonačelnikom Gradiške, Zoranom Adžićem potpisao ugovor o realizaciji Projekta „Izgradnja ambulante porodične medicine u Jurkovici".

Projekat se realizuje iz sredstava Programa rješavanja problema raseljenih lica, izbjeglica i povratnika za 2020. godinu.

Republički sekretarijat je za realizaciju projekta izdvojio 90.000 KM.
Akta
 

·
Registered
Joined
·
5,997 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Jedna na linija BL - Gradiška.

U Gradišci i Banjaluci startovao pilot-sistem za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola


U Gradišci i Banjaluci počeo je sa radom integrisani pilot-sistem za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu, koji omogućava izdavanje građevinskih dozvola u roku od pet dana, i to bez potrebe za dolaskom u Gradsku upravu.
Na video-konferenciji koja je održana ovim povodom zajednički je konstatovano da je ovaj veliki korak rezultat predanog rada svih učesnika i reformskog procesa ostvarenog kroz Projekat poboljšanja poslovnog okruženja - LIFE, koji je sprovela Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, uz finansijsku podršku britanske Ambasade u BiH.
Cilj projekta je da pruži brže, jeftinije i transparentnije usluge privrednicima i građanima u BiH, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

...

 

·
Registered
Joined
·
5,997 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Nije građenje ali jeste o nekretninama.

Zgrada Gradske uprave Gradiška ide na prodaju


Zgrada u kojoj je smještena Gradska uprava Gradiška biće ponuđena na prodaju za dva miliona maraka, odlučila je Skupština akcionara ''Krajina osiguranja'', koja je vlasnik zgrade.
Odluku kojom se odobrava prodaja nekretnine na području Grada Gradiška, Skupština akcionara ''Krajina osiguranja'' donijela je 29. septembra, ali je tek danas objelodanjena objavom na Banjalučkoj berzi.
Procijenjena tržišna vrijednost objekta iznosi 2.070.258 KM i odlukom je definisano da ne može biti prodan po vrijednosti manjoj od procijenjene.
Direktoru ''Krajina osiguranja'' naloženo je da sprovede postupak javne prodaje nepokretnosti, putem licitacije.
Sredstva od prodaje koristiće se isključivo za namirenje i održavanje tehničkih rezervi i u druge svrhe se neće moći koristiti.
Ranije su održane dvije neuspjele licitacije za prodaju zgrade, te je propao i pokušaj neposredne pogodbe sa Gradiškom, koja je ponudila oko 1,25 miliona KM.
Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je ranije da je cijena koju traži ''Krajina osiguranje'' neprihvatljiva, dok danas kaže da ne može ništa da govori na ovu temu jer nije upoznat s odlukom ''Krajina osiguranja''.

 

·
Registered
Joined
·
5,997 Posts
Discussion Starter · #9 · (Edited)
Uskoro otvaranje sportske dvorane Arena Gradiška


Gradiška je konačno dobila modernu i višenamjensku sportsku dvoranu Arenu vrijednu 12 mil KM.
Ukupna površina objekta je 5.700 m2, a najveći dio zauzimaju tri sportske dvorane. Centralna ima 1.400 m2 i kapacitet od 1.620 sjedećih mjesta i 300 pomoćnih stolica.- Mala dvorana je kapaciteta 144 sjedećih mjesta, dok je multifunkcionalna sala predviđene za različite sportske aktivnosti. Objekat, osim navedenog, ima i četiri svlačionice, VIP kafić, dva kafea, zatim restoran, kao i ostale kapacitete koji zadovoljavaju potrebe za međunarodna takmičenja u košarci, rukometu, odbojci i futsalu
Za potrebe grijanja i hlađenja objekta izveden je sistem toplotnih pumpi, dok je za ljetno zagrijavanje vode postavljeno 20 solarnih kolektora. Za rasvjetu su predviđene LED sijalice.

Gradnja dvorane započela još 2010.

Sportska dvorana Arena u Gradišci


Sportska dvorana Arena u Gradišci


Sportska dvorana Arena u Gradišci

izvor: seesrpska, eKapija.

Video, ljetos:

 

·
Registered
Joined
·
5,997 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Ne znam da li je ovo ispravna upotreba ovog drveta?
"Fontana od abonusa crnog hrasta " izvor: Fb/ Micro Mreža

746328
 

·
Registered
Joined
·
5,997 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Rekonstrukcija Sokolskog doma i dogradnja muzeja,Gradiška. Projekat Polis arhitektura. Napokon nešto pristojno. izvor: Polis arhitektura
847943


847944


847946
 

·
Registered
Joined
·
5,997 Posts
Discussion Starter · #13 ·
Ovo bi bio sljedeći korak nakon izgradnje. Kod nas nije tako često ali možda polako počinje da se i ulazi malo uljepšavaju. Zgrade u gradiškom naselju Senjak.
izvor: micromreza.com

933023


933028


933034
 

·
Registered
Joined
·
5,997 Posts
Discussion Starter · #15 ·
Renesana primitivizma. A budalama drago.

Na savskom keju urbane vile umjesto stogodišnjih kuća

1028891


 

·
Registered
Joined
·
5,997 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Centrum ritejl park


izgleda da to neće izgledati kako je u početku najavljeno:

 

·
Registered
Joined
·
5,997 Posts
Discussion Starter · #18 ·
Nabudžen tekst, ali evo:

U Gradišci potražnja za novim stanovima velika, cijene u porastu

Pandemija virusa korona nije značajnije uticala na stanje u oblasti stanogradnje na području Gradiške - potražnja za stanovima je i dalje velika, ali je, zbog povećanih troškova gradnje, cijena stanova u porastu.

Jovana Lakić iz Odjeljenja za prodaju u građevinskoj firmi "Arting invest" Gradiška rekla je Srni da je ova firma u prošloj godini izgradila tri objekta sa oko 100 stanova i dodala da su svi predati kupcima.

"Naša firma trenutno gradi tri objekta, dva uz Savski kej i jedan na lokaciji u blizini starog hrasta, gdje bi krajem ove ili početkom naredne godine trebalo da počne izgradnja još jednog objekta, a planirana je izgradnja još jedne urbane vile na keju", istakla je Lakićeva.

Lakićeva je rekla da je cijena metra kvadratnog stana u prošloj godini iznosila od 1.260 do 1.560 KM i dodala da je cijena u odnosu na protekle godine porasla zbog povećanja troškova gradnje.

Direktor građevinske Firme "Gradid inženjering" Gradiška Vasko Stojnić potvrdio je da je potražnja za stanovima i dalje velika, ali i da je cijena stanova povećana.

"Prošle godine smo započeli objekat sa 17 stanova, a zbog interesovanja za novim stanovima u planu je izgradnja još jednog objekta", istakao je Stojnić.

On je dodao da je cijena metra kvadratnog stana u ovim objektima 1.400 KM, te istakao da će, zbog povećanih troškova materijala i radne snage, cijena stanova u novogradnji sigurno i dalje rasti.

U Gradišci je trenutno teško pronaći stan u novogradnji, posebno stanove manje kvadrature, jer se prodaju i prije završetka gradnje.

Kada se uporedi period od prije pet godina, cijena metra kvadratnog stana u novogradnji, ali i u starijim zgradama, viša je za 200 do 400 KM na istim lokacijama u gradu.

Cijena iznajmljivanja stanova takođe je porasla i za mjesečni najam jednosobnog stana se izdvaja od 250 do 350 KM, a i tu je potražnja mnogo veća nego ponuda.

Kada je riječ o prodaji kuća, njih je u oglasima mnogo više i potražnja je manja. 

·
Registered
Joined
·
5,997 Posts
Discussion Starter · #20 ·
Budući lavirint od lavande u parku Prater kod autobuske stanice.
1247477


Mural
1247484


Počeli su radovi na izgradnji stambene zgrade B4 na Hisetama
1247487

izvor: vidi se na fotkama i ilustraciji :)
 
1 - 20 of 31 Posts
Top