SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 89 Posts

·
Registered
Joined
·
15,996 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Грчка (гр: Ελλάδα [e̞ˈlaða] или гр: Ελλάς [e̞ˈlas]), званично Хеленска Република (гр: Ελληνική Δημοκρατία) је држава у југоисточној Европи, која се налази на јужном делу Балканског полуострва. Граничи се са Албанијом, Бугарском и Македонијом на северу и Турском на истоку. Егејско море лежи источно и јужно од континенталног дела Грчке, док се Јонско море налази на западу и Средоземно море на југу. У оба ова мора се налази велики број острва. Грчка има дванаесту најдужу обалу на свету са 13.676 км дужине и са огромним бројем острва (око 1.400, од којих 227 су насељена), укључујући и Крит, Додеканез, Киклади, и Јонска острва између осталих. Осамдесет одсто Грчке чине планине, а највиши врх је Олимп са 2.911 метара. Главни град је Атина, а већи градови су Солун, Патра, Ираклион, Волос, Јањина, Лариса и Кавала.

Површина: 131.990 km²

Становништво: 10.787.690

Крилатица: Слобода или смрт

Химна: Химна СлободиПартенон на Акропољу у АтиниМетеориКоринтски канал раставља Пелопонез од грчког копна

 

·
Registered
Joined
·
15,996 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Грчка - доступна свима
15. јун 2012.


Најпопуларнија дестинација за српске туристе спремна за летњу сезону. Халкидики је најприкладнији за породице, острва су идеална за младе жељне забаве и доброг проводаОМИЉЕНА дестинација српских туриста и ове године, упркос кризи, спремно ће дочекати госте. Грчка у 2012. години пружа прегршт садржаја за свачији укус - породице, парове или младе жељне провода. Три прстена Халкидикија, Паралија и острво Тасос увек су популарније дестинације међу породицама и паровима, док су Закинтос, Иос, Миконос и друга острва савршен избор за оне који желе даноноћни провод.
У понуди домаћих туристичких агенција за сезону 2012. налазе се аранжмани прикладни за свачији џеп. Приватни смештај може се наћи и за мање од 100 евра, док десет дана у хотелу може да се букира за минимум 200 евра.

Сви који планирају да са породицом отпутују на море могу без бриге да се одлуче за Халкидики. Касандра и Ситонија, чувени први и други прстен на овом полуострву, туристичке су дестинације са много зеленила, изузетно пријатном климом, топлим морем и наравно прелепим плажама... Последњих година је због све веће популарности на Халкидикију „никао“ велики број хотела различитог капацитета. Касандра је позната по плажама са белим песком и камењем, које су окружене боровима. За оне који се одлуче да бораве на Ситонији, уживаће у погледу на Свету гору, а сунце ће моћи да „ухвате“ на обали дугачкој више од 300 километара. Плаже су сличног типа као и на Касандри, а најпознатије су Сани, Арменистис, Калитеа, Ханиоти, Вурвуру, и друге. Наравно, не треба заобићи ни најзеленије грчко острво чувено по маслињацима - Тасос. Пријатна температура током целе године и ваздух испуњен најлепшим мирисима добра су препорука за породични одмор.

Забава на грчким острвима је надалеко позната. Журке од сумрака до свитања сваке године привлаче хиљаде младих жељних провода. Најпознатија летовалишта Иос, Закинтос и Миконос мање-више имају сличну понуду ноћног живота, са наравно различитим могућностима дневних излета. Цена смештаја на Закинтосу креће се од најјефтинијих 200 евра за десет дана у хотелу, па до 1.000 евра за смештај са пет звездица. Лаганас је највеће и најдинамичније летовалиште на овом острву, које са плажом дугом скоро пет километара и мноштвом ноћних клубова, представља прави избор за младе. Закинтос је познат и по џиновским корњачама које на плажама полажу јаја. Када је Иос у питању, шпиц сезоне је између 10. јула и 20. августа, када ово острво посети велики број младих из целог света. На Иосу се налази и Хомеров гроб до којег може да се дође аутомобилом, бициклом или, ако се расположени за дугу шетњу, пешке. Такође, плаже спадају међу најлепше на Медитерану.

НЕЗАОБИЛАЗНИ КРФ

ОСТРВО које је вероватно најбогатије историјским споменицима, поготову оним од значаја за Србе, свакако је Крф. Ово летовалиште је популарно како међу младима тако и међу породицама. Туристи би требало да посете село Рода и замак Ахилеон. Наравно, Срби не би смели да заобиђу острво Видо, где се налази српски ратни музеј и гробнице ратника из Првог светског рата.

АГЕНДА
Цене
Хлеб 0,85 €
Пиво 4-6 €
Хладна кафа, фрапе 3-5 €
Кафа 3 €
Коктел 8-12 €
Сувлаки 1,70-2 €
Гирос 1,80-2,80 €
Фласа воде 1 €
Мала вода 0.50 €
Сокови 0,70-1,50 €
Крема за сунчање 12-25 €
* Оквирне цене

Посетити
Касандра
* Старо село Атитос
* Термална купатила „Света Параскева“
* Остатке Зевсовог и Посејдоновог храма

Ситонија
* Порто Карас винограде
* Остатке града Торонија
* Луку „Порто Куфо“

Закинтос
* Плаве пећине
* Олупину брода
* Плаже џиновских корњача
http://www.novosti.rs/vesti/turizam.90.html:384174-Grcka---dostupna-svima
 

·
Registered
Joined
·
15,996 Posts
Discussion Starter · #3 ·
17. јун 2012
Нова демократија води у Грчкој

Грчка Нова демократија освојила 128 мандата на изборима, а левичарски ПАСОК 33, што им омогућава да формирају парламентарну већину, показују први званични резултати избора. Крајње левичарска Сириза освојила 72 места, први незванични резултати.

20.25 - Нова демократија освојила 29,5 одсто гласова, а Сириза 27,1, показују први резултати које је објавило Министарство унутрашњих послова Грчке....
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/Регион/1123188/Нова+демократија+води+у+Грчкој.html
 

·
Registered
Joined
·
15,996 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Грчка најавила изнајмљивање 40 острва
13. 09. 2012.


Фонд за развој актива Републике Грчке одредио је 40 ненастањених грчких острва која могу бити изнајмљена на рок до 50 година, са циљем привлачења додатног новца ради смањења државног дуга. Површина тих острва варира од 50 до 300 хектара, пренела је агенција Блумберг.- Она се изнајмљивањем на 40-50 година могу преуредити у првокласна туристичка одмаралишта - изјавио је директор фонда Андреас Таранцис, али није прецизирао која су то острва.

- Издвојили смо острва са лепим рељефом, смештена у близини копна, са добро развијеном инфраструктуром - рекао је Таранцис, додавши да је избор извршен водећи рачуна о националој сигурности, објављено је на Интернет страни Вести.ру.

- Важеће законодавство нам не дозвољава да их једноставно продамо, а ми то ионако не желимо - истакао је Таранцис.

Влада Грчке је поручила фонду да привуче 50 милијарди евра до 2020. уз помоћ управљња државним активама са циљем испуњавања услова европских кредитора и останка Грчке у зони евра.
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/342488/Grcka-najavila-iznajmljivanje-40-ostrva
 

·
Registered
Joined
·
15,996 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Грчка продаје државну лутрију, аееродром, гасне компаније
14. 09. 2012.


Процес приватизације грчке државне лутрије ОПАП је убрзан, саопштено је из Фонда за развој актива Републике Грчке у Атини.
У саопштењу Фонда се наводи да ће се на састанку управног одбора наредне недеље расправљати о детаљима продаје 29 одсто акција ОПАП путем међународног јавног тендера, због чега ће државни удео бити смањен на око пет одсто, пренели су грчки медији.

Одбор је такође обавештен о напретку у процесу приватизације аеродрома Хелиникон и Међународног радио-телевизијског центра (ИБЦ), и одобрио услове прве фазе тендера за приватизацију гасних компанија ДЕПА и ДЕСФА.

Грчки фонд за развој актива је покренуо највећи програм продаје у свету, са циљем привлачења значајних сума новца које ће допринети опоравку грчке економије и подстаћи економски раст земље чија је привреда у рецесији већ пету годину и са дуговима који су премашили 327 милијарди евра према подацима Банке за међународна поравнања (БИС) из јула ове године.

Грчки фонд за развој актива је задужен за реализацију јединственог и амбициозног програма приватизације.
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/342729/Grcka-prodaje-drzavnu-lutriju-aeerodrom-gasne-kompanije
 

·
Registered
Joined
·
15,996 Posts
Discussion Starter · #7 ·
16. сеп 2012
Обнова Хиландара без застојаНи у време летошњих пожара на Светој Гори обнова Хиландара није прекидана, а монаси и радници ангажовали су се на њиховом гашењу. Иако је комплекс манастира још велико градилиште, светиња добија нови сјај.

Последњи шумски пожар, који је захватио Свету Гору, није угрозио ниједан од 20 православних манастира. Иако су гореле велике површине хиландарске шуме, и радници и монаси ангажовали су се на гашењу пожара, а обнова Хиландара није прекидана.
Припремила Биљана Савић

Манастирски комплекс најзначајније српске лавре годинама уназад је велико градилиште. Обнављају се манастирски објекати оштећени у пожару 2004. године.

Према плану, очекује се да почетком 2013. године буде завршен Велики конак. То би значило да ће бити обновљено више од половине изгорелих објеката, у шта је уложено седам милиона евра. За противпожарну заштиту и радове на другим грађевинама манастирског комплекса утрошено је још пет милиона евра.

Миливој Ранђић, директор Задужбине Хиландара у Београду, каже да се у овом великом пожару као једна од најзначајнијих инвестиција показала противпожарно језеро из 2009. године, велики подухват који је манастир покренуо са шумском управом.

Реконструкција Манастира Хиландара је сложен посао. Патријарх српски Иринеј каже да је квалитет радова на висини, али је донекле успорен јер је жеља да се поврати првобитни изглед манастирских грађевина, а то захтева пажњу и студијски приступ обнови.

Предстоје радови на Дохији и Игуменарији, где је пре осам година и избио пожар. Миливој Ранђић каже да остаје велико питање југозападне стране.

Иако је Комплекс Манастира Хиландар још велико градилиште, светиња добија нови сјај, а радост повећава и чињеница да је Хиландарско монашко братство све бројније.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/Друштво/1174580/Обнова+Хиландара+без+застоја+.html
 

·
Registered
Joined
·
15,996 Posts
Discussion Starter · #8 ·
17.09.2012
Почасти Ивковићу и Обрадовићу
Српски кошаркашки тренери Жељко Обрадовић и Душан Ивковић постаће почасни грађани Атине и Пиреја.


Легендама Панатинаикоса и Олимпијакоса признања ће бити додељена на свечаној церемонији „Српски спортисти у грчком спорту“ 5. октобра.

Гала концерту и додели признања претходићеизложба фотографија, трофеја и спортских титула.

Жељко Обрадовић је у Атину стигао 1999. године када је из Бенетона прешао у Панатинаикос. Са „зеленима“ је освојио пет титула првака Европе, 11 трофеја у националном првенству и седам у купу Грчке. На крају претходне сезоне одлучио је да се повуче са места тренера атинског тима.

Душан Ивковић је био тренер највећег ривала Олимпијакоса коме је 1997. и 2012. донео једине две титуле европског шампиона. У Грчкој је водио и екипе Ариса, ПАОК-а, Паниониоса и АЕК-а.
http://www.b92.net/sport/vesti.php?yyyy=2012&mm=09&dd=17&nav_id=643688
 

·
Registered
Joined
·
15,996 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Мало српских споменика у Грчкој

Српско војничко гробље на Зејтинлику се налази у Солуну и у његовом склопу су смештени гробови српских, француских, италијанских, енглеских и руских војника погинулих у борбама и пробоју Солунског фронта у Првом светском рату. Комплекс гробља је подигнут на простору на коме се од 1916. године налазила Главна војна пољска болница српске војске, у склопу које је настало и гробље за преминуле које је временом прерасло у данашњи комплекс.Од главног улаза води широка стаза до костурнице са криптом над којом је подигнута капела у модернизованом српско-византијском стилу. На предњој страни маузолеја је мозаик светог архангела Михаила по мотивима фреске из манастира Манасија испод кога су стихови Војислава Илића Млађег на гранитној плочи:

Незнани туђинче, кад случајно минеш
Поред овог светог заједничког гроба,
Знај, овде су нашли вечно уточиште
Највећи јунаци данашњега доба!

Родитељ је њихов: храбри српски народ,
Горостас у светској историјској војни,
Који је све стазе искушења прошо
И чији су борци, дивљења достојни!

Падали од зрна, од глади и жеђи,
Распињани на крст, на Голготе вису,
Али чврсту веру у победу крајњу
Никад, ни за часак, изгубили нису...
(Стихови Војислава Илића Млађег на капели гробља на Зејтинлику)
Са друге стране се налази улаз у капелу изнад кога је мозаик великомученика Ђорђа Победоносца, рађен по мотивима фреске из Дечана, испод кога су стихови Војислава Илића Млађег:

Благо потомству што за
њима жали
Јер они беху понос своме
роду
Благо и њима јер су славно
пали
За Отаџбину, Краља и Слободу


Унутрашњост капеле украшена је натписима свих јединица које су учествовале на Солунском фронту и главних бојишта на њему. Натписи су уоквирени орнаментиком у стилу моравске школе. На великом столу у средини крипте смештени су поклони појединаца и установа, међу којима се издвајају фотографије погинулих, грумени земље донети из њиховог родног краја, цедуљице са порукама, крстови, путири, црквене књиге из Хиландара, ... У посебно израђеној стакленој урни (коју је специјално радила Српска фабрика стакла из Параћина) налази се земља узета испод споменика Незнаном јунаку на Авали коју су донели чланови удружења носилаца Албанске споменице. У капели доминира велики полијелеј сачињен од испаљених топовских чаура на Солунском фронту чија маса прелази 200 kg.Испод платоа на ком је смештена капела налази се крипта. Изнад улаза у крипту су смештени, у каменом грчком крсту, стихови Војислава Илића Млађег:
Детаљ из крипте

Испред врата домовинских
У победном своме ходу
Изгибоше исполински
За јединство и слободу,

Њина дела славиће се
До последњих судњих дана,
Слава јату бесмртника!
Мир пепелу великана!
Од улаза се степеницама силази у велику просторију у крипти од које води велики ходник до централне просторије од које се рачвају бочни ходници у чијим се зидовима налазе мермерне плоче са именима погинулих који су ту сахрањени. Гробни мир крпите тек с` времена на време ремете звуци песме „Тамо далеко“, како је то рекао Војин Ђорђевић:

„Нигде прикладније није нашла своје место ова наша изгнаничка песма туге и чежње, као овде у костурници на Зејтинлику.“


Ђорђе Михаиловић - чувар, домаћин и водич српског војничког гробља на Зејтинлику


 

·
Registered
Joined
·
15,996 Posts
Discussion Starter · #11 ·
...
Видо је острвце крај града Крфа, познато из Првог светског рата, када се на њему налазила болница за српске војнике који су дошли на Крф после преласка преко Албаније. Велики број српских ратника је сахрањен у мору крај острва, у "плавој гробници". Током `30 година XX века на острву је довршена изградња маузолеја у коме су записана имена оних који су ту издахнули, а чија су имена била знана.

Острво је удаљено свега километар од градске луке у Крфу и да би се стигло до њега потребно је десетак минута вожње бродићем.

Плава гробница

На острво Видо прве су дошле 21. јануарa 1916. моравска, пиротска и чачанска војна болница. Ускоро је стигло још неколико хиљада на смрт исцрпљених и болесних младића-регрута. Првих дана умирало је дневно и до 300 војника. У прво време сахрањивани су на каменој обали острва, a касније када то више није било могуће, чамцима су превожени и потапани у воде Јонског мора. Сматра се да је на острву Виду и у Плавој гробници, као и на 27 војничких гробаља на Крфу сахрањено око десет хиљада српских војника и регрута.

Маузолеј

Маузолеј-костурница на острву Виду рађена је по пројекту архитекте Николаја Краснова, а завршена је 1938. године.На мермерним зидинама налазе се 1.232 касете са костима ратника који су били сахрањени на 27 крфских гробаља, a чија су имена била позната. Кости 1.532 непозната ратника сахрањена су у два спољашња бочна камена бункера изнад којих се налази лице и наличје. Изнад улаза у маузолеј се налази велика репродукција Албанске споменице на којој се налази грб Краљевине Југославије.

 

·
Registered
Joined
·
15,996 Posts
Discussion Starter · #12 ·
...
Српска кућа је музеј посвећен страдању српске војске током Албанске голготе 1915-1916. године.Налази се у граду Крфу, на истоименом острву у Грчкој. У Српској кући се налази и почасни конзулат Србије.

Музејска поставка садржи многобројне фотографије, документа и експонате којима се илуструје период Првог светског рата одбране Србије 1915., страдања српске војске током повлачења преко Албаније и прхвата на Крфу, па све до одласка војске са Крфа 1916.
 

·
Registered
Joined
·
15,996 Posts
Discussion Starter · #14 ·
...
Хиландар, у старијим списима и Хилендар (гр. Χιλανδαρίου) је српски манастир који се налази у северном делу Свете горе Атонске (гр. Аγιоν Оρоς), државе православних монаха која постоји више од хиљаду година. Света гора је смештена на Атосу (гр. Аτоς), трећем краку полуострва Халкидики у северној Грчкој, а манастир се налази на 2,5 километара од мора. Посматран споља манастир има изглед средњовековног утврђења, с обзиром да је утврђен бедемима који су високи и до 30 m. Спољни зидови су дугачки 140 m и окружују површину која је скоро 75 m широка. Манастир је овако утврђен с обзиром да је у прошлости, као и остала утврђена монашка насеља на Светој гори, морао да се брани од гусара. Неки сматрају Хиландар једним од првих универзитета, у претходничкој форми, а конкретно првим српским универзитетом.Манастир Хиландар су у рангу царске лавре подигли Стефан Немања (у монаштву Симеон) и његов син Сава 1198. године, а у манастиру је 1200. године умро Стефан Немања. Краљ Стефан Урош I je 1262. године значајно утврдио манастир. Хиландар је нарочито помогао краљ Милутин, који је око 1320. године на месту старе подигао нову цркву Ваведења Богородице, која и данас служи као Саборна црква. У време краља и цара Душана Света гора је дошла под његову власт, а то је период највећег просперитета манастира. У вековима турске владавине, Хиландар су помагали руски цареви и молдавски кнежеви у XVI веку, а српски патријарси из Пећи у XVII веку. Почетком XIX века створена је прва нововековна српска држава, па је настављена богата традиција хиландарско-српских односа. У новијој историји манастир је значајно страдао 2004. године у катастрофалном пожару, а у току је обнова оштећених грађевина.Хиландар представља једно од назјначајнијих средишта српске културе и духовности. Кроз векове, релативно заштићен од напада и пљачкања, у сигурности Свете горе Атонске и њене аутономије, био је поштеђен судбине која је задесила скоро све друге српске манастире. У Хиландару је очувана најбогатија колекција оригиналних старих рукописа, икона, фресака, тако да он у данашње време представља најзначајнију ризницу српске средњовековне културе уопште. Манастир се од 1988. године, заједно са осталих деветнаест светогорских манастира, налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине у склопу споменика средњег века обједињених под заштићеном целином Планина Атос.Грб кнеза Лазара на спољној припрати главне цркве


Манастир Хиландар током посете краља Александра Обреновића 1896.
 

·
SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
11,279 Posts
Ovaj cicica Djordje sto je cuvar groblja ima dve cerke koje su udate za Grke, pa je pitanje ko ce preuzeti brigu za grobljem kada on umre s obzirom da se to do sada svodilo ne na institucionalnu organizaciju, vec na volontiranje.
 

·
Registered
Pomerač metroa
Joined
·
15,915 Posts
Ovde mozete videti sve sto je na prodaju http://www.hradf.com/en
The Fund's Mission
The sole mission of the Hellenic Republic Asset Development Fund’s (HRADF) is to maximize the value to the Hellenic Republic from the development and/or sale of assets.


:applause:

Ovo su dinkicevi i idoli ostale domace bagre burzoazije!Samo sto grci makar imaju turizam dok kad nas rasprodaju nama nista ne preostaje osim revolucije da se vratimo u normalno stanje i vratimo imovinu i novac radnog naroda.

Nek im bude,pa za 5-10 godina kada budu visili po terazijama bice im kasno.
 

·
Registered
Joined
·
15,996 Posts
Discussion Starter · #17 ·
26.09.2012
Грчка: Поново гори на улицама АтинеАтина
-- Генерални штрајк у Грчкој због нових мера штедње прерастао је у насиље у центру Атине, где се полиција сукобила са демонстрантима.

Они су претходно на полицију бацали молотовљеве коктеле и флаше.
Припадници полиције за разбијање демонстрација употребили су сузавац и бибер спреј против неколико десетина демонстраната пошто су избили сукоби у близини зграде парламента у самом центру престонице, јавио је АП.Више од 50.000 људи окупило се у Атини и Солуну, у време одржавања генералног штрајка у тој земљи, протестујући због новог плана владе о мерама штење.

У главном граду су се демонстранти окупили око синдиката Паме, док су другу групу окупљених у Атини предводили синдикати ГСЕЕ и Адеди.

Око 5.000 полицајаца распоређено је на улице Атине и Солуна како би спречили евентуалне нереде током демонстрација, који су у прошлости често избијали.Штрајк је још један тест јавне толеранције према новом отежавању услова живљења, пошто су традиционално доминантне политичке партије готово изгубуле подршку становништва након више од две године мера штедње.

Генерални штрајк значи, поред осталог, да ће бити обустављени авионски летови, да неће саобраћати возови и фериботи до острва, да неће радити школе, болнице, продавнице, царинарнице.

Грчка, чланица Европске уније и еврозоне, зависна је од међународних пакета финансијске помоћи, а финансијска криза у овој земљи негативно се одражава на заједничку европску валуту.

Ово је први велики штрајк против мера штедње откако је коалициона влада преузела власт у јуну, а трећи генерални штрајк од почетка године.

Нове мере штедње погодиће хиљаде државних службеника којима је плата већ смањена у протекле две године за 40 одсто, а старосна граница за одлазак у пензију биће подигнута са 65 на 67 година.

Радио станице, телевизије и штампани медији организовали су пре два дана 24-часовни штрајк због смањења плата и најављених отпуштања, а њихов протест уследио је после таласа штрајкова које су овог месеца организовали припадници различитих професија - лекари, судије, професори, полицајци, ватрогасци, војници.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=09&dd=26&nav_category=78&nav_id=646201
 

·
Banned
Joined
·
3,753 Posts
Венци за српске војнике

Церемонија код Плаве гробнице

Представници Владе Србије и општине Крф положили су венце на спомен-обележја војницима настрадалим у Првом светском рату приликом преласка из Албаније на грчка острва у Јонском мору.

У присуству питомаца Војне и Полицијске академије, одабраних ученика српских средњих школа, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и других гостију комеморативна свечаност на платоу испред маузолеја на острву Видо започела је верским обредом.

„Након 96 година од тих трагичних догађаја ми не заборављамо наше претке који су изгубили живот у Првом светском рату. Сећајући се њих ми славимо живот а не смрт и градимо заједничку будућност са нашим суседима”, истакао је Негован Станковић, државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, и нагласио да је наша дужност да сећајући се прошлости истрајемо на изградњи друштва заснованог на вредностима и идеалима хуманизма и ненасиља.

Станковић је истакао да овај сусрет на острву Видо треба да прерасте у још један апел за мир и толеранцију међу народима и религијама јер ћемо се тако најправичније одужити нашим заједничким прецима који су дали своје животе за слободу.

У име домаћина говорио је Спирос Пандос, заменик градоначелника општине Крф, који је посебно истакао поштовање с којим су се српски војници односили према домаћем становништву и додао да се тада успостављене пријатељске везе продубљују до данашњих дана.

После комеморације на острву Видо брод је отпловио до Плаве гробнице, где је одржана церемонија на отвореном мору за пет хиљада настрадалих.
 

·
Banned
Joined
·
20,774 Posts
Znamo za Zejtinlik, Plavu grobnicu i tako dalje...a koliko znamo o Grcima koji su polozili svoj zivote za oslobodjenje Srbije od okupatora?

17:25, 20.09.2012.
Održan pomen na grčkom groblju u Pirotu
Autor Vladimir Veljković Izvor Južne vesti | Pirot

Na Grčkom vojničkom groblju u Pirotu održan je pomen stradalima u Prvom svetskom ratu i grčkim vojnicima koji su sahranjeni u Pirotu.

Pored grčkog ambasadora Demostenisa Stoidisa, pomenu koji su držali sveštenici Srpske i Grčke pravoslavne crkve, prisustvovao je i gradonačelnik Patre Jonios Diamaras.

Pirot i Patra su bratski gradovi, a lokalna samouprava je zemljište na kome se nalazi grčko groblje poklonila grčkoj državi.

- Želim da se zahvalim predsedniku opštine Pirot i svim gradjanima što se održavaju naše groblje, na kome su junaci Prvog svetskog rata našli svoj mir. Naši ratnici borili su se zajedno za ideale slobode i jednakosti koji su danas osnova čovečanstva. Zbog toga Srbiju i Grčku veže veliko prijateljstvo. Iz istorije moramo da učimo i ne smemo da zaboravimo na ljude koji su dali živote za to - rekao je Diamaras.
Pored delegacija iz Grčke i Pirota pomenu su prisustvovali i predstavnici ambasada Češke, Izraela, Nemačke, Vojske Srbije i boračkih udruženja.

Na Grčkom vojničkom groblju sahranjeno je 358 grčkih vojnika koji su stradali od iscrpljenosti u zimu izmedju 1918. i 1919. godine po završetku Prvog svetskog rata.

Spomenik u njihovu časti izgradjen je 1933 godine.
 

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
39,468 Posts
MEĐUNARODNI SAJAM EXPO U KAVALI - UspeŠan nastup naŠih privrednika sa juga Srbije i Vojvodine
25.09.2012 - Izvor: PRESS
I Vranje dobija izlaz na more
, Bata Ilić, Kavala

Četiri hektara Gradonačelnici gradova pobratima dogovorili se da Vranje pokloni Kavali parcelu od četiri hektara pored Koridora 10, dok bi Vranjanci izgradili odmaralište na obali Egejskog moraMala i srednja preduzeća sa juga Srbije, područja Kraljeva i Vojvodine prvi put su zajedno predstavila naše proizvode grčkim kupcima na Međunarodnom sajmu Expo u Kavali. Uspešan nastup srpskih firmi završen je dogovorom gradova pobratima Vranja i Kavale.

Grad Vranje bi Kavali dao parcelu pored Koridora 10, gde bi grčke firme mogle da izgrade industrijsku zonu, a zauzvrat bi Vranjanci u Kavali izgradili odmaralište na obali Egejskog mora.

Na Expo sajmu u Kavali učestvovalo je 85 firmi iz Grčke, Turske, Bugarske, Rumunije, Ukrajine i Srbije. Na srpskom štandu posetioci su mogli da probaju i kupe leskovački ajvar, džemove i rakiju. Konditorske proizvode od vranjskih firmi, voćne rakije i vina.

- Oženjen sam Srpkinjom, Božicom, ali ona ne ume da napravi tako dobar ajvar kao što to rade Leskovčani i Vranjanci. Kako sam pre 20 godina studirao u Vranju, znam za vaše specijalitete i evo već peta godina kako postoji ovaj sajam na koji dolazim samo zbog vašeg štanda jer tu nalazim hranu koju sam jeo dok sam provodio studentske dane. Samo da još malo udarite reklamu i, verujte, mnogi Grci bi kupovali vašu rakiju, ajvar, pindžur, marmelade, a da ne pričam o nameštaju ili nešto drugo - objašnjava na srpsko-grčkom Aleksandros Vretos iz Nea Iraklice kod Kavale, dok u kartonske kutije pakuje tegle i šljivovicu.

Imamo šta da ponudimo

Pored leskovačkih malih i srednjih preduzeća, zapažen nastup su imali i preduzetnici iz Vranja. Gradonačelnik Vranja Zoran Antić smatra da preduzeća sa juga Srbije imaju proizvode koji su interesantni za grčke kupce, a posebno stanovnicima u regiji Kavale i ostrva Tasos.

- Sve je odlično, ali uvek se iznerviram koliko bismo mogli da prodamo samo da imamo malo bolji marketing i ambalažu. Ako to uspemo u narednih godinu dana da poboljšamo, garantujem da ćemo u regiji Kavale prodavati za više miliona evra konditorske i poljoprivredne proizvode - tvrdi gradonačelnik Antić.

Kavala i Vranje su od pre tri godine bratimljeni gradovi. Gradonačelnik Antić ponudio je da Vranje i Kavala razmene četiri hektara zemljišta.

„Razmena" teritorija

- Grad Vranje bi Kavali dao parcelu pored Koridora 10 gde bi grčke firme mogle da izgrade industrijsku zonu, a zauzvrat bi Vranjanci u Kavali izgradili odmaralište - rekao je Antić.

- Predlog je veoma zanimljiv. Mi znamo da Srbija može bez carine da izvozi u Rusiju i ako bi naši biznismeni napravili pogone u zoni kod Vranja imali bi povoljne cene za rusko tržište. Naše komšije iz Keramotija su već to uradile sa Jagodinom, kada su razmenile dva hektara, a mi ćemo razmeniti dva puta više - rekao je gradonačelnik Kavale Konstantinos Simitsis.

Na sajmu prvi put je i Privredna komora Vojvodine zajedno sa preduzetnicima sa juga održala prezentaciju.
 
1 - 20 of 89 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top