Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 25 Posts

·
Moderator
Joined
·
4,837 Posts
Bio sam u vojsci u Gnjilanu :),znam ova srpska sela okolo Silovo,Pasjane,Partes kao i okolna brda ....Sto se tice samog grada i nije nesto.Pre rata veliki broj srba je ziveo u samom gradu,sada mislim da ih jedva ima.....dok su u okolnim selima koliko znam ostali.
 

·
Registered
Joined
·
763 Posts
^^ pa vidis, ja mislim da nije bas tako... jedina dva (veca) grada sa jacom srpskom populacijom su bili pristina i kosovska mitrovica... u KM su ostali, u PR bi verovatno opstali da je postojao neki nacin da nasele neki (fizicki) izolovan deo od ostatka grada gde bi samo oni ziveli... posto PR nema reku, to verovatno nije bilo moguce... a i okruzena je dobrim delom cisto albancima naseljenim podrucjima...
a sela su, koliko ja znam, retko bila etnicki mesovita, dakle- ili srpska ili albanska pa su tako tamo gde su cinili veliku vecinu (uglavnom) i ostali...
to je barem moje misljenje...
u PZ je zivelo 11 000 srba ali to je cela opstina, u gradu nznm kolko ih je bilo al verovatno ne vise od 7-8 000... i kako bi oni opstali u okruzenju 60 000 il koliko ima vec sipatra?! ... tesko :eek:hno:
 

·
Registered
Joined
·
8,167 Posts
Gnjilane je (pre bombardovanja) procentualno bio grad sa najviše Srba, oko 40%, nijedan grad nije bio većinski srpski. Priština oko 20% tj 40k Srba, Peć, Prizren, Uroševac ispod 20%, Djakovica ispod 3%, sve su ovo cifre od pre rata 1999. Gnjilane sada ima oko 50 stanovnika Srba.
 
1 - 20 of 25 Posts
Top