SkyscraperCity banner

1 - 15 of 15 Posts

·
Registered
Joined
·
125,260 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Обновена улицата Антон Димитров во ДрачевоЕкипите на Град Скопје деновиве ја реконструираа улицата Антон Димитров, во Драчево, која е обновена на должина од 1.200 метри. На терен беа вградени порамнителен и завршен слој од асфалт со површина од околу 10.000 квадратни метри, а беа уредени и тротоари со бекатон-плочки на површина од околу 6.500 квадрати. На улицата е обележана хоризонталната сообраќајна сигнализација.

Улицата Антон Димитров (поранешната улица Жарко Зрењанин) е прометна сообраќајница која секојдневно ја користат жителите на Драчево и околните населби во општината Кисела Вода. За обновата на оваа делница Градот Скопје одвои околу 19,4 милиони денари.

Реконструкцијата на градските улици и булевари останува приоритет на Градот Скопје, за да се овозможи безбедно и непречено одвивање на сообраќајот, за сите учесници.
link
 

·
Registered
Joined
·
125,260 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Во скопската населба Драчево ќе се гради нова детска градинка. Објектот ќе се простира на површина од 600 квадратни метри и ќе има подрум, приземје и еден кат. На приземјето ќе се наоѓа главниот влез на градинката, како и четири занимални. На првиот кат се планира да бидат сместени јаслите, како и придружните простории.

link
 

·
Registered
Joined
·
125,260 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Во полн ек течат градежните работи за реконструкција и проширување на патот кој води кон верско-рекреативниот центар Три круши. По рушењето на постоечката оштетена и изградба на нова коловозна конструкција, денес започнавме со асфалтирање на патот во должина од 660 метри, како и на двата краци во должина од 220 метри кои водат до куќите на жителите кои живеат во овој дел од Драчево.
По асфалтирањето, започнуваме и со активностите за целосно осветлување�� на патот. ♦Како што ветивме, наскоро граѓаните полесно и безбедно ќе стигнуваат и до своите домови и до познатото излетничко место Три круши.


link
 

·
Registered
Joined
·
125,260 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Во тек е изградба на нова градинка во Драчево

„Во таа насока е изградбата на новата модерна детска градинка во населбата Драчево. Оваа градинка ќе се простира на површина од 600 квадратни метри, која ќе биде енергетски ефикасна и ќе има капацитет да прими вкупно 125 деца.

Предвидено е да има и паркинг простор, а на површина од 1320 метри квадратни во план е да се изврши партерно и хортикултурно уредување.

Со изградбата на градинката после долги години конечно ќе се реши проблемот на жителите од оваа населба и ќе ги намалиме листите за упис на деца во градинките „8 март“ и „Пеперутка 1 и 2“ во Драчево.link
 

·
Registered
Joined
·
125,260 Posts
Discussion Starter · #13 ·
Отворен Дом на културата во село Драчево каде во современи услови ќе се следат филмови и театарски претстави


Село Драчево гo доби реновираниот Дом на културата каде во современи услови, на двата ката ќе можат да се следат филмови и театарски претстави, да се прават промоции на книги и изложби на уметнички дела, да се организираат и следат културни манифестации, организација на саем на книгата и слично.
– Тоа е место кое е длабоко врежано во сеќавањата на драчевци, но и на скопјани. Се сеќавам и јас на киното Драчево. Ја поздравувам оваа иницијатива која стана реалност. Сите вие заедно покажувате дека кога се сака и умее може да се направи. Ова ќе биде место каде сите драчевци, но и скопјани ќе доаѓаат и ќе уживаат во уметноста. Убедена сум дека овој објект ќе стане центар во овој дел на градот – истакна министерката за култура, Ирена Стефоска.
Покрај овие големи придобивки за граѓаните, во Домот на културата (поранешно старо кино) ќе биде сместена подрачна канцеларија на Управата за водење на матични книги, ќе се вадат изводи и државјанства, а ќе се склучуваат и бракови.

– Во овој простор ќе се развива културата во село Драчево, но и во околните населби –Драчево, Зелениково, Студеничани. Сите ќе имаме можност да го посетуваме овој капитален објект. Во објектот во иднина ќе има и радосни настани преку Матичната служба – истакна градоначалникот на општина Кисела Вода, Филип Темелковски.
Во објектот обезбеден е и простор за најстарото културно уметничко друштво „Китка“ од Драчево, а во него се наоѓа и канцеларијата на месната заедница од селото Драчево, која за потребите на граѓаните, од следната седмица, поточно од понеделник ќе биде во функција.
– Ова е можност младите да се тргнат од нивните мобилни телефони и екраните на компјутери, да дојдат на ова место каде што ќе можат културно да се едуцираат и образуваат. Ваквите проекти помагаат граѓаните да имаат квалитетни услови за живот и можност да отвораат и нови бизниси – истакна директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски.
Вкупната површина на објектот е 1.185 квадратни метри и истиот има 171 седиште. Приземјето е на 735 квадратни метри, додека првиот кат е на површина од 450 квадрати. Изградбата на Домот на културата, Општина Кисела Вода ја чинеше 39.923.725 денари. Дел од средствата беа обезбедени од Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој.

link
 

·
Registered
Joined
·
125,260 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Нова Мотокрос патека во Драчево
На местото каде што имаше порано мото крос патека ( постарите памтат, имаше и натпревари на Државно ниво )
– локација ” Дупки ” млади дечки, ентузијасти вљубеници во мото крос, момците од Мото крос ” Драчево ” со сопствени финансиски средства и со сопствени раце креираа и изработија нова и професионална мото крос патека.
Пуштена е во употреба, и слободно може да ја користат и рекреативци кои сакаат да се пробаат во мото крос и да го осетат адреналинот.
За повеќе инфо, одете на нивниот ФБ профил како и нивниот истраграм профил.


link
 

·
Registered
Joined
·
125,260 Posts
Discussion Starter · #15 ·
Општина Кисела Вода во селото Драчево врши реконструкција на крак од улицата „Негоричанска“


Општина Кисела Вода во селото Драчево, во должина од 350 метри и ширина од 4 до 5 метри, врши реконструкција на крак од улицата „Негоричанска”.
Претходно, Општината на средината на овој месец, во должина од 400 метри и ширина од 4 до 5 метри, изврши реконструкција на главната улица „Негоричанска”.
Со овие зафати, на жителите им е овозможено непречено, безбедно да се движат и сообраќаат по улицата.
Општината уште еднаш покажа дека подеднакво инвестира и во руралните и во урбаните населени места.

link
 
1 - 15 of 15 Posts
Top