SkyscraperCity Forum banner

Дунав Мост 3 / Русе - Гюргево

33077 423
Не мисля, че има някой против. По скоро къде.
1 - 20 of 57 Posts
Ми хайде тогава да обобщим малко нещата. Докато румънците не кандисат окончателно за ДМ3 на Русе, още нищо не е ясно. Иначе от анализа в таблицата долу се вижда, че мостът на Силистра е най-удачен отделно по най-важните показатели (социално-икономическо въздействие, околна среда, цена) и като цяло. Да не говорим, че мостът на Силистра е и най-близо до румънската А2, част от коридора "Рейн-Дунав", докато А6 я няма и както върви още дълго няма да я има.Колкото до ширината на Дунав, няма пряка зависимост да е по-широка реката с придвижването на изток. Ето дължината на мостовете от файла (предпроектните проучвания) на krasen:

* мост на Оряхово - 2350м (под малък ъгъл спрямо реката, а не перпендикулярно). С довеждащата инфраструктура общо 9600м.
* мост на Никопол - 2050м (под ъгъл спрямо реката). С довеждащата инфра общо 10245м.
* мост на Русе - 2385м. С довеждащата инфра общо 6817м.
* мост на Силистра - 1680м (под ъгъл спрямо реката). С довеждащата инфра общо 9765м.

За сравнение мостът на Видин е дълъг 1971м. Довеждащата инфра е предполагам някъде в рамките на 8-9км, видинци могат да кажат по-точно.
Погледни описанието на двата моста.
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=144253604&postcount=1562

И на Силистра и на Русе дизайнът е един и същ (висящ мост), сигурно за по-добра база за сравнение. Но мостът на Русе е по-дълъг, както основното тяло над водата, така и виадуктите към него. Реално при Гюргево се минава над два острова. Освен това има и още един надлез и възел с локален път преди DN5. Тоест напълно възможно е да има още един светъл отвор и компонент там с стоманени въжета, държащи конструкцията. Почвите са различни, както беше споменато. Дълбочината на реката ако се различава също оказва влияние. После възелът с II-21 и ИМТ Русе е по-сложен от възела при Силистра. При Русе голяма част е над земята, докато ситуацията при Силистра макар и с малко по-дълга наземна част, е опростена. При сегашното положение, Силистра безспорно трябва да бъде ДМ3. Дори ДМ4 е на кантар, но най-вероятно ще е на Русе.

Само не ми е ясно защо мостът на Силистра го отвеждат към Айдемир и II-21. Би трябвало да се насочва на юг по III-213 към I-7.
По тази таблица предполагам мостовете са с еднакви параметри - ленти за движение, ширина на платната и т.н.?
И в този смисъл, с оглед на информацията под таблицата за дължината на мостовете и довеждащата инфра - как така излиза, че нов мост на Русе ще е по-скъп от такъв на Силистра, при положение, че с довеждащата инфраструктура съоръжението ще е значително по-дълго?
ОК, но по такъв начин ще заобикалят Калипетрово от запад, а нищо не пречи да се излиза от моста на изток от него по III-213, който е готов така да се каже. Хем в посока Шумен, хем към Добрич.
Не знаех, че е толкова стръмно там. Е значи ще се минава по 218 :). Разстоянието не се удължава кой знае колко (3-4км).
Денивелацията е твърде голяма там (над 100 метра за по-малко от километър), през зимата камионите не могат да изкачат III-213. По III-218 изкачването е по-плавно, пък и дава основание след време да се удвои целия околовръстен път.
  • Like
Reactions: the dogi
Румънците се колебаели още - втори мост на Гюргево или тунел. Преди това обаче трябва да се случи обходът на Гюргево, а реализацията му нещо май се бави в техния мастер план :nuts:.
С това уникално строителство от държавата, ако до 2025 има само автомагистрала Русе-Бяла, пак ще е връх на постиженията.
^^
Колега, преглеждай си коментарите за грешки преди да ги пуснеш във форума. Не е сериозно да пишеш например предвит.
Относно мостовете, няма абсолютно нищо конкретно още, нито се работи по въпроса с финансирането. Последният (не знам кой поред) меморандум, който подписаха миналата есен включва изграждането на 3 моста над реката. Просто на Борисов му е най-удобно да говори за Русе като най-голям град на Дунав, а Тудосе прави същото заради Букурещ. Това не значи обаче, че утре не може да тръгне да се изгражда ДМ3 на Силистра. Русе има за момента мост и се показа много ясно, че съществуват други локациИ, които изпреварват тази на Гюргево. Нека стане Русе-Бяла-А2, а през това време се построи поне моста на Силистра. След това новият мост на Русе няма къде да избяга.
A8 завършва с голям възел и две кръгови преди реката. Едното към бъдещия ИМТ Русе, а другото на II-21. В това няма нищо необичайно.

  • Like
Reactions: the dogi
Нямам информация, мисълта ми беше, че днес може да намекнат за един мост, а утре за друг според ситуацията. И така само да тупкат топката, без реални действия.
Колега съжалявам за грешките при писането но съм с малко дете и гледам да пиша бързо защото не ме оставя . Приемам корекцията ти, благодаря.
Въпросът ми беше спрямо това да не съм пропуснал ново инфо за евентуален тунел или колебания .. Да прав си подписват се мемурандуми често и без официално изявление както за А8 вече беше направено няма как да сме сигурни , за това попитах от къде имаш инфо, че се колебаят защото следя темата а не попаднах на нещо подобно . Нито за тунел нито че се колебаят .. :)
Няма такова нещо, нормално е русенци да държат на нов мост при Русе и такъв там ще има, когато А8 се оформи (Русе-А2), но за цялата страна е по-важно ДМ3 да дойде на Силистра. Безсмислено е всички усилия да се концентрират само на Е85. Твърденията, че нямало инфра на други места (вкл. и на Силистра) са безпочвени.
То е все едно да кажем, че А5 ще се строи сега и мостът над Варненското езеро (връзката с А2) ще стане едновременно с магистралата. Еми няма как да се случи. Ще се минава известно време по Аспаруховия мост.
Eдин тun;144319723 said:
Имам чувството, че някои потребители тук поддържат следната гледна точка: нов мост може да се построи къде ли не, само не и при Русе. Прилича на параноя, но това просто се набива на очи.
Следващият мост трябва да се направи където има нужда, а това е точно в Русе. По-лесно е да се пригодиш към транспортния поток и да го обслужваш, отколкото да създаваш нови потоци през други места.
  • Like
Reactions: ivn98 and T_CH
Учудвам се, че досега не са пуснати кабинките на изток от жп линията. Реално може да се обслужват 8 МПС едновременно в посока от България към Румъния.

http://www.openstreetmap.org/#map=19/43.87833/26.01532
Какъв ти е проблемът на теб с моста? Та даже ми отговаряш два пъти на един и същ пост :nuts:. Казах, че кабинките на изток от жп линията е трябвало да влезнат в употреба много по-рано, при съществуващите обстоятелства. И когато те се използват за влизащите от Румъния, останалите естествено ще бъдат за излизащите от България. Това са два снопа по 4 ленти (вижда се ясно на картата), които една след друга се събират в посока Гюргево. После никога няма всичките 8 позиции да обработват колите за едно и също време, т.е. не е проблем да се изнизват към моста.
Чак и твои съграждани споделиха, че ново съоръжение на Русе може да не бъде ДМ3. Защо, аз пък да те питам, ако на румънците им е толкова важен втори мост на Гюргево, си играят първо с този на Браила? При все, че изцяло румънският мост там е два пъти по-скъп от най-скъпия съвместен мост с България. На всичко отгоре, Букурещ-Гюргево е 4-лентов път и за единица време могат повече МПС (най-вече леки коли) да стигнат до реката. Втори мост на Русе е важен, но изобщо не е толкова спешен, колкото се опитваш да го изкараш.
Не знам умишлено ли се правиш че не чаткаш преди теб съм пуснал и линк към новината и съм пояснил нищо че се споменава че източните КПП-та са за пристигащи :bash:
Така е, има проблем с I-5 и той ще се реши окончателно, когато направят магистралата до II-21 или поне до възела за Николово. От друга страна обаче бул. "България" е 2x2 с разделителна ивица, без светофарно кръстовище с пресичащите го други улици в Русе. С други думи това е както булевард на Русе, така и такъв за транзита.
Когато напускаш България къде ти правят проверка?

Аз, като русенец, предпочитам третият мост да е при Силистра, но много държа час по-скоро да се реши проблема с път I-5 и да се изнесе транзита извън града.
Калпавата организация на ГКПП "Дунав мост" у нас и в Румъния води до безобразните опашки. Да, мостът е тесен, но не в това е драмата към момента.
Още веднъж да попитам, мост между Свищов и Вардим ще разтовари ли ДМ1? Освен това един мост там ще е доста по-къс (под 1000м) и съответно по-евтин от моста при Русе. А от ПВ Ценово до съоръжението може да се направи един хубав нов път (21-22км). По такъв начин и Свищов ще е свързан много добре с В.Търново и Русе.
:lol:, не на тази река, а на голямата, в която се влива.

http://www.openstreetmap.org/#map=15/43.6170/25.4200
^^
Това са пълни глупости.

1. Главната идея на ДМ2 не е да разтоварва ДМ1, а да привлече трафик през северозападна България. И още с изграждането на скоростен път към Видин, да се съживи регионът.
2. Няма как ДМ2 да разтоварва ДМ1, защото разстоянието между двата моста е повече от 300км. А и ДМ2 не генерира трафик от Украйна и Русия.
3. Състоянието на I-1 от Ботевград към Видин не е никак добро. Може би като цяло това е най-амортизираният ни първокласен път, който достига реката.
4. Като се направи "мостът" на Калотина, най-прекият и удобен път от Турция за централна и западна Европа минава през автомагистралите на Сърбия (не се пресичат нито Стара планина, нито Карпатите).
5. ДМ1 ще бъде разтоварен от ДМ3 на Силистра по отношение на трафика Украйна-Турция. Също така такъв мост там е важен за Южна Добруджа, за североизточна България и разбира се индиректно за А5.
6. ДМ1 може да бъде много добре разтоварен от мост на Свищов. Макар това да е малко вероятно да се случи, предвид още плановете за мостове при Никопол и Оряхово, по-добре мост на Русе и на Свищов, отколкото два един до друг на Русе.

А8 ще се строи и когато се свърже с А2, ще дойде по естествен начин новият мост на Русе. Както разбира се и от нуждите на Букурещ и най-вероятно автомагистрала/скоростен път до Гюргево. Абсолютна загуба на време, а и пари ще бъде в този момент да се насочат усилията за ДМ3 при Русе/Гюргево.
Румънците ще правят мост за 500 млн. евро на Браила и хич не ги вълнува Гюргево, Кълъраш и останалите локации. А тук няколко души си повярвали, че утре едва ли не започва да се строи нов мост Русе-Гюргево. Сякаш това е вътрешен мост на България (например Аспарухов мост). А като им се зададат няколко неудобни въпроса, започват да дават на заето. Как в Русе били страшно ощетени с наличния мост, как нямало инфраструктура за другите потенциални места. Колко зле било по бул. България, който реално е обход на Русе. Как по цялата ни речна граница, трябвало по подразбиране да се пресича при Русе. Не е като в Силистра, където камионите минават директно през града за ферибота и то изцяло румънски. Или пък Видин, където отдавна чакат т.н. Ориент коридор. Или пък Никопол, чийто мост е фактически на Плевен и региона.
А8 пък била приоритет на приоритетите, нищо че вчера я обявиха за автомагистрала. А2 се споменава от 50 години. Да не говорим, че и поне половината от А7 е с много по-голямо значение в близко бъдеще от А8.
Първо, ти от Русе ли си? Не знам защо разсъждаваш в подобна насока, че държавата обслужвала чужди интереси, заради това че някоя връзка може да изпревари друга. Няма такова нещо, а иначе винаги ще има повече и по-малко доволни от дадени решения. Всяка връзка със съседна на България страна, в зависимост от контекста на развитието на главните пътища, е от полза и има своето значение.
С много погрешни впечатления си останал. Не съм обиден, по-скоро се стягат други, защото не могат да се обосноват и сляпо твърдят магистрала + мост на Русе. Когато казвам, че някои субекти не виждат по-далеч от Тръстеник, имам предвид точно това. А именно, Русе иска час по-скоро да се строи А8. Хубаво, но реално не ги вълнува какво е положението с магистралата за В.Търново и Г.Оряховица. Решава се А8 да минава по-близо до Свищов. Това е приемливо, но когато се постави въпросът за мост там, който разбира се поема в голяма степен функциите на втори мост на Русе, нещо не е наред. ;)

Казал съм го и преди: Видин-Монтана, Русе-Хемус, мост на Силистра. Не може да се правиш на ударен и да се пенявиш, че едновременно трябвало да се изграждат А8 с мост на Русе, защото така било най-добре ... за Русе. :lol:

@Дидо: навсякъде стават жертви, айде престани вече да се размирисваш.
Рудоре, напъните ти и обидата ти от това, че нещо започва да се случва покрай Русе накараха и мен да се включа в дискусията. Впечатлен съм от ненадейното озарение, което получи за новата локация на ДМ3 при Свищов. На мен лично както и на повечето хора тук им е ясно, че ти спомена това и отвори дебат по темата, не защото наистина мислиш за развитието на Свищов (предвид категоричната ти позиция относно A8), а защото държавата винаги се съобразява с чуждестранни интереси (дали турски или на Букурещ няма значение) и приоритет се даде на ДМ3 при Русе-Гюргево вместо на моста при Силистра и единствения начин мостът да бъде отдалечен от Русе (което явно е много важно за развитието на тази част от България според теб) е като се построи при Свищов. Подобно арогантно поведение и негодувание от твоя страна и от страна на много българи от Южна България и чужбина е причината разговорите за финансова децентрализация (а може би и по-сериозна промяна в начина на управление на страната) да стават все по-задълбочени и да се провеждат все по-често от все повече хора. Аз съм напълно съгласен мост да има при Свищов, защото това ще е предпоставка да се построи скоростен път до Букурещ, който да минава между Александрия и Гюргево и да не се налага навлизането в населени места, от това би спечелил и Русе. Съгласен съм да бъде построен и при Силистра, защото от това България няма да загуби и защото не бих се поддал на провокацията и желанието на някои хора тук Русе и Силистра (сега вече и Свищов) да бъдат настроени едни против други и като цяло проектите в Северна България да се протакат и оправданието да е, че едните се карали с другите... Истината е че ти както и аз не знаем какво точно и кога точно ще се построи и Слава Богу не решаваш ти.
Няма фобия или филия, а разпределение на потоците. Русе-Хемус малко ли ти се струва или може би трябва да бъде Русе-Шипка-Димитровград?
Когато човек е пристрастен, не вижда някои неща.

И защо е 27 метра габаритът при т.н. комбиниран вариант в "планинския терен" :nuts: около и след пресичането на Янтра? Нали уж се избягва Беленският баир?
Не знам каква е тази русефобия, която те гони, ще се направя, че не си задал този въпрос и не целиш да се отклониш от същественото в изказването ми. Ясно и конкретно-мост на Свищов съгласен, написах защо, мост на Силистра съгласен, написах лаконично защо, мост на Русе е очевадно защо съм съгласен. Това е, което има значение. Дали съм от Сунгурларе, Монтана или Кайнарджа няма значение. Важното е, че ти за пореден път заговори за болното си място... А8... комбиниран... до Свищов... далеч от ВТ/ ГО/ ДО и т.н. Взето е такова решение. Колкото и да пишеш и да обясняваш колко са нагли русенци, което е далеч от истината няма да промениш това решение... За това до колко приоритетите в страната представят реалния интерес на народа можем да спорим безкрайно. (Като толкова си обикнал ТЪР/ГО/ЛЯС представи си хипотетично това да беше градът избран през 1878 за столица и си задай въпроса същите ли щяха да бъдат националните приоритети, по същия начин ли Европа щеше да финансира регионите и магистралите в България и ще достигнеш до отговора, който предполагам ти е известен. Решенията са едностранчиви и обслужват локални интереси.) Лично аз проблем с мост при Свищов нямам. Проблем имам с това, че благодарение на противопоставянето на вариантите, на мостовете настройваш съседни български градове едни срещу други. По отношение конкретно на Русе от петте най-големи български града, той е в най-тежко състояние, с най-лошата инфраструктура в България, обграден от едни от най-бедните области в България, с много лоша демографска структура. Дали развитието на този град трябва да е нац. приоритет може би не е тази темата, в която да обсъждаме този въпрос.
И защо докато се строи магистралата да не се изгради съорЪжение/мост на друго място? Нали точно за това става въпрос. Щом румънците и Букурещ се оправят, ще се оправи и Русе. А8 ще завършва с кръгово на II-21, не е болка за умиране. А доколкото си спомням и Видин иска магистрала по същите причини, каквито и Русе.
Пускай ферибота като ти пречи трафика. А и според румънците сегашният мост си върши работата. Ти единствено потвърждаваш казаното от мен, че няколко русенци смятат пресичането на реката да става само при Русе. Ако трябва да сме откровени, редът на НОВ мост при Русе е чак след тези на Силистра и Никопол. Ще дойде времето и на ДМ Русе-2, дори може да го наричате "мост на Търпението", че нещо май ви липсва. Сега на дневен ред е Русе-А2.
  • Like
Reactions: paratrooper
На други обаче им пречи, минавайки до блоковете. Случайно в Силистра е така.
Да ферибот, много добре ме чу, така както има не един, а два ферибота при моста до Патра.

http://www.openstreetmap.org/#map=12/38.3014/21.7828

Освен това, най-добре е да се строи и от Дебелец към Бяла, а не само от Русе на юг. Първо Присово е доста конфликтна точка и след В.Търново с градските тунели, има 6 села, през които минава I-5. Така че има още бая време да мине за нов мост при Русе.
Хахаха на мен трафика не ми пречи да не ми минават пред блока :lol: .. Ферибот каза като пишеш вярваш ли си поне :cheers:
1 - 20 of 57 Posts
Top