SkyscraperCity Forum banner
1 - 7 of 7 Posts

· Registered
РУСЕфил
Joined
·
5,431 Posts
По тази таблица предполагам мостовете са с еднакви параметри - ленти за движение, ширина на платната и т.н.?
И в този смисъл, с оглед на информацията под таблицата за дължината на мостовете и довеждащата инфра - как така излиза, че нов мост на Русе ще е по-скъп от такъв на Силистра, при положение, че с довеждащата инфраструктура съоръжението ще е значително по-дълго?
 

· Registered
РУСЕфил
Joined
·
5,431 Posts
Имаме ли данни колко единици на час/ден е капацитетът на сегашния мост и колко минават? Мисля, че такива данни доста лесно биха разрешили спора има или няма проблем със самия мост. Ако може от броячите данни и преди ГКПП-то. Оттам-нататък вече може да говорим как ще се развиват нещата, ще се увеличава или не трафикът и т.н.
Защото до момента със сигурност се знае, че има задръствания. Със сигурност организацията не е оптимална. Въпросът остава, дали оптимизирането ще реши проблемът със задръстванията. Аз лично не си представям от 8 кабинки МПС да се вливат в 1 лента и това да не води до изчаквания и тапи, но може би пък има начин?
 

· Registered
РУСЕфил
Joined
·
5,431 Posts
Аз от цялата тая дискусия продължавам да не виждам отговор на следните 2 въпроса:
колко е капацитетът на сегашния Дунав мост?
колко е трафикът за последните няколко години?

Отговорът на първия въпрос е важен, за да знаем тавана до който може да понесе сегашното съоръжение.
Вторият въпрос ще покаже сегашното натоварване, както и тенденциите.

Мисля, че с отговор на тези 2 въпроса всички спорове ще се решат. Защото сега много хора казват, че организацията на моста не е добра и само това прави задръстванията, но никой не дава никакви данни. Което дава много основания да се съмнява човек дали наистина е така.
 

· Registered
РУСЕфил
Joined
·
5,431 Posts
Опитах да потърся документация от обществените поръчки за ремонт и поддръжка на моста при Русе, но както знаем там поддръжка няма, така че и обществените поръчки са малко и отдавнашни, линковете не работят. Единственото което усдпях да открия, без да претендирам, че изобщо е достоверно е това:
От 1952 до 1954 г. бе построен моста на Дунава свързващ Русе с Гюргево с обща дължина 2224 м, фиг. 5.10. На долния му етаж е разположен жп коловоз, а на горния има пътно платно със широчина 7,00 м.
Източник: Илия Иванчев, Мостове - история и съвременност, стр. 29 от този файл.
 

· Registered
РУСЕфил
Joined
·
5,431 Posts
Един материал от Медиапул. Явно са в кампания срещу заявените строителни планове на ГЕРБ или просто са си разделили матриала с господина от Golemi Infrastrukturni Proekti, за да си пълнят съдържанието.
Не знам доколко може да му се вярва, но дава отговор на въпроса за капацитета на сегашния мост при Русе, който отдавна търся - 2800 автомобила на час. Не става ясно обаче това дали са леки коли, камоиони, всякакви МПС.

Интересното е също така, че не се дава предложение къде да е следващият мост между Румъния и България, а само се оспорва решението да е при Русе. Като цяло материалът е едно прилично резюме на всички изтъкнати досега аргументи срещу нов мост при Русе, без да дава отговори къде трябва да е следващият мост. Все едно, че някой потребител оттука го е писал.

За мен лично обаче липсват данни за някои заключения, дори ако приемем всички числа в статията за верни. В смисъл - хем проблемът сега са само проверките, хем обаче трябва нов подход за сегашния мост, тир паркинг и още някакви инфраструктурни решения. Тоест очевидно само със смяна на митничарите няма да стане. Сега като пуснат и другите кабинки, ще видим доколко ще намалеят задръстванията.

Офтопик: Това, че мостът бил ремонтиран през 2013, на хартия може и да е вярно, но ремонтиран мост на който му пропада пътното платно, не ми вдъхва доверие - нито в моста, нито в ремонта.
 

· Registered
РУСЕфил
Joined
·
5,431 Posts
Няма меморандум с Румъния за трети мост, няма проектна компания, няма осигурено финасиране. 17 страници празни приказки, запълнени в голяма част от един потребител.
Темите за инфраструктурата в нашата част на България са така.
 

· Registered
РУСЕфил
Joined
·
5,431 Posts
Това го бяхме разглеждали и преди - пътят на АПИ свършва с моста. Всичко си е тяхно от границата, през целия град и така чак до търново.
 
1 - 7 of 7 Posts
Top