SkyscraperCity banner

81 - 100 of 116 Posts

·
Registered
Joined
·
29 Posts
Mα®;114010504 said:
^^
Ne vidi se jer je fotkano po oblačnom vremenu ali taj kamen izgleda odbojno, nekako ljepljivo, kao da je premazan medom.
Premazan je vjerovatno nekim vodootpornim silikonskim premazom. Izgleda uzasno :bash:
Neki ljudi bas imaju talenta za pretvorit gomilu para u ruglo.
 

·
Registered
43
Joined
·
6,072 Posts
Discussion Starter #88
Izvor: mojacrnagora.comNa svega 5 kilometara istočno od Herceg Novog nalazi se Zelenika, gradsko naselje u kojem je davne 1902. godine podignut prvi hotel na južnom Jadranu, danas poznat i kao hotel Plaža Zelenika.

Ovaj hotel posebne arhitekture, napravljen u divnom mjestu, krasio je mnoge razglednice sa početka prošlog vijeka, a u njemu su boravili brojni pripadnici aristokratije iz tog vremena poput kralja Nikole, kralja Petra Prvog Karađorđevića, albanskog kralja Ahmeda Zogua i drugih.

Zanimljivo je da je hotel za svoje goste organizovao vrlo aktivan odmor uz ponudu lova, ribolova i kratkih izleta u zemlje regiona.

Hotel je preživio dva svjetska rata i danas je jedino hotelsko zdanje, koje je sačuvano iz tog perioda. Nakon Drugog svjetskog rata, 1948. godine je izvršena njegova nacionalizacija, a hotel je primao turiste sve do 1961. godine kada postaje odmaralište za djecu iz Sarajeva.

Ovaj objekat se danas nalazi pod sudskim sporom, a do njegovog okončanja hotel Plaža Zelenika nastavlja da živi svoj samački život oronulog stogodišnjaka, čijim su odajama hodili kraljevi, a na balovima i maskenbalima plesale dame i plemići.
 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Tivat: Pravoslavci pomažu obnovu katoličke bogomolje

Obnovu ove bogomolje, zajedno sa renoviranjem obližnje, takođe katoličke, crkve Gospe od Anđela, prije dvije godine inicirala je građevinska kompanija „Yu Briv“, vlasnika Voja i Radovana Bujkovića iz GrbljaRadovi na obnovi male crkvice Gospe od Snijega, koja se nalazi u tjesnacu Verige blizu Tivta, ušli su u treću od četiri planirane faze, a otvoren je i žiro-račun za sve koji žele podržati renoviranje ovog značajnog objekta kulturnmog nasljeđa Boke Kotorske.

Obnovu ove bogomolje, zajedno sa renoviranjem obližnje, takođe katoličke, crkve Gospe od Anđela, prije dvije godine inicirala je građevinska kompanija „Yu Briv“, vlasnika Voja i Radovana Bujkovića iz Grblja. Pravoslavci- braća Bujković, pokrenuli su akciju u saradnji sa Župom Perast kojoj pripadaju te dvije crkve.

Mehanizacija „Yu Briva“ prvo je raščistila teren i uklonila nekoliko stotina kubika zemlje i građevinskog kojima su nesavjesni pojedinci, nelegalno istovarujući taj materijal sa platoa lokalnog puta Tivat-Prčanj-Kotor, iznad crkve, bukvalno zatrpali crkvicu Gospe od Snijega koja datira iz 15.vijeka.

„U drugoj fazi, uz podršku Opštine Tivat i Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore napravili smo projektnu dokumentaciju za obnovu crkvice Gospe od Snijega, a sada je u toku treća faza u kojoj se izvode građevinski i sanacioni radovi. 'Yu Briv' nas i dalje podržava, kao i još neke firme i pojedinci i svima smo im jako zahvalni. Ipak, i pored toga, morali smo uzeti kredit za obnovu ove i crkve Gospe od Anđela, jer te dvije crkve inače, nemaju vlastite izvore finasiranja kao što je to slučaj sa nekim drugim crkvama u Kotorskoj biskupiji. Stoga smo otvorili i žiro račun na koji svi koji žele, mogu uplatiti koliko mogu i time doprinijeti obnovi ovog značajnog dijala kulturnog nasljeđa Boke,“ kazao je danas tim povodom „Vijestima“ peraški župnik, don Srećko Majić.

Broj žiro računa kod Crnogorske komercijalne banke je 510000000113877846, sa naznakom don Srećko Majić.

Hvale vrijedan ekumenski potez dvojice biznismena iz Grblja, braće Bujković, do sada je rezultirao zaustavljenjem devastacuije i daljeg propadanja dviju katoličkih crkvica iz 15. i 16. vijeka u Verigama, a koje su inače, i zaštićeni objekti kulture. Na crkvici Gospe od Snijega podignuta je građevinska skela, donesen je sav neophodni materijal, a majstori koji imaju posebno iskustvo u obradi kamena, već su poodmakli u poslovima konstruktivne sanacije objekta crkve i postepenog uređenja njene okoline. Sagrađeno je novo kameno stepenište koje se spušta na obalu pred crkvom, a u toku je i gradnja omanje kamene obaloutvrde jer se temelji crkve nalaze bukvalno u moru, na samoj plaži.
http://www.vijesti.me/vijesti/tivat-pravoslavci-pomazu-obnovu-katolicke-bogomolje-821969
 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Poredjenja radiA da onda prefarbaju i ostale zgrade plus sto su ostvili ove sive djelove koji nisu mereme izgleda radi ko sta hoce
 
81 - 100 of 116 Posts
Top