SkyscraperCity Forum banner

Е-квиток у транспорті | E-ticket

123153 Views 1126 Replies 76 Participants Last post by  vbhjckfd
Мені прийшла ідея створити окрему тему про електронний квиток. Пропоную саме тут обговорювати все, що стосується цього проекту, його переваги і недоліки, для виявлення можливих недоліків цієї системи, які теоретично можуть ускладнити пасажирам користування громадським транспортом, а також їх виправлення наперед. Вважаю за потрібне обговорити всі деталі, і, можливо, за потреби, вплинути на процес впровадження е-квитка, адже є час, оскільки е-квиток, як прогнозують, запрацює щойно в наступному році.

Зміни потрібні, але розумні. Адже щось змінювати необхідно саме для того, щоб зробити життя зручнішим, і часом, на жаль, деякі зміни ускладнюють, а не полегшують життя. Тому пропоную обговорити тут повністю все про е-квиток, щоб зробити його максимально зручним для пасажирів львівського міського транспорту.

Приклад: у 2011 році, перед введенням діючої автобусної транспортної схеми до Євро-2012, на сторінках цього форуму обговорювали нумерацію радіальних
1А - 6А, та хордових маршрутів 1М - 40М. Завдяки обговоренню вдалося змінити
незручну нумерацію. Також підкоригували деякі маршрути, ввели додаткові (47А - 51) на прохання мешканців. Подібно завдяки форуму, якоюсь мірою впливалося на сихівський трамвай.

Пропоную добре обдумати не тільки теоретичні основні принципи роботи е-квитка, а й наші львівські реалії, у яких він може працювати не зовсім так, як в це є в Європі. Ці самі речі, які працюють там, не завжди добре будуть працювати в тутешніх умовах. Врахувати досвід не тільки європейських країн, а також Тернополя, у якому е-квиток вже введений, і який знаходиться в наших реаліях.

Чи буде зручним такий проект у Львові? На перший погляд, здається, що абсолютно так, це буде надзвичайно корисно і зручно, але, якщо взяти до уваги наші реалії, то може вийти трохи не так, як планується... Нагадаю нову транспортну схему 2012 року, яка, на превеликий жаль, ускладнила добирання до потрібних місць львів'янам. Плюси були - звільнення проспекту Свободи від маршруток, постановка великих автобусів, зникнення Дельфінів і перероблених Мерседесів з міських маршрутів. Але всім відомо про те, що трансферний квиток, який давав можливість безкоштовно пересідати, скасували через півроку (а потім ціну підвищили), з іншого боку, деколи користуватись ним було незручно через нестачу автобусів, переповненість, великі інтервали та збільшений час поїздки. На хордових маршрутах також бракувало машин, і виручали приміські. Вийшло не так, як планувалося, тому що спочатку не закупили необхідну кількість автобусів, а люди стояли на зупинках в мороз і не могли поміститись в автобуси, а деякі йшли пішки. Пасажири також не були добре проінформовані про зміну маршрутів, і більшість з них, на їхню вимогу, скоригували до попередніх. На Підвальній появилися надто багато маршрутів та постійні затори. Багато маршрутів стали закінчувати роботу швидше, ніж до 22 - 23, а то і 00 год, як це було до 2012 року, що відчувається дотепер.

Тому, щоб уникнути помилок такого типу, необхідно все обдумати. Як каже прислів'я, сім разів відміряй - один раз відріж.
Отже, починаємо! :cheers:
чи планується запуск вебсайту де можна привязати і-квиток(и) до свого профілю переглядати історію власних подорожей, друкувати чеки, поповнювати кошт, або купувати проїздні, отримувати звіт руху коштів за визначені часові періоди, відновити квиток у разі втрати або пошкодження?
See less See more
чи планується запуск вебсайту?
Так, обов'язково! Як же без цього. Все для пасажирів!
Також будуть працювати центри обслуговування і колл-центр.
Особисто мені було би зручно мати якийсь великий набір квитків за "гуртовою" ціною. Якщо ти один день їдеш ровером, а другий -- трамваєм, як бути? Зараз просто купую стоси квитків.

А чому в 21-му столітті в ІТ-столиці не можна реалізувати якісь рішення, де квитки будуть в межах смартфону (так як зараз вже зроблено з Приват24)? А відстежувати рух - за допомогою GPS-локації. Звичайно, що таке рішення виглядає складним в плані секюрності і стійкості до різних воркераундів, але це можна масштабувати.

Хто не має смартфону -- тоді вже так, нема звалу, треба притулятись.
Воно тормозить...хіба без валідації.
See less See more
Воно тормозить...хіба без валідації.
Що саме гальмує? Електронні квитки від Приват24?
Гальмує використання телефона, тормознута емуляція NFC необхідність підтвердження на самому смартфоні. Все це секунди які пасажир блокує валідатор і за ним утворюється черга. Квитки Приват24 мають проблему сканування, але можна наклеїть 40 наклейок, але встановити 40 валідаторів діло накладне і економічно не виправдане.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Гальмує використання телефона, тормознута емуляція NFC необхідність підтвердження на самому смартфоні. Все це секунди які пасажир блокує валідатор і за ним утворюється черга. Квитки Приват24 мають проблему сканування, але можна наклеїть 40 наклейок, але встановити 40 валідаторів діло накладне і економічно не виправдане.
Погоджуюсь. Я мав на увазі валідувати не через NFC, а віртуально, як Приват.
See less See more
звернув увагу на ще одну досить зручну функцію яку мав змогу спостерігати, це зміна тону зумера при дотику картки до валідатора коли на карточці залишається коштів на 3 поїздки або якщо підходить до кінця термін дії проїздного.

також зумер валідатора при дотику видає різні тони в залежності чи це доросла, дитяча, пільгова карточка та ін.
See less See more
  • Like
Здається, планується монетизація пільг (мала б у ЛЬвові вже з наступного місяця початись, але перенесли), то ж відпаде в принципі питання пільгових карток.

ПС. Якщо буде все, як каже автор теми, то це буде просто божественно, і шалений стрибок вперед для Львова.
See less See more
  • Like
Наскільки я пригадую, у попередньому проекті Е-Квитка було передбачено контроль за дотримання графіків по GPS, і штрафи за відставання/прискорення. Чи воно дійсно так планується наразі? І як бути у випадках всяких ДТП, поломок трамваїв, заторів і інших кожноденних "форсмажорів"?
See less See more
Наскільки я пригадую, у попередньому проекті Е-Квитка було передбачено контроль за дотримання графіків по GPS, і штрафи за відставання/прискорення. Чи воно дійсно так планується наразі? І як бути у випадках всяких ДТП, поломок трамваїв, заторів і інших кожноденних "форсмажорів"?
Так. Такий приблизно принцип і зараз напрацьовується: штраф за не виконання рейсу і премія за дотримання графіку.
Питання затримок в русі і оплати за це дійсно складне. Ми не збираємось платити за простої. Але ж тоді переввзники ці ризики від простоїв будуть закладати у собівартість переаезень. І не відомо що краще - посиійно платити за можливі ризики, чи погодитись певним чином компенсувати простої...
See less See more
  • Like
Здається, планується монетизація пільг (мала б у ЛЬвові вже з наступного місяця початись, але перенесли), то ж відпаде в принципі питання пільгових карток.

ПС. Якщо буде все, як каже автор теми, то це буде просто божественно, і шалений стрибок вперед для Львова.
Я хочу, щоб введення е-квитка стало значним покращенням для пасажирів, не тільки, щоб зросла швидкість ГТ, зникли Еталони, а й щоб ця інновація не вдарила по гаманцях пасажирів, тих, які користуються щоденно, і тих, які користуються 1 - 3 рази на тиждень чи місяць.

Дуже цікаві думки були на сторінці 1796 теми

"Громадський транспорт Львова"

Ну так власне, не варто все сліпо з Європи копіювати. У них ці всі системи вводились давно, а у нас зараз, то ж можна зробити оптимально, і з врахуванням їхніх помилок.
:eek:kay:

Надзвичайно влучно ви, Matvik, висловилися.
Я абсолютно згідний. Потрібно робити не так, як в Європі, а так, як буде зручно для людей, і те, що працює в Європі, не буде працювати тут точно так само. Тому що там зовсім інший рівень життя, інша роль ГТ і приватного транспорту, а також ставлення до них, інша ментальність. Все зовсім по-іншому. Крім того, їхня система не ідеальна. Дійсно, все це вводилось давно, тому в нас можна і необхідно робити розумніше, сучасніше, і з врахуванням нашої, а не їхньої специфіки. :eek:kay:
Адже ці консультанти ЄБРР, які радять зробити дорогими одноразові квитки, не орієнтуються в наших реаліях. Згадаймо нову схему 2012 р., коли ці спеціалісти розробили тупі схеми маршрутів, які не відповідають потребам пасажиропотоку. Вони думали, що тут, як і в них, всі їздять на машинах, і що в автобусах по 10 - 15 людей, відповідно так і розрахували схему, скоротивши кількість маршрутів з 78 до 46. Вони також думали, що на маршрути виїде необхідна кількість автобусів, так як в договорах, і з дотриманням графіків, як це би в нормі мало бути.

Це ненормально, коли одноразовий квиток коштує стільки, що за нього можна купити, грубо кажучи пакет продуктів. Або 3 літри бензину. Проїзд в громадському транспорті повинен бути доступним для кожного. І якщо в нас будуть дорогі одноразові квитки, то багато людей пересядуть на автомобілі. І ГТ від цього не виграє. Я розумію, що потрібно привчати людей до абонементів, але ж всіх до них не привчиш, тому що, крім людей, які щоденно їздять, існують, наприкад, такі види пасажирів:
• студенти не зі Львова, які вчаться і живуть у Львові, користуються ГТ 2 рази на тиждень, в понеділок і п'ятницю, коли їдуть з дому/додому;
• люди, які раз - два на тиждень їдуть до Львова продавати городину чи молокопродукти
• люди, які їздять до Львова на діагностику/лікування, чи провідувати когось, чи в гості, або в торговий центр (Ашан Форум, Південний тощо), отже, їздять по кілька, і якщо їдуть троє - четверо, то що - зразу 30 - 40 гривень давати ?
Таких категорій, звичайно, більше.
Я це пишу з практичної точки зору пасажира, а не теоретичної думки експертів ЄБРР, які не розбираються в наших реаліях, і своїми порадами можуть погіршити транспортну ситуацію, як це відбулося у 2012 р.
Ці пасажири не зі Львова, а з області, але є і львівські:

якщо я буду платити по 8грн за квиток, а потім стірчати в корку через обрив конташки чи пересідати бо "колодки горять", чи чекати по 20хв, а потім бачити по 2 трамваі ланцюжком.... ну і звісно напихатись в шпроту за 8грн... маршрутчики дякують та ставлять свічку за здоров_я таких "планувальників"!!!

і так, я на роботу ізжу трамвай+маршрутка, а з роботи маршрутка чи з співробітником на машині. тому мені треба 21 квиток в місяць...і як це має бути???
Також багато людей добираються на роботу пішки, тому що живуть близько від місця роботи (а за статистикою, таких навіть до 20 %), а раз чи два на тиждень їздять на закупи в Ашан або Форум тощо.

Отже, далеко не всім потрібні абонементи, відповідно, тарифна схема має бути вигідною також для них.

Також експерти ЄБРР, які пропонують з е-квитком зрівняти вартість проїзду в львівському електротранспорті та автобусах, не розуміють, що електротранспорт тримається тут за рахунок того, що проїзд в ньому дешевший, і що цей факт заохочує людей користуватись екологічним транспортом навіть в такому стані, яким він є в нас.

В Європі кричать, що необхідно зменшити викиди вуглекислого газу, а відмовились і продовжують відмовлятись від тролейбусів. А електробуси майже не закупляють і майже не виготовляють. Де тут логіка :?
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Ви мабуть не зрозуміли, що таке квиток, який купується у водія і квиток на разову поїздку, сплачений з транспортної картки.
Ось саме квиток від водія буде дорогим і не зручним. Всім категоріям, які перераховані вище ніхто не забороняє придбати картку, закинути на неї ХХ грн. і сплачувати разові поїздки по ціні близькій до тієї, що планується зараз.
Щодо зрівняння тарифів на користування електро і авто транспортом. У нас планується один основний тариф - на 60 хв. користування громадським транспортом. Всім! Любим! З любим числом пересадок.
Як тут розділяти електро транспорт? Заохочувати пасажирів тут треба не низькою ціною, а відсутністю дублювання маршрутів.
See less See more
  • Like
Reactions: 4
Ви мабуть не зрозуміли, що таке квиток, який купується у водія і квиток на разову поїздку, сплачений з транспортної картки.
Заохочувати пасажирів тут треба не низькою ціною, а відсутністю дублювання маршрутів.
Бажано ще й надійністю і швидкістю. Бо електротранспортом, принаймні трамваями, їхати комфортніше, напрягають лише часті поломки, вразливість до ДТП, а також, що деколи (далеко не завжди, трамваї зрідка так "газують", що аж страшно їхати) невиправдано повільна швидкість.
See less See more
  • Like
невиправдано повільна швидкість.
ЛЕТ фактично не проводить поточний ремонт колій. Я не думаю, що рейки коштують аж настільки багато, що не можна їх міняти хоча б раз на 5 років там, де швидше зношуються.
See less See more
  • Like
^^
ЛЕТу вони вже й не належать. Майже все було передано ЛАД, останню ділянку на Кн Ольги теж скоро переоформлять.
^^
Не зовсім так...
Зараз на балансі ЛАД щось близько 17 км.
Те, що було відремонтовано повертається на баланс ЛЕТ передача на баланс
  • Like
^^
Не зовсім так...
Зараз на балансі ЛАД щось близько 17 км.
Те, що було відремонтовано повертається на баланс ЛЕТ передача на баланс
Ага, дякую! Знач мені не вірно розказали.
See less See more
Так, за словами Сергія Журбенка, ще до впровадження е-квитка, у місті хочуть випустити на маршрути 725 автобусів, 130 трамваїв та 110 тролейбусів.
Це все чудово, але де візьмуть гроші на закупівлю цього транспорту? Купляти електротранспорт є зміст лише за умови розширення мережі. Не дуже доцільно дати більше тролейбусів на існуючий Тр7, але за умови продовження маршруту до Метро/Епіцентру 10 тролейбусів буде в самий раз.
See less See more
  • Like
Якщо ще у 2016 році в управлінні транспорту твердо заявляли, що система електронної оплати проїзду в громадському транспорті Львова запрацює вже на весні 2018 року, то наразі риторика по е-квиту різко змінилася. Так, вже у червні цього року керівник відділу автоматизованої системи оплати проїзду ЛКП “Львівавтодор” назвав нові терміни реалізації проекту.

“Якщо все буде добре, не буде жодних проблем ні в рамках відбору компаній, ні в подальшому, то електронний квиток в громадському транспорті Львова запрацює в кінці 2018 – на початку 2019 року.
Ну та ясно, не сумнівався, що так буде.
В коментарі кореспонденту 032.ua Журбенко розповів, що спеціальним обладнанням для електронної системи оплати проїзду обладнають лише той транспорт, який курсує на території міста. Тобто, мова йде про увесь комунальний транспорт та частину міських перевізників. В міжміських автобусних маршрутах діятиме готівкова система оплати проїзду.
WTF?? що значить, ЧАСТИНУ?
See less See more
  • Like
41 - 60 of 1127 Posts