Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 441 Posts

·
Rough'n'tough
Joined
·
12,865 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)


The European Capital of Culture is a city designated by the European Union for a period of one calendar year during which it organises a series of cultural events with a strong European dimension.

Preparing a European Capital of Culture can be an opportunity for the city to generate considerable cultural, social and economic benefits and it can help foster urban regeneration, change the city's image and raise its visibility and profile on an international scale.

The Commission of the European Union manages the title and each year the Council of Ministers of the European Union formally designates European Capitals of Culture: more than 40 cities have been designated so far.

The two member-states entitled to host the event in 2019 are Bulgaria and Italy. A competition will be organised in the coming years within these countries to designate the cities to the title. The cities runnning to represent Bulgaria are Burgas (the region of Burgas), Plovdiv, Ruse, Shumen, Sofia, Varna and Veliko Tarnovo. The winner of the national competition in Bulgaria will be announced in 2015.

http://en.wikipedia.org/wiki/European_Capital_of_Culture

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/capitals/european-capitals-of-culture_en.htm

Ruse - logo yet to be chosen


Shumen


Sofia - http://www.sofia2019.bg/en


Varna - http://www.varna2019.bg/
Veliko Tarnovo


Official bid page

http://www.ecoc2019bulgaria.eu/

To be updated.
 

·
Rough'n'tough
Joined
·
12,865 Posts
Discussion Starter · #5 ·
^^ Участва, разбира се, градът е добавен в списъка с кандидати. Благодарности за забележката. Чувам, че Кюстендил и Благоевград също имат намерение да се включат в надпреварата. Ако бъдат посочени официални източници, и те ще влязат в списъка.
 

·
Banned
Joined
·
194 Posts
Пловдив не участва ли? :doh: По мое мнение именно Пловдив трябва да представи България през 2019 г.
Поредният човек, който се поддава на разни соц клишета.
Не само, че шансът му е минимален, спрямо София, но и няма никаква обективна логика да е той.
Културната инфрастуктура на София е колкото на Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас и Русе взети заедно.
Че в София само на една улица Раковска има 10 театъра.
Да не говорим и за подходящи зали за провеждане на събития, открити пространства за летни мероприятия, ако щеш и в моловете могат да се провеждат събития, 10 кина, в които да се прожектират разнообразни филми на културна и обществена тематика.
Да не споменавам и за НДК, МИЦ, Зала Армеец, където можеш да събереш колкото щеш публика за вскакви събития.
Какво да кажем пък за катедралите и църквите на София - та едни Белград и Атина са смешки спрямо нашата столица, което показва в какви добри времена е била София, за да може да си позволи такива скъпи начинания, а какво пък остава за провинциален град в България без особено представителна църква.
 

·
Proud to be a Bulgarian
Joined
·
3,066 Posts
Поредният човек, който се поддава на разни соц клишета.
...
Ами като ме познаваш толкова добре, кажи и на какво друго се поддавам. А другият вариат е да не пишеш глупости.

Ако всичко се измерваше по количество "културна инфраструктура", то тогава Будапеща трябваше да представлява Унгария, а не Печ; Виена - Австрия, а не Линц и т.н. Това, че Пловдив трябва да представлява България си е мое мнение (както изрично съм написал) и не се основава на никакви соц или други клишета. Живял съм и в София, и в Пловдив и мога да си съставя мнение за себе си.
 

·
Rough'n'tough
Joined
·
12,865 Posts
Discussion Starter · #8 · (Edited)
^^ Пишеш на troll и flamer, известен на мнозина тука още от clubs.dir.bg. Вече започна да одрисква и тая тема както направи и с други. От писанията му не произлиза нищо друго, освен вечни караници и противопоставяния. В случая - София срещу останалите кандидати като недостойни участници в избора на българска номинация. Отвратително...

За незнаещите да се поясни, че шансовете за успех не зависят само и единствено от наличието на културни институти с колкото се може по-голям капацитет за посещаемост. Такива предположения представляват пример за грешно, грандоманско мислене, чуждо на ЕС. Важна е и програмата на кандидатите. Не изключвам вероятността при избора да натежи и желанието такава инициатива да подпомогне град, различен от София, чиято столична област и без това е най-богата.
 

·
Banned
Joined
·
194 Posts
Виена и Будапеща нямат нужда от реклама.
Предполагам си наясно каква им е била историята - до началото на 20 век и 2-та града са сред 10-те най-големи изобщо в света и с произтичащото от това несравнимо влияние и реноме, което са имали не само в Европа, но и в глобален мащаб.
Особено пък Виена, сочена векове наред за музикална, че и културна столица на света.

При нас за съжаление не е така и трябва да се избере най-малкото зло, което най-малко да ни срами.

А и друго - 5-те града, които посочих са наравно по брой културни институции и културен афиш - имат по 1 куклен, драматичен и оперен театър.
Обаче като чуя соц претенциите на единия, че бил "културна столица", който реално не е нищо повече от 5-те, при наличието на София с 10 пъти по-голям и по-разнообразен културен календар от тоя с претенциите, честно направо лошо ми става.
То бива бива нахалство и наглост, ама чак пък толкова :nuts:
Затова и съм малко по-"осторожен" на такива изказвания.

Какъв ти е проблемът пък на теб, цялата тема е безмислена, дори и да се опитваш да ме обиждаш с някакви безумни обвинения и квалификации, няма да намалиш стойността и силата на мнението ми, което първо е напълно обективно и подкрепено с факти и втори - би трябвало да го споделя всеки нормален човек, стига да не иска да се изложим, като кифладжии.
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
бла бла бла...

Да влезем в реда на темата-двата кандидата за лого на Русе, които стигнаха до "финала". Ще се създаде фондация за кампанията, която ще определи кое от двете лога да бъде избрано. 

·
Banned
Joined
·
194 Posts
Шансовете за избор са следните:
София - 90%
Варна - 5%
Пловдив - 4%
Велико Търново - 3%
Бургас - 2%
Русе, Казанлък, Шумен и другите новопретенденди - 1%.

Като изберат града, пак ще си говорим, само после като изберат София след 2 години да видим кой бил флеймър и кой не, и кой напразно си е дракал клавиатурата в името на някой провинциален амбициозен общинар/кмет, ламтящ за нов мандат.
Да не казвам и досега колко мои прогнози са се сбъднали, за които съм хулен несправедливо, ама накрая събитията се случват 1 към 1.
Щото се иска и логическо мислене и безпристрастен анализ на събитията. :)

И да допълня, че провинциален град има шанс да бъде културна столица едва след 20 години, като дойде 2-я ред на България. Като гледам няма повтарящи се градове, така че тогава има шанс. Тъкмо дотогава да са се поцивилизаволи да не ни излагат пред Европата.
 

·
Rough'n'tough
Joined
·
12,865 Posts
Discussion Starter · #14 ·
бла бла бла...

Да влезем в реда на темата-двата кандидата за лого на Русе, които стигнаха до "финала". Ще се създаде фондация за кампанията, която ще определи кое от двете лога да бъде избрано.
Хм, не знам със сигурно кое от двете ми харесва повече. Синьото ми е любим цвят. Първото пък стои някак си по-раздвижено. И двете са хубави, което и да изберат, грешка няма. :)
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
И аз съм на това мнение. Някак първото ми харесва повече, защото е по-цветно и разчупено, но и второто не е лошо. Както каза, което и да изберат няма да е лошо. Само да спомена, ако не знаете, че първото лого е избора на гражданите. Пред театъра беше направена изложба с доста варианти и имаше урна, в която русенци да пускат своя избор. Това първото е избора на гражданите, второто е на журито. Ето едно видео от всички варианти, които бяха изложени пред театъра.

 

·
Registered
Joined
·
7,267 Posts
Има, при това доста. Най-лесно се забелязват когато са залепнали по камъните около брега :)
 

·
Rough'n'tough
Joined
·
12,865 Posts
Discussion Starter · #19 ·
Има, при това доста. Най-лесно се забелязват когато са залепнали по камъните около брега :)
Малко ми е чудно защо миди са избрали за елемент, който да символизира Дунав в логото. При второто много отчетливо се поставя акцент върху разположението на Русе като населено място, разположено покрай голямата река. Независимо кой град изберат, самото участие вече създава някакъв творчески заряд. Това е колкото хубаво, толкова и полезно. :)
 
1 - 20 of 441 Posts
Top