SkyscraperCity Forum banner

Железничка станица Београд/Old railway station in the center of Belgrade

93313 Views 470 Replies 75 Participants Last post by  slava putnik
PETITION: MAIN RAILWAY STATION MUST STAY IN THE CENTER OF BELGRADE

Link to main article.
Link zo the petition

ПЕТИЦИЈА: ГЛАВНОЈ ЖЕЛЕЗНИЧКОЈ СТАНИЦИ ЈЕ МЕСТО У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА/PETITION: MAIN RAILWAY STATION MUST STAY IN THE CENTER OF BELGRADE

Ми доле потписани пунолетни грађани Србије захтевамо да путничка железничка станица остане уз историјски, административни, културни, образовни и туристички центар Београда. Под тим се подразумева останак садашње Железничке станице на Савском тргу, у односу на коју се Београд развијао као престоница и једна од најважнијих метропола у Југоисточној Европи.

We demand from authorities in Belgrade and Serbia to keep the main passenger train station in the historic, administrative, culture, education and touristic center of Belgrade. By that, we mean the remainder of the present Railway Station on Sava Square, in relation to which Belgrade was developing as a capital and one of the most important metropolises in Southeast Europe.

У односу на Железничку станицу се се више од једног века развијале улична и трамвајска мрежа, занатске и трговачке четврти, хотели, најпрестижније средње школе (Никола Тесла, Математичка и Филолошка гимназија), централне зграде институција државног значаја, чворишта јавног превоза, већина амбасада, односно све од чега је Прокоп предалеко. Пресељење главнине железничког саобраћаја на недовршену и јавним градским саобраћајем изузетно скромно повезану станицу "Београд-центар" у Прокопу, већ је показало велике слабости и отежало коришћење железнице, свакако утичући и на смањење броја путника.

In relation to the Railway Station was developed street and tram networks, craft and shopping districts, hotels, most prestigious secondary schools (Nikola Tesla, Mathematical and Philological Gymnasium), central buildings of state importance, public transport nodes, most of the embassies, or everything from which the new station in Prokop("Belgrade Center") is too far away. The relocation the majority of main raillines to unfinished station "Belgrade Center" in Prokop already results in few times lower ridership, even on reconstructed track to Valjevo and Užice! After reconstruction, travel time by trains is shorter than by bus. But location very modestly served by public transport, and outside of any major point which atract the passengers results in historically the lowest ridership!

У земљама првог и другог света, па и у земљама трећег света које имају визију развоја, управо локације уз активне железничке станице су највредније оним инвеститорима који то заиста и јесу! Разлог је што је железница једини транспортни систем који има техничких могућности да брзо, економично и директно превезе велики број људи са великих раздаљина, а да притом заузима минималну површину. Након уклањања некоришћених магацина, барака, аутобуских паркиралишта, бетонске базе, потпуно је јасно видљиво колико мало простора заузима путничка железница у Савском амфитеатру.

As a reason for moving the majority of trains from railway station in the center of Belgrade from December 10th 2017, with plan to remove few remaining trains until the end of 2018 is the project "Belgrade Waterfront". In the countries of the first and second world, and even in third world countries that have a vision of development, the investors who really are that, consider the locations near the active passenger railway stations as the most attractive for high investment! The reason is that the railway is the only transport system that has the technical capabilities to transport a large number of people from large distances quickly, economically and directly, while occupying a minimum surface area. After removing unused warehouses, barns, bus parking lots, concrete bases around main railway station, it is completely clear how is little part of the land which is occupied by the passenger rail in the Sava Amphitheater development zone.

Економски разумне владе света, када улажу у нове велике железничке станице попут Прокопа, то чине ради повећања капаците и формирања нових развојних зона. Никада како би прекинуле развој везан за локације старих железничких станица, и ради приватне градње на неколико хектара, колико функционалне путничке станице користе у центру града. Постоје у свету случејеви када се жели пренамена и тих неколико хектара, а тада такве железничке станице постају подземне, остајући на истом месту.

Economically reasonable governments of the world, when investing in new large railway stations like Prokop, do so to increase capacity and form new development zones. Never to break the development related to the location of old railway stations, and never give that for private construction on several hectares, how many functional travel stations they use in the city center. There are cases in the world when the conversion of these few hectares is desired, and then such railway stations become underground, remaining in the same place.
 • Like
Reactions: 3
1 - 20 of 471 Posts
Hvala na ovoj temi :eek:kay: Ja sam bukvalno očajan zbog idiotskog plana gašenja železničke stanice iz XIX veka u centru grada. To ne radi nijedan evropski grad koji drži do sebe i svoje tradicije. Želim uspeh ovoj inicijativi, iako sam svestan da su lupeži preuzeli obavezu na sebe da zarad privatnih interesa rade ovo što rade i da neće biti lako.


Pitanje za upućenije: Da li je bilo planova za natrkrivanje perona? Nekako mi je to uvek falilo ovoj stanici.
 • Like
Reactions: 3
Ne mogu da podržim peticiju koja se bori za nefunkcionalno rešenje. Bolje je da već jednom dobijemo funkcionalnu zgradu, a Beogradu centar nedostaje integracija sa gradskim prevozom i konačno izgradnja stanične zgrade. Sa druge strane stara stanica je mala neuslovna i da bi nju osposobili morali bi da je ozbiljno nadogradimo, tako što bi duplirali zgradu, kopiranjem postojeće, napravili dekorativnu staklenu kupolu, kako bi zatvorili stanicu, i pritom morali bi da spustimo perone i pristupne koloseke ispod zemlje, gde bi sami peroni mogli biti otvoreni ka tom velikom natkrivenom prostoru. Samo takvo rešenje bi bilo prihvatljivo, i takvo bih podržao.
 • Like
Reactions: 1
Ova teme je već otvorena na temi"železnica" pa otkud opet nova tema ovde? Inače je odbijena peticija.
P.S Peticiju je "okačio" i na globalnom forumu na dve teme Railways i Metro,zašto bi to radio?
"MAIN RAILWAY STATION MUST STAY IN THE CENTER"?
Mora?Ah to su oni iz ekipe 80'što su opstruisali Metro u Beogradu a specifično novi železnički čvor.Prokop im je vrhunac mržnje.Još će na kraju da se zbog ovakvih ispada da se preprojektuje Prokop i da se stavi kruna na vrh stanične zgrade.
See less See more
^^ bas cudno
Karl kao i uvek aktivira se u minut do 12 pred svrsen cin ....... kad sam pominjao da treba ranije raditi peticiju za ocuvanje Glavne zeleznicke stanice kao stanice nije bilo sluha.
^^
Постови члана Smart City су пријављени на глобалном форуму, јер је реч о злоупотреби, односно свесном и намерном ширењу дезинформација.

Конкретне дезинформације:
1) Да је иницијатива страначка. Испада смешно, јер тренутно у Србији не постоји политичка странка која разуме значај железнице, нити која има у плану и програму железнице за ишта осим прање новца кроз кредите, и глуму пред странцима озбиљне земље кроз слике шминке и статистике о финансијској вредности железничких пројеката.
2) Да је петиција одбијена. Испада још смешније, јер петиција још најмање месец дана неће бити предата.

Критичко мишљење према одређеним пројектима, догађајима, активностима, је добродошло, али никако свесно ширење погрешних информација.

А уместо техничко, транспортних образлагања покривених мапама, бројкама итд. пренећу неколико коментара подписника:
zato sto je glavna zeleznicka stanica srce beograda
ko ne zna francuski nek stavi u gugl translejt said:
Ça serait une erreur de fermer cette magnifique gare monumentale et emblématique, véritable porte entre la ville et le reste du continent et de la remplacer par cette nouvelle 'coque', éloignée de la ville et de la vie, déserte et sans âme.
..zelim da Beograd sa svojom Zeleznickom stanicom u centru bude ekonomican i lako dostupan svim gradjanima Srbije prvenstveno, a i sire svim gostima van granica Srbije, iz celog sveta. Smatram da gradjani Srbije imaju pravo da budu pitani i da podignu svoj glas i bore se za sve dobre stvari koje osecaju srcem i dusom a koje su za dobrobit svih ljudi tj.covecanstva. Ko nas je to davno a i sada ubedio da za to nismo sposobni. Da udruzeni za dobro nemamo moc da menjamo svet i ljude oko sebe na bolje. Itekako da imamo.
See less See more
 • Like
Reactions: 2
2
Bez ukopavanja koloseka, ukidanja pruge oko Kalemegdana, i zatvaranja same zgrade, tako da su peroni u celosti natkriveni, kao i formiranja aneksa zgrade koji bi arhitektonski bio kopija starog dela, osim što bi morao da sadrži krštenu salu, nema razloga da stanica ostane gde je. Čisto da bude jasnije kako bi stanica trebala da se preuredi, nekoliko primera dole.See less See more
 • Like
Reactions: 1
^^
Постови члана Smart City су пријављени на глобалном форуму, јер је реч о злоупотреби, односно свесном и намерном ширењу дезинформација.

Конкретне дезинформације:
1) Да је иницијатива страначка. Испада смешно, јер тренутно у Србији не постоји политичка странка која разуме значај железнице, нити која има у плану и програму железнице за ишта осим прање новца кроз кредите, и глуму пред странцима озбиљне земље кроз слике шминке и статистике о финансијској вредности железничких пројеката.
2) Да је петиција одбијена. Испада још смешније, јер петиција још најмање месец дана неће бити предата.

Критичко мишљење према одређеним пројектима, догађајима, активностима, је добродошло, али никако свесно ширење погрешних информација.

А уместо техничко, транспортних образлагања покривених мапама, бројкама итд. пренећу неколико коментара подписника:
E pazi ko mi kaže? Onaj koji se jada na engleskom globalnom forumu umesto da piše lepo o gradu i zemlji u kojoj živi.
A ovo za"dezinformacije".Prvo pravno globalni forum ti nije država?!? ,a nije ti ovo žuta štampa pa da se frljaš sa javnim peticijama ,a sam se baviš ovde pre svega politikom umesto stavovima "udruženja".
Ja ti kažem da je peticija je odbijena eto ja sam je odbio jer eto ja prorukujem šta će da se dogodi kada je budeš "predao" ali si je zato okačio zvanično na globalnom forumu na engleskom pre predaje?
Dakle pravno gledano predao si je i javno objavio ,što bi se reklo svetska premijera.Prvo si obavestio strance pa ćeš onda predati vlastima??? Mizerno.
P.S Pravno gledano ,čim si je objavio na globalnom forumu znači da si je javno obajvio,te sam poslao protiv prijavu ali da si ti zloupotrebio forum o "svesnom i namerno širenju dezinformacija a koje štete ugledu zemlje",realno globalne moderartore boli uvo što se neki forumaš žali na drugog,presmešno.Niti znaju da pročitaju o čemu se raspravlja i u svakom slučaju oni vole da čuju i drugu stranu.Ne postoji verbalni delikt na forumu ili bi ga ti uveo ??? Pravno gledano samo ako postoji rasna ,verska,nacionalna ili slično javno iskazana mržnja onda možeš da žališ moderatorima.Daj devojko nemoj da cmizdriš kada ti nešto ne proilazi .
Ako kažeš da peticija nije stranačka(dokaži da nije) ,zašto si se setio da je sada objaviš u predizbornom vremenu i to kada se zvanično preselila sa stare lokacije na novu,a gde si bio pre toga? I da je objaviš javno pre nego što si je uputio vlastima?Znači ako si je javno objavio ovde onda je za diskusiju a svako može da kaže bez rezerve šta misli o njoj, pa i da je stranačka.Big deal.

P.S Pre nego što napišeš ovakve gluposti ti se ipak konsultuj sa nekim ,(ako imaš kapacitet),jer si sam sebi naneo i možeš da naneseš štetu.Ponovo ti kažem Odbijeno.
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Bez ukopavanja koloseka, ukidanja pruge oko Kalemegdana, i zatvaranja same zgrade, tako da su peroni u celosti natkriveni, kao i formiranja aneksa zgrade koji bi arhitektonski bio kopija starog dela, osim što bi morao da sadrži krštenu salu, nema razloga da stanica ostane gde je. Čisto da bude jasnije kako bi stanica trebala da se preuredi, nekoliko primera dole.


Све што си написао стоји! А да би се то могло касније урадити како си написао потребно је сачувати инфраструктуру од погубне политике. Прокоп не искључује главну станицу! Они требају да се надопуњују!
 • Like
Reactions: 1
Kasno je za to. Sada bi bilo važnije da se pokrene kampanja da prva linija metroa ne zaobiđe Prokop.
 • Like
Reactions: 4
I ja sam bio za to da se stara stanica očuva za funkcionisanje Gradske železnice,više puta sam to ponovio.A ovo je najgori način da se neko javno obrati vlastima da moraju?? da nešto urade i to tek kada je zvanična odluka o tome donesena i praktično se 90% funkcija već premešteno na Prokop.
@Arnorian,Slažem se Metro ne treba da zaobiđe ni Prokop ni Slaviju ali da li će to biti u prvoj ,drugoj ili trećoj liniji videćemo po završenoj studiji, studije od pre pre studije ...
Jovin je je lepo rekao, bez 5 linija grad ne može da se pokrije na celoj teritoriji + Gradska železnica.Smart plan je dobro i prvi put obuhvatio i Gradsku železnicu u metro sistem to je po meni najveći kvalitet studije ,ranije to nije bio slučaj.Nije ni čudo kada je studiju je radila WSP London ,firma koja je radila i na Crossrail studiji pa sami su bili iznenađeni da već imamo izgaređnu infrastrukturu čak i za ono što oni nazivaju Crossrail 2 projektom.
Na taj način će ublažiti nedostatak tih 5 linja barem na 3 kraka, a kako je predhodno predviđeno Jovin-Maletin planom.Realno bolje je da stavimo u funkciju ono što već imamo izgrađeno,a 5 linju ćemo dočekati limburga meseca.
See less See more
 • Like
Reactions: 1
@smart bravo smarte na razumisljanju zaista ! Karlo ili ko god je pokrenuo peticiju pred svrsen cini mi se namerno , cak u jednom trenutku su pominjali da pokusavaju da udju u opozicione medije koji kritikuju vlast sto samim tim politizuje udruzenje koje vise ne zastupa interese ljubitelja vec se pretvara u neku vrstu politickog oruzija sa argumentima tipa evo i u centru Amsterdama pored reke zasto ne bi moglo i u Beogradu... a kad sam ih pre godinu i po upozoravao da se aktiviraju oko glavne zeleznicke da udju u pregovore sa svim relevantnim institucijama i politicarima vezano za njen ostanak u svrsi gradske zeleznice niko nije prstom pomerio nego su oni sad postali revolucionari hoce da sruse projekat koji se realizuje poslednjih 40 godina(novi zeleznicki cvor) a nikako da mu se nekako prilagode i unaprede sve to, nisam znao da su ljubitelji samo onoga sto oni smatraju zeleznicom , umesto da nude resenja za Prokop oni ga zustro kritikuju kao da je upitanju autobuska stanica a ne ZELEZNICKA. Sram ih bilo toliko od mene izgubili su svaki legitimitet.
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Realno svako danas može da napravi "kombi" udruženje pa i ne treba da pridajemo neki značaj.
 • Like
Reactions: 2
Због чега омаловажавати удружење?
Тамо сигурно има експерата и заљубљеника у железницу.
Са овом конкретном иницијативом се не слажем и подржавам Прокоп.Када видим колико је железница заробила Београд, одвојила обале, велике просторе у Савском амфитеатру, Дорћолу, како је опкорачила Калемегдан. Као нека омча око врата Београду.

Овај систем замењује модерни чвор који далеко мање смета развоју и градњи на површини јер је сав у мостовима и тунелима у старом делу града. Једина мана му је позиција Прокопа која није у самом историјском центру града. То се мора надоместити добром саобраћајном повезаношћу, пре свега је потребан метро.
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Realno svako danas može da napravi "kombi" udruženje pa i ne treba da pridajemo neki značaj.
Sram te bilo!!! Ljudi se trude oko nečeg što je važno i stručni su a ti ih omalovažavaš. Nikada nećemo biti demokratska država ako ti je argument da svako može da napravi udruženje. Zašto ga recimo ti ne napraviš ako već može svako?
To sto su organizacija ne mora da znaci da su strucni. :)
 • Like
Reactions: 2
Pa ni ne zove se udruženje stručnjaka nego ljubitelja. Ja prvi obožavam železnicu i smatram da je u Srbiji treba razvijati, ali sve ima svojih ograničenja.
Sram te bilo!!! Ljudi se trude oko nečeg što je važno i stručni su a ti ih omalovažavaš. Nikada nećemo biti demokratska država ako ti je argument da svako može da napravi udruženje. Zašto ga recimo ti ne napraviš ako već može svako?
Sram tebe bilo!!! Kakvo ti je to udruženje koje kači peticiju na stranom forumu na engleskom i nanosi štetu ugledu zemlje i to pre nego što ga uputi kome je namenjeno a onda cinkari forumaše stranom moderatoru.Mizerno!
Tu nema stručnih već nepismenih ako ne umeju da napišu pravno pismenu peticiju ili da znaju kako i gde smeju da je objave.I kakva im je to "stručnost"da se bilo kome obrate kada je već sve završeno sem ako nije u neke druge svrhe..toliko glupi nismo.
 • Like
Reactions: 1
1 - 20 of 471 Posts
Top