SkyscraperCity Forum banner

Индија | India

7829 Views 29 Replies 4 Participants Last post by  Singidunum


Површина: 3.287.240 km² (7.)

Становништво: 1.210.193.422 (2.)

Индија или званично Република Индија је држава у јужној Азији. Седма је држава на свету по површини своје територије, друга по броју становника. Такође, по броју становника Индија је највећа демократска држава на свету. На југу излази на Индијски океан, на западу на Арапско море, а на Бенгалски залив излази на истоку. Укупна дужина њених обала износи 7.517 km. Са Пакистаном се граничи на западу, на северу са Кином, Непалом и Бутаном, а на истоку са Бангладешом и Мјанмаром. У близини Индије се у Индијском океану налазе Шри Ланка и Малдиви.Таџ Махал у Агри је најпознатији споменик ИндијеМумбајЊу Делхи

See less See more
5
1 - 20 of 30 Posts
Вештачки глечери против жеђи
13. 05. 2012.Индијски инжењер Чеванг Норфел дошао је на генијалну замисао, која је, заправо, крајње - једноставна. За разлику од многих других идеја које данас олакшавају живот стотинама хиљада људи - од УСБ меморије до тачскрина, у овом случају реч је о замисли која стотинама хиљада људи - може да спаси живот.


Чеванг Норфел, инжењер који је осмислио бране​

Пијаћа вода је природно богатство којег нема довољно. Број становника Земље непрекидно се повећава, а најгоре од свега је што најбрже расте у подручјима сиромашним водом.

Индија је 1920. имала око 250 милиона становника, а данас 1,2 милијарде, 1950. у Пакистану је живело око 50 милиона људи, тренутно око 170 милиона, а према проценама УН, до 2050. биће их око 350 милиона - чак седам пута више.

Несташица воде задаје велике проблеме становницима планинских предела Индије и Пакистана, где киша пада само на великим висинама, и то искључиво зими. У пролеће и лето, периодима сетве и жетве, нема падавина. До сада су сељаци, који углавном гаје зоб, пшеницу и грашак, могли да се ослоне на воду насталу отапањем глечера, снега и леда, али се и овде, као и у Алпима, глечери све више смањују, па самим тим нема довољно воде.


“Готово да нема места где нисам направио неку улицу, мост, зграду или канал”, каже овај седамдесетпетогодишњак, који се специјализовао за изградњу система за наводњавање. Он је радио као инжењер у индијском региону Ладак, у коме је несташица воде највећи проблем. Док је подизао цистерне за воду, синула му је идеја: како би било да се вода која сваке године настане отапањем глечера сачува и боље искористи?

Ево принципа на којеме се заснива Норфелова идеја: на северној страни долине, која је у хладу и коју треба наводњавати, на висини од 4.000-5.000 метара, подигао је мноштво камених брана. Из водених токова насталих отапањем снега, вода се каналима и цевима транспортује до плитких басена, где се брзо замрзава. Када се један слој замрзне, до басена се пажљиво спроводи нова количина воде, све док се за неколико недеља не формира чврст ледени брег.


Проблем је кад лети пресахну извори


Једна од брана које „дозирају“ наводњавање​

Највећи вештачки глечер је изнад села Пуктси, са 700 становника. Дуг је 300, широк 50 метара и дебео 1,2 метра. Трошкови пројекта су свега 2.000 долара - што значи да су пијаћа вода и наводњавање поља обезбеђени за само 10 долара по становнику. Поређења ради - вештачко језеро са коритом од цемента кошта најмање 34.000 долара. “Сви проблеми у Ладаку повезани су са водом”, схватио је “Ледени чика”, како су га произвали новинари британског магазина “Тајм”, који је већ био у пензији, када је почео да гради вештачке глечере. “У већини региона је нема, док је у ретким областима у којима је има расипају. Према томе, морамо боље да је распоредимо”, објашњава он.


Глечери на великим висинама су једини поуздан извор воде​

Додатни проблем је глобално отопљавање, за које сељацима нису потребни статистички подаци. Довољно је да баце поглед на своја поља на падинама планина - тамо, где је некада зими све било бело, данас је све смеђе. Сваке године граница подручја под снегом помера се за још неколико метара у брда.
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/323408/Vestacki--gleceri-protiv-zedji
21.05.2012
Фијат раскида уговор са Татом

Њу Делхи
-- Фијат и индијска Тата раскинуће уговор стар 6 година који је омогућавао италијанској компанији да продаје кола у салонима индијског конгломерата.
Прекид сарадње, међутим, отвара нове могућности и омогућава "Фијату" да утире пут јачању сарадње са јапнском компанијом "Сузуки мотори" на трећем по величини азијском тржишту, оцењују аналитичари.
"Фијат" и "Сузуки" већ више од једне деценије сарађују на азијском тржишту и јачење те сарадње би могло да помогне италијанској компанији да појача пришуство у индији.
"Фијат" је продао свега 16.000 кола у финансијској години која је завршена 31 марта 2012, што је за 24 одсто мање него у претходној. У Индији је у том периоду продато 2,61 милиона возила, када је остварена стопа раста испорука од 4,7 одсто.


"Сузуки", који учествује с 42 одсто у продаји кола у Индији, могао би да има доста користи од "Фијата" у производњи дизел мотора и у прикључку на дилерску мрежу на тржиштима као што је Бразил, највећој привреди Јужне Америке, у којој "Фијат" има дубоке корене.

Почектом маја "Тата" и "Фијат" одлучили су да обуставе продају и сервисирање "Фијатових" кола у Индији након што су се две компаније сагласиле да прекину шетстогодишњу алијансу пошто италијански гигантски произвођач кола бележи пад продаје кола на индијском тржишту са високом стопом раста.

Том одлуком окончане су вишемесечне спекулације о судбини заједничког предузећа "Тате" и "Фијата".

Директори обе компаније изражавали су незадовољство поводом недовољне продаје "Фијатових" кола у Индији.

У заједничком саопштењу две компаније су ставиле о знања да ће наставити сарадњу у оквиру заједничког предузећа "Фијат- Индија аутомобили", које израђује моделе робних марки "Фијат" и "Тата", као и моторе и мењаче у фабрици у Раџангаону у западној Индији.

"Тата", највећа индијска аутокомпанија по продаји, обавља послове дистрибуције и сервисирања "Фијатових" производа у оквиру споразума из јанаура 2006. Према последњем договору, "Тата" ће предати послове дистрибуције и сервисирања "Фијатових" кола компанији групације "Фијат", која је основана.

"Фијат", у оквиру кога послују робне марке "Фијат", "Алфа ромео" и "Масерати", сада производе кола као што су "пунто" и "линеа" у Индији у заједничком предузећу са "Татом."

У Ранџангаон фабрици може да се израђује до 200.000 кола и 300.000 мотора годишње, као и 300.000 делова за индијско тржиште и за извоз.
"Фијат" је у медјувремену објавио споразум са "Марути-Сузукијем" о испоруци дизел мотора.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=05&dd=21&nav_id=611166
Evo slike i moji utisci sa mog putovanja u Indiju.Fantasticna drzava koju bi toplo preporucio.

Uzivajte.

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1474483
22.06.2012
"Мртвац" у трци за председника


Њу Делхи/ Лондон -- Сантош Кумар Сигх, 32-годишњи кувар, кандидовао се за председника Индије да би доказао да је жив.Сантош већ девет година покушава да докаже властима да је жив пошто су га рођаци прогласили мртвим због одлуке да се ожени девојком из касте Далит, чији су припадници познати као "недодирљиви".
Он је писао премијеру Индије више пута, али без успеха. Зато је сада одлучио да се региструје као један од 12 кандидата на изборима, који ће бити одржани наредног месеца, наводи британски “Телеграф”.

Сантош се нада да ће, уз помоћ прикупљене документације за регистрацију, моћи да докаже своје постојање.

Он је напустио своје село 2000. године да би се запослио у Мумбају, где се заљубио и потом оженио са девојком из касте Далит. Три године касније вратио се у село да би своје рођаке упознао са младом. Међутим, чим су чули којој касти припада, рекли су му да је осрамотио породицу и избацили га ван.

"У извештају је прво био наведен нестанак, што је касније измењено у – смртни случај. Мештани су ми приредили сахрану и просјацима давали милостињу како би доказали да сам мртав", објашњава Сантош и истиче да сум у поједини рођаци, уз помоћ полиције, отели имање.

"Отишао сам у полицију да би ме заштитила, а они су ме напали и викали: Ти си, према званичним документима, мртав, а ако не напустиш село, бићеш и заиста мртав", додао је он.

Сантошу је суд прошле године одбио захтев за поништење умрлице. Чак су и мајку његове супруге исмејавали јер је дозволила "ћерки да се уда за мртваца", наводи “Телеграф”.

Када је у полицијској станици у центру Делхија подносио молбу за поновно разматрање захтева, рекли су му да ће, само ако почини неко кривично дело, сва његова документа бити генерисана.

Сантош је у свом прогласу навео да му је једини циљ да држава призна да је жив и да не жели да буде председник државе.

"Кандидовао сам се за председника да би доказао да сам жив. Не желим да будем председник. Уколико влада не може да ме прогласи живим, захтевам онда да ме убију и издају праву умрлицу", написао је он.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=06&dd=22&nav_category=78&nav_id=620739
Evo slike i moji utisci sa mog putovanja u Indiju.Fantasticna drzava koju bi toplo preporucio.

Uzivajte.

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1474483
Odlična reportaža!:cheers:
3.07.2012
Индија: Деца гладују, пшеница трули


Сваког дана око 3.000 индијске деце умре због неухрањености, а ипак планине пшенице и пиринча трули у северном делу те земље.

Питање зашто власти једноставно не могу да толиком количином жита попуне празне стомаке је збуњујуће. Али објашњење лежи у сложеним прописима који регулишу набавку и дистрибуцију.
Овај парадокс последица је ригидног режима, недостатак објеката за складиштење као и корупција у јавном дистрибутивном систему.
То је срамота за владу на чијем је челу Конгресна партија која се вратила на власт 2009 управо захваљујући обећањима да ће помоћи сиромашнима који чине око 40 одсто од 1,2 милијарде становника.

Званичници кажу да би око 6 милиона тона житарица у вредности од најмање 1.5 милијарди долара могло да пропадне. Аналитичари кажу да губици могу бити далеко већи јер више од 19 милиона тона сада лежи на отвореном простору, изложено летњим врелинама и монсунским кишама.

Влада је подигла откупну цену жита више од 70 одсто од 2007, што само подстиче већу производњу. Као резултат тога, залихе су сада нон стоп на максимуму од око 50 милиона тона, 12 пута више од званичног циља.
"Складиштење је један од највећих проблема свих". Залихе житарица у владиним складиштима сада стоје, на рекордних 82,4 милиона тона.

Међутим, то је око 20 милиона тона више него стварни капацитет.

Извоз пшенице није привлачна алтернатива. Након куповине пшенице од фармера и урачунатим трошковима транспорта и складиштења, цена је око 346 долара за тону.

Међутим, индијска пшеница на извозном тржишту коштала би тек 260 долара за тону, што подразумева губитак.

Индији, препуноја житница, за већу продају сметају уске саобраћајнице и сумње трговаца у квалитет зрна.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=07&dd=03&nav_id=623403
Најјефтинији таблет рачунар производиће се у Индији
02.07.2012.
Индија жели да направи најјефтинији таблет рачунар на свету, пише сајт ДW. „Акаш 2“ би требало да буде нешто попут Ајпеда за сиромашне, јер ће наводно коштати свега 32 евра. Какве су шансе да им то пође за руком?

Пре шест месеци индијска влада се већ хвалила претходником, првом генерацијом Акаша, али већ тада је било јасно да ће идеја о таблет рачунару „Маде ин Индиа“ бити потпуни промашај.

Додуше, стручњаци у Њу Делхију не посустају. „Увек ће бити неких прекретница у историји. Када кажем пректретница, у овом случају мислим на неке касније генерације овог уређаја“, изјавио је индијски министар образовања Капил Сибал.

Индијски таблет рачунар би требало револуционарно да промени систем образовања у овој земљи. Намера индијских власти је да „Акаш 2“ заврши у рукама више стотина хиљада студената. Друга фаза мисије за производњу најјефтинијег таблет рачунара на свету, предвиђа дистрибуцију уређаја у сиромашним регионима широм света. Влада у Њу Делхију рачуна да би рачунар Акаш могао бити пун погодак јер велики број људи себи не може да приушти скупље рачунаре. Све је то део трогодишњег пословног плана.

Међутим, реализација идеје је кренула низбрдо. Произвођач Акаша, фирма Датавинд суочава се са озбиљним техничким проблемима. Наиме, дисплеј који реагује на додир не ради баш најбоље. Поред тога, у току је и спор између Датавинда и Универзитета Јодпур, на којем је најјефтинији таблет био развијан.
Индијска влада фирми Датавинд и Универзитету у Мумбају даје још једну шансу. Зато је и нови модел индијског таблет рачунара назван Акаш 2. Ако све буде текло по плану, цена истог би заиста могла бити 32 евра.

Шеф Датавинда Сунет Тули, којег индијски медији последњих месеци оштро критикују, верује у производе своје фирме. „Захваљујући новој сарадњи у Мумбају, много тога биће лакше – у производњи, као и у дистрбуцији уређаја“, рекао је Тули.
http://www.24sata.rs/vesti/svet/vest/najjeftiniji-tablet-racunar-proizvodice-se-u-indiji/45962.phtml
Индијци против хипермаркета
20. септембар 2012.
Штрајк милиона због најављеног доласка страних малопродајних ланаца. Уплашени власници малих радњи, члан коалиције напушта владу

ШКОЛЕ су у многим деловима Индије у четвртак биле затворене - из бунта због намере да се отворе нове, велике стране продавнице. Хипермаркети, изгледа, нису омиљени на индијском потконтиненту, где постоји страх за опстанак сопствених, малих трговина.

Према владином предлогу, срачунатом да покрене успорену привреду и повећа запосленост, глобалним трговинским ланцима биће омогућено да преузму 51 одсто власништва над индијским малопродајним компанијама. До сада, они су могли само да продају мањим трговинским радњама, а не директно индијским купцима. Опозиционе странке - уједињени националисти из Баратија џаната партије и комунисти - у четвртак су због владиног предлога организовале једнодневни штрајк.

С обзиром на то да је Индија сложена држава, а да њеним деловима владају различите партије, и одзив на протест је био "шарен": Калкута и Бангалор су, буквално, стали, за разлику од, на пример, Њу Делхија и мегаполиса Мумбаја.
Конфедерација индијских трговаца најавила је да ће у протесту учествовати око 50 милиона људи (земља има више од милијарду становника).

ГОРИВО ВЛАДА је најавила и поскупљење дизела за 14 одсто. Та врста горива је, иначе, обимно субвенционисана у Индији. И због тога је у земљи прокључало незадовољство.

- Мултинационалне компаније уништиће економско и друштвено ткиво земље и утицаће неповољно на запослене у трговини, саобраћају, пољопривреди, и на друге учеснике у малопродаји - рекао је за агенцију АФП лидер Конфедерације Правин Канделвал.

Би-Би-Си преноси речи трговца из Њу Делхија, забринутог да ће изгубити посао у конкуренцији страних супермаркета. Те велике компаније, каже он, могу да привуку купце тако што продају по производној цени, па ће радње попут његове бити највише погођене.

Уздрмана је и централна власт: Конгресна партија изгубила је подршку главног коалиционог партнера, чијих шест министара у петак би требало да поднесу оставку. Због свега тога, западни посматрачи забринути су да влада неће моћи да спроведе најављене либералне реформе, које је сама назвала "великим праском".
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:397908-Indijci-protiv-hipermarketa
30.09.2012
Да ли вам се допада Шумахерова „свемирска“ стамбена зграда?

Кажу да овакву грађевину свет још није видео. „Шумахерова кула“ освануће у Њу Делхију, са 85 спратова на којима су распоређени луксузни станови.
Луксуз је права реч којом би се описао MSWT (Michael Schumacher World Tower), нов становник Њу Делхија и Индије. Дакле, ако се осећате пунопавном чланом џет сета, и волели бисте да свако јутро поздравите господина Шумахера једним комшијским „Добро јутро!“, изволите. То ће вас коштати око 250 хиљада долара. Цене су, разумљиво, промотивне. Како се шушка, комшије ће вам бити и неке Боливудске звезде, а можда и по нека Холивудска.

Кажу да овакву грађевину свет још није видео. „Шумахерова кула“ освануће у Њу Делхију, а извођач радова Архитектонска фирма Хоместеад обећала је да ће оваква креација на прави начин представити сензибилитет и личност славног возача, његове мисли, веровања и љубав према брзој вожњи. Они поносно истичу да ће MSWT бити споменик раскоша и софистицираног стила.Ова модерна тврђава има две целине. Прва је кула која се издиже изнад јединственог хелиодрома и која је обмотана гуменом траком која симолизује све Шумахерове трофеје. Саздана је од комбинације стакла и челика што за ове архитекте представља спој брзине и друштвеног живота. Друга целина је управо хелиодром, веома елегантног дизајна и чини се да лебди над земљом за шта је заслужно ахитектонско решење носача ове писте.

На 85 спратова распоређени су луксузни станови са 4-5 соба опремљених са стилом и много украса и детаља. Како кажу, идеално уређен простор за породичан живот, окупљања и дружења затвореног типа.

Свакако да овакав ентеријер неће заобићи завидно опремљени спа и фитнес центри као и по базен на сваком спрату. На самом улазу је огроман фоаје, а може се рећи и дворана, уређена тако да намештај од нерђајућег челика делује сасвим природно. Наравно, планиран је и музеј који ће посетиоце повести на путовање кроз завидну каријеру највећег возача Ф1.

Компанија Хоместеад најављује да ће се радови на изградњи MSWT окончати 2015, када ће господин Шумахер званично и лично предати кључеве својим новим комшијама, пошто и сам овде планира да борави када је у Индији.
http://www.smedia.rs/biznis/vest/38773/
Индија разматра куповину брзих возова

ЊУ ДЕЛХИ, 3. октобра 2012.
(Бета-АФП) - Индија разматра куповину брзих возова који би у почетку због лоше железничке мреже могли само делимично да развију брзину, пише у среду Хиндустан тајмс.

Неименовани званични извори рекли су да индијска влада преговара са јапанским, француским и немачким компанијама о куповини шест возова чија би максимална брзина била 325 километара на час.

Ти возови би, медјутим, у почетку развијали ограничену брзину због тога што железничка мрежа није адаптирана за тако брзе возове.

Тренутно најбржи воз у Индији је "Бопал Шабади" који достиже брзину од 150 километара на час и саобраћа на линији Њу Делхи-Бопал.

Железницу у Индији дневно користи 18,5 милиона људи. Већина Индијаца није у могућности да користи авион тако да је за дужа путовања воз најчешћи избор.

Годишње се у Индији догоди 300 железничких несрећа, у којима је, према званичним подацима, само 2010. настрадало 28.000 људи.
http://www.naslovi.net/2012-10-03/beta/indija-razmatra-kupovinu-brzih-vozova/3920524
:lol:

Фудбалер Марко Пантелић рекламира лекове - у Индији?!
25. 10. 2012.
Лик фудбалера Марка Пантелића освануо је на билбордима широм Индије у реклами за једну клинику.

Осим што је добро познат љубитељима фудбала у Србији и Европи, Марко Пантелић је сада препознатљиво лице и за већину становника Мумбаја у Индији, будући да се налази на билбордима широм града као заштитно лице хомеопатске клинике „Империјал“.

- Људи из ове клинике су ме контактирали у маркетиншке сврхе, а у питању је једна од најбољих хомеопатских клиника на свету. Подржавам то што раде, а знам да хомеопатске лекове користе бројне познате личности као и њихове целокупне породице - каже Пантелић за „Блиц“.

Осим Пантелићевих, Мумбај красе и билборди на којима се појављује српска манекенка Тијана Стоисављевић.
http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/349589/Fudbaler-Marko-Pantelic-reklamira-lekove--u-Indiji
04.12.2012
Какав подухват: За 48 сати изградио десетоспратницу
Обећање је обећање, па макар се радило о готово немогућој мисији.

Предузетник Харпал Сингх окупио је тим од 200 људи и испунио дато обећање.

Сингх је успео да за само два дана подигне зграду високу десет спратова на опште изненађење и неверицу становника града Пуњаба у Индији. Темељи су постављени у четвртак а већ у петак увече зграда је имала седам спратова. Грађевина је израђена од монтажних материјала и 200 тона челика.

Нису коришћене никакве цигле. Спољни зид је направљен од дуплих панела за изолацију. На тај начин грађевинари су уштедели доста времена.

http://www.smedia.rs/biznis/vest/40178/
Мумбај

photocredits tush.tsrimage hosted on flickr
A city on the rise...upwards
cc Mehul Pithadiya

picture sharing[
Мумбај

Here it is :)
Dec 20.

Photo copyright: Mehul PithadiyaZoomed in and cropped from this image.
1 - 20 of 30 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top