SkyscraperCity Forum banner

Инфраструктурни обещания

27508 Views 170 Replies 25 Participants Last post by  vesel.g
След консултация с модераторите отварям нова тема за обещанията на АПИ, НКЖИ, ресорните министерства, в която да следим за изпълнението им.

Инж. Атанасов: През 2018 г. АПИ ще стартира търгове за строителство за над 3,5 млрд. лв.
27.02.2018 17:45

През 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще стартира тръжни процедури за строителство за над 3,5 млрд. лв., съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов на XIII-та Годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2018 – кохезия и свързаност“.

Със средства от фондовете на ЕС ще се финасира изграждането на участъка от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Всички останали проекти ще бъдат реализирани с национално финансиранe и затова е важно колкото се може по-бързо да заработи тол системата, която ще осигури средства за развитието и модернизирането на пътната мрежа, заяви инж. Атанасов.

Най-голямата поръчка, която предстои да стартира тази година е за изграждането на лот 3.2 от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Индикативната й стойност е над 830 млн. лв. Построяването на пътя през дефилето е национална кауза и в следващите месеци ще стартираме обществените поръчки за избор на строители и надзор за отсечката между Крупник и Кресна. Целта ни е през следващата година да започнат строителните работи и да не загубим и евро от осигуреното финансиране от ЕС, подчерта председателят на АПИ. Той съобщи, че напредва строителството на лот 3.3 между Кресна и Сандански и се очаква до края на годината обектът да бъде готов, което е с около 6 месеца предсрочно. Работата в участъка от Благоевград до Крупник също се изпълнява в график.

Другият важен проект е доизграждането на АМ „Хемус“. Поели сме ангажимент до 2025 г. автомагистралата да бъде готова, защото строителството и на „Хемус“, и на АМ „Русе - Велико Търново“, и на Видин - Ботевград ще даде сериозен тласък в развитието на Северна България, заяви инж. Атанасов. През т. г. ще стартират търгове за изграждането на 6 участъка от АМ „Хемус“ и ще започне строителството на отсечките Ябланица - Боаза и Белокопитово - Буховци /общо 26 км/. За тях има избрани изпълнители и подписани договори.

За три участъка, с обща дължина 50 км, за които м. г. беше възложено проектиране, тази година е предвидено да стартират процедурите за строителство и надзор. Това са отсечките Боаза – пътен възел „Дерманци“, п. в. „Дерманци“ - п. в. „Каленик“ и от „Каленик“ до пресичането с пътя Плевен - Ловеч. Индикативната стойност за строителството на трите участъка е 457 млн. лв. без ДДС. Другите три участъка от АМ „Хемус“ ще бъдат възложени на инженеринг. Това са отсечките от път II-35 Плевен - Ловеч до пресичането с път III-301 Александрово - Летница, от път III-301 до пресичането с път III-303 Бутово – Павликени и от път III-303 до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново. Общата дължина на тези отсечки е 85 км. Индикативната стойност на търговете е 700 млн. лв.

Тази година ще стартират и обществените поръчки на инженеринг за АМ „Русе - Велико Търново“, в участъка от Русе до обхода на Бяла и обходният път на Бяла. Това са 75 км от общо 133 км от дължината на автомагистралата, каза инж. Атанасов. Индикативната стойност на поръчките е близо 550 млн. лв.

Друг ключов проект е Видин – Ботевград, тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост II ще се осигури бърза и удобна връзка с автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. Трасето е с дължина 167 км и тази година ще стартират тръжните процедури за строителство и надзор на 85 км от направлението. Ще започнем от най-сложните участъци Мездра – Ботевград /33 км/ и Видин – Ружинци /52 км/. Общата индикативна стойност на търговете за двете отсечки, които ще са с магистрален габарит, е 760 млн. лв. Проектът ще бъде изпълнен със средства от републиканския бюджет. Работим и по подготовката на останалите отсечки от направлението Видин - Ботевград и целта е през следващата година да открием тръжните процедури и за тях, заяви инж. Атанасов. Той съобщи, че стартира и прединвестиционно проучване за тунел под „Петрохан“, с който ще се осигури най-къса връзка на Северозападна България със столицата.
АПИ
1 - 20 of 30 Posts
Да сложим и тук това обещание, не от не назован източник от ЕК, а от Аурелио Сесилио, представител на ГД "Регионална и градска политика" в ЕК, н-к отдел "България, Хърватия, Словения", казано на VIII-то заседание на КН на ОПТТИ.
...
По въпроса за най-слабо развитите региони в страната, най-вече Северозападния.
...
Установихме контакти с българската администрация, за да определим един или два пилотни проекта в България, за да може да имаме по-индивидуализирани решения за периода след 2020 г., за да ускорим вътрешното сближаване. Но все още сме в много ранна фаза и не мога да ви кажа повече. Естествено, ние отчитаме, че инфраструктурните компоненти, като пътна инфраструктура в тези региони, е част от уравнението, но проблемът е много по-голям, свързан е с демографията в някои региони, както и с процеса на деиндустриализация. Проблемът е комплексен, обаче ние имаме ангажимент да работим по този проблем и това е ангажимент на държавите членки, също така и на регионалните и местни заинтересовани страни, за да се стигне до решение, нещо което възнамеряваме да изградим по пътя си към периода след 2020 г. На този етап е трудно да се установи бюджет, приоритети, но със сигурност най-слабо развитите региони са ключов приоритет за нас и е необходимо по-добре да разработим мерките си под националното ниво.
...
Във връзка със западните Балкани, Борисов донякъде успя да върне вниманието на ЕК върху пан коридорите.
Логично държавите от този район се рабраха най-вече за коридор 8. За него в държавите извън ЕС ще е и евентуалната помощ от ЕС.
България като част от ЕС ще помогне по коридор 10 и 4, втория толкоз много има общо със западните Балкани :D.
То хубаво ще бъдат обявени търгове за различни отсечки, но ефектът от тол системата ще се усети не по-рано от втората половина на 2019, даже от началото на 2020. Ако искат да не губят време и действително да строят афишираните лотове, няма да стане само с пари от бюджета. Трябва да се действа активно със съответните европейски банки (ЕИБ, ЕБВР).
Освен това е пропуснат тунел Шипка в списъка с проектите, за когото също ще се заделят частично средства от бюджета.

Любопитно е още нещо, свързано с желанието да се направят/довършат т.н. коридори 4, 8 и 10. Четворката ще се строи от Видин до Ботевград. Десятката също ще се строи от Калотина към София. Но какво става с осмицата покрай морето и от Вардарска Македония?

Говори сега, във връзка с приоритета на европредседателството ни, който е западните Балкани.
^^
Бе то и Решението на министерски съвет май се оказа не баш Решение...писал съм в темата за I-1.
^^
За съжаление няма как. Ето и сега за светлия християнски празник са отпуснати допълнително не 10 километра асфалт, а 50 милиона лева.
Като вземеш в предвид, че започват с десетте коридора а не с деветте... Писана е не преди 3 години, а преди 2013.
Ми какво ни занимаваш с разни стари неща... За да е концепция 2013 прави сметка откога са я записали...
Има, защото тоз дет яде асфалт знаеше само с европари да мези и докато се накуми, ЕК смени еврокоридорите..., а сега се пъне да сбира пари за западните Балкани, за които старите коридори си важат по простата причина, че не са в ЕС и тук е интересното, другиден той лично колко ще даде...е тва ме вълнува...
След срещата на върха на ЕС в София май се оказа, че напъните на Борисов за пари за пан коридорите в западните Балкани не доведоха до нещо.
Сега е заръчал да се готвят и носят проектите на срещата в София с китайците...
Демек и за деветте коридора (т.е. само единия, нали през България е един) китайците...
България по лния на ЕС има ангажимент с Ориента. И нищо чудно както София с метрото, да вземе заем за съфинансиране на Струма (както биберона наскоро е казал).
Орешарски не я включи в ОПТТИ, Борисов я включи...изключи...и работата трьгна.
Ми то така и така ОПТТИ не стига и за едната Струма...Та все тая, че ЗД2 (впрочем оставена от Орешарски в ОПТТИ) получи финансиране, в крайна сметка Струма щеше да е с по-мальк недостиг, а ЗД2 да е с бюджетно финансиране. Трамвая по Габровски никога не е бил в ОПТТИ, няма как и да бьде.
^^
Тол таксата е аха, аха да стане, какьв е проблема?
  • Like
Reactions: the dogi
^^
Значи искаш тол и за леките коли. Е според МБВР не е необходимо. Още повече, че в предходния си пост определяш за инвеститор дьржвата.
^^
Написал си дословно:
"Но за останалите нови трасета на този етап, Русе-В.Търново вкл. тунел Шипка, Видин-Ботевград, Варна-Бургас, трябва да се вземат заеми. Което значи, че ще се изплащат от тол такси."

От който и ще дьржавата да вземе заем, то МБВР е преценила какьв тол да се вьведе.
  • Like
Reactions: the dogi
^^
Да де, но ти написа онова което и коментирах.
Сега може да си пишеш каквото искаш ново. Някаква концесия със скрита дьржавна гаранция.
^^
Бе каква Полша те гони!? В мнението което коментирах няма никаква Полша и никаква концесия!

И вземи пиши на правителството и на МБВР, че да вземат навреме да изменят системата на тола...
^^
Каква истина бе, я се цитирай къде в мнението което сьм коментирал има Полша и концесия!
1 - 20 of 30 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top