SkyscraperCity Forum banner

Инфраструктурни обещания

27515 Views 170 Replies 25 Participants Last post by  vesel.g
След консултация с модераторите отварям нова тема за обещанията на АПИ, НКЖИ, ресорните министерства, в която да следим за изпълнението им.

Инж. Атанасов: През 2018 г. АПИ ще стартира търгове за строителство за над 3,5 млрд. лв.
27.02.2018 17:45

През 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще стартира тръжни процедури за строителство за над 3,5 млрд. лв., съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов на XIII-та Годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2018 – кохезия и свързаност“.

Със средства от фондовете на ЕС ще се финасира изграждането на участъка от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Всички останали проекти ще бъдат реализирани с национално финансиранe и затова е важно колкото се може по-бързо да заработи тол системата, която ще осигури средства за развитието и модернизирането на пътната мрежа, заяви инж. Атанасов.

Най-голямата поръчка, която предстои да стартира тази година е за изграждането на лот 3.2 от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Индикативната й стойност е над 830 млн. лв. Построяването на пътя през дефилето е национална кауза и в следващите месеци ще стартираме обществените поръчки за избор на строители и надзор за отсечката между Крупник и Кресна. Целта ни е през следващата година да започнат строителните работи и да не загубим и евро от осигуреното финансиране от ЕС, подчерта председателят на АПИ. Той съобщи, че напредва строителството на лот 3.3 между Кресна и Сандански и се очаква до края на годината обектът да бъде готов, което е с около 6 месеца предсрочно. Работата в участъка от Благоевград до Крупник също се изпълнява в график.

Другият важен проект е доизграждането на АМ „Хемус“. Поели сме ангажимент до 2025 г. автомагистралата да бъде готова, защото строителството и на „Хемус“, и на АМ „Русе - Велико Търново“, и на Видин - Ботевград ще даде сериозен тласък в развитието на Северна България, заяви инж. Атанасов. През т. г. ще стартират търгове за изграждането на 6 участъка от АМ „Хемус“ и ще започне строителството на отсечките Ябланица - Боаза и Белокопитово - Буховци /общо 26 км/. За тях има избрани изпълнители и подписани договори.

За три участъка, с обща дължина 50 км, за които м. г. беше възложено проектиране, тази година е предвидено да стартират процедурите за строителство и надзор. Това са отсечките Боаза – пътен възел „Дерманци“, п. в. „Дерманци“ - п. в. „Каленик“ и от „Каленик“ до пресичането с пътя Плевен - Ловеч. Индикативната стойност за строителството на трите участъка е 457 млн. лв. без ДДС. Другите три участъка от АМ „Хемус“ ще бъдат възложени на инженеринг. Това са отсечките от път II-35 Плевен - Ловеч до пресичането с път III-301 Александрово - Летница, от път III-301 до пресичането с път III-303 Бутово – Павликени и от път III-303 до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново. Общата дължина на тези отсечки е 85 км. Индикативната стойност на търговете е 700 млн. лв.

Тази година ще стартират и обществените поръчки на инженеринг за АМ „Русе - Велико Търново“, в участъка от Русе до обхода на Бяла и обходният път на Бяла. Това са 75 км от общо 133 км от дължината на автомагистралата, каза инж. Атанасов. Индикативната стойност на поръчките е близо 550 млн. лв.

Друг ключов проект е Видин – Ботевград, тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост II ще се осигури бърза и удобна връзка с автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. Трасето е с дължина 167 км и тази година ще стартират тръжните процедури за строителство и надзор на 85 км от направлението. Ще започнем от най-сложните участъци Мездра – Ботевград /33 км/ и Видин – Ружинци /52 км/. Общата индикативна стойност на търговете за двете отсечки, които ще са с магистрален габарит, е 760 млн. лв. Проектът ще бъде изпълнен със средства от републиканския бюджет. Работим и по подготовката на останалите отсечки от направлението Видин - Ботевград и целта е през следващата година да открием тръжните процедури и за тях, заяви инж. Атанасов. Той съобщи, че стартира и прединвестиционно проучване за тунел под „Петрохан“, с който ще се осигури най-къса връзка на Северозападна България със столицата.
АПИ
1 - 11 of 11 Posts
Кошмарният сън на мармота :И на Хемус, едни червени баби завиват асфалт в станиол..... :hahaha:
Все пак, на фона на обстановката в България - население което не ще да плаща тол - такси, доста се строи. Мрънка се на север, но не вярвам друг ако дойде на власт, особено отказалите се да ядат асфалтец, да строят и 20 % от това което се строи в момента. Освен размърдването по А2 ,туга е и Асеновград, Варна булеварда, Сл. бряг, Габрово пътя и тунела... Има и търгове обявени за Калотина, Ботевград.... Реално до 2 години ще видим какво ще се започне, но ако по всички обявени търгове и проекти се започне работа, това ще е одлично. .Няма как всички да протестират за повече пари и да се намерят накуп 10 милиарда лв... за заеми забравете...
Гледайки реално на нещата в България, тази година освен участъка по А2 од Белекопитрово, нема как друго да биде започнато като ново строителство на АМ. Най-рано напролет нещо ново, и то ако стане.
Това саниране обаче, не е нещо, което да е толкова мръсна дума и да се заклеймява така. Реално , това е един от малкото начини да се поощрят и овъзмездят милионите мишки, които внасят данъци за жилищата си, внасят данъци и в държавата, работят като волове без да мрънкат . На тия мишки се крепи все още държавата България. Те като цяло са припокриващи се категории, които са някъде около 40 % от населението
От друга страна, поне половината от движещите се по АМ мпс-та са на маргинали - индианци, престъпници, трафиканти, контрабандисти, леки жени, измамници, шмекери, укривачи на ДДС, нелегални и сиви търговци и всички обслужващи дейността им .... даже повече от половината от населението са такива в България. В софия като гледам , повече от половната са, а в провинцията и повече. Които не внасят и лев данъци, а използуват АМ за своята дейност. Аз съм за санирането, въпреки че не съм го ползувал. Нека тия измъчени хорица от панелките и те получат нещо, те са внесли всички тези пари и данъци, от които съществува болното ни общество. Тези пари реално са техни, а Еврогейската система е толкова болна, че дава пари само на измамници и престъпници - социализмами, одобрявани от баба Мершел
Shemet да, смешно е, но е така смехът е през сълзи. Огледай се, виж тия хорица в панелките, те повечето нямат кола, а и да имат някоя шкодичка или ВАЗ -че, чинно са му платили данъчето, карат в бавничката лента. Тази категория хорица прогресивно изчезва, и след 100 години ще живеете в един бантустан, едно гето от измамници, в което всеки гледа да преметне другия. Тези приказки за млади образовани и т-н... има ги, но са в голямо малцинство, и пропорционално не са съществена част от населението.
И да видим масата шмекери. Само фалшивите индалиди са 10 % от МПС - тата в България, а колко от познатите ти работят за сивата икономика? Повечето се правят на играчи и вагабонти, да ги виждаш в данъчното ? Поне половината не го знаят къде е.
Та 25 км Хемус, 32 по А7, 6 км СОП, 52 до Плеин дъ ге , и 32 до Мездра, А3 са още 74 км в строеж и бъдещи - това са 220 км в обозримо 3-5 годишно бъщеще. Даже е много на фона на масата шмекери, които дават облика на обществото ни.
Разбира се че е далавера. Частните фирми трябва да печелят. Чърчил още е казал, че най-го е страх от хора, които не печелят, защото това са само при казки за заблуда.
На блок наблизо направиха суперизолация, дограма всичка ново. Входни врати, система звънци, заключване. Даже има нова вградена система GEWISS за мълнии, гръмоотвод. И нов покрив. Нещо реално за хората, е не чешмички и концесиси по комунистически, дето уж никой не печели, нищо не давате, нито лев от вас... Некой като чуя че не работи за далавера и печалба...или че очаква в някаква работа да няма далавера и печалба ....смешно е да се търси в целата история човеческа, някой да работи без печалба. Имаше заблудени идиоти при социализъма, които работиха бадева и изядоха най-голямото дърво.
Със сигурност е огромна далавера. Парите отиват при които трябва фирми. Цената на квадрат е дост по-висока от същите дейности но по европейската програма. А и електората е доволен.
Но въпреки това има един истински бонус е той е че наистина има енергийна ефективност. При такова ударно изолиране на огромен брой сгради, с много живущи с тях нуждите от енергия (електрическа и топло) съ сигурност падат с не малко.
Братле, аз съм в частния сектор от 20 години, точно се занимавам с ценообразуване и продажни цени на производство на голям завод и реализацията му в България и чужбина. За 10 % марж никой не работи, тия 10 % няма да ти стигнат само за корпоративния данък към държавата. А ДДС като те праснат да не ти възстановят, щото в България ДДС не се възстановява автоматично - имаш 1 месец да го изравниш, за разлика от Германия, където се изравнява на годишна база. Знаеете ли как се изравнява за 1 месец ДДС на този шантав пазар в БГ? Който е специалист му е ясно. Фалираш за 2 месеца ако не теглиш отнякъде кредит. Една фирма даже и най-малката , има стотици хиляди левове разходи, без да е направила и 1 лев печалба. Под 55 % марж в България няма как да се работи, фалираш. В Германия имат други правила - там работят на 250 % марж, а есин виден капиталист от Мюнхен ми заяви, че с 300 % марж диша свободно. Все пак една техническа въоръженост на работно място в Германия- техника, площ за труд - изисква 55-65 000 евра годишно. Не можеш ли да го постигнеш от маржа си, си вън от играта там.
А тук като сложиж ток, транспорт, суровини, машини които се трашат и искат постоянно ремонти , запрати , оситуровки ..... ако имаш 1 000 000 приход, тия 100 000 лв при марж 10 % за нищо няма да ти стигнат. Скоро спорихме със собственика , та му доказвах как ще сме спокойни и няма да закриваме производства само ако стигнем 75 % марж. Заплати, транспорт суровини всичко се вдигна с повече от 10 -20 % само от началото на годината. Е скара ми се , но после 4 пъти вдига цените, та едвам сега сме на 68 % марж. И едвам издържаме да си покрием разходите и заплати на 200 човека, с пълни осигуровки..10 %... това са само разходите ни за транспорт.
Но смятам да правите разлика между марж и чиста печалба на една фирма. Чистата печалба е нещо много относително. Някои фирми като разберат че са на печалба, веднага влизат в загуба, като си купуват например Майбаси и имоти по Европа, или обучения на цуцета с големи очи по Малдивите с фактура естествено, разход.... Калкулации....
Абе едва ли печелят много повече от 10%. По-важното е че получават огромен обем работа срещу огромните подкупи, които дават. На свободния пазар хич не е гарантирано че ще получаваш постоянно поръчки даже и с качествена работа и нисък мардж.
От пък теб много неща могат да се научат в областта на науката :) Аз съм един прост продавач на стоки за бита, преди това на строителни матрияли
I know, right? Ама нито разбирам от тези неща, нито точните термини и числа бяха важни за аргумента ми. Просто директно репликирах славибг. Сигурно и той е карал на принципа че точните термини и числа не са важни за есенцията на това, което казва.
  • Like
Reactions: erejnion
Нормално е сега малко да намалят темпото с рязането на ленти. Толкова хора загинаха, а ние ухилени ще режем лентите на нови писти за автомобили - някак си не върви тази работа , като търговец ви го казвам. Има си Пи Ари, които ги смятат тези работи и ги анализират за Б.Б. То аз дето съм тъп го разбирам, защото продавам стоки на клиенти и знам кога трябва да замълчиш и кога да плямпаш пред клиента. Та сега ще замълчат 1-2 месеца минимум пред клиентите / матрияла / , не очаквайте нещо да стане в този период.
Да се започнат до една - две години обявените търгове + 52 км до Ловеч - това са 210 км АМ заедно със сега строящите се 62 км пак ще е чудо, ако се случи. Повече от това няма да стане.
Сега в строеж 62 км+ ЮД 6 км, +32 км А7, +32 кмБ-Мездра, + 52 до Плевен , + 4 + 25 на Струма са точно 213 км . Това казвам, това да пуснат в строеж до 1-2 години златни ще са. Строят се и пътища отлагани от десетилетия - Пльовдив - Асеновград, Б-с Сл. Бряг, и булевардът на Велика Варна.
^^
Къде ги броиш тези 210км? Не могат да пуснат едновременно за строеж двата лота на А7, един от А8, Мездра-Ботевград и частта от ЮД към А1. Плюс тази от А2 до Плевен.
Може да смятат и тези, които са вече в изграждане по А3 и А2. Едновременно да се строят 119 км. е много добро постижение даже и за голяма държава. Ако това стане, давам назад за песимистичните прогнози. Това означава, че тези 119-20 км до 2-3 години ще са вече в мрежата и ще имаме 920 км АМ.
  • Like
Reactions: the dogi
1 - 11 of 11 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top