SkyscraperCity Forum banner
1 - 10 of 10 Posts

· Registered
Joined
·
3,833 Posts
По повод А8 , значи когато и да започне работа на терен ще Лот 1 и 2 тоест Русе-Бяла, Обход на Бяла. Което е добре и логично :)
 

· Registered
Joined
·
3,833 Posts
Адаптацията е само една - всички автомагистрали вървят към заплащане с тол такси от всички МПС. Просто на някои им трябва повече време да го осъзнаят.
Тол системата на Kapsch в Полша е въведена през 2011 и налага МПС над 3.5 тона да плащат тол по държавните автомагистрали, а само след една година (през 2012) тези условия започват да важат и за леките коли. Даже доколкото разбирам все още има някои безплатни участъци, като например на изток от Краков в посока Украйна. Скоростните пътища, които доминират, ще бъдат платени само от МПС над 3.5 тона, както и някои други избрани пътища, които изпълняват подобни функции.
С други думи, Русе-В.Търново ще се плаща по същия начин като Плодовитово-Свиленград - от всички МПС за изминато разстояние. А ако Видин-Ботевград се направи като скоростен път, възможно е за него да плащат само МПС над 3.5 тона.Хубаво в края на годината, мисълта ми беше, че дори тогава няма на разположение 8 млрд. лева на ежегодна база. Със сигурност могат да се пренасочат парите за санирането на частни домове към изграждането на скоростна инфраструктура, като така ще се постигне и много по-голям социален ефект. Да не говорим за създаването на преки работни места, а и такива след изграждането на даден път. Няма нужда държавата да се хвърля на всички магистрали, само Хемус ще излезе над 2.2 млрд. лева. Калотина поне 350 млн., Мездра-Ботевград още 300, станаха общо към 2.9 млрд. лева. Другите да ги правят със заем, за да не стоят пущинаци.
Относно фискалният резерв проблема е, че там сме под наблюдението на Брюксел. Трябва да е под определен процент, а и до колкото знам ЕЦБ също следи стойността му. А колкото до пренасочването на ресурс особенно от саниране мисля, че е трудна работа защото ще породи протести.
 

· Registered
Joined
·
3,833 Posts
Поне се ограмоти какво е фискален резерв и какво бюджетен излишък/дефицит.
Ами обясни ми за да се ограмотя.. Щом си компетентен ще ме научиш вместо, така или иначе да се държиш като даскал.
 

· Registered
Joined
·
3,833 Posts
Няма такова нещо, могат да харчат излишъка за каквото искат. Не стига, че санирането е на аванта от държавата ами споменаваш и протести. По принцип тези програми за енергийна ефективност се уреждат със заем от ЕИБ и участие на собствениците.
Ясно, мерси :)
 

· Registered
Joined
·
3,833 Posts
Безумно е да съпоставяте едното с другото.. Не се ли замисляте колко парички ще спестят от енергия санираните домове!? Що за глупости пишете, да да забравих просто е модерно вече всеки от всичко да разбира и да плюе без да спира ;)
 

· Registered
Joined
·
3,833 Posts
Държавата участва, собствениците на апартаменти участват, има и заем. Така трябва да се случват нещата.
Няма да се учудя ако поне 80% от т.н. санирани блокове не са със сменени вертикални щрангове, защото живущите не могат да се разберат помежду си. А иначе големи претенции държавата да поеме всички разходи и да им санира блоковете.
От опит ще ти споделя, че собствениците на санираните домове не плащат нищо, дори и за извозването на отпадъка от старите им балкони заменени с итонг и пвц.. Вярвай ми !!
 

· Registered
Joined
·
3,833 Posts
Разликата между скоростна инфраструктура и саниране е доста голяма. Първо, изобщо не е редно държавата да покрива на 100% разходите за санирането на частни домове и второ, от сегашното саниране (в тези си рамки) има полза само една много малка част от хората, докато от А8 например има полза в перспектива половин България на запад от меридиана Русе-Свиленград/Маказа.
Ако държавата не финансира на 100% санирането, то саниране няма да има.. Как ще накараш 3-4 баби от входа да извадят примерно по 300лв за дофинансиране ако вземат 200 пенсия!? И накрая целият вход ще увисне заради невъзможността на 3ма пенсионери да покрият частното дофинансиране. А какви скандали ще има после между собственицитр които искат/ могат и тези които искат но немогат няма да ти кажа. Ъпсурдно е да пишеш подобни неща.. Ти ще извадиш парички баба Керанка и да иска няма как да ги извади и ще плачете и двамата накрая. Точно 100% финансиране си е правилният начин тези хора да усетят едно рамо от държавата!
 

· Registered
Joined
·
3,833 Posts
Едното се нарича "Социална политика" а другото "Регионално развитие и благоустройство" .. И ще го кажа така.. По същата логика ако не бяха наляли милиарди в АЕЦ Белене а ги бяха дали за пътища нямаше ли да е по добре!? Примери много, и всички съдържат "ако" ! Санираният дом спестява годишно на едно семейство мин 30% разход от енергийна ефективност а тези пари повишават покупателната способност на въпросното семейство. Така парите се завъртат в икономиката и различните сектори. За мен е грешка да се съпоставят 2те неща и спирам с темата до тук. :)
 
1 - 10 of 10 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top