3,833 Posts
По повод А8 , значи когато и да започне работа на терен ще Лот 1 и 2 тоест Русе-Бяла, Обход на Бяла. Което е добре и логично 
Относно фискалният резерв проблема е, че там сме под наблюдението на Брюксел. Трябва да е под определен процент, а и до колкото знам ЕЦБ също следи стойността му. А колкото до пренасочването на ресурс особенно от саниране мисля, че е трудна работа защото ще породи протести.Адаптацията е само една - всички автомагистрали вървят към заплащане с тол такси от всички МПС. Просто на някои им трябва повече време да го осъзнаят.
Тол системата на Kapsch в Полша е въведена през 2011 и налага МПС над 3.5 тона да плащат тол по държавните автомагистрали, а само след една година (през 2012) тези условия започват да важат и за леките коли. Даже доколкото разбирам все още има някои безплатни участъци, като например на изток от Краков в посока Украйна. Скоростните пътища, които доминират, ще бъдат платени само от МПС над 3.5 тона, както и някои други избрани пътища, които изпълняват подобни функции.
С други думи, Русе-В.Търново ще се плаща по същия начин като Плодовитово-Свиленград - от всички МПС за изминато разстояние. А ако Видин-Ботевград се направи като скоростен път, възможно е за него да плащат само МПС над 3.5 тона.
Хубаво в края на годината, мисълта ми беше, че дори тогава няма на разположение 8 млрд. лева на ежегодна база. Със сигурност могат да се пренасочат парите за санирането на частни домове към изграждането на скоростна инфраструктура, като така ще се постигне и много по-голям социален ефект. Да не говорим за създаването на преки работни места, а и такива след изграждането на даден път. Няма нужда държавата да се хвърля на всички магистрали, само Хемус ще излезе над 2.2 млрд. лева. Калотина поне 350 млн., Мездра-Ботевград още 300, станаха общо към 2.9 млрд. лева. Другите да ги правят със заем, за да не стоят пущинаци.
Ако визираш моят коментар и съм в грешка, обясни поне как е за да знам.Глупости.
Ами обясни ми за да се ограмотя.. Щом си компетентен ще ме научиш вместо, така или иначе да се държиш като даскал.Поне се ограмоти какво е фискален резерв и какво бюджетен излишък/дефицит.
Ясно, мерсиНяма такова нещо, могат да харчат излишъка за каквото искат. Не стига, че санирането е на аванта от държавата ами споменаваш и протести. По принцип тези програми за енергийна ефективност се уреждат със заем от ЕИБ и участие на собствениците.
От опит ще ти споделя, че собствениците на санираните домове не плащат нищо, дори и за извозването на отпадъка от старите им балкони заменени с итонг и пвц.. Вярвай ми !!Държавата участва, собствениците на апартаменти участват, има и заем. Така трябва да се случват нещата.
Няма да се учудя ако поне 80% от т.н. санирани блокове не са със сменени вертикални щрангове, защото живущите не могат да се разберат помежду си. А иначе големи претенции държавата да поеме всички разходи и да им санира блоковете.
Ако държавата не финансира на 100% санирането, то саниране няма да има.. Как ще накараш 3-4 баби от входа да извадят примерно по 300лв за дофинансиране ако вземат 200 пенсия!? И накрая целият вход ще увисне заради невъзможността на 3ма пенсионери да покрият частното дофинансиране. А какви скандали ще има после между собственицитр които искат/ могат и тези които искат но немогат няма да ти кажа. Ъпсурдно е да пишеш подобни неща.. Ти ще извадиш парички баба Керанка и да иска няма как да ги извади и ще плачете и двамата накрая. Точно 100% финансиране си е правилният начин тези хора да усетят едно рамо от държавата!Разликата между скоростна инфраструктура и саниране е доста голяма. Първо, изобщо не е редно държавата да покрива на 100% разходите за санирането на частни домове и второ, от сегашното саниране (в тези си рамки) има полза само една много малка част от хората, докато от А8 например има полза в перспектива половин България на запад от меридиана Русе-Свиленград/Маказа.