SkyscraperCity Forum banner

Инфраструктурни обещания

27943 Views 170 Replies 25 Participants Last post by  vesel.g
След консултация с модераторите отварям нова тема за обещанията на АПИ, НКЖИ, ресорните министерства, в която да следим за изпълнението им.

Инж. Атанасов: През 2018 г. АПИ ще стартира търгове за строителство за над 3,5 млрд. лв.
27.02.2018 17:45

През 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще стартира тръжни процедури за строителство за над 3,5 млрд. лв., съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов на XIII-та Годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2018 – кохезия и свързаност“.

Със средства от фондовете на ЕС ще се финасира изграждането на участъка от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Всички останали проекти ще бъдат реализирани с национално финансиранe и затова е важно колкото се може по-бързо да заработи тол системата, която ще осигури средства за развитието и модернизирането на пътната мрежа, заяви инж. Атанасов.

Най-голямата поръчка, която предстои да стартира тази година е за изграждането на лот 3.2 от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Индикативната й стойност е над 830 млн. лв. Построяването на пътя през дефилето е национална кауза и в следващите месеци ще стартираме обществените поръчки за избор на строители и надзор за отсечката между Крупник и Кресна. Целта ни е през следващата година да започнат строителните работи и да не загубим и евро от осигуреното финансиране от ЕС, подчерта председателят на АПИ. Той съобщи, че напредва строителството на лот 3.3 между Кресна и Сандански и се очаква до края на годината обектът да бъде готов, което е с около 6 месеца предсрочно. Работата в участъка от Благоевград до Крупник също се изпълнява в график.

Другият важен проект е доизграждането на АМ „Хемус“. Поели сме ангажимент до 2025 г. автомагистралата да бъде готова, защото строителството и на „Хемус“, и на АМ „Русе - Велико Търново“, и на Видин - Ботевград ще даде сериозен тласък в развитието на Северна България, заяви инж. Атанасов. През т. г. ще стартират търгове за изграждането на 6 участъка от АМ „Хемус“ и ще започне строителството на отсечките Ябланица - Боаза и Белокопитово - Буховци /общо 26 км/. За тях има избрани изпълнители и подписани договори.

За три участъка, с обща дължина 50 км, за които м. г. беше възложено проектиране, тази година е предвидено да стартират процедурите за строителство и надзор. Това са отсечките Боаза – пътен възел „Дерманци“, п. в. „Дерманци“ - п. в. „Каленик“ и от „Каленик“ до пресичането с пътя Плевен - Ловеч. Индикативната стойност за строителството на трите участъка е 457 млн. лв. без ДДС. Другите три участъка от АМ „Хемус“ ще бъдат възложени на инженеринг. Това са отсечките от път II-35 Плевен - Ловеч до пресичането с път III-301 Александрово - Летница, от път III-301 до пресичането с път III-303 Бутово – Павликени и от път III-303 до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново. Общата дължина на тези отсечки е 85 км. Индикативната стойност на търговете е 700 млн. лв.

Тази година ще стартират и обществените поръчки на инженеринг за АМ „Русе - Велико Търново“, в участъка от Русе до обхода на Бяла и обходният път на Бяла. Това са 75 км от общо 133 км от дължината на автомагистралата, каза инж. Атанасов. Индикативната стойност на поръчките е близо 550 млн. лв.

Друг ключов проект е Видин – Ботевград, тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост II ще се осигури бърза и удобна връзка с автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. Трасето е с дължина 167 км и тази година ще стартират тръжните процедури за строителство и надзор на 85 км от направлението. Ще започнем от най-сложните участъци Мездра – Ботевград /33 км/ и Видин – Ружинци /52 км/. Общата индикативна стойност на търговете за двете отсечки, които ще са с магистрален габарит, е 760 млн. лв. Проектът ще бъде изпълнен със средства от републиканския бюджет. Работим и по подготовката на останалите отсечки от направлението Видин - Ботевград и целта е през следващата година да открием тръжните процедури и за тях, заяви инж. Атанасов. Той съобщи, че стартира и прединвестиционно проучване за тунел под „Петрохан“, с който ще се осигури най-къса връзка на Северозападна България със столицата.
АПИ
  • Like
Reactions: 5
1 - 4 of 171 Posts
Със сигурност е огромна далавера. Парите отиват при които трябва фирми. Цената на квадрат е дост по-висока от същите дейности но по европейската програма. А и електората е доволен.
Но въпреки това има един истински бонус е той е че наистина има енергийна ефективност. При такова ударно изолиране на огромен брой сгради, с много живущи с тях нуждите от енергия (електрическа и топло) съ сигурност падат с не малко.
  • Like
Reactions: 2
Разбира се че е далавера. Частните фирми трябва да печелят. Чърчил още е казал, че най-го е страх от хора, които не печелят, защото това са само при казки за заблуда.
На блок наблизо направиха суперизолация, дограма всичка ново. Входни врати, система звънци, заключване. Даже има нова вградена система GEWISS за мълнии, гръмоотвод. И нов покрив. Нещо реално за хората, е не чешмички и концесиси по комунистически, дето уж никой не печели, нищо не давате, нито лев от вас... Некой като чуя че не работи за далавера и печалба...или че очаква в някаква работа да няма далавера и печалба ....смешно е да се търси в целата история човеческа, някой да работи без печалба. Имаше заблудени идиоти при социализъма, които работиха бадева и изядоха най-голямото дърво.
Има голяма разлика между това да се работи с пазарния мардж от 10%, където всеки клиент си прави сметката дали ще работи с теб. И е съвсем друго държавата да ти дава поръчка, за която никой не пита колко точно струва и дали няма начин да стане по-евтино за същия резултат. Щото сега тия които правят "безплатното" саниране, може да си абсолютно сигурен че печелят много повече от 10%. И с тези цени абсолютно никой не би ги избрал за изпълнител ако са на свободния пазар.

EDIT: Но спирам с офтопика
  • Like
Reactions: 1
Аз много ясно съм казал какво имам предвиди и съм ползвал правилен термин. Това всеки как си го инерпретира по усет или навик е друг въпрос.
И ето, за да не съм голословен, какво е profit margin във който по дефиницията му влизат ВСИЧКИ разходи на компанията по дадена поръчка, включително осигуровките, данъците и всичко останоло, за което говори nabludatel50:
https://www.investopedia.com/terms/p/profitmargin.asp
Така говори, защото минава. 99% от хорта извън нас в този форум, които следим нещата постоянно и отблизо, нямат никаква представа за кога са реалните срокове и какво е реалистично да се прострои за дадено време.
И за това той си плямпа.
Виж ако журналистите имаха топки и не бяха купени драскачи, то те са тези, които трябва да му обърнат внимание на глупостите. Но уви, не...
  • Like
Reactions: 4
1 - 4 of 171 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top